Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС взяла курс на максимальну автоматизацію процесів

Автоматизація процесів у діяльності фіскальної служби та максимальна кількість он-лайн послуг для платників податків – про такі пріоритети в роботі ДФС було наголошено під час першого Київського податкового форуму.

Представники влади, бізнесу та громадськості висловлювали своє бачення розвитку податкових органів, важливих змін, яких від податківців потребує сьогодення, та напрямів покращення роботи служби.

Одним з основних завдань для фіскальної служби всі учасники форуму однозначно визначили подальшу електронізацію послуг. За словами в.о. Голови ДФС Олександра Власова, фіскальною службою вже взято курс на максимальну автоматизацію процесів.

«Ми хочемо бути сучасною, комфортною службою, запроваджуємо електронні сервіси для платників, автоматизуємо процеси всередині. І, як результат, йдемо до спрощення податкових та митних процедур, полегшення ведення бізнесу в Україні, залучення інвестицій», – наголосив Олександр Власов.

Очільник ДФС також звернув увагу присутніх, що за результатами 5-го звіту найбільш впливового рейтингу Open Data Barometer Україна увійшла до топ-20 країн світу за рівнем розвитку відкритих даних. А ДФС є одним із лідерів серед відомств по відкритості даних. Службою забезпечено 100% оприлюднення даних на Порталі відкритих даних, оновлюються 55 наборів даних.  

 

Відсутність фіскального чеку в базах ДФС- підстава перевірки продавця

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що на веб-порталі ДФС у відкритій частині Електронного кабінету запроваджено сервіс перегляду чеків, які надіслано реєстраторами розрахункових операцій (РРО) до ДФС. За допомогою цього сервісу усі споживачі можуть оперативно перевірити фактичну передачу електронної копії отриманого фіскального чека до інформаційних баз ДФС. Наявність такої копії або її відсутність в базах ДФС може свідчити про дотримання або недотримання суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства.

Звертаємо увагу, що у разі відсутності в інформаційних базах ДФС отриманого на руки фіскального чека у паперовому вигляді, споживачі можуть надіслати до Головних управлінь ДФС в областях та місті Києві відповідне звернення з цього питання для оперативного реагування органами ДФС та вжиття відповідних заходів реагування і припинення порушень вимог чинного законодавства.

За результатами отриманих звернень споживачів про відсутність того чи іншого фіскального чека в інформаційних базах ДФС, органами доходів і зборів проводяться фактичні перевірки суб’єктів господарювання.

Також органами ДФС активізовано роботу щодо контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів. При здійсненні аналізу щодо таких господарських операцій органами ДФС, зокрема, використовується інформація Системи збору і збереження даних реєстраторів розрахункових операцій (СЗЗД РРО), до якої в електронному вигляді надходить інформація від РРО про усі проведені розрахункові операції.

Для уникнення непорозумінь просимо суб’єктів господарювання взяти до уваги зазначену інформацію та забезпечити дотримання вимог чинного законодавства щодо повноти та своєчасності сплати належних податків та зборів до бюджету.

 

Провідник потягу приховав незадекларовану побутову техніку

На митному посту «Конотоп» Сумської митниці ДФС співробітники митниці виявили факт недекларування товару, який переміщував працівник Укрзалізниці.

Під час митного огляду купе провідника одного з вагонів потягу «Москва – Київ» митники знайшли офісну та побутову техніку у кількості 17 одиниць, орієнтовна вартість товару становить 144,5 тис. гривень. Про переміщуваний товар правопорушник не заявив при усному опитуванні та не задекларував його за встановленою формою.

На даний час товар вилучено та передано для зберігання до складу митниці.

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил відповідно до ст. 472 Митного кодексу України.

 

До уваги платників – суб’єктів роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області  інформує, що відповідно до п. 10 Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 із змінами та доповненнями, суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність на видному та доступному місці куточка покупця, в якому розміщують інформацію про найменування власника або уповноваженого ним органу; книги відгуків та пропозицій; адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів; ліцензію відповідно до встановлених законодавством вимог.

Зокрема, згідно з п. 27 Тимчасового порядку видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 493 із змінами та доповненнями, одержана на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами ліцензія має знаходитися на видному місці торгівлі і бути доступною для огляду.

 

Отримання ФОП  доходів від діяльності не зазначеної у реєстраційних даних

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області  повідомляє, що відповідно до п. 177.6 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою – підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується у разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п.п. 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 ПКУ (п. 177.8 ст. 177 ПКУ).  

Перейти до вмісту