Новини

Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України інформує

Image3 грудня – Міжнародний день інвалідів

З ініціативи Генеральної асамблеї ООН 3 грудня проголошене Міжнародним днем людей з інвалідністю.

Проведення такого дня спрямоване на привернення уваги до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їх гідності, прав і благополуччя, на привернення уваги суспільства до переваг, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Ці завдання близькі і працівникам Фонду соціального страхування України. Тому з нагоди проведення в Україні Міжнародного дня людей з інвалідністю  працівники Конотопського відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області спільно з органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, керівниками підприємств, установ та організацій беруть активну участь у проведенні різноманітних заходів.

 Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області опікується людьми, які отримали  групу інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. Всі вони потребують належного ставлення до себе – вони хочуть жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації у працевлаштуванні, мати змогу брати участь у соціальному та культурному житті.

Важливим напрямком роботи Конотопського відділення є своєчасне та повне відшкодування шкоди, пов’язаної з втратою застрахованими особами працездатності та проведення страхових виплат особам, що мають на це право в разі втрати годувальника. В даний час страхові виплати отримують  362  потерпілих та 34 членів сімей працівників, які загинули на виробництві.  Серед потерпілих – 203 інваліда внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, в тому числі  І групи – 6, ІІ групи – 30, ІІІ групи – 167. Із вище перерахованої кількості 64 людей з обмеженими фізичними можливостями  проживають на території Конотопського району. З серпня 2014 року робочим органом Фонду  проводяться виплати 54 потерпілим на виробництві, що тимчасово переселилися на Конотопщину, в м. Кролевець та Кролевецький район із зони проведення АТО.

В цілому загальна сума виплат, проведених потерпілим та членам їх сімей області, склала з початку року 7,9 млн. грн. Виплати проводяться своєчасно та в повному обсязі. Заборгованість по страховим виплатам відсутня.

            Відділення Фонду вживає заходи щодо  забезпечення потерпілих  на виробництві та професійних захворювань медико-соціальними послугами, спрямованими на відновлення їх здоров’я. У поточному році на медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві було витрачено близько 827 тис. грн.

            6 людей з інвалідністю від трудового каліцтва та професійного захворювання пройшли лікування в стаціонарних відділеннях медичних закладів. Їм було відшкодовано витрат на суму  майже 10 тис. грн.

Крім того, з 1 січня 2018 року потерпілий  з інвалідністю має право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти Фонду, путівки замінили тристоронні договори та акти виконаних робіт. Санаторно-курортним лікуванням забезпечено 20 осіб з інвалідністю. Двом інвалідам І групи забезпечено супровід на період санаторно-курортного лікування у формі надання права проживання та харчування у санаторно-курортному закладі разом з потерпілими. До кінця року ще 1 потерпілий зможе скористатись такою послугою.

Протезно-ортопедичними виробами забезпечено 4 людей з обмеженими фізичними можливостями, що перебувають на обліку у відділенні, на суму 78 тис. грн. До кінця року ще 13 потерпілих з інвалідністю отримають ортопедичне взуття на суму 60 тис грн.  Інваліда І групи внаслідок трудового каліцтва забезпечено підйомником вартістю 26,6 тис. грн., для двох потерпілих з інвалідністю проведено післягарантійний ремонт протезів на суму 11 тис. грн. 8 потерпілих отримали за рахунок коштів Фонду палиці та милиці. До кінця року буде забезпечено людину з інвалідністю І групи ортопедичним матрацом.

17 потерпілих, яким рішенням МСЕК визначено потребу в амбулаторно – поліклінічному лікуванні, забезпечуються щомісячно для лікування вдома та при перебуванні на денному стаціонарі лікарськими засобами,  виробами медичного призначення. На ці цілі витрачено більше 170 тис. грн.

Один потерпілий з інвалідністю І групи внаслідок нещасного випадку на виробництві забезпечений натільною та постільною білизною на суму 5 тис. грн. Йому ж за рахунок коштів Фонду придбано два спеціальні засоби пересування на суму 22 тис. грн.

Фондом соціального страхування України здійснюється фінансування виплат для забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням у обсязі 100% потреби. Необхідність зазначених видів послуг визначають медико-соціальні експертні комісії (МСЕК).

Упродовж  десяти місяців 2018 року Конотопське відділення здійснило виплати на спеціальний медичний догляд для 1 особи з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва на суму 31 тис. грн., на постійний сторонній догляд – 86 тис. грн. для 5 осіб, на побутове обслуговування – для 6 потерпілих на виробництві на суму 46 тис. грн.

На протязі поточного року відшкодовано компенсацію витрат на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування інвалідів в сумі 4 тис. грн. для 14 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Щороку Фондом проводиться всеукраїнська спартакіада серед інвалідів праці "Сила духу". 10 учасників, наших земляків, брали участь у обласній спартакіаді. Коваленко Роман, житель с. Раки зайняв І місце в змаганнях з армспорту у ваговій категорії до 85 кг і взяв участь в всеукраїнській спартакіаді, що була проведена в м. Ужгороді.

 

В.о. начальника Конотопського відділення

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального

Страхування у Сумській області                                                  Г.Б.Листопад

Перейти до вмісту