Новини

Юстиція інформує

Image«Вболіваємо за нашого земляка, уродженця Сумщини, БОГДАНА НЕБИЛИЦЮ – командира малого броньованого артилерійського катера «Нікополь», який був захоплений в полон країною агресором в Керченській протоці .

Від імені Уряду Міністерство юстиції України вже звернулося до Європейського суду з прав людини  з вимогою застосувати 39-те правило та прийняти негайне рішення щодо звільнення незаконно захоплених українських громадян» – зазначає очільник юстиції Сумщини ІРИНА СВИСТУН.

У відповідь на заяву Уряду України щодо захисту прав моряків, захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці, Європейський суд з прав людини, відповідно до Правила 54 Регламенту, зобов’язав Російську Федерацію надати інформацію щодо:

– захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання;

– місця їхнього утримання;

– спричинених поранень; 

– наданої медичної допомоги.

Цю інформацію Уряд Російської Федерації має надати до наступного понеділка, 3 грудня.

***

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА В СУМСЬКОМУ РАЙОНІ

 

Цього разу правові консультації від фахівців юстиції Сумщини та центру з надання безоплатної правової допомоги мали змогу отримати жителі Сумського району.

Виїзна мобільна група розгорнула свою роботу в селищі міського типу Низи та в селі Бездрик.

Сільські жителі всіх районів області вже проінформовані про сучасні сервіси Мін'юсту, доступною є інформація про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», проте правові проблемні ситуації виникають і громадяни потребують кваліфікованих консультацій. Цього разу жителів інформували з актуальних правових питань, а саме – щодо порядку оформлення спадщини, поділу майна подружжя при розлученні, збільшення розміру аліментів, приватизації земельної ділянки та виплат «дітям війни».

Не залишили без уваги й Законопроект #РЕЙДЕРСТВОСТОП, що має на меті захист бізнесу і права власності громадян, адже право власності є невід’ємною, основоположною частиною правової держави.

***

«НАСИЛЬСТВУ – НІ!» ГОВОРИЛИ

З УЧНЯМИ «ЦЕНТРУ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ»

 

            Фахівці юстиції Сумщини, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», зустрілись з учнями «Центру професійно-технічної освіти», щоб обговорити серйозні соціально-значимі теми, які не втрачають актуальності та не залишають байдужим.

            Спілкувалися з молоддю про протидію домашньому насильству та булінгу. Теми обрані не випадково, адже наразі діє Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», мета якої – привернути увагу громадськості до кричущих проблем, що довгий час в більшості своїй просто замовчувались.

            Молоді люди дізнались про види булінгу, його основні прояви та методи боротьби з ганебним явищем, що негативно вражає підростаюче покоління. Також, переглянули мотиваційний ролик за участі австралійського спікера Ніка Вуйчича.

            Не залишили без уваги й тему насильства вдома. Парадокс, але попри те, що з давніх-давен сім’я – це уособлення тепла, любові і затишку, в багатьох українських родинах жорстоке ставлення вважається нормою або ж тим, що просто «треба терпіти».

            Розповіли дітям про допомогу, яку держава гарантує постраждалим від домашнього насильства та куди звертатися у разі виникнення такої ситуації. Наголосили на тому, що необхідно звернутися до поліції та надали телефон Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123, який працює цілодобово та безкоштовно в межах України.

            Подібні уроки – ще один крок до формування нової правової свідомості молодого покоління українців.

 

***

ЩЕ ДВА БАТЬКА ПРИМУСОВО СПЛАТИЛИ АЛІМЕНТИ

 

Дорослі, що поводяться як несвідомі діти – це нерадиві батьки, які часто згадують про обов’язок піклуватися про своїх синів і доньок лише після того, як в ситуацію втручаються державні виконавці.

Житель Білопільщини деякий час не сплачував аліментів на утримання доньки Юлії та сина Дмитра і лише примусово перерахував їм майже 11 тисяч гривень.  Важелем впливу на чоловіка стала постанова державного виконавця про обмеження у праві керування транспортними засобами, винесена в межах посилення Закону #ЧужихДітейНеБуває.

Сумчанин заборгував синові понад 24 тисячі гривень і після вжитих до нього заходів примусового характеру погасив не лише борг, а ще й більш як 4 тисячі гривень штрафу та 10 % виконавчого збору.

Навряд чи недобросовісних батьків спонукають до сплати аліментів докори сумління, проте, завдяки ініціативам Мін'юсту та спеціалістам юстиції Сумщини діти отримують належні їм кошти та право на щасливе забезпечене дитинство.

***

ПОНАД 80 ТИСЯЧ АЛІМЕНТІВ ДЛЯ ДОНЬКИ АНАСТАСІЇ СПЛАЧЕНО

 

            Дівчинка Анастасія із Сум завдяки ініціативам Мін'юсту у сфері захисту прав дітей отримала від свого батька заборговані аліменти, які той самостійно сплачувати не поспішав, чим і «накликав» на себе заходи примусу.

            Після вжиття до боржника всіх необхідних кроків для сплати ним заборгованості на користь доньки, найбільш вагомим аргументом для нього виявився арешт всього майна та застосування обмежень.

            Так, неплатник сплатив більш як 51 тисячу гривень основного боргу, та ще й понад 25 тисяч гривень штрафу і 10 % виконавчого збору.

            Застосування штрафів на суму заборгованості по аліментах стало ще одним ефективним інструментом впливу на батьків-боржників. Так, прийняття ІІ пакету Закону #ЧужихДітейНеБуває дозволило разом з аліментною заборгованістю стягнути з горе-батьків Сумщини ще й понад 360 тисяч гривень штрафів.

Нагадаємо, що мова йде про додаткові фінансові стягнення для неплатників у розмірі від 20 % до 50 % від суми боргу, в залежності від строку заборгованості.

***

«ПРАВОВИЙ MESSEGEBOX»: МІСІЯ ДОПОМОГИ ШКОЛЯРАМ У ПРАВОВИХ ПИТАННЯХ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

 

«Правовий MessageBox», наповнений кольоровими буклетами на актуальні теми, продовжує  свою місію у навчальних закладах Сум. Нині місце його розташування – Сумська гімназія №1.

Завдяки пересувному «Правовому MessageBox», школярі  самостійно знайомляться з інформацією  щодо протидії булінгу та домашньому насильству. Є тут і корисна інформація для батьків – її можна взяти з собою додому.

Наповнюючи щодня стенд  роздатковим матеріалом, фахівці юстиції розуміють – форму роботи з дітьми обрано цікаву, а головне – дієву.

***

ТРАКТОР СПРАВЖНІЙ, А НЕ ІГРАШКА – СПЛАЧЕНІ АЛІМЕНТИ

 

На Конотопщині батько, який заборгував своєму синові аліменти, розрахувався трактором…

               Семирічний син скоріше б оцінив іграшковий трактор від люблячого батька, але  ні подарунків, ні належних за рішенням суду аліментів не було. А тому накопичені борги, зважаючи на  можливість застосування обмежень і санкцій, були сплачені… трактором. Транспорт, який знаходився у власності боржника, зусиллями державних виконавців був переданий у рахунок погашення 20 тисяч гривень боргу.

Юстиція Сумщини продовжує активну роботу по стягненню аліментів з батьків-боржників, адже  #ЧужихДітейНеБуває.

На сьогодні завдяки ініціативам Мін'юсту на користь дітей Сумщини вже стягнуто 119 мільйонів гривень.

***

 

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ – ДЖЕРЕЛО АЛІМЕНТІВ

 

На Недригайлівщині батька Володимира зовсім не цікавило, що його донька Владислава обрала спорт та вже має значні досягнення. Й до сплати аліментів чоловікові було байдуже,  тому й накопичив боргів майже 30 тисяч гривень.

Завдяки посиленню відповідальності за несплату аліментів, враховуючи норми закону #ЧужихДітейНеБуває, державним виконавцем встановлено відповідні обмеження прав боржника та складено протокол за вчинення правопорушення за ст. 183-1 КУпАП, що передбачає  120 годин суспільно корисних робіт.

Наприкінці листопада батько-боржник почав свою примусову «трудову діяльність» у Коровинській об’єднаній громаді на благоустрої сільських  кладовищ.        

Нагадаємо, що ініціативи Мін'юсту дозволяють застосовувати суспільно корисні роботи до неплатника аліментів декілька разів. Вся сума коштів від такого виду робіт йде на погашення аліментних боргів.  

***

 ЩАСТЯ РОДУ І МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ: НАРОДЖЕНІ НА СУМЩИНІ

Діти – благословення подружньої любові, продовження роду українського, майбутнє країни. Ще маленькі згорточки щастя, вони окриляють батьків, дарують впевненість у завтрашньому дні.

За 11 місяців на Сумщині народилося майже 6650 дітей. Частіше лелеки з немовлятами прилітали до обласного центру – близько 2930 народжень, у Конотопі додалося понад 660 юних мешканців, у Ромнах і Шостці кількість новонароджених наблизилась до 430.

Юстиція Сумщини щиро вітає нових громадян, нагадуючи батькам про можливість скористатися комфортною зручною послугою від Міністерства юстиції України – отримати свідоцтво про народження малюка у пологовому будинку. 

Ми подбаємо про ваш час, який ви зможете подарувати своїй дитині.

***

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА В СУМСЬКОМУ РАЙОНІ

Мобільна група у складі фахівців юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги у селах і селищах нашої області вже провела не один день. А нині – завітала до Сумського району, де у селищі міського типу Хотінь та селі Стецьківка знову розгорнули мобільну точку доступу до безоплатної правової допомоги.

Запитань правового характеру у громадян є багато. Оформлення земельного паю та оренда земельної ділянки, питання спадщини – кваліфіковані відповіді фахівців слугуватимуть орієнтиром до дій.

У ході зустрічі фахівці говорили й про актуальну тему протидії домашньому насильству, торкнулися проблеми булінгу, щоб старші члени сімей могли говорити з дітьми й про таке явище.

Не залишили без уваги й Законопроект #РЕЙДЕРСТВОСТОП, що має на меті захист бізнесу і права власності громадян, адже право власності є невід’ємною, основоположною частиною правової держави.

Здійснюючи таку широкомасштабну діяльність по наданню безоплатної правової допомоги, фахівці юстиції переконані: правові знання, отримані у ході консультацій, допоможуть громадянам впевненіше почуватися у життєвих ситуаціях, адже знаннями – сильна людина.

***

   

СУМСЬКИМ КАДЕТАМ – ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ

 

Кадетам – майбутнім захисникам України, фахівці обласної юстиції у партнерстві з представником громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини розповіли про основоположні права людини, що закріплені в Загальній декларації прав людини.

Метою зустрічі з учнями Кадетського корпусу імені Харитоненка стало обговорення важливих тем для сучасних молодих людей та всього суспільства в цілому.

У сучасному світі, на жаль, існують проблеми, коли права порушуються. Одна із таких форм порушення – булінг, поширений у підлітковому середовищі. Отож про  види булінгу, фізичне насильство, інші форми, зокрема, економічне, психологічне та сексуальне насильство говорили дуже по-дорослому.

Теми для спілкування з кадетами обрано не випадково, адже на часі важливо, щоб молоді люди були добре обізнані про весь спектр прав, що належить кожній людині та знали як їх захистити у разі порушення. Сьогоднішні юнаки – це надійні захисники своєї країни, своєї родини, вони – сильна половина людства. Саме вони мають вже зараз формувати сталевий характер, непохитне негативне ставлення до порушення прав людини та незламно й віддано стояти на захисті українського народу.

***

ПАВЛО ПЕТРЕНКО: ПРОВІДНІ БІЗНЕС-АСОЦІАЦІЇ ПІДТРИМАЛИ ЗАКОНОПРОЕКТ 9311 #РЕЙДЕРСТВОСТОП

Представники провідних бізнес-асоціацій Американської торговельної палати в Україні (АСС), Європейської Бізнес Асоціації (ЕБА), Спілки українських підприємців (СУП), Офісу ефективного регулювання BRDO та Офісу Бізнес-омбудсмена підтримали законодавчі ініціативи, спрямовані на посилення боротьби з рейдерськими атаками на підприємства та майно громадян.

«Міністерство юстиції разом з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій, які представляють інтереси не окремих профільних спільнот, а реального українського бізнесу, розробили низку новацій, які покликані знизити ризики рейдерських захоплень підприємств. Зокрема, ми вирішили прибрати зі списку суб’єктів реєстрації державні та комунальні підприємства», – зазначив Міністр юстиції Павло  Петренко.

Також серед новацій законопроекту – запровадження обов’язкового підвищення кваліфікації державних реєстраторів, право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору, страхування від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі, припинення старих, недійсних обтяжень та захист права власності на частку у статутному капіталі юридичної особи.

Міністр нагадав, що раніше Кабінет міністрів вже підтримав дві ініціативи Мін’юсту, що ліквідують частину лазівок, якими користувалися рейдери раніше.

«Не чекаючи на прийняття законодавчих змін, Уряд підтримав нашу ініціативу внести зміни до низки постанов, які ліквідовують можливість створювати філії комунальних підприємств в інших регіонах. Наразі такі філії перебувають поза законом. Так само члени Кабміну прийняли рішення про те, що реєстратори, які отримують доступ до професії, мають здавати відповідний кваліфікаційний іспит», – наголосив очільник Мін’юсту.

Ключові бізнес-асоціації позитивно оцінили зміни, які пропонуються законопроектом 9311 #РейдерствоСтоп.

Заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак підкреслив, що Рада з цікавістю взяла участь в розробці цього законопроекту. За його словами, Міністерство юстиції є одним із лідерів серед державних органів за виконанням рекомендацій, які надає Рада бізнес-омбудсмена. «Ми вже давно співпрацюємо з Міністерством юстиції в частині імплементації системних рекомендацій з нашого звіту щодо боротьби з рейдерством. І цей законопроект став ще одним кроком у даному напрямку», – зауважив Ярослав Грегірчак. 

Зокрема, у законопроект 9311 увійшли дві рекомендації Ради: зобов’язання державного реєстратора – у разі здійснення реєстраційної дії з корпоративними правами – перевіряти дані Державного реєстру обтяжень рухомого майна та удосконалення механізму інформаційної взаємодії Державного реєстру прав на нерухомість та Єдиного державного реєстру судових рішень.

На підтримку законопроекту висловилася Європейська Бізнес Асоціація.

«Європейська бізнес асоціація підтримує ініціативу Мін’юсту #РейдерствоCтоп. Важливим у законопроекті є позбавлення комунальних підприємств права щодо реєстраційних дій, адже на даний момент більшість скарг щодо рейдерських захоплень стосувалась саме цього аспекту. І, по-друге, ми підтримуємо обмеження вартості нотаріальних дій щодо іпотеки. На сьогодні це занадто дорого та обтяжливо для бізнесу», – зауважила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

«Захист права власності є одним із ключових аспектів як для тих компаній, які вже працюють в Україні, так і тих, які розглядають Україну як потенційний напрямок для інвестування. Для нас важливо, щоб компанії відчували себе захищеними з точки  зору власності, з точки зору інвестицій. Ця законодавча ініціатива містить пропозицію Американської торговельної палати, яка спрямована на скасування указу президента України №762 щодо мінімальної плати за вчинення нотаріальних послуг. На думку всіх компаній – членів АСС, реалізація такої ініціативи дасть змогу, з одного боку, знизити ціни на ринку нотаріальних послуг, в з іншого – вивести з тіні частину доходів», – заявила віце-президент Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук.

Виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова також привітала підготовку законопроекту.

За її словами, законопроект #РейдерствоСтоп став логічною і правильною реакцією на спалах рейдерства в країні. Законопроект покликаний вирішити питання рейдерства не точково, а системно.

«Ми вітаємо дії Міністерства юстиції та дякуємо за те, що швидко зібрали бізнес-спільноту та врахували наші побажання стосовно прибирання законодавчих прогалин щодо боротьби з рейдерством», – зазначила Катерина Глазкова. «Документ враховує болючі моменти як бізнесу, так і громадян. Сподіваюся, що найближчим часом він буде проголосований, адже він немає жодного політичного забарвлення і захищає права інвесторів», – додала виконавчий директор Спілки українських підприємців.

Під час розробки законопроекту 9311 #РейдерствоСтоп норма про скасування плати приватним нотаріусам у розмірі не менше 1% від суми договору була запропонована бізнес-асоціаціями та експертними офісами. 

За словами Голови офісу ефективного регулювання BRDO Олексія Гончарука, запропоновані зміни призведуть до зменшення сірих історій з «відкатами» нотаріусам.

«Законопроект містить дуже корисну на нашу думку ініціативу щодо скасування обмеження щодо встановлення цін для нотаріусів. Наявність такої норми призводила до низки викривлень: як «відкатів», які отримували окремі нечисті на руку нотаріусу, так і різних історій, наприклад, під час продажу «Криворіжсталі», коли нотаріус отримав більше 200 млн гривень за одну угоду», – зазначив Олексій Гончарук.

За його словами, від цього ринок нотаріальних послуг стане лише здоровішим. «Загрози знищення професії ми в цій ініціативі не бачимо жодної», – підкреслив Олексій Гончарук і додав, що прийняття цього законопроекту позитивно вплине на позиції України в рейтингу Doing Business за напрямком «Реєстрація власності».

Також голова офісу ефективного регулювання BRDO позитивно оцінив такі нововведення законопроекту, як скасування повноважень комунальних підприємств щодо реєстрації власності та переведення низки процедур в онлайн, та оцінив ініціативу загалом як позитивну.

 

  ***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО: ЯК СЕБЕ ЗАХИСТИТИ?

Мій чоловік, коли вип’є, піднімає на мене руку. Спершу думала, що цього більше не повториться, але за останній рік він мене бив мало не щомісяця. Що мені робити?

Ольга

Перш за все, хочу порадити Вам і всім громадянам, які зазнають насильства, в жодному разі не мовчати. Агресор не одумається і не втихомириться. Чим довше ви мовчите про проблему, тим більше він переконується у своїй безкарності, й тим більше у нього розв’язуються руки.

Історично склалося, що цю проблему в нас намагалися замовчувати, адже не хотіли «виносити сміття з хати». За даними Міністерства внутрішніх справ, упродовж 2017 року до поліції надійшло понад 110 тисяч заяв та повідомлень про домашнє насильство. І це при тому, що за статистикою усього лише 10-15% постраждалих від домашнього насильства звертаються за допомогою. Тому можна лише уявити, скільки реально жінок страждають від побоїв. Більше того, за експертними оцінками, щороку понад 600 жінок в Україні гинуть через такого роду знущання.

Що зробило Міністерство юстиції для посилення відповідальності агресора?

Ми не могли залишати цю проблему в тому стані, в якому вона перебувала роками. Тому разом з народними депутатами було розроблено й прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Він деталізує види насильства, визначаючи фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Окрім цього, було внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, які запровадили кримінальну відповідальність за домашнє насильство в будь-яких його проявах.

Якого покарання слід очікувати тим, хто вчиняє домашнє насильство?

Стосовно кривдника може бути винесено терміновий заборонний припис, який зобов’язує залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи терміном до 10 днів.

Інші можливі механізми захисту від домашнього насильства – обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та проведення профілактичної роботи, а також направлення для проходження програми для кривдників. Ці заходи забороняють кривдникові мешкати з постраждалою особою в одному приміщенні та будь-яким чином взаємодіяти з нею на термін до 6 місяців.

Якщо дії правопорушника будуть кваліфіковані як адміністративне правопорушення, то йому на перший раз загрожує штраф від 170-340 грн, громадські роботи від 30 до 40 годин або ж адміністративний арешт на строк до 7 діб. У разі вчинення тих самих дій протягом року штраф може сягнути 680 грн, тривалість громадських робіт збільшена до 60 годин, а адміністративний арешт становитиме вже 15 діб.

Також за домашнє насильство передбачена кримінальна відповідальність. У цьому випадку санкції значно суворіші, з тюремним ув’язненням. Зокрема, особі може бути присуджено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до 6 місяців, обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 2 років. Але дані норми почнуть діяти з 11 січня 2019 року.

Куди звертатися громадянам, які постраждали від домашнього насильства?

Постраждалі від домашнього насильства можуть звернутися до:

        уповноважених підрозділів органів поліції,

        загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб,

        служби у справах дітей за місцем свого проживання,

        скористатися послугами адвокатів нашої системи безоплатної правової допомоги.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

Якщо у вас виникнуть питання з цього приводу – телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах всієї України. Там ви зможете отримати консультацію і правовий захист.

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту