Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПодаткова знижка для внутрішньо переміщених осіб

Законом України від 06 вересня 2018 року N2530-VIII "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України" (далі – Закон №2530) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так,  пункт 166.3 статті 166  ПКУ доповнено  підпунктом 166.3.9.

Відповідно до нововведень платник податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи, може включити до податкової знижки фактично сплачену суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства.

Платник податку має право скористатися цією податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім'ї першого та другого ступенів споріднення:

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

            Нагадуємо, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

 З 7 листопада отримати сертифікат відкритого ключа за довіреністю буде неможливо

 Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області  нагадує, що  07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII "Про електронні довірчі послуги" (далі – Закон).

Пунктом 2 ст.22 Закону встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Таким чином, починаючи з 07.11.2018 року отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю     (в т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

  Вилучено 1000 пігулок феназепаму

            Співробітники митниці виявили незаконне переміщення через митний кордон України лікарських засобів

На митному посту «Бачівськ» Сумської митниці ДФС митники разом із прикордонниками затримали громадянина Російської Федерації. Чоловік  намагався заїхати на митну територію України з лікарським препаратом, який обмежений до ввезення. Інспектори виявили в багажному відділенні легкового автомобіля пакет з незадекларованими пігулками «Феназепам» загальною кількістю 1000 штук в 10 упаковках.

Даний препарат обмежено до переміщення через митний кордон України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року №770 та підлягає обов’язковому письмовому декларуванню відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2012  №431.

Сумська митниця ДФС вкотре нагадує громадянам, що не всі лікарські препарати можна перевозити через кордон без декларування. Якщо ліки в своєму складі містять наркотичні та сильнодіючі речовини, то перевозити їх можна лише з дотриманням митних правил

 Статусу підприємця можна «позбутися» лише відвідавши державного реєстратора

Фізичні особи – підприємці (ФОПи) втрачають статус підприємця лише з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємець повинен подати сам за себе звіт за формою №Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому термін сплати зобов’язань, визначених ФОП, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.

Зняття з обліку ФОП фіскальними органами здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

 Податкова міліція Сумщини забезпечила відшкодування збитків за кримінальними справами у сумі 22,6 млн гривень

Оперативні та слідчі підрозділи податкової міліції Головного управління ДФС у Сумській області спрямовують свою діяльність на захист економічної безпеки України. Особлива увага зосереджується на викритті кримінальних схем, припиненні діяльності «конвертаційних центрів», «фіктивних фірм» та «центрів мінімізації митних платежів», протидії незаконному відшкодуванню ПДВ з бюджету, боротьбі з нелегальним обігом підакцизних товарів, на контролі за бюджетними витратами, а також на відшкодуванні завданих державі збитків.

За десять місяців поточного року економічний ефект від діяльності оперативно-слідчих підрозділів податкової міліції ГУ ДФС у Сумської області перевищив 167 млн. гривень.

Упереджено 6,4 млн. грн сум ПДВ, що були незаконно заявлені до відшкодування з бюджету та перебувають під кримінальним провадженням.

За наслідками перевірок підприємств-користувачів незаконних послуг транзитно-конвертаційних груп, а також за результатами протидії правопорушенням у сфері державних закупівель до бюджету мобілізовано       33,5 млн. гривень.

За результатами спільного відпрацювання з Сумською митницею ДФС ризикових експортно-імпортних операцій, а саме: коригування митної вартості товарів за наслідками перевірок, проведених на підставі інформації оперативних підрозділів, конфіскації товарів, накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів за порушення митних правил, перевірок користувачів «центрів мінімізації митних платежів» до бюджету додатково залучено 79 млн. гривень.

За рахунок вивільнення від фальсифікату ринку підакцизної продукції забезпечено додаткові надходження акцизного податку у розмірі 26,3 млн. гривень.

Перейти до вмісту