Новини

Головні новини в роботі СБУ

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент російського гру, який шпигував за штабами Сил оборони у Харкові та Чернівцях

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один російський агент. Він збирав розвіддані про місця розташування Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури у східних та західних регіонах України.

Насамперед агресора цікавили локації підрозділів ЗСУ, Служби безпеки та Державної прикордонної служби на Харківщині та Буковині.

Також зловмисник передавав окупантам електронні координати ключових мостів та електропідстанцій в обох регіонах України.

Співробітники СБУ затримали російського агента «на гарячому» під час проведення ним прихованої фотофіксації військового об’єкта у Чернівцях у травні цього року.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років позбавлення волі.

Як встановило слідство, ворожим поплічником виявився мешканець Чернівців, який у 2021 році переїхав до Харкова і працював там техніком з налаштування інтернету.

Після початку повномасштабного вторгнення рф його дистанційно завербував кадровий співробітник головного управління генштабу зс рф (відомого як ГРУ).

До «уваги» агресора чоловік потрапив через свої антиукраїнські публікації у забороненій соцмережі «Однокласники».

Під час перебування у Харкові ворожий агент відслідковував дислокації українських блокпостів та фортифікаційних споруд у місті, а також передавав окупантам геолокації місцевих енергооб’єктів.

Потім російський агент за вказівкою свого «куратора» з гру повернувся до Чернівців під виглядом відвідування родичів.

Однак, головною метою його «поїздки» було шпигування за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном та місцевим військкоматом.

Для комунікації з російською спецслужбою її поплічник використовував анонімний месенджер.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів суд визнав ворожого агента винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪ ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ затримала двох інтернет-агітаторів російської розвідки, які закликали «приєднати» Запоріжжя та Миколаїв до рф

Служба безпеки затримала ще двох агітаторів російських спецслужб у результаті контрдиверсійних операцій на півдні України.

Зловмисники масово поширювали в інтернеті заклики на підтримку агресивної політики кремля та «приєднання» територій нашої держави до складу росії.

????Так, у Миколаєві:

затримано працівницю місцевого ліцею, яка працювала на підрозділ інформаційно-психологічних операцій головного управління генштабу зс рф (відомого як гру).

За вказівкою представника російської воєнної розвідки вона створила та адмініструвала антиукраїнську групу в забороненій соцмережі «Вконтакте».

На ворожому інтернет-ресурсі поплічниця агресора публікувала «дописи», в яких агітувала «приєднати» Миколаївщину до складу рф.

Також вона «пропонувала» українцям не чинити спротив загарбникам і «погодитись» на захоплення південних регіонів нашої держави.

Для створення штучної популярності інтернет-спільноти, російська спецслужба «накрутила» для неї майже 30-ти тисячну «аудиторію» за рахунок підконтрольних ботоферм з рф.

???? На Запоріжжі:

затримано представника місцевої громадської організації, який на початку повномасштабного вторгнення рф працював на колаборанта Стремоусова.

Зокрема, псевдоактивіст передавав фейкову інформацію про нібито «зростання протестних настроїв» серед мешканців регіону після повітряних атак загарбників.

Через таку «співпрацю» інформатор потрапив у поле зору російських спецслужб, які залучили його до публічного поширення кремлівських наративів.

Для цього він створив власний Телеграм-канал та сторінку у Фейсбуці, де виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію частини Запорізької області.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом ворожим агітаторам про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Крім того, злочинну діяльність фігурантки з Миколаєва додатково кваліфіковано за чч. 1, 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Затримана перебуває під вартою.

За обома викритими фактами тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожують різні терміни ув’язнення, зокрема до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Запорізькій та Миколаївській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.


На зображенні може бути: 1 особа та текст

СБУ зібрала доказову базу на «кадирівця», який катував українських полонених і вимагав гроші з їхніх сімей за припинення тортур

Служба безпеки встановила особу ще одного російського окупанта, який причетний до масових катувань військовополонених та мирних жителів у тимчасово захопленій частині Запорізької області.

Зловмисником є полковник Зелімхан Агмерзоєв – командир 3-ї роти полку поліції федерального управління позавідомчої охорони військ росгвардії по чеченській республіці.

Після захоплення Мелітопольського району він сформував та очолив каральні загони, які проводили репресії на території громади.

За наказом Агмерзоєва його підлеглі жорстоко катували українських військовополонених та мирних жителів окупованих населених пунктів.

При цьому під час тортур він особисто телефонував близьким родичам потерпілих і вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань над полоненими та викраденими людьми.

Задокументовано, що Агмерзоєв вимагав 500 тис. грн з дружини військового ЗСУ, який потрапив у полон рашистів під час боїв на південному фронті.

У разі несплати грошей окупант погрожував покалічити та вбити українського полоненого.

Крім цього, фігурант вимагав 20 тис. американських доларів від близьких двох викрадених мешканців району. За цю суму він «гарантував» припинити знущання та відпустити потерпілих додому.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Агмерзоєву про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України. Зловмисника буде знайдено та покарано незалежно від часу та місця його перебування.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ затримала російську інформаторку, яка «наводила» удари по позиціях десантників ЗСУ під Бахмутом

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну інформаторку російських спецслужб, яка передавала окупантам інформацію про Сили оборони на Донеччині.

Найбільше агресора цікавили дані про місця базування та напрямки руху українських захисників, які залучені до контрнаступальних операцій у районі Бахмута.

Встановлено, що зловмисниця передала загарбникам координати тимчасової дислокації та руху десантних підрозділів ЗСУ у напрямку передової.

Співробітники СБУ своєчасно викрили цей факт та поінформували командування українських військ про можливі загрози з боку агресора. Це дозволило провести комплексні заходи для убезпечення Сил оборони за вказаними локаціями.

За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась мешканка прифронтового міста Костянтинівка.

Фігурантка періодично публікувала на прокремлівських інтернет-ресурсах інформацію про переміщення українських захисників на Донеччині.

Саме у такий спосіб російські спецслужби намагалися отримували розвіддані.

Для збору інформації ворожа поплічниця обходила місцевість та приховано спостерігала за переправленням військової техніки ЗСУ.

Отримані відомості викладала у вигляді текстових повідомлень у проросійський Телеграм-канал.

Під час обшуків у затриманої виявлено мобільний телефон із доказами її листування з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 8 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.


На зображенні може бути: 1 особа та текст

Завдяки СБУ 13 років за ґратами проведе колаборант з «Куп’янського мвс рф», який грабував українців під виглядом «обшуків»

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один колаборант, який співпрацював з агресором на період окупації Харківщини. Зловмисника було затримано одразу після звільнення Куп’янського району.

Встановлено, що у серпні 2022 року він добровільно вступив до окупаційного «пункту поліції № 2», який діяв на території тимчасово захопленої громади.

Перебуваючи там на «посаді слідчого», він займався фабрикуванням «карних справ» проти місцевих жителів для подальшого ув’язнення потерпілих до російських катівень.

Також колаборант разом із озброєними окупантами та їхніми поплічниками вдиралися до осель українців та грабували їх під виглядом «обшуків».

Під час таких «рейдів» рашисти виносили з помешкань гроші, побутову техніку та інше приватне майно.

У разі опору – російські карателі застосовували зброю або викрадали власників оселі з їхніми сім’ями.

Таким чином російські карателі намагались залякати мешканців регіону та придушити в них спротив кремлівському режиму.

Під час звільнення райцентру колаборант намагався «залягти на дно», щоб уникнути правосуддя. Однак, ховався він недовго – вже через день після деокупації громади співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився місцевий житель, колишній посадовець органів внутрішніх справ, який у 2017 році звільнився зі служби за станом здоров’я.

Після початку повномасштабного вторгнення рф він підтримав російських окупантів і, «дочекавшись» їх у Куп’янську, приєднався до загарбницьких лав.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та призначив йому 13 років тюрми із позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 10 років.

Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ та НАБУ викрили на хабарі суддю із Київщини

Співробітники Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро викрили на корупції суддю Броварського міськрайонного суду Київської області. Він вимагав 4 тис. доларів США хабаря за «правильне вирішення питання» під час судового засідання.

Співробітники СБУ та НАБУ викрили його «на гарячому» при отриманні другого траншу неправомірної вигоди у розмірі 3 тис. доларів США.

За даними слідства, суддя одержав хабаря від представника однієї зі сторін у цивільній справі. За це – обіцяв ухвалити рішення на користь цієї сторони.

Неправомірну вигоду отримував двома траншами: спочатку 1 тис. доларів за рішення, що зобов’язало іншу сторону шукати додаткові докази у справі, а ще 3 тис. – за рішення про стягнення боргу на користь позивача.

Наразі судді повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Під час обшуків у нього вилучено розфасовані в різні конверти 15 600 доларів США.

Тривають слідчі дії, вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу.

Прим.: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


СБУ повідомила про підозру ексадвокату Медведчука та Шарія, який влаштувався до окупаційного «уряду рф» на Херсонщині

Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Валентина Рибіна, який зараз очолює «організаційно-правовий департамент міністерства інформполітики Херсонської області рф».

Фігурант був особистим адвокатом Медведчука та Шарія, які підозрюються у державній зраді.

На початку повномасштабного вторгнення росії він виїхав за межі України і вже із-за кордону написав пост у Фейсбук, де закликав українців припинити спротив окупантам.

Згодом Рибін прибув до тимчасово окупованої частини Херсонської області, де влаштувався до керівного складу місцевої окупаційної адміністрації рф.

На цій «посаді» Рибін виконує завдання москви щодо посилення окупаційного режиму в захопленому регіоні через масове поширення кремлівської пропаганди.

Крім того, колаборант увійшов до складу пропутінської партії «єдина росія», від якої намагався «балотуватися» до так званих «законодавчих зборів Херсонської області» восени цього року.

У межах «передвиборчої кампанії» він неодноразово виступав на підтримку агресивної політики кремля, а також агітував місцевих жителів підтримати російських окупантів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Рибіну про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Нагадаємо, що раніше СБУ вже кваліфікувала його злочинні дії за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки колаборант перебуває на тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки украёни сбу повдомила про пидозру ексадвокату медведчука ΤΑ шария, який влаштувався до окупацйного <уряду рф"> на херсонщин пдозра»


СБУ затримала агентів рф, які скоригували удар по Києву 21 вересня

Кіберфахівці Служби безпеки затримали двох російських агентів, які коригували повітряну атаку рф на Київ у ніч на 21 вересня цього року.

Встановлено, що напередодні цієї дати затримані надіслали росіянам координати для удару по місту.

Основними цілями ворожої атаки були столичні об’єкти життєзабезпечення, у тому числі енергогенеруючі підприємства.

За даними слідства, «наведенням» російських ракет на Київ займались двоє місцевих жителів, які працювали на головне управління генштабу зс рф (відоме як гру).

У поле зору воєнної розвідки рф вони потрапили через свої антиукраїнські дописи у соцмережах, які поширювали після початку повномасштабного вторгнення агресора.

Потім представник російського гру дистанційно завербував обох чоловіків та поставив їм завдання щодо збору розвідданих на території Києва.

За вказівкою російської спецслужби агенти відслідковували місця базування та переміщення Сил оборони в столичному регіоні.

Для цього виходили на вулиці та приховано фіксували пункти дислокації українських захисників. Також фігуранти «втемну» використовували своїх знайомих, в яких випитували «потрібну» інформацію під виглядом побутових розмов.

Крім того, ворожі агенти надсилали своєму російському «куратору» фотографії та геолокації стратегічно важливих об’єктів енергетичної інфраструктури.

Для передачі відомостей зрадники використовували месенджер, а щоб замаскувати «сеанси» зв’язку, створили декілька анонімних акаунтів.

За кожне виконане завдання зловмисники одержували з рф гроші, які надходили на їхні банківські картки від анонімних «платників».

Під час обшуків за місцями проживання обох фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об’єктів та листування з агресором.

Також знайдено банківські картки, на які російські агенти отримували кошти від свого «куратора» з гру.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи з викриття і затримання російської агентури проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.


На зображенні може бути: текст «СЛУЖБА бЕЗПЕКИ УКРАΪНИ ЗА МАТЕРΙАЛАМИ СБУ 15 POKIB ТюРМИ ОТРИМАЛА ЗРАДНИЦЯ ЯКА <<ЗЛИВАЛА>> ПОЗИЦ. ЗСУ ПИД ЧАС БОΪВ ЗА БАХМУт»

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримала зрадниця, яка «зливала» позиції ЗСУ під час боїв за Бахмут

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна агентка фсб, яка передавала агресору геолокації Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури на Донеччині.

Передусім ворога цікавила інформація про вогневі позиції, фортифікаційні споруди та напрямки руху підрозділів ЗСУ в районі Бахмута.

Крім того, вона «зливала» окупантам координати електропідстанцій на прифронтовій території області для підготовки по них ракетних ударів.

Співробітники СБУ затримали російську агентку у результаті контрдиверсійних заходів на Донеччині у грудні 2022 року.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив затриманій 15 років тюрми.

Як встановило розслідування, зловмисницею виявилась мешканка Торецька, яку російська спецслужба дистанційно завербувала після початку повномасштабного вторгнення рф.

Для збору розвідданих ворожа поплічниця об’їжджала територію району і приховано фіксувала локації українських військ та енергооб’єктів.

Отриману інформацію пересилала через месенджер «зв’язковому» на тимчасово окупованій частині регіону.

Далі він передавав одержані відомості так званій «заступниці Горлівського відділу мдб днр», яка «звітувала» перед кадровими співробітниками фсб.

Під час обшуків за місцем проживання російської агентки вилучено російські паспорти, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які вона використовувала для виконання завдань агресора.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисницю винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Перейти до вмісту