Новини

Юстиція інформує

ImageСВІТЛО ПРАВА – НА ПРОБЛЕМУ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

В Україні стартує просвітницька кампанія високої громадської активності «16 днів проти насильства».  Щороку з 25 листопада по 10 грудня проводяться заходи, щоб привернути увагу до цієї суспільної теми.

Не залишаючись осторонь, в самому центрі міста юстиція Сумщини разом з партнерами провела правопросвітницьку акцію з розповсюдженням серед громадян корисних правових знань.

Фахівці юстиції надали людям правову інформацію з чітким визначенням поняття «домашнє насильство», що робити у разі його проявів, що таке «обмежувальний припис», де і як можна отримати допомогу жертвам жорстокого поводження.

Мін'юст не залишається осторонь цієї гострої проблеми сучасності, реалізуючи загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» і поряд з іншими небайдужими громадянами здійснює велику роботу, щоб назавжди зв’язати руки «доморощеним тиранам».

***

ТЕМП РОБОТИ МОБІЛЬНИХ ТОЧОК ДОСТУПУ ДО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ НЕ ЗНИЖУЄТЬСЯ

Сьогодні фахівці обласної юстиції та Липоводолинського бюро правової допомоги Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працювали у Липоводолинському районі.

У селі Беєве група юристів розгорнула свої робочі місця безпосередньо в центрі села, жителі якого дуже активно прийшли на консультації, адже у віддалених населених пунктах знайти кваліфіковану допомогу не так просто. Земельне право, особливості спадкування, протидія домашньому насильству, виплата аліментних боргів, соціальний захист  – спектр питань досить широкий.

З подібними запитаннями приходили й у самому районному центрі – Липовій Долині.

А ще зустріч – нагода поспілкуватися, обговорити новації Міністерства юстиції України про які люди чули із засобів масової інформації, висловити свою думку.

***

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

АЛІМЕНТИ – ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ

Доброго дня, пане Міністре! Скажіть, чи це правда, що з 1 грудня розмір аліментів збільшиться?

Софія Гученко

Хочу поінформувати шановну читачку, що на початку липня ми домоглися прийняття другого пакету законів у рамках проекту Уряду та Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває. Новації цих законів покликані захистити економічні права найменших українців та убезпечити їх від можливого економічного насильства з боку дорослих.

Серед іншого ми прописали й норму, яка стосується підвищення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Ця норма, як й інші положення пакету законів, почала діяти 28 серпня.

Який розмір аліментів запроваджується цим Законом?

Відповідно до прийнятих змін, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Однак ця сума може бути присуджена лише в тому випадку, коли у батька чи матері, які проживають окремо, не вистачає коштів для того, щоб платити більші аліменти.

Натомість, мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину прирівнюється до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З 28 серпня це стало:

1.      1559 грн для дитини до 6 років,

2.      1944 грн для дітей від 6 до 18 років.

З 1 грудня планується підняття відповідних сум до:

1.      1626 грн для дітей менше 6 років,

2.      2027 грн для дітей 6 років і старших.

Яким чином здійснюватиметься контроль за цільовим витрачанням аліментів?

Одне з важливих питань, які нам задавали як представники громадськості, так і народні депутати перед прийняттям другого пакету законів, стосувалося посилення контролю за використанням коштів. Адже багато хто побоювався, що сплачені аліменти можуть використовуватися не на потреби дитини.

Хочу наголосити, що орган опіки та піклування проводитиме регулярні інспекції батьків, з якими живуть діти і які, відповідно, отримують аліменти. Порядок та періодичність таких інспекцій визначатиметься Мінсоцполітики.

Окрім того, за заявою платника аліментів, який не має заборгованості зі сплати аліментів, інспекції можуть проводитися позапланово, але не більше за один раз на три місяці.

Також у законі ми передбачили санкції до того з батьків, котрий витрачає отримані кошти не на потреби дитини, зокрема, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Де можна отримати детальнішу консультацію по кожному конкретному випадку?

Для того, щоб отримати більш детальні консультації чи роз’яснення, слід звернутися до одного з наших центрів чи бюро безоплатної правової допомоги. Дізнатися, де розташовано найближчий з них можна на сайті http://legalaid.gov.ua/ua/ або за телефоном гарячої лінії: 0(800)213-103.

  

***

 

«ПРАВОВИЙ MessageBox» ПРИБУВ ДО ОБЛАСНОГО

ЛІЦЕЮ-ІНТЕРНАТУ «БАРСА»

 

Створений юстицією Сумщини з метою розповсюдження в учнівському середовищі інформації про протидію булінгу, домашньому насильству та інших корисних для дітей знань, «ПРАВОВИЙ MessageBox» вже три місяці успішно подорожує школами міста.

На цьому тижні він зупинився в Обласному ліцеї-інтернаті спортивного профілю «Барса», де вже навчає активних та спортивних дітей як не ставати агресорами, що робити у разі, якщо стали жертвою чи свідком булінгу та як і де отримати допомогу постраждалим від домашнього насильства. Окрім того, в ньому міститься інформація стосовно змін до порядку виїзду дітей за кордон з одним із батьків без згоди другого з батьків, який має заборгованість по сплаті аліментів.

Таким чином, юстиція Сумщини, реалізовуючи загальнонаціональний право​просвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», виховує правосвідомих та обізнаних громадян.

Юстиція – відкрита для людей!

***

БІЛЬШЕ 130 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ –

ЗА ПОНАД 2 РОКИ НЕСПЛАТИ ДІТЯМ

 

Житель міста Конотоп поплатився за байдуже ставлення до власних сина та доньки кругленькою сумою.

Після того, як державні виконавці попередили чоловіка про наслідки невиконання закону #ЧужихДітейНеБуває і можливість застосування саме до нього всіх обмежень, та ще й обтяження фінансовими санкціями, які дозволяє ІІ пакет цього закону, батько-боржник сплатив більше 84 тисяч гривень основного боргу, понад 39 тисяч гривень штрафу та ще й виконавчий збір.

Цей приклад, можливо, стане хорошим уроком іншим батькам – платіть аліменти вчасно, не забувайте про те, що ваші діти потребують не тільки фінансової підтримки. Цим ви ще й убезпечите себе від додаткових фінансових санкцій, передбачених посиленням законодавства. Зокрема за 1 рік несплати нараховується 20% від суми боргу, за 2 роки – 30%, за 3і більше років – вже 50%.

Нагадаємо, що юстицією Сумщини на сьогодні стягнуто понад 115 мільйонів гривень на користь дітей. А по 3 тисячам документів про стягнення аліментів заборгованість погашена в повному обсязі, що  складає 50% від усіх виконавчих проваджень, що мають заборгованість.

***

ПО 3 ТИСЯЧАМ ВИКОНАВЧИХ ПРОВАДЖЕНЬ

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО АЛІМЕНТАХ ПОГАШЕНА ПОВНІСТЮ

 

По 3 тисячам виконавчих проваджень про стягнення аліментів, заборгованість погашена в повному обсязі,  а це – 50 % від усіх документів цієї категорії, що мають заборгованість.

Помітне зростання показників роботи свідчить про те, що державна виконавча служба стала відкритішою та ефективнішою. Завдяки оновленому законодавству у сфері захисту прав дітей державним виконавцям юстиції Сумщини вдалося стягнути понад 115 мільйонів гривень.

«Прийняття ІІ пакету Закону #ЧужихДітейНеБуває дозволило разом з заборгованістю по аліментам стягнути ще й 360 тисяч гривень штрафів. Мова йде про додаткові фінансові стягнення для неплатників у розмірі від 20 % до 50 % від суми боргу, в залежності від строку заборгованості, – зазначає керівник обласної юстиції Ірина Свистун. – Своєчасні зміни змусили 1600 неплатників разом з боргами відрахувати на користь дітей зі своїх кишень ще й фінансові санкції».

За високими цифрами – реальні успішні історії, якими ми ділилися з жителями Сумщини: резонансні суми стягнень, коли одноразово батьки сплачували 100-тисячні борги, реально злякавшись обмежень на право користування автомобілем чи виїзду за кордон. Найганебніше в таких ситуаціях, коли, маючи борги перед власними дітьми, батьки спокійно планували відпустки за кордоном… Проте сила закону зупиняла їх в аеропортах, на прикордонних пунктах пропуску – і це справедливо.

Захист прав дітей на своєчасне отримання аліментів, коли держава робить все для того, щоб подбати про своїх маленьких громадян і доводить #ЧужихДітейНеБуває, – це пріоритет в роботі органів юстиції у час, коли ми утверджуємо пріоритети права.

***

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» фахівцями юстиції Сумщини були проведені уроки щодо протидії булінгу та домашньому насильству для учнів Обласного ліцею-інтернату спортивного профілю «Барса».

На уроці діти отримали інформацію щодо булінгу та його видів. Учням розповіли про фізичне насильство, а також його приховані форми: економічне, психологічне та сексуальне. Повідомили про відповідальність, яка настає за вчинення фізичного насильства.

Обговорили з дітьми тему насильства вдома, розповіли про допомогу, яку держава гарантує постраждалим від домашнього насильства та куди звертатися за допомогою. Наголосили на тому, що необхідно звернутися до поліції та надали телефон Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123, який працює цілодобово та безкоштовно в межах України.

Метою таких уроків є сформування у дітей нетерпимого ставлення до жорстокості та розуміння того, що будь-яке насильство є порушенням прав і з ним не можна миритися.

Фахівці юстиції закликали спортивно-активну молодь використовувати свою силу для допомоги та захисту оточуючих та не допускати насильство у своє середовище.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту