Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПрограма EU4PFM співвідносяться із стратегією податкової служби

Ефективне адміністрування податків неможливе без трансформації органу, який реалізує державну податкову політику.

На сьогодні тривають завершальні процеси до повноцінного запуску роботи оновленої Державної податкової служби України, яка формуватиметься на нових принципах удосконалення співпраці з платниками податків та  максимального впровадження сервісів для них. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов під час заходів з нагоди запуску програми EU4PFM за участі міжнародних експертів, представників Європейської комісії, Міністерства фінансів України.

«Старт Програми з підтримки управління державними фінансами в України (EU4PFM) є надзвичайно вдалим, оскільки ми маємо змогу включитися в усі процеси з самого початку. Це дає можливість чітко визначити потреби оновленої служби, сформувати конкретні завдання і цілі та отримати експертну допомогу в їх досягненні», – наголосив Сергій Верланов.

За його словами, цілі програми EU4PFM повністю співпадають зі стратегічними цілями нової податкової служби. Так, однією із цілей програми є підтримка подальшого розвитку сучасної, ефективної та справедливої системи адміністрування податків та зборів.

 

Відповідальність суб’єктів господарювання за несплату єдиного внеску

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства. Норми визначені Законом України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок  Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ст. 9 Закону №2464).

За порушення законодавства по єдиному внеску, зокрема за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на платників, які допустили зазначене порушення, накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум ( ст. 25 Закону № 2464).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені, передбаченої  Законом № 2464, починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно ( ст. 25 Закону № 2464).

 

Чи необхідно сплачувати транспортний податок за  викрадений автомобіль

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що згідно з п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розділу ХІІ «Податок на майно» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1   п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування. Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ).

Підпунктом 267.6.8 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику транспортний податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови протягом 10 днів з моменту отримання.

 

Сплата єдиного податку під час перебування у відпустці та на лікарняному

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що відповідно до п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку, зокрема першої групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Платники єдиного податку, зокрема першої групи звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ст. 295 ПКУ).

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного. Якщо тривалість відпуски є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні.

 

Надаєте послуги «таксі» на власному автомобілі – працюйте у правовому полі

Головне управління ДФС у Сумській області повідомляє, що громадяни, які на власному автомобілі надають послуги «таксі» з перевезення пасажирів, повинні знати, що систематична господарська діяльність з метою одержання прибутку – це підприємництво, а отже необхідно зареєструватися як фізична особа – підприємець у фіскальних органах та отримати ліцензію.

Від офіційного оформлення такої діяльності у будь-якому випадку виграють держава, пасажири і «таксисти» також. Робота останніх у правовому полі не позначиться на їхньому доході, при цьому забезпечить їм соціальні гарантії, а пасажири будуть спокійні за свою безпеку. Водночас, бюджет отримає кошти у вигляді сплачених податків від надання послуг «таксі».

Крім того, відповідно до ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення розмір штрафу за перевезення пасажирів без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без одержання ліцензії становить від 17000 грн. до 34000 гривень. Також, за вказані правопорушення передбачена конфіскація засобу виробництва. У даному випадку до такого об’єкту відноситься автомобіль.

Перейти до вмісту