Новини

Служба безпеки України інформує

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент-спецпризначенець фсб, який хотів завербувати співробітницю Служби безпеки

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав агент фсб з оперативним псевдонімом «Скіф», який формував власну мережу інформаторів на Одещині.

До складу ворожої групи він намагався залучити місцевих представників силових відомств. За задумом фсб вони мали передавати російській спецслужбі розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на півдні України.

На початку жовтня цього року контррозвідка Служби безпека розробила оперативну комбінацію та вивела «Скіфа» з території невизнаного Придністров’я.

Тоді за сценарієм української спецслужби російський агент приїхав на Одещину для того, щоб особисто завербувати співробітницю СБУ.

Контррозвідники Служби безпеки задокументували кожен епізод злочинної діяльності фігуранта і затримати його на території регіону.

За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років тюрми.

Як встановило слідство, засудженим є місцевий житель, який на початку 90-х виїхав до Молдови, де брав участь у бойових діях на боці так званої «ПМР».

Потім у складі російського спецназу «Едельвейс» воював у Дагестані та Чечні.

У 2014 році зрадник прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь рф, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до невизнаного Придністров’я, де у 2019 році для виконання завдань фсб був завербований двома представниками її місцевої «філії».

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента «Скіфа» винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Одеській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

СБУ викрила ще 3-х ворожих агітаторів: серед них – провокатор УПЦ (МП), який сподівався отримати від путіна російський паспорт

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще трьох інтернет-агітаторів країни-агресора на Київщині та Харківщині.

Зловмисники називали збройну агресію рф «внутрішнім громадянським конфліктом» в Україні, займалися дискредитацією українських воїнів та розпалювали релігійну ненависть.

Для ведення інформаційно-підривної діяльності на користь окупантів їхні поплічники використовували власні акаунти у соцмережах та популярних месенджерах.

Там вони публікували «авторський» деструктивний контент або репостили антиукраїнські заклики прокремлівських провокаторів з України та російських «топових» пропагандистів.

???? Так, у Києві:

викрито 42-річну соратницю координаторки масових заворушень біля Києво-Печерської лаври.

Під час цих подій навесні цього року вона закликала людей до опору законним діям правоохоронців. Встановлено, що ворожу агітацію фігурантка «розганяла» через власні сторінки у Фейсбуку і Телеграм із загальною аудиторією майже 5 тис. підписників.

???? На Київщині:

задокументовано протиправну діяльність мешканця Боярки, який поширював наративи кремля про «єдину московську церкву» в Україні і тим самим намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в столичному регіоні.

Для розповсюдження провокативних дописів він адміністрував власні сторінки у Фейсбуку, Телеграм та Вайбері, а також у заборонених «Одноклассниках» і «Вконтакте» із загальною аудиторією 5 тис. користувачів.

Також на початку повномасштабного вторгнення рф зловмисник написав заяву до «управління президента росії по роботі зі зверненнями громадян та організацій» на отримання громадянства країни-агресора.

???? У Харкові:

заблоковано злочинну діяльність 47-річної місцевої жительки, яка викладала у соцмережах фейкові сюжети російського «воєнкора» Олександра Сладкова про війну в Україні.

Крім того, під час боїв за Маріуполь вона поширила сфабриковане окупантами відео, в якому хотіли дискредитувати захисників «Азовсталі».

Наразі за двома фактами, викритими у столичному регіоні, матеріали скеровано до суду, за іншим – триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській і Харківській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

За матеріалами СБУ підозру отримали нафтотрейдери з Херсона, які під час окупації міста були «під дахом» фсб та заправляли російські танки

За матеріалами Служби безпеки і Національної поліції підозру отримали керівники Херсонської компанії-нафтотрейдера, які допомагають рф встановлювати окупаційний режим на тимчасово захопленій частині півдня України.

За даними слідства, директор і бухгалтер цієї фірми пішли на співпрацю з російською фсб ще на початку повномасштабного вторгнення.

«Під дахом» російської спецслужби підприємці налагодили оптові поставки дизпалива та бензину з тимчасово захопленого Криму для потреб загарбників.

Після переправлення пального з українського півострова до Херсона нафтотрейдери заправляли військову техніку окупантів, у тому числі російські танки та бронемашини, які воювали на південному фронті.

Для цього використовували власну автозаправну станцію на території обласного центру.

За наявними даними, у такий спосіб фігуранти поставили загарбникам понад 300 тонн пального на більше ніж 20 млн у гривневому еквіваленті.

Також колаборанти «перереєстрували» власну компанію за російським «законодавством» та відкрили рубльові рахунки в одному з московських банків.

Крім того фігуранти чинили тиск на працівників підприємства, змушуючи їх отримувати російські паспорти. У разі відмови – погрожували звільненням та «відповідною заявою» до каральних органів рф.

Під час звільнення Херсона обоє зловмисників втекли разом з російськими окупантами на тимчасово захоплену частину регіону.

При обшуках на підприємстві виявлено комп’ютери, бухгалтерські документи та чорнові записи, які підтверджують злочини фігурантів.

На підставі зібраних доказів їм заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки обидва фігуранти переховуються за межами підконтрольної Україні території, тривають комплексні заходи, щоб їх знайти і притягнути до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ в АР Крим спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

Медики ЦСО «А» СБУ рятують життя українським захисникам у найгарячіших точках війни, — Василь Малюк

У Центрі спеціальних операцій «А» Служби безпеки України працює унікальний підрозділ бойових медиків, які врятували життя сотням українських захисників на лінії фронту. За майже два роки повномасштабного вторгнення вони провели велику кількість оперативних втручань під обстрілами у найгарячіших точках війни.

Про роботу цих лікарів йдеться у фільмі «Бойові медики. Смерть зачекає» із документального циклу «СБУ. Спецоперації перемоги» ➡️bit.ly/470MGB1

«Це справжні спецпризначенці. Вони виконують свої завдання у безпосередній близькості до лінії зіткнення. За 10-15 кілометрів від лінії фронту вони проводять складні хірургічні втручання і повертають з того світу наших побратимів. Це — лікарі від Бога», — зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

За його словами, військовослужбовці ЦСО «А» СБУ воюють з 2014 року, але після повномасштабного вторгнення виникла необхідність посилення медичного напряму.

Цей підрозділ ЦСО «А» СБУ створили за зразком медичних корпусів найкращих армій світу – США, Франції, Німеччини.

«Зараз ми маємо значно більше практичного досвіду на полі бою. І, по суті, вони вчаться у нас», — наголосив Голова СБУ.

Василь Малюк зазначив, що бойові медики рятують не тільки співробітників ЦСО «А», але й усіх військовослужбовців Сил оборони, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Свої операційні медики-спецпризначенці можуть оперативно розгорнути практично у будь-якому місці недалеко від лінії зіткнення. Це дає можливість врятувати більше життів. Адже чим далі потрібно транспортувати важкопораненого з поля бою, тим менше у нього шансів вижити.

У фільмі розказані історії бійців, які мали майже нульові шанси на виживання. Одна з них — про стрільця-зенітника ЗСУ, в авто якого ворог поцілив із протитанкової ракети, інша — про бійця, якому після поранення вчасно провели надскладну операцію на серці неподалік лінії фронту.

Інформація про бойових медиків ЦСО «А» СБУ – засекречена. Світова практика показує, що імена цих лікарів, їхнє пересування, професійні деталі мають бути у таємниці. Бо цінність життя кожного з них помножена на сотні врятованих ними життів.

Нагадаємо, у першому фільмі циклу «СБУ. Спецоперації перемоги» розкриваються деталі підготовки операцій Служби безпеки зі знищення Кримського мосту. У другому – як снайпери Центру спецоперацій «А» СБУ воювали за «Дорогу життя» під Бахмутом навесні 2023 року. У третьому — про знищення тилового пункту управління росіян на Поліссі у березні 2022 року.

На зображенні може бути: 1 особа

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення технічного пристрою в одному з потенційних місць дислокації головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

Провадження відкрито за статтею 359 ч.2 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Наголошуємо, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а у одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи.

За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Даний технічний пристрій буде передано на експертизу.

Співробітники СБУ вживають усіх передбачених законом заходів для розслідування даного правопорушення.

На зображенні може бути: текст

Спецпризначенці ЦСО «А» СБУ заганяли до смерті російську піхоту

І як би швидко вона не тікала, доставка квитків на «кобзонівський концерт» відбувається чітко за графіком!

А наші воїни з Центру спецоперацій «А» дбають, щоб туди потрапив кожен окупант!

Переглянути більше у «Відео»

За матеріалами СБУ підозру отримав депутат, який підірвав гранати під час засідання сільради на Закарпатті

Слідчі Служби безпеки України кваліфікують підрив трьох бойових гранат під час засідання Керецьківської сільської ради на Закарпатті як терористичний акт, який призвів до тяжких наслідків.

Підривнику, який є місцевим депутатом, повідомили про підозру за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт).

В результаті підриву постраждало 23 людини включно із підозрюваним. Вчора їх госпіталізували до кількох медзакладів області. Це 16 чоловіків і 7 жінок віком від 28 до 68 років. Вони отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості, у більшості діагностували осколкові поранення.

Самого підривника затримали, він опритомнів і наразі перебуває у лікарні під наглядом медиків і правоохоронців. Згодом йому оберуть запобіжний захід.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта, де серед іншого виявили «передсмертну записку», зміст якої наразі вивчається.

Досудове розслідування триває, з’ясовуються всі обставини злочину, а також мотиви підривника.

Заходи відбуваються за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

На зображенні може бути: 2 людини та текст

СБУ знешкодила агентурну мережу фсб, яка 18 жовтня скоригувала російські ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі

Служба безпеки нейтралізувала агентурну мережу фсб, що коригувала повітряні удари окупантів по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

У результаті спецоперації в обласному центрі затримано резидента (керівника) ворожої групи, який 18 жовтня цього року «навів» російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста.

Тієї ночі внаслідок ворожого обстрілу 5 людей загинуло, ще 5 – отримали важкі поранення.

За даними слідства, резидентом російської агентури виявився місцевий житель, представник запорізького «клубу воєнної реконструкції», який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій.

У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала фсб для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті.

Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат у популярному месенджері.

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої включив 4-х місцевих жителів, зокрема й своїх родичів.

За даними слідства, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів.

Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів.

Отримані відомості вони передавали «Палестинцю», а він вже надсилав їх до фсб через «зв’язкового» одного із тимчасово окупованих міст на Запоріжжі.

Під час обшуків у помешканнях затриманого резидента фсб та його поплічників вилучено вогнепальну зброю, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Також у фігурантів виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили «Палестинцю» про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

+8

За матеріалами СБУ тюремні строки отримали 2 ворожі інформатори, які «зливали» позиції та графіки ротацій ЗСУ на Донеччині

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали ще двоє ворожих інформаторів, що розвідували місця базування та періодичність ротацій Сил оборони на Донеччині.

Передусім зловмисники намагались виявити можливі локації комплексів протиповітряної оборони та складів з озброєнням і боєприпасами ЗСУ в районах Краматорська та Слов’янська.

Також вони збирали дані про часові інтервали між ротаціями підрозділів українських військ на прифронтовій території області.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки нової серії повітряних ударів по східному регіону із застосуванням керованих авіабомб та дронів-камікадзе.

Співробітники СБУ затримали обох російських інформаторів у результаті контрдиверсійних заходів на Донеччині.

За матеріалами української спецслужби суд призначив ворожій поплічниці 12 років тюрми, а іншому фігуранту – 9 років ув’язнення.

Засудженою є підприємиця з Краматорська, яку фсб дистанційно залучила до співпраці у червні цього року.

Встановлено, що родич інформаторки вже тривалий час працює на підконтрольну російській спецслужбі так звану «мдб днр».

Саме через нього жінка месенджером передавала отримані розвіддані для російських загарбників.

Ще одним засудженим є мешканець Торецька, який у «віддаленому режимі» передавав окупантам розвідінформацію про дислокацію Сил оборони на Горлівському напрямку.

Він передавав дані через «зв’язкового» – свого друга, старшого навідника-гранатометника 3-ї окремої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу збройних сил рф.

На підставі зібраних доказів суд визнав російську інформаторку з Краматорська винною за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, надання збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ та інших військових формувань).

Злочинні дії ворожого поплічника з Торецька кваліфіковано за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 2 людини та текст

За матеріалами СБУ довічне ув’язнення отримала лікарка з Маріуполя, яка під час боїв за місто «здала» рашистам 7 поранених воїнів ЗСУ

Завдяки доказовій базі Служби безпеки довічне позбавлення волі заочно отримала лікарка-офтальмолог одного з медзакладів тимчасово окупованого Маріуполя Валентина Чехова, яка перейшла на бік ворога.

Під час боїв за місто у березні 2022 року посадовиця «здала» рашистам сімох важкопоранених воїнів ЗСУ, яких госпіталізували до місцевої лікарні, де вона працювала.

За даними слідства, це відбулося після захоплення медзакладу, коли група загарбників на чолі з російським військовим з позивним «Осетин» намагалася виявити бійців Сил оборони серед пацієнтів.

Усвідомлюючи таку загрозу для українських захисників, медперсонал лікарні завчасно знищив їхній формений одяг, документи та військову амуніцію.

Після цього поранених оборонців Маріуполя оформили як цивільних пацієнтів, які постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій у місті.

Однак Чехова під час «палатного» обходу медичної установи разом з окупантами показала їм медліжка, на яких лежали госпіталізовані воїни ЗСУ.

Після цього рашисти ув’язнили важкопоранених українських захисників та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Також встановлено, що крім військовослужбовців Сил оборони зрадниця вказала «Осетину» на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених воїнів.

Дізнавшись про це, окупанти забрали у чоловіка документи, автомобіль та пригрозили готуватися до «повільної смерті».

В останній момент лікарю вдалося врятуватися втечею під час зміни «вартових», яких виставили російські загарбники по периметру медустанови.

Як встановило розслідування, за співпрацю з окупантами їхня поплічниця отримала «заохочення» у вигляді «призначення на посаду очільниці офтальмологічного відділення» захопленої лікарні.

На підставі зібраних доказів суд визнав Чехову винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив їй заочно довічний термін ув’язнення.

Оскільки зрадниця перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки украёни за матералами сбу довчне ув'язнення отримала лкарка 3 маруполя, яка пðд час боёв за MICTO <<здала>> рашистам 7 поранених BO–HIB зсу вирок»

Завдяки СБУ тюремні строки отримали 2 бойовики, які зізналися у «фосфорних» атаках рф на Україну

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали ще двоє ворожих поплічників, які вступили до окупаційних угруповань рф та воювали проти Сил оборони на східному фронті.

Українські захисники взяли обох бойовиків у полон під час контрнаступальних операцій ЗСУ під Бахмутом.

У ході досудового розслідування затримані надали свідчення про воєнні злочини рашистів на сході України.

Серед них – використання заборонених фосфорних бомб проти цивільної інфраструктури міста Попасна, що на Луганщині, та розграбування Миронівської ТЕС і приватних будинків у Донецькій області.

Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив одному зловмиснику 10 років тюрми, інший – проведе за гратами 15 років.

За даними слідства, один із засуджених воював проти України ще з 2014 року. Тоді він, мешканець Луганщини, приєднався до терористичних угруповань російського бойовика Козіцина та обстрілював позиції АТО в районі Світлодарської дуги.

Після початку повномасштабного вторгнення рф він вступив до 85-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил росії.

Перебуваючи у лавах загарбників, брав участь у боях у районі Бахмута, у тому числі для стримування українського контрнаступу поблизу селища Кліщіївка.

Ще одним засудженим є житель Луганщини, який у лютому 2022 року «мобілізувався» до 6-го мотострілецького «козачого» полку 2-го армійського корпусу країни-агресора.

Після зарахування до окупантів їхній поплічник пройшов на полігоні тактичну та вогневу підготовку для ведення штурмових дій в умовах міської інфраструктури.

Згодом зловмисника «відрядили» на Бахмутський напрямок, де він обстрілював бойові позиції українських військ неподалік селища Курдюмівка.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Львівській, Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва обласних прокуратур.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

За матеріалами СБУ підозру отримав ворожий кулеметник, який захоплював Маріуполь та Волноваху

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного зрадника, який вступив до окупаційних угруповань рф та воював проти Сил оборони на Донеччині.

Українські захисники взяли його у полон під час контрнаступальної операції ЗСУ на Мелітопольському напрямку наприкінці листопада 2023 року.

Затриманим виявився донеччанин, який на початку повномасштабного вторгнення рф добровільно приєднався до одного з мотострілецьких полків Південного військового округу збройних сил росії.

Його призначили на посаду кулеметника, видали зброю та боєприпаси, а також посвідчення та формений одяг російського зразка.

Потім зрадника відправили на полігон, він пройшов тактичну та вогневу підготовку.

Після завершення «курсів» його відрядили на передову, де він брав участь у захопленні Маріуполя та Волновахи.

За це зловмисник був нагороджений медаллю «за бойові заслуги» з рук командування російських військ.

Згодом його у складі окупаційного підрозділу перекинули до Запоріжжя для стримування контрнаступу українських військ у Пологівському районі.

Крім обстрілу позицій ЗСУ бойовик займався облаштуванням блокпостів, траншей та вогневих точок рашистів на південному фронті.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки службабезпекиукрани украёни за матералами сбу пидозру отримав ворожий кулеметник, який захоплював маруполь ΤΑ волноваху пдозра»

Завдяки СБУ 15 років тюрми отримав російський агент, який стежив за технікою ЗСУ через прихований відеореєстратор

За матеріалами Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент головного управління генштабу збройних сил рф (відомого як гру), який діяв на Миколаївщині.

Зловмисник збирав розвіддані про орієнтовну кількість та геолокації особового складу і військової техніки Сил оборони на території регіону.

Для прихованого стеження за підрозділами українських захисників використовував відеореєстратор, який приховав у салоні власного авто.

Серед особливих завдань ворожого агента було виявлення місць дислокації та переміщення військової техніки ЗСУ в прифронтових районах.

Отримані відомості він месенджером передавав своєму «куратору» – кадровому співробітнику російського гру.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки серії повітряних атак на військові об’єкти українських захисників.

Контррозвідка СБУ задокументувала злочинні дії російського агента та затримала його в Миколаєві у вересні 2022 року.

Тоді завдяки оперативному реагуванню української спецслужби вдалося запобігти новій хвилі ракетних та дронових ударів агресора по Миколаївщині.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив йому 15 років тюрми.

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Миколаївській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Від дронів ЦСО “А” СБУ російську техніку не рятують ані “мангали”, ані РЕБ

Лише за два тижні наші специ вразили 153 одиниці броньованої техніки та транспорту росіян. А саме:

▪️ 15 танків

▪️31 ББМ

▪️ 10 артилерійських систем

▪️ 11 систем радіоелектронної розвідки та боротьби

▪️ 86 військових авто.

Крім того, спецпризначенці СБУ “відмінусували”:

▪️ 95 ворожих БпЛА

▪️ 1 комплекс спостереження “Муром”

▪️ 1 човен

▪️ 39 вогневих позицій

▪️ 78 фортифікаційних споруд

▪️ 3 склади з боєприпасами.

Працюємо далі до повної Перемоги!

СБУ допомагає «Київстару» відновити роботу мережі

Кіберфахівці Служби безпеки України та спеціалісти «Київстару» у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу.

Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил рф (більш відомого як гру), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності.

СБУ продовжує документувати кібератаку рф по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин рашистів.

На зображенні може бути: текст

СБУ затримала ще 5 організаторів «схем для ухилянтів»: деякі з них займалися «демобілізацією» чинних військових

Служба безпеки заблокувала нові схеми ухилення від військової служби та нелегального виїзду за межі України чоловіків призовного віку.

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано 5 організаторів оборудок, які пропонували злочинні «послуги» не лише потенційним призовникам, але й діючим військовослужбовцям.

Зловмисники «гарантували» своїм клієнтам, що за гроші «спишуть» їх з військового обліку або переправлять за кордон поза контрольно-пропускними пунктами.

«Ціна питання» становила до 6 тис. американських доларів з одного ухилянта залежно від терміновості виконання «замовлення».

???? Так, у Черкасах:

«на гарячому» затримано місцевого адвоката та його спільника, який продавав фіктивні висновки ВЛК діючим військовим.

У підроблених документах робили висновок про «погане здоров’я» клієнтів, що було формальною підставою для «списання» з військової служби.

У подальшому «демобілізовані» могли використати фальшивку для виїзду за кордон.

???? У Києві:

викрито двох мешканців столиці, які переправляли ухилянтів до Євросоюзу через територію невизнаного Придністров’я.

Перед «поїздкою» фігуранти забезпечували своїх клієнтів фіктивними документами військово-лікарської комісії про непридатність до служби через «наявність хронічних захворювань».

Потім ухилянтів збирали в обумовленому місці та відвозили на легковому авто на територію так званої «пмр», а звідти до ЄС.

???? У Запоріжжі:

затримано двох шахраїв, які видурювали гроші з військовозобов’язаних. За винагороду зловмисники обіцяли потенційним призовникам, що зможуть «відмазати» їх від мобілізації, посилаючись на «власні зв’язки» у військкоматі.

Але після отримання грошей від ухилянтів фігуранти «обривали» з ними контакти та зникали.

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожують різні терміни тюремного ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській, Черкаській та Запорізькій областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

+4

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент фсб, який у Харкові готував диверсії проти українських льотчиків та спецпризначенців

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав агент фсб, який стежив за військовослужбовцями Сил оборони на Харківщині.

У зоні особливої уваги зловмисника були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники Служби безпеки.

Насамперед він намагався встановити місця тимчасової дислокації та проживання українських захисників, а також маршрути їхнього пересування на власних автомобілях.

Крім цього, російський агент виконував завдання щодо виявлення замаскованих підприємств оборонно-промислового комплексу на території регіону.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки серії диверсій проти українських воїнів та на оборонних заводах.

Контррозвідка СБУ затримала агента фсб у результаті спецоперації в Харкові у березні цього року. Завдяки оперативному реагуванню українська спецслужба запобігла вчиненню диверсій з боку російської спецслужби.

За даними слідства, зловмисником є місцевий житель, який у листопаді 2022 року був дистанційно завербований кадровим співробітником оперативної групи фсб у Бєлгородській області Саліцевим А.П.

У поле зору окупанта чоловік потрапив через свого брата – військового зс рф у запасі, який проживає на території країни-агресора.

Для виконання ворожих завдань зрадник обходив вулиці Харкова та приховано знімав на камеру свого телефону місця базування та шляхи пересування українських захисників.

Для конспірації використовував 3 мобільні телефони та 7 номерів різних операторів. Також застосовував спеціальний додаток, щоб приховати месенджери на гаджеті.

Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучено ноутбук та мобільні телефони із доказами його розвідувально-підривної діяльності.

За матеріалами контррозвідки та слідчих СБУ суд визнав російського агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив йому 15 років тюрми.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Блог | Україну “розхитують” мовним питанням

Автор Микола Пимоненко. Усі ці скандали дуже добре зайшли у російський медіа-простір з усіма цими їх міфами про “нацистів”, “притиснения”, “преследования” тощо

З певним занепокоєнням спостерігаю чергову спробу росії розхитати ситуацію усередині України.

В хід знову йде хоч і заїжджене, але тим не менш улюблене питання “запоребрикових” – мовне.

Заходять з двох боків.

Із зовнішнього, де представники партії “комсомольців та любителів путіна” з сусідньої держави вже не перший рік активно переймаються нібито порушенням мовних прав їх громади в Україні у дусі кращих фсб-шних “методичок”. При цьому їх не бентежить така дрібниця, що в Україні мешкають півтори сотні національностей і народностей, які живуть у межах законодавства України і не відчувають себе ущемленими у будь-яких питаннях. Також ці друзі путіна щось не наважуються поцікавитись у вічного кремлівського диктатора – а як у росії обстоять справи з правами їх нації, чи можна там здобути освіту “рідною” для них мовою, скільки там працює відповідних шкіл. Навряд чи ці питання колись прозвучать, адже наші сусіди принизливо проковтнули тлумачення у нових російських підручниках з історії подій 1956 рік, і добре розуміють, у якій спосіб російська імперія (під якою назвою вона б не функціонувала) вирішувала “національні” і “мовні” питання у різні роки, просто перетворюючи відповідну націю у новий “корінний народ” Півночі чи інших непридатних для життя земель.

Але ще краще заходять “мовні” провокації від росії з середини країни.

Знаходиться одна дуже маргіналізована особа, членкиня ВЛКСМ з вересня 1978 року. Студентка, староста академічної групи, керівниця наукового гуртка марксистсько-ленінської естетики, політично грамотна, морально стійка, постійно працювала над підвищенням ідейного рівня, регулярно проводила бесіди з іноземними громадянами з метою кращого вивчення ними у Львові… ні, не солов’їної, а російської мови. За ці чесноти у віці 24 років рішенням партійного комітету Львівського ордена Леніна державного університету (ЛДУ) була одноголосно прийнята у члени КПСС.

Рекомендував її туди, до речі, також дуже ідейний секретар комітету комсомолу ЛДУ, член ревізійної комісії ЦК ВЛКСМ С.Кубів, майбутній комендант Будинку профспілок під час другого Майдану, голова НБУ і перший віце-прем’єр-міністр України часів ще одного великого політичного хамелеона – колишнього члена політбюро СДПУ (о) медведчука, засновника та співголови майбутньої Партії регіонів.

Якщо одним рядком, про юну комуністку можна було сказати, процитувавши класика: “Характер нордический, выдержанный. Беспощадна к врагам рейха. Связей, порочивших ее, не имела”.

Згодом, погляди прибічниці марксистсько-ленінської естетики радикально змінились на 180 градусів.

З третьої спроби вона таки опинилась в парламенті, де застовпила за собою нішу найпалкішого в країні захисника української мови, а насправді – генератора мовних скандалів.

Не в останню чергу через це земляки цієї пані з культурної столиці України вже за два роки виправили свою помилку, викинувши її з Верховної Ради України.

Але це не заважає їй і далі генерувати мовні скандали і конфлікти у державі, які досягли свого апогею восени цього року серією публічних образ Захисників Вітчизни.

На божевільну ніхто особливо не звернув би увагу, якби з іншого флангу не включився інший яскравий персонаж широкого профілю – психолог, тренер, акторка, розвідник, авіатор, блогер, військовий експерт і володар ще невідомої кількості прихованих поки що для широкого загалу талантів, які ми ще обов’язково побачимо.

Ця персона заявила, що Україна – “мовний Талібан” (мабуть забувши, що таліби – найближчий друг держави-терориста) та разом з керівником забороненої проросійської партії, палким захисником “російськомовних”, багаторічним адвокатом “дружби з росією” та за сумісництвом “героєм України” кинулась на захист працівника сфери послуг, який принципово не хотів керуватись у своїй професійній діяльності чинним законодавством України. Проявивши чи не найбільшу медійну активність, ніж у бункерного діда, який вже майже 10 років знищує українців, щоб “захистити” якусь їх частину.

Усі ці скандали дуже добре зайшли у російський медіа-простір з усіма цими їх міфами про “нацистів”, “притиснения”, “преследования” тощо.

росія десятиріччями “розхитувала” Україну мовним питанням.

Був виведений навіть окремий штучний вид – “русскоязычные украинцы” (пам’ятаєте провокаційну “карту України” 2004 року від Януковича, з трьома сортами українців та так званим “русскоязычным Юго-Востоком”, який треба “захищати” – це давня історія).

Тобто люди, які живуть в Україні і знають російську мову, стають відразу і “русскоязычными”, і “украинцами” (навіть якщо за походженням вони білоруси, євреї, молдавани, греки, поляки чи румуни).

Так маніпулятивно створили “мовно-етнічно спільноту” – те, чого насправді в Україні не існує, але монопольне право на “захист” якої має північна держава-бензоколонка.

При цьому нікому при свідомості на думку не може прийти, що за такою аналогією тих, хто володіє англійською, французькою чи іспанською мовами, треба було б позначати “англомовними”, “франкомовними” чи “іспаномовними українцями”.

Тому усі ці “мовні скандали” – це чергова спроба розірвати та пошматувати країну, знайти собі додаткове штучне пояснення причин і підстав для початку “сво”, яка провалюється.

Зараз, коли визвольна війна триває, а для перемоги потрібна консолідація усього суспільства, усі чутливі питання, зокрема й мовне, повинні бути винесене за дужки, а ті, хто роздмухують їх заради політичних дивідендів, хайпу чи лайків – мають бути прирівняні до ворога.

Свого часу наша держава прийняла мудре рішення – відмовитись від ганебної практики СРСР з її дискримінаційним так званим “п’ятим пунктом” (який дуже багатьом закривав практично усі можливості) і визнати, що усі ми – хто набув громадянства за народженням, через батьків або вирішив пов’язати свою долю і життя з Україною, ставши її громадянином – усі є українцями. Різного походження, різних переконань, різних віросповідань чи атеїстів – але рівних і гідних, об’єднаних Україною.

Так і щодо мови.

Можна бездоганно говорити українською й одночасно “дуже патріотично” красти мільйони і мільярди (за прикладами далеко ходити не треба), а можна, не акцентуючись на мові та рівні її володіння – мужньо захищати державу в окопі, дбаючи про життя і безпеку кожного українця в тилу, незалежно від їх мовних вподобань.

З цим і рухаємось – до Перемоги!

Джерело: https://news.obozrevatel.com/ukr/society/ukrainu-rozhituyut-movnim-pitannyam.htm?_gl=118zmn5p_gaMjU5NDczOTczLjE2OTU3OTg3ODA._ga_JBX3X27G7H*MTcwMjQ1NDY5OC42MS4xLjE3MDI0NTU4NDguMjQuMC4w

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар»

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку «Київстар».

Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, це:

▪️ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);

▪️ ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);

▪️ ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

▪️ ст. 111 (державна зрада);

▪️ ст. 113 (диверсія);

▪️ ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);

▪️ ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);

▪️ ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби рф.

Одразу після виникнення інциденту у офіси компанії виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки.

Крім того, за місцем події працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам «Київстар» і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі.

На зображенні може бути: текст

СБУ затримала депутата-рекетира на Житомирщині, який разом з бандою викрадав людей та «вибивав» із них гроші

Служба безпеки затримала депутата міської ради Коростишева на Житомирщині, який входив до складу потужної злочинної організації в регіоні.

Зловмисники вимагали з людей гроші під вигаданими приводами, а у разі відмови платити – викрадали своїх жертв та відвозили їх до спеціально облаштованих катівень.

Правоохоронці встановили понад 30 сімей, які постраждали від рук рекетирів.

Серед потерпілих був військовослужбовець ЗСУ. Його вагітну дружину фігуранти погрожували покалічити, а потім вбити, якщо воїн не передасть їм 190 тис. грн.

У ході оперативних дій у серпні та вересні цього року правоохоронці затримали «на гарячому» 10 учасників злочинної організації, у тому числі її ватажка так званого «смотрящого» за Коростишевом.

Наразі встановлена причетність до діяльності кримінального угруповання діючого депутата міськради, який раніше обіймав посаду віцемера міста.

За даними слідства, він разом з іншими учасниками банди викрадав місцевих жителів та «вибивав» з них гроші.

Встановлено, що після численних тортур над своїми жертвами фігурант змушував їх приносити «відкупні» до приміщення міськради.

Крім того, посилаючись на власні «зв’язки» у різних держустановах, він «застерігав» потерпілих від звернень до правоохоронних органів.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність депутата і затримали його.

Під час обшуків у його помешканні та робочому кабінеті виявлено:

▪️ ⁠мобільний телефон, комп’ютери та флеш-накопичувачі з доказами незаконних дій;

▪️ ⁠чорнові записи про «заборгованість» потерпілих.

На підставі зібраних доказів посадовцю повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ⁠ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням їм фізичних страждань);

▪️⁠ ⁠ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб, з погрозою насильства над близькими родичами потерпілого, обмеження їх прав і свобод).

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 7 років тюрми.

Також оголошено про підозру у створенні та керівництві злочинною організацією «смотрящому» за Коростишевом, який нині перебуває у слідчому ізоляторі (ч. 5 ст. 255 Кримінального кодексу України).

Решті учасникам угруповання також інкримінується вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у складі злочинної організації.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

За матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено російського агента, який розвідував позиції ЗСУ під Авдіївкою та Бахмутом

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на Донеччині.

Насамперед він намагався виявити та передати окупантам вогневі позиції та опорні пункти підрозділів ЗСУ в районах Бахмута, Авдіївки і Торецька.

Співробітники СБУ затримали зловмисника у результаті контрдиверсійних заходів на території області у грудні 2022 року. Тоді зловмисник намагався сховатися від правоохоронців на території власного домоволодіння.

Також під час обшуку в оселі затриманого виявлено прихований у стіні мобільний телефон, який він використовував для законспірованої комунікації з агресором.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив йому 15 років тюрми.

Як встановило слідство, зловмисником виявився 32-річний мешканець Торецька.

На початку повномасштабного вторгнення рф він був дистанційно завербований для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Для збору розвідінформації зрадник об’їжджав фронтову територію як пересічний громадянин і приховано фіксував локації українських захисників.

Отримані відомості він передавав «зв’язковій» з тимчасово окупованої частини Донеччини. Нею виявилась так звана «заступниця Горлівського відділу мдб днр», яка «звітувала» про одержану агентурну інформацію перед кадровими співробітниками фсб.

Розвіддані потрібні були загарбникам для планування власних бойових операцій та диверсійних вилазок проти українських військ на східному фронті.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Унікальна спецоперація СБУ з ліквідації російського штабу на Поліссі посприяла звільненню Київщини, — Василь Малюк

Служба безпеки України привідкрила завісу над спецоперацією зі знищення тилового пункту управління росіян на Поліссі в березні 2022 року. Унікальна диверсійна операція з використанням важкої артилерії стала вагомим внеском СБУ у звільнення Київщини від окупантів.

Її деталі представлені у фільмі «Лігво ворога. Ліквідація» з документального циклу «СБУ. Спецоперації перемоги».

«Це була перша така диверсійна робота з використанням артилерійських сил. Вдале, якісне, диверсійне відпрацювання СБУ разом із артилеристами ЗСУ є прикладом того, що разом — ми сила. Воно посприяло обороні Київщини. Ми відбили ворога, і він був змушений відступати з території України», — наголосив Голова СБУ Василь Малюк.

У штабі розташовувалось керівництво російських військ, які наступали на Київ. Також окупанти зберігали поруч велику кількість техніки, боєприпасів і палива. Цей логістично-управлінський центр і став ціллю Служби безпеки.

Щоб вразити об’єкт, спецпризначенці СБУ непомітно доставили артилерію у так звану сіру зону, впритул до російських позицій. Важкі 152-мм гармати перекидали на диверсійному рейді у безпосередній близькості до ворога.

«Це була зухвала операція. По суті, за декілька кілометрів від ворога хлопці готували позиції для роботи нашої артилерії», — зазначив Голова СБУ.

Завдяки успішному артилерійському відпрацюванню командний пункт загарбників було знищено. Спецоперація була реалізована СБУ у взаємодії із 44 артилерійською бригадою ОК «Захід» ЗСУ.

Як наголосив Василь Малюк, після цієї операції ЦСО «А» та 13-те Головне управління військової контррозвідки СБУ разом із Силами оборони продовжили робити свій внесок у звільнення Київщини: мінували логістичні артерії, підривали мости та нищили російську техніку та окупантів.

Нагадаємо, у першому фільмі циклу «СБУ. Спецоперації перемоги» розкриваються деталі підготовки операцій Служби безпеки зі знищення Кримського мосту. У другому – як снайпери Центру спецоперацій «А» СБУ воювали за «Дорогу життя» під Бахмутом навесні 2023 року.

На зображенні може бути: 1 особа

СБУ затримала у Миколаєві агента рф, який готувався до «евакуації» після коригування повітряних ударів по місту

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру), який розвідував позиції та маршрути руху Сил оборони на Миколаївщині.

Передусім фігурант намагався виявити можливі місця дислокації зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону.

На виконання цього завдання ворожий агент отримав від своїх «кураторів» з російського гру 10 тис. грн «авансу» на власну банківську картку.

Наступні суми мали надходити фігуранту по мірі надання ним нових координат базування та переміщення українських військ.

Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та коригування повторних ударів по області із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Після виконання всіх ворожих завдань окупанти обіцяли «евакуювати» свого поплічника на лівобережну частину Херсонщини, де проживали його батьки.

Втім, співробітники СБУ завадили реалізації цих «планів» – встановили місцеперебування російського агента та затримали його на спробі передачі розвідінформації загарбникам.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого воєнна розвідка рф дистанційно завербувала через його рідних. Вони проживають на тимчасово окупованій частині Херсонщини і вже тривалий час співпрацюють з російською спецслужбою.

За вказівкою загарбників родичі передали фігуранту контакт «куратора» з російського гру та «умовні фрази», які зрадник використав для встановлення агентурного зв’язку з окупантом.

Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Миколаївській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

За матеріалами СБУ довічне ув’язнення заочно отримав командир-розвідник рф, який у спину розстріляв 70-річного мешканця Київщини

Завдяки доказовій базі Служби безпеки довічне позбавлення волі заочно отримав російський капітан Дмитро Дьоготь, який причетний до масових вбивств цивільного населення в Україні.

Перебуваючи на посаді керівника розвідки 64-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил росії, він брав участь у захопленні Бучанського району на Київщині.

У період тимчасової окупації громади Дьоготь командував діями підлеглих під час проведення каральних акцій проти місцевих жителів.

У ході таких «рейдів» рашисти викрадали та вбивали людей, а також грабували приватні помешкання.

При цьому військовий посадовець власноруч застосовував вогнепальну зброю проти цивільних.

Встановлено, що 3 березня 2022 року на одній з вулиць селища Гавронщина Дьоготь зупинив беззбройного 70-річного громадяни і вдарив його в обличчя прикладом автомата.

Після падіння потерпілого рашист розстріляв чоловіка в спину.

Ініційована СБУ судово-медична експертиза підтвердила, що причиною загибелі місцевого жителя стали численні вогнепальні поранення і втрата крові.

На підставі зібраних доказів суд визнав Дьогтя винним за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) і призначив йому довічне позбавлення волі заочно.

Наразі тривають комплексні заходи для встановлення місця перебування засудженого для його покарання за злочини проти громадян нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Києво-Святошинської окружної та Київської обласної прокуратур.

На зображенні може бути: 1 особа та текст
На зображенні може бути: текст

Зважаючи на численну кількість запитів від ЗМІ щодо причетності СБУ до ліквідації злочинця і зрадника Іллі Киви, повідомляємо:

Служба безпеки України проводить дуже багато успішних спецоперацій, зокрема і тих, які несуть заслужене покарання воєнним злочинцям і ворогам України. І як зазначав раніше Голова СБУ Василь Малюк, смерть – це єдина перспектива, яку ми можемо запропонувати окупантам та їх пособникам.

Також Василь Малюк неодноразово підкреслював, що вороги України обов’язково будуть відповідати за свої злочини: і перед Богом, і перед українським народом – по закону і по моралі. Ситуація з ліквідацією Іллі Киви лише підтверджує ці слова. А всі деталі спецоперацій СБУ суспільство дізнається після нашої неминучої Перемоги!

СБУ повідомила про підозру ще 2-м бойовикам, які захоплювали Волноваху та Маріуполь

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще двох зрадників, які вступили до окупаційних угруповань рф та воювали проти Сил оборони на сході та півдні України.

Обидва фігуранти добровільно вступили до складу бойових підрозділів Південного військового округу збройних сил росії.

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора вони брали активну участь у боях у Донецькій та Запорізькій областях.

Обох зловмисників було захоплено під час жорстоких боєзіткнень під Авдіївкою та Роботиним у жовтні цього року.

За даними військової контррозвідки СБУ, один із затриманих входив до групи терориста Безлера, де обіймав «посаду» кулеметника.

Після 24 лютого 2022 року він разом з російськими військами захоплював Волноваху та Верхньоторецьке на Донеччині.

За це очільник місцевої окупаційної адміністрації Пушилін вручив підрозділу фігуранта так званий «орден республіки».

Згодом угруповання бойовика перекинули в район Красногорівки для штурму позицій українських захисників, які обороняють Авдіївку.

Інший зрадник – мешканець тимчасово окупованого Криму. 1 серпня цього року він підписав контракт з міноборони рф і приєднався до лав «кадирівського» полку 42-ї мотострілецької дивізії країни-агресора.

У рядах цього підрозділу він штурмував Маріуполь, а після захоплення міста брав участь у проведенні так званих «зачисток» проти учасників руху опору.

Потім його на місяць відправили на військові навчання загарбників у тимчасово окупованому Бердянську.

Після проходження «курсів» бойовика відрядили в район селища Роботине для стримування контрнаступальних операцій ЗСУ на південному фронті.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за чч. 1, 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Запорізької і Донецької обласних прокуратур.

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент рф, який «полював» на військові аеродроми та полігони Одещини

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один російський агент, який розвідував місця базування та переміщення Сил оборони на Одещині.

Передусім він намагався виявити і передати окупантам точні координати можливих пунктів дислокації військових аеродромів та навчальних центрів ЗСУ на території регіону.

Також він «звертав увагу» на місця найбільшого зосередження особового складу та бойової техніки українських захисників у різних районах області.

У разі отримання розвідданих загарбники планували використати їх для планування нових та коригування повторних повітряних атак на Одещину, в тому числі із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили російського агента, задокументували злочинні дії і затримали його у серпні 2022 року. Тим самим було зірвано реалізацію ворожих планів з підготовки серії повітряних ударів по стратегічно важливих об’єктах в області.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив зловмиснику 15 років тюрми.

Як встановило слідство, засудженим є працівник однієї з місцевих лікарень, який мав прокремлівські погляди і періодично оприлюднював їх на сторінках російських Телеграм-каналів.

Таким чином він потрапив у поле зору окупантів, які влітку минулого року дистанційно завербували його через спілкування в популярному месенджері.

Для збору розвідінформації зрадник самостійно об’їжджав територію регіону і приховано фіксував місця базування або маршрути руху українських військ.

Отримані відомості він передавав агресору у вигляді позначення локацій українських об’єктів на електронних картах з детальним описом, зокрема щодо орієнтовної кількості особового складу і техніки Сил оборони.

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Одеській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали ще троє учасників окупаційних угруповань рф, які воювали проти Сил оборони на східному фронті.

Українські захисники захопили зловмисників у полон під час жорстоких боїв під Авдіївкою та Бахмутом влітку цього року.

Серед затриманих – бойовики, які штурмували позиції ЗСУ під прикриттям бойових літаків країни-агресора.

За матеріалами військової контррозвідки та слідчих СБУ суд призначив їм від 10 до 15 років ув’язнення.

Одним із засуджених є мешканець Донеччини, який ще у травні 2021 року добровільно вступив до 100-ї окремої мотострілецької бригади Південного військового округу збройних сил росії.

Інший зловмисник – «мобілізувався» до загарбницьких угруповань на початку повномасштабного вторгнення рф. Там його призначили до складу окупаційного 3-го батальйону 121-го мотострілецького полку «днр», де він брав участь у захопленні населених пунктів на Донеччині.

Згодом його перевели на посаду стрілка у лавах 114-ї окремої мотострілецької бригади російських військ.

У рядах ворожого з’єднання зрадник атакував позиції українських захисників під Красногорівкою. Під час подібних штурмів наземні підрозділи агресора підтримувала бойова авіація рф.

Ще один зловмисник обстрілював бойові позиції підрозділів ЗСУ на Бахмутському напрямку, де згодом потрапив у полон.

На підставі зібраних доказів суд визнав двох бойовиків винними за такими статтями Кримінального кодексу України:

▪️ чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪️ ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

▪️ ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Злочинні дії ще одного бойовика засуджено за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній організації).

Розслідування проводили за процесуального керівництва органів прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки украёни за матералами сбу засуджено ще 3-X бойовикв, які штурмували позици зсу пðд авдивкою ΤΑ бахмутом»

Ціна свободи України – це життя кращих її захисників.

Спецпризначенці СБУ виконують завдання у найгарячіших точках війни, наближаючи нашу Перемогу. Але, на жаль, ми також втрачаємо наших воїнів.

Один із них – полковник Центру спецоперацій «А» СБУ Олександр Вдовиченко з позивним «Банка», Герой України та повний кавалер ордену «За мужність».

Він загинув у березні 2023 року під час боїв в Бахмуті, утримуючи з бойовими побратимами важливу логістичну артерію – «Дорогу життя». Група «Банки» потрапила під ворожий мінометний обстріл, виконуючи бойове завдання.

«За ним – сотні надскладних операцій, у тому числі в тилу ворога. І це дуже-дуже велике кладовище негідників, які реально на це заслуговували», – перераховує заслуги Героя очільник СБУ Василь Малюк у фільмі «Бахмут. Дорога життя» з документального циклу фільмів «СБУ. Спецоперації перемоги».

Також Василь Малюк згадав снайперів ЦСО «А» СБУ Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова, які загинули, виконуючи бойові завдання в зоні ООС, ще до початку повномасштабного вторгнення.

«Це ті, хто стояв біля витоків формування підрозділу», – додав Голова СБУ.

Ми пам’ятаємо кожного, хто в тяжких боях віддав життя за Україну!

Повну історію про те, як снайпери Центру спецоперацій «А» Служби безпеки України обороняли Бахмут, дивіться у фільмі за посиланням ➡️bit.ly/3uFNhKP


Гарні привітання до дня ЗСУ – Служба безпеки України провела операції по нейтралізації зрадників Ківи у Москві та Попова у Луганську.

Можна тільки подякувати за активну наступальну роботу СБУ та В.Малюку, який всім цим керує.

Разом з тим я дуже здивований, що знову чергову операцію СБУ першим коментує та видає за свою роботу Головне управління розвідки Міноборони.

ГУР МО спішить прокоментувати події, в яких взагалі не розбирається та до яких не має ніякого відношення.

Звідки у начальника ГУР МО Кирила Буданова з’явилась звичка приділяти половину робочого часу під час війни приписуванню чужих заслуг? Чому, наприклад, часу не вистачило грамотно спланувати операції на Змііному та в Енергодарі, а на піар завжди час знаходиться?

Судячи з того, що Буданов став однією з наймедійніших фігур, і що його вже як публічного політика заміряють соціологічні компанії, пана Гогілашвілі, який лобіює Буданова в Офісі президента, цікавить просування Кирила на високі посади – міністра оборони, начальника Генштабу, або очільника списку правлячої парті президента на майбутніх виборах.

І заради свого піару та крісла для себе, для Гогілашвілі та його друзів і заради валіз «на оперативні витрати», колись відомий своєю чесністю офіцер Буданов чомусь дозволяє піарникам виставляти себе на посміховисько перед усіма тими, хто воює без піару та соціологічних рейтингів і звітує не кількістю інтерв’ю, а кількістю результативних бойових операцій.

Припинйте вже звітувати за чужі успіхи, працюйте самі, бо ви заради свого рейтингу дезінформуєте суспільство та створюєте конфлікти у середовищі спецслужб, і тим самим підриваєте довіру серед колег.

СБУ затримала ексзаступника голови громади на Сумщині, який виявився агентом рф і для контакту з куратором пройшов «полон» у рашистів

Контррозвідка Служби безпеки викрила «законсервованого» агента фсб, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумщини.

За матеріалами слідства, він був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення рф. А до травня 2022 року обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону.

Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до росії через ворожий блокпост. На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором з фсб, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні.

За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням «у полоні» в рашистів.

За завданням куратора з ворожої спецслужби фігурант, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні.

Згодом, для розширення своїх можливостей, зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів.

Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.

Крім того, використовуючи особисті зв’язки, зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У фігуранта вилучено мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з фсб.

Він передавав ворогу фото- та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була агресору для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи з викриття ворожого агента проводили співробітники СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

➡surl.li/nxrwq


СБУ викрила ділків з Дніпра, які хотіли продати рашистам запчастини до бойових літаків

Служба безпеки запобігла продажу до росії партії авіаційних комплектуючих, які були викрадені на одному із українських підприємств.

Мова йде про стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до багатоцільових винищувачів МіГ-29 на суму понад 10 млн грн.

За даними слідства, до оборудки причетний дніпропетровський кримінальник, який у 2019 році вкрав відповідне обладнання зі складу компанії-виробника.

Потім зловмисник передав військову продукцію знайомому підприємцю для «зберігання» і подальшого збуту.

Встановлено, що комерсант тривалий час переховував авіакомплектуючі на території власної станції техобслуговування.

А згодом, щоб їх реалізувати, – розмістив відповідне оголошення на спеціалізованому сайті.

За інформацією СБУ, опублікованою «рекламою» зацікавились представники воєнно-промислового комплексу рф, які підшукували такі запчастини для бойових літаків країни-агресора.

Співробітники Служби безпеки задокументували факти злочинної діяльності й заблокували продаж військового обладнання окупантам.

Під час обшуків на СТО підприємця-фігуранта вилучено:

▪️ 10 авіанасосів;

▪️ 2 стартер-генератори;

▪️ 1 тисячу додаткових комплектуючих.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Ініційована СБУ експертиза авіаобладнання підтвердила його технічну справність для використання в бойових умовах.

У зв’язку з цим було прийнято рішення суду про передачу відповідної продукції для потреб Збройних Сил України.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.


СБУ викрила на Одещині рекетирів, які видавали себе за правоохоронців і «обкладали даниною» ухилянтів

Головне управління внутрішньої безпеки СБУ спільно з Національною поліцією нейтралізувало злочинне угруповання, яке тероризувало мешканців Одещини. Зловмисники видавали себе за посадовців Служби безпеки та військкомату і «вибивали» гроші з потенційних призовників.

За різні суми «відкупу» фігуранти обіцяли потерпілим не притягувати їх до кримінальної відповідальності за нібито ухилення від мобілізації.

Для «переконливості» зловмисники підробили собі шеврони СБУ та пред’являли своїм жертвам фальшиве посвідчення співробітника української спецслужби.

У разі відмови платити – рекетири погрожували викраденням та фізичною розправою.

Задокументовано факт вимагання учасниками банди 20 тис. американських доларів з місцевого жителя.

Наразі зловмисників затримано. Їх взято під варту і повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 4 ст. 189 (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану);

▪️ ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини);

▪️ ст. 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи).

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи з нейтралізації банди проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Південного регіону.


СБУ затримала агента фсб, який скоригував ракетні удари по Києву напередодні 2023 року

Служба безпеки затримала агента фсб, якого завербували в росії та відправили в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності.

Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Також зловмисник розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ на території столиці та Житомирщини.

У результаті спецоперації співробітники СБУ викрили російського агента, встановили його місцезнаходження і затримали у власному помешканні у Києві.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець столиці, який сповідував прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус «волонтера» та виїхав до росії через треті країни.

Під час перетину кордону з рф чоловік за власної ініціативи заявив кадровому співробітнику фсб про готовність співпрацювати з російською спецслужбою.

Щоб підтвердити свою «відданість» окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні.

І вже через декілька днів загарбники здійснили по цій «локації» повітряну атаку.

Після цього представники фсб доставили свого агента до москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих.

Взамін йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну «евакуацію» до країни-агресора.

Для отримання розвідінформації на Житомирщині зловмисник «втемну» використовував своїх родичів, які там проживали. «Потрібні» відомості випитував через побутові розмови.

А в столиці – самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

У ході обшуків у фігуранта вилучено:

▪️ російську символіку;

▪️ нотаріально засвідчені в рф особисті документи, необхідні для оформлення громадянства країни-агресора;

▪️ мобільний телефон, в якому містилась його переписка з московським «куратором» з фсб.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.


Генсек НАТО: Чим більше підтримуватимемо Україну, тим швидше закінчиться війна

Генсек НАТО: Чим більше підтримуватимемо Україну, тим швидше закінчиться війна

Союзники по НАТО мають постійно підтримувати Україну в її оборонній війні проти російської агресії, незалежно від перебігу ситуації на полі бою.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю німецькому громадському мовнику ARD.

“Я завжди з обережністю ставлюся до прогнозів щодо реальної ситуації на фронті, адже війна за своєю суттю непередбачувана. Єдине, що ми знаємо: чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше ця війна закінчиться”, – сказав він.

За словами Столтенберга, “для України було б трагедією, якби президент Путін переміг”, але це “було б небезпечно і для нас”. “У наших власних інтересах забезпечити перемогу України”, – наголосив генсек НАТО.

Він також відзначив значні здобутки України на полі бою за останні місяці.

“За останні місяці на фронті мало що змінилося. Українці змогли завдати великих втрат російським військам, атакуючи крилатими ракетами глибоко в тилу ворога, знищуючи літаки і гелікоптери. І вони змогли відтіснити російський Чорноморський флот назад у східну частину Чорного моря. Це означає, що тепер вони можуть тримати морський шлях відкритим для кораблів, які мають перевозити зерно з України через Чорне море. Так що це великі перемоги, навіть якщо вони не змогли посунути лінію фронту”, – сказав Столтенберг.Читайте також: У Польщі спрогнозували, коли РФ може напасти на НАТО

Відповідаючи на питання, чи не боїться він того, що ситуація у подальшому може зміниться, генсек НАТО сказав, що “треба бути готовими і до поганих новин”. “Війна має фази, але ми повинні підтримувати Україну і в добрі часи, і в погані. Це війна на виснаження, битва за ефективність, битва за логістику”,- зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше генсек НАТО заявив, що українські військові вже здобули великі перемоги, зумівши витіснити російських окупантів з півночі, сходу та півдня та завдавши їм важких втрат.

Фото: Europa Press


Поліція перевірила повідомлення про нанесення тілесних ушкоджень народному депутату у СІЗО

На зображенні може бути: текст «полцция киева важливо!»

До поліції Києва надійшло повідомлення від адвоката про те, що протягом двох діб його підзахисному, народному депутатові, раніше затриманому СБУ за підозрою у державній зраді, під час перебування у слідчому ізоляторі наносили тілесні ушкодження.

Слідчо-оперативна група поліції Києва прибула до пенітенціарної установи для зʼясування обставин події.

За результатами перевірки, судово-медичного дослідження інформація, викладена у повідомленні, не підтвердилась.

Відділ комунікації поліції Києва

Національна поліція УкраїниШевченківське управління поліції ГУНП у м. Києві

#поліція_Києва


СБУ та розвідувальні органи України отримали інформацію про підготовку провокацій на міжнародній арені з боку російських спецслужб, спрямованих проти України. Головна мета ворога – знизити підтримку іноземних партнерів та спробувати розколоти українське суспільство зсередини.

На зображенні може бути: текст

За задумом спецслужб рф, проведення широкомасштабної ІПСО має призвести до зміни настроїв в країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукатиме представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності переговорного процесу з рф на умовах заморожування війни.

Вказані заяви спеціальні служби рф планували активно підтримати через проросійські політичні сили іноземних країн.

Серед планів ворога – залучення до ІПСО окремих українських політиків під час їх відвідин третіх країн.

За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії «Європейська солідарність» П. Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є «другом путіна» і закликає зняти санкції з рф.

Цю зустріч (як і інші «робочі зустрічі» вітчизняних політиків з представниками держав, які транслюють проросійські наративи) рф планувала використати в своїх ІПСО проти України.

СБУ звернулася до Офісу Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради України із пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій.

Тож керівництво Верховної Ради не надало дозвіл на закордонне відрядження українському депутату, який мав стати інструментом в руках російських спецслужб.

Нагадуємо, що згідно з законодавством Міністерство закордонних справ є головним органом виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин України.


Перейти до вмісту