31 сесія 7 скликання (19.04.2019)

Про звіт начальника відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації Вербняка М.Д. про..

 Image

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ПЕРША СЕСІЯ

 РІШЕННЯ

Конотоп

19.04.2019

Про звіт начальника відділу освіти

Конотопської районної державної

адміністрації Вербняка М.Д. про

здійснення делегованих районній

державній адміністрації районною

радою повноважень у галузі освіти

за 2018 рік

 

Заслухавши звіт начальника відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації Вербняка Миколи Дмитровича про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у галузі освіти за 2018 рік, керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 43, 72 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Звіт начальника відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації Вербняка Миколи Дмитровича про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень у галузі освіти за 2018 рік взяти до відома.

 

Голова                                   А.БОЯРЧУК

 

Вербняк 6 64 43   

Надіслано: до протоколу -1, постійній комісії з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров'я та соціального захисту-1, РДА-1, , відділу освіти  РДА -1

 

Звіт

про здійснення відділом освіти Конотопської районної державної адміністрації делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень в галузі освіти за 2018 рік

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації протягом усього звітного періоду проводив роботу щодо реалізації державної політики в галузі освіти із урахуванням особливостей соціально-культурного середовища району та створення умов для реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на отримання повної загальної середньої освіти; здійснював управління закладами освіти, підпорядкованими відділу освіти, координував діяльність цих закладів освіти, зміцнював їхню матеріальну базу; здійснював національно – патріотичне виховання як один з головних напрямків виховної роботи, аналізував стан освіти в районі.

Мережа закладів освіти

На кінець 2018 навчального року мережа закладів освіти, що перебувають у управлінні відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації, становила 18 закладів дошкільної освіти (1 самостійний та 17 у складі об’єднань із закладами загальної середньої освіти), 17 закладів загальної середньої, з них: заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступеня – 12, заклади загальної середньої освіти І-ІІ ступеня – 5, 2 заклади позашкільної освіти (Конотопський районний центр позашкільної роботи та Конотопська районна дитячо-юнацька спортивна школа).

Серед закладів загальної середньої освіти немає жодного повнокомплектного, закладів з кількістю учнів більше 100 – 1, менше 50 – 9, менше 25 – 2. Середня наповнюваність класів складає 10 учнів.

В закладах загальної середньої освіти району навчається 987 здобувачів, з них за індивідуальною формою навчається 160 здобувачів, серед яких 15 – з особливими освітніми потребами.

Педагогічні кадри

У закладах освіти працює 502 працівників, з них 295 педагогічних. Серед педагогів району – 1 має звання «Вчитель-методист»,  13 вчителів мають звання «Старший вчитель», спеціалістів вищої категорії – 32, спеціалістів I категорії – 91, спеціалістів ІІ категорії – 48.

У 2018 році атестовано 48 педагогічних працівників, що становить 16% від загальної кількості педпрацівників. З них підвищили кваліфікаційну категорію 26 осіб, що становить 54% від кількості вчителів, які атестувалися.

За стажем роботи 10 %  – це вчителі зі стажем роботи до 3 років, 42 % вчителів    до 20 років, 48 % вчителів, які мають стаж 20 і більше років –  6,7%.

Кількість працюючих пенсіонерів нараховує 20 осіб, що становить 6,7% від загальної кількості педагогічних працівників.

Протягом навчального року пройшли курсову підготовку при Сумському ОІППО 80 педагогічних працівника План курсової перепідготовки виконано на 100%.

Управління освітою

У 2018 році проведено 4 засідання колегії відділу освіти, 9 планових наради із керівниками закладів освіти, проведено 4 засідання ради методичного кабінету за участю заступників директорів ЗНЗ. Регулярно проводяться оперативні наради керівника відділу освіти із працівниками апарату, головним бухгалтером, завідуючою РМК.

Прийом громадян з особистих питань, розгляд скарг, заяв та питань консультативного характеру здійснюється за встановленим графіком.

Дошкільна освіта

У 2018  році робота дошкільних навчальних закладів була спрямована на вирішення таких ключових завдань:

– патріотичне виховання у контексті розвитку духовного  потенціалу особистості дитини дошкільного віку;

– забезпечення наступності в реалізації завдань дошкільної  та початкової ланок освіти;

– забезпечення активного впровадження здоров’язберігаючих технологій в практичну діяльність дошкільного навчального закладу;

– удосконалення рівня володіння  педагогами ІКТ і розширення використання ІКТ в організації життєдіяльності дошкільників;

– продовжували роботу  по забезпеченню дошкільних  навчальних закладів дитячими меблями,спортивним обладнанням,м’яким і твердим інвентарем;

– продовжували роботу  по виявленню,узагальненню й поширенню передового  педагогічного досвіду;

– забезпечення гуманізації та демократизації педагогічного процесу  ДНЗ та НВК через впровадження новітніх технологій.

У районі забезпечують дошкільну освіту 58 педагогічних працівників. Курсову підготовку та атестацію пройшли педагогічні працівники  згідно з графіком відділу освіти.

Реформа дошкільної освіти, яка відбувається сьогодні, ставить дедалі складніші й масштабніші завдання щодо вдосконалення змісту, підвищення якості, розвитку та оновлення дошкільної освіти.

Загальна кількість дітей дошкільного віку у районі складає 769 чоловік, з  них із порушеннями психофізичного розвитку 77 дітей:

Охопленню дошкільною освітою підлягають 615 дітей у віці від 1 до 6 років, що складає 80% від загальної кількості.

Підготовкою до школи охоплено 121 дитина п’ятирічного віку, що складає 100% від загальної кількості дітей цієї категорії.          

У дошкільних навчальних закладах району організовано трьохразове харчування дітей дошкільного віку.

У 2018 році  в дошкільних навчальних закладах проведені такі конкурси: огляд-конкурс на кращий стан оздоровлення у дошкільних навчальних закладах, фестиваль «Гармонія руху»,  виставка-огляд на кращу методичну розробку педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, конкурс на кращий веб-сайт дошкільного навчального закладу.

У 2018 році приділялась певна увага співпраці  дошкільної ланки та початкової школи. Кожним  навчальним закладом розроблені плани спільних заходів дошкільної та початкової  ланок. На початку навчального року керівниками освітніх закладів видані накази про перспективність і наступність у роботі дошкільного навчального закладу і початкової  школи.  Проводили Дні відкритих дверей, спільні педради, засідання круглого столу,спільні заходи учнів та вихованців, спільна  гурткова роботу.  Ознайомилися з програмами організації освітньої роботи дошкільної та початкової ланок.   Проведена певна робота з батьками: батьківські збори з питань підготовки дітей до школи, Дні відкритих дверей, консультації, тренінги, анкетування, засідання круглого столу. Підготували поради батькам майбутніх першокласників. У кожному навчальному закладі оформили куточки школяра.

Початкова школа та впровадження Концепції «Нової української школи»

З 1 вересня 2017 року в нашому районі  розпочато роботу по  впровадженню Концепції Нової української школи  в закладах загальної середньої освіти.

Відповідно до наказу відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації від 17.08.2017 №131-ОД «Про затвердження плану заходів щодо вивчення проекту нового Державного  стандарту початкової загальної освіти в навчальних закладах району» розроблено заходи по вивченню проекту Державного стандарту початкової загальної освіти.

Створено банк даних  вчителів , які будуть викладати з 1 вересня 2018 року у 1 класах  району та списки учнів  перших класів.

За ініціативи  голови  Конотопської районної державної адміністрації Горбенка М.М.   та голови Конотопської районної ради Боярчука А.В. 9 лютого 2018 року  делегація у складі представників районної державної адміністрації, методистів районного методичного кабінету Конотопської районної ради, директорів закладів загальної середньої освіти, вчителів, які будуть викладати у 1 класах з 1 вересня 2018 року, відвідали Путрівський навчально-виховний комплекс «гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» Васильківського району Київської області з метою вивчення досвіду роботи вчителів початкових класів в умовах реалізації Концепції  Нової української школи.

Педагоги  мали можливість ознайомитись  із   новими підходами до створення освітнього середовища навчальних класів початкової ланки, оригінальним оформленням  приміщення освітнього закладу в сучасному стилі, фрагментами уроків учителів  з використанням інтерактивних методів навчання та сучасних освітніх технологій.

Ознайомилися з навчально-експериментальною роботою  за проектами «Розумники» та «Інтелект України». Освітній заклад належить до тих 100 українських шкіл, у яких з 1 вересня розпочато експериментальне впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти.

Цей проект передбачає використання інтерактивних педагогічних ігор для вивчення всіх базових предметів у початковій школі.

У районі  з 1 вересня 2018 року  відкрилися 17  перших класів ,у яких навчається 128 дітей. З них: 13 повних класів ( 5—16 дітей ) та 4 неповних класів – від 2 до 4 дітей.

13-14 лютого 2018 року  комісія в складі  представників Конотопської районної державної адміністрації, завідувача районного методичного кабінету Конотопської районної ради Савченко І.В., методистів районного методичного кабінету Шеіної Л.В. та Шешені О.А.  відвідали 9 закладів загальної середньої  освіти  району (Вирівський НВК «ЗОШ        І-ІІ ст. -ДНЗ», Попівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Попівський НВК «ЗОШ І-ІІ ст. -ДНЗ», Тулущанський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Соснівсьий НВК«ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Юрівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Чорноплатівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Шевченківський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», Великосамбірський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ») з метою вивчення  створення належних умов для навчання першокласників  в умовах реалізації Нової української школи. Поспілкуватися з  учителями  майбутніх перших класів. Оглянули класні кімнати, надали рекомендації щодо їх  оригінального оформлення  в сучасному стилі, дидактичного та програмного  забезпечення.

Нова українська школа-це зміна освітнього середовища: від методів навчання до засобів і навіть вигляду самої школи. Створити сучасний освітній простір зможемо тільки разом, об’єднавши зусилля громадськості, педагогів, учнів та їх батьків.

З 1 січня 2018 року  у районі   створена  творча група вчителів початкових класів «Сучасні підходи до організації освітнього процесу в першому класі в умовах впровадження Концепції Нової української школи»,яка розробляє методичні рекомендації щодо створення сучасного освітнього простору та організації освітнього процесу в 1 класах району.

Учителі району, які будуть викладають з 1 вересня 2018 року у першому класі Нової української школи зареєструвались на сайті студії онлайн – освіти Edera для навчання на дистанційному курсі «Онлайн – курс для вчителів початкових класів», пройшли курси та отримали сертифікат на право викладання в Новій українській  початковій школі.

Вчитель початкових класів Шаповалівського НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» імені Віталія Парфененка Сидоренко С.В. пройшла тренінгове навчання  з предмету «Фізична культура» та ознайомила вчителів району з особливостями викладання даного предмету.

Вчитель Тулущанського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» Шматкова О.В. пройшла навчання з предмету  інтегрований курс  « Мистецтво» та ознайомила вчителів району з вимогами до викладання цього предмету.

З 26 по 28 березня на базі ЗОШ І-ІІІ ст. –ДНЗ № 3 м.Конотоп  відбулося   тренінгове навчання вчителів початкових класів,які навчатимуть учнів перших класів у 2018-2019   навчальному році.

Метою навчальних курсів є забезпечення професійного розвитку та підвищення рівня професійної компетентності вчителів. Цей захід відбувався у рамках реалізації завдань Державного стандарту початкової освіти відповідно до основних напрямів державної політики у галузі освіти,запитів громадянського суспільства,установ і закладів освіти.

Заняття з учителями проводила сертифікований тренер НУШ Юрченко Оксана Михайлівна в цікавій тренінговій формі. Ознайомила присутніх  з основними положеннями нового Державного стандарту  початкової загальної освіти та   Концепцією  Нової української школи. Вчителі навчилися складати конспекти інтегрованих уроків за новою Типовою освітньою програмою для закладів загальної середньої освіти (1-2 класи).

Навчила вчителів проводити ранкові зустрічі, які є складовою нового інтегрованого курсу «Я досліджую світ».Напрацювали методичні рекомендації щодо проведення роботи з батьками майбутніх першокласників в умовах змін.

28 березня 2018 року  під час проведення навчання   зустрілися з учителями майбутніх перших класів заступник голови Конотопської районної державної адміністрації Шерудило Т.М., начальник відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації Вербняк М.Д., які наголосили на важливості змін, що чекають школу,необхідності створення умов для розвитку педагогічної майстерності,творчої ініціативи вчителів початкових класів.

04.04. 2018 року на базі Соснівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» імені Анатолія Шульги проведено районний семінар «Забезпечення наступності в роботі початкової та дошкільної ланок освіти в умовах реалізації Нової української школи ».

Реформаційні процеси, що відбуваються в освітньому просторі,зумовлюють нагальність розв’язання комплексу соціально – педагогічних завдань,одним із яких є реалізація принципів наступності у роботі закладів дошкільної освіти і початкової школи.

Вихователь  Соснівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»    імені Анатолія Шульги    Івлєва Є.Ю.      презентувала свій досвід роботи по забезпеченню принципу наступності в роботі початкової та дошкільної ланок освіти в умовах реалізації Нової української школи.

Вчитель початкової ланки Шаповалівського НВК «ЗОШ І-ІІ ст. -ДНЗ»

імені Віталія Парфененка Сидоренко С.В. поділилася досвідом роботи щодо співпраці дошкільної та початкової ланок освіти  у своєму закладі загальної середньої освіти.

Присутні мали можливість відвідати та проаналізувати заняття з логіко – математичного розвитку в старшій  дошкільній групі (вихователь Хоменко Л.В.)  та урок у 1 класі з математики з використанням ІКТ- технологій, нових мультимедійних засобів навчання (вчитель Титенко В.В.). Новим  було проведення ранкових зустрічей з учнями початкових класів.

Вчитель Соснівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ» імені Анатолія Шульги Жарик О.М. приємно захопила та вразила всіх проведенням ділової гри «Умови успішної підготовки до навчання в школі».

Під час обговорення заходів педагоги району мали можливість  поділитися досвідом роботи по забезпеченню наступності та перспективності в роботі закладу дошкільної та початкової ланок освіти.

Протягом квітня-травня  у закладах загальної середньої освіти району проведені збори для батьків майбутніх першокласників. Адміністрація школи та вчителі 4 класів ознайомили присутніх  з новими вимогами до організації  розвивального простору класної кімнати для 1 класу   та освітнього процесу.

18 квітня 2018 року відбувся районний батьківський форум «Нова українська школа: реалії та перспективи». У заході взяли участь заступник голови Конотопської районної державної адміністрації Шерудило Т.М.,яка  у своєму вступному слові наголосила на важливість перебудови освітнього процесу відповідно до вимог  нового Державного стандарту початкової загальної  освіти.

У своєму виступі «Реалізація Концепції Нової української школи у закладах загальної середньої освіти району» Вербняк М.Д., начальник відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації розкрив основні аспекти  реалізації Нової української школи.

На форумі обговорювалися питання співробітництва родини і школи у створенні та забезпеченні сприятливих умов для розвитку,навчання та виховання учнів ,які з 1 вересня 2018 року будуть навчатися в новій українській школі.

Методист районного методичного кабінету Конотопської районної ради Шеіна Л.В.   наголосила на важливості створення розвивального середовища в класних кімнатах 1 класу та  організацію освітнього процесу згідно сучасних вимог.

Методист з психологічної служби Манєшкіна В.В.  у своєму виступі розкрила психологічний аспект  підготовки дитини до школи.

Вчитель початкових класів Соснівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» Жарик О.М. провела з батьками та вчителями початкових класів ділову гру «Успішна дитина».

21.02.2018 проведено конкурс проектів «Найкращий кабінет для учнів 1 класу в 2018 році», в якому взяли участь 17 закладів загальної середньої освіти району. Попівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»,   за зайняте І місце  в конкурсі,  нагороджений грамотою відділу освіти  та цінним подарунком.

Вчителі перших класів під час учительської конференції взяли участь у районній  виставці «Створюємо новий освітній простір».

Методисти районного кабінету Конотопської районної державної адміністрації  та вчителі району протягом року  неодноразово  були учасниками обласних семінарів з питань упровадження проекту Нової української школи у м. Суми  та м. Краснопілля.

11 квітня 2018 року на базі відділу освіти проведено нараду заступників з навчально-виховної роботи,на якій розглядалось питання щодо реалізації Концепції Нової української школи.

Закладами загальної середньої освіти проведено замовлення підручників  для учнів 1 класів за вибором та стовідсотково їх отримано. Кожним закладом придбано нову  типову освітню програму для закладів загальної середньої освіти (1-2 класи) та планування  за цією  програмою.

У 2017-2018 навчальному році у закладах загальної середньої освіти навчалося 710 учнів початкових класів, що становить 43,2% від загальної кількості учнів  району.

По закінченню навчального року проведено державну підсумкову атестацію у 4 класах району. Усього підсумковими контрольними роботами з української мови та літератури  було охоплено 96 учнів,що становить 98,9% від загальної кількості учнів 4 класів району. Високий рівень навчальних досягнень показали 20 учнів (20,8%),достатній-30 учнів(40,65),середній-36 учнів (37,5%),початковий -1 учень(1,04%) Середній бал за ДПА з української мови та літератури склав 8 балів.

Аналізуючи письмові роботи з математики слід відмітити,що високий рівень навчальних досягнень показали 32 учні (32,9%),достатній-31(31,9%),середній-32(32,9%),початковий-2(2,06%).Середній бал навчальних досягнень учнів по району склав 7,4 балів.

Найкращі результати за підсумками написання підсумкових контрольних робіт з української мови в учнів Гружчанського НВК(9,6 бала),Духанівського НВК(9 балів); з математики – в учнів В’язівського НВК(9 балів),Малосамбірського НВК (9балів); з математики – в учнів Великосамбірського НВК(8,4бала),Попівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»(8,1бала),Духанівського НВК (8,5 бала),Малосамбірського НВК(10 балів).

У рамках   декади «Початкова школа» щорічно проводяться олімпіади з української мови,математики, природознавства для учнів 3- 4 класів у закладах загальної середньої освіти  та для учнів 4 класу – на рівні району.

Найбільше призових місць  у ІІ  етапі районних олімпіад отримали учні Гружчанського НВК,Соснівського НВК,Шаповалівського НВК,Попівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ». Не взяли участь у  районній олімпіаді Землянський НВК,Кошарівський НВК,Дептівський НВК.

Конотопською районною державною адміністрацією,Конотопською районною радою та відділом освіти  проведена значна робота по забезпеченню  кабінетів початкової ланки  комп’ютерним обладнанням, пристосуванням,меблями,дидактичним матеріалом. За кошти районного бюджету  у 17 закладів загальної середньої освіти придбано необхідне комп’ютерне обладнання:інтерактивні проектори(14 шт.),з них-9 з короткофокусним проектором, ноутбуки для вчителя(17 шт.), нетбуки(79 шт.),,з них 59 планшетів трансформерів, шафи для підзарядки(10 шт.), вайфайроутер (9шт.), програмне забезпечення(17шт.), багатофункціональний пристрій(17 шт.). Придбано 103 комплекти меблів з одномісними антисколіозними партами,які регулюються по висоті,14 м’яких куточків та 64 пуфики,17 кутових столів для вчителя,3 кутові полиці,2 лави для роздягання.

За кошти державного бюджету придбано  дидактичний матеріал для організації освітнього процесу в 1 класах в груповій та індивідуальній роботі. Кожний першокласник безкоштовно отримав 1 індивідуальний набір конструктора «Лего» із 6 цеглинок та бокс для команди.

За спонсорські кошти проведені поточні  ремонти в усіх перших класах району на суму 98000 грн.

На реалізацію Концепції «Нова українська школа»  всього використано коштів: 2 967 785 грн.,з них:за рахунок коштів субвенції державного бюджету-504276 грн., коштів місцевого бюджету-2 463 509 грн.,в тому числі за рахунок  коштів сільського бюджету-302192 грн.

Загальна середня освіта

У закладах загальної середньої освіти району навчається 987 учнів. У 7 закладах освіти навчанням за індивідуальною формою охоплено 16 учнів з особливими освітніми потребами.

У 2018 році документи про освіту отримали: атестати про повну загальну середню освіту – 50 учнів, з них з відзнакою – 5 (10%) (золота медаль – Тулущанський НВК (1), Попівський НВК (2), В.Самбірський НВК (1); срібна медаль – Юрівський НВК (1); свідоцтво про базову загальну середню освіту – 82 учні. Профорієнтаційна робота з учнями навчальних закладів району проводиться за сприяння районного центру зайнятості населення.

В проведення ДПА взяло участь 50 із 50 випускників навчальних закладів району, що складає 100% від загальної кількості випускників основної школи загальноосвітніх навчальних закладів району. Випускник цієї категорії складали ДПА з української мови, математики та предмету за вибором навчального закладу.

Результати ДПА з української мови характеризуються наступними показниками:

високий рівень навчальних досягнень  складає 19,8% від загальної кількості;

достатній рівень навчальних досягнень мають складає 48,23% від загальної кількості;

якість знань становить 68%;

успішність знань становить 100%.

Результати ДПА з математики характеризуються наступними показниками:

високий рівень навчальних досягнень складає 15,7% від загальної кількості;

достатній рівень навчальних досягнень складає 47,6%  від загальної кількості;

якість знань становить 64,3%;

успішність знань становить 99,5.

Початковий рівень знань має 1учень.

Витрати на надання послуг закладами загальної середньої освіти зі здобуття загальної середньої освіти у 2018 році склали 44705803,91 грн., в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 35746060,83 грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  1870414,91 грн.,  медикаменти  та перев’язувальні матеріали  15580 грн., оплата послуг  1347313,74 грн.,  видатки на відрядження 118600,46 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  4221637,78 грн.

Середня вартість утримання 1 учня у 2018 році склала 39303 грн., найвищий цей показник у Дептівському НВК – 60540, найнижчий – у Попівському НВК І-ІІІ ст. – 30426 грн.

 Конотопський районний центр позашкільної роботи

Науково-методичною проблемою, яку реалізували у своїй роботі педагоги   Центру позашкільної роботи, є проблема «Підвищення мотивації вихованців до пізнання і творчості шляхом впровадження в практику навчально-виховного процесу інноваційних технологій».

 У системі діяльності Центру позашкільної роботи значне місце належить виховній роботі, яка спрямована на формування гармонійної особистості.

Реалізація напрямків позашкільної освіти проходить через організацію гурткової роботи та організаційно-масову роботу.

У Центрі позашкільної роботи у 2018 навчальному році працювало  45 гуртків,    за 7 напрямками: науково-технічний, еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, художньо-естетичний, військово-патріотичний, соціально-реабілітаційний, гуманітарний. Навчально-виховні заходи проводяться згідно з циклограмами проведення заходів Сумського обласного Центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю.

Щороку на початку вересня видається  наказ відділу освіти «Про проведення районних масових заходів та участь в обласних масових заходах учнів навчально-виховних комплексів району». 

Реалізація військово-патріотичного, екологічного,  національного виховання є пріоритетом у роботі гуртків туристсько-краєзнавчого, еколого-натуралістичного та військово-патріотичного напрямків. Протягом 2017-2018 навчального року їх вихованці  були активними учасниками районних заходів:

районний етап Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина – Україна»;

– районний етап Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу»;

«Герої сучасності серед нас», «У світі краєзнавчих відкриттів»;

– районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») тощо.

9 вихованців  гуртків туристсько-краєзнавчого напрямку стали учасниками та переможцями обласних конкурсів та заходів:

         обласного зльоту пошукових загонів «Пам’ятати. Відродити. Зберегти»;

         обласної краєзнавчої конференції «У світі краєзнавчих відкриттів»;

         обласної краєзнавчої конференції «У світі краєзнавчих відкриттів»;

         обласного етапу Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу»;

         обласної краєзнавчої експедиції «Сумщина в міфах та легендах»;

         обласної  краєзнавчої конференції «Герої сучасності – серед нас»;

         обласного літературного конкурсу «Проба пера».

У гуртках декоративно-ужиткового напрямку діти мають можливість отримувати додаткові знання, розвивати естетичні смаки, удосконалювати практичні вміння, ділитися досвідом роботи з іншими, брати участь у виставках, презентаціях, конкурсах, майстер-класах тощо.

Засідання Клубів сімейного дозвілля, проведення заходів до Дня  Матері та Дня сім’ї, виготовлення вітальних листівок і подарунків батькам до свят; проведення спільних майстер-класів, оздоровчих походів у природу,  диспутів, круглих столів про родинні стосунки, виставка дитячих робіт «Україна – це Європа», присвячена районній конференції працівників освіти, персональні виставки Ілляшенко Аліни (Вирівський НВК), Швець Ілони (Попівський  НВК І-ІІ ст.),  Шевчук  Анни (Землянський  НВК)  під час  святкування Міжнародного  Дня захисту  дітей   1 червня 2018 року – ось лише невеликий перелік заходів гуртків декоративно-ужиткового напрямку.        

Результативність:

Обласна виставка-конкурс «Український сувенір» –  4 призових місця (1 –ІІІ місце, 2 –ІІ місце, 1–І місце).

Обласний фестиваль юних майстрів «Веселка творчості» (2- ІІІ місця).

Обласний конкурс творчо обдарованих дітей і підлітків «Чарівні барви Сумщини» (ІІ та ІІІ місце).

Обласна постійно діюча виставка творчих здобутків юних майстрів народних ремесел «Знай і люби свій край» –  8 призових місць (чотири – ІІІ, два – ІІ, два – І).

Обласний фестиваль мистецтв «Перлини нашої душі» –  два учасники (І та ІІ місце).

VIІ Всеукраїнський конкурс «Текстильний первоцвіт» на базі Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка ( 2 –  ІІІ місця).

Обласний конкурс фотоматеріалів із дослідження української сорочки «Слобожанський оберіг» – І місце.

Наприкінці грудня 2018 року на базі Центру позашкільної роботи відкрита постійно діюча виставка новорічно-різдвяних виробів декоративно-прикладного мистецтва «Ярмарок новорічних ідей».

Упродовж 2018 року вихованці та керівники гуртків художньо-естетичного напряму були активними учасниками районних масових заходів: Тижні Позашкілля,  районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура», районний військово-патріотичний зліт у с.Таранському,  педагогічна конференція, День працівників освіти, районне свято «Казка для Святого Миколая», районне свято «Країна кольорових мрій», присвячене Міжнародному дню захисту дітей, районний хореографічний фестиваль «Євро-FEST-2018» тощо.

Вихованці гуртків образотворчого мистецтва постійно беруть участь в  обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси», номінація «Образотворче мистецтво» – «Юні художники Сумщини» (керівник Морозинська А.І.). Швець Ілона  (Попівський НВК І – ІІ ст.) посіла ІІІ місце, Дементьєв Владислав (Вирівський НВК) нагороджений грамотою за участь. В обласному етапі конкурсу дитячої творчості «Я люблю свій рідний край» перемогу здобула Савченко Софія (Вирівський НВК), яка виборола ІІІ місце.

Хореографічні колективи «Джерельце» (Попівський НВК) на ІV Всеукраїнському фестивалі – конкурсі хореографічного мистецтва «Територія талантів – 2018» нагороджений дипломом  ІІ ступеня.

В обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси», номінація «Художнє виконавство» – «Лелеченька» взяв участь фольклорний колективи «Писанка» (Великосамбірський НВК) та посів І місце.

Вихованці гуртків соціогуманітарного напрямку є постійними  учасниками районних  та обласних етапів конкурсів: обласний літературний конкурс «Проба пера», обласний творчий конкурс «Моя Україна – соборна, вільна, неподільна», обласний вернісаж дитячих творчих робіт в номінації «Есе». Вихованці гуртків беруть  участь у засіданнях літературної студії «Живиця». Роботи  вихованців гуртка «Юні журналісти» увійдуть до  збірки місцевого поета Матвійчука Миколи Миколайовича, яка  незабаром буде видана.  

Вихованці гуртків науково-технічного напрямку в обласному конкурсі робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!»  здобули ІІІ місце(Жуков Сергій, Личкун Дмитро (Гружчанський НВК).

Діяльність гуртків еколого-натуралістичного напрямку – це екскурсії, екологічні експедиції, одноденні екологічні походи, природоохоронні конкурси, акції, робота загонів «небайдужих», екологічні свята, конкурси, участь в науково-освітніх екологічних проектах.

8 вихованців даного напрямку є переможцями обласного етапу ХІ Міжнародного екологічного конкурсу «Загадкове життя домашніх улюбленців» та обласного конкурсу «Нехай квітує дерево родинне».

Морально-етичне  виховання гуртківців відбувається через засідання «круглих столів», роботу соціального театру, проведення благодійних акцій для тяжкохворих дітей,  воїнів АТО, які проводяться при безпосередній участі гуртківців,  формують у них найкращі моральні якості.

Ефективною формою підготовки майбутніх лідерів є система виховання на засадах учнівського самоврядування. Роботу органів учнівського самоврядування в школах району координують педагоги – організатори. Методичний супровід діяльності педагогів-організаторів здійснює Центр позашкільної роботи.

 Завдання громадянського виховання успішно реалізуються через заняття    районного клубу старшокласників «Лідер», який не один рік працює на базі Центру позашкільної роботи. Лідери учнівського самоврядування закладів освіти району на заняттях клубу вчаться навичкам командної роботи, толерантності, відкрито висловлюють свою громадянську позицію, проводять різноманітні акції у своїх навчальних закладах.

Центр позашкільної роботи працює  над реалізацією проблеми «Підвищення мотивації вихованців до пізнання і творчості шляхом впровадження в практику навчально-виховного процесу інноваційних технологій».

Педагоги Центру активно впроваджують організаційно-педагогічні інновації. Прикладом інноваційного освітнього середовища для розвитку соціальної компетентності вихованців є технологія «Пересувний позашкільний  навчальний заклад».  У 2018 році педагоги мобільної групи працювали  у Шаповалівському НВК, Малосамбірському НВК, Шевченківському НВК, Юрівському НВК, В’язівському НВК, Гружчанському НВК, Землянському НВК. За короткостроковими програмами були організовані заняття гуртків художньо-естетичного, декоративно-ужиткового, соціогуманітарного, туристсько-краєзнавчого  напрямків для 355 учнів.

У 2018 навчальному році учні нашого району навчалися в обласній Школі народних ремесел  на базі Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. Протягом навчального року 3  вихованки гуртка «Художня вишивка», учениці Юрівського НВК  відвідували сесії обласної школи народних ремесел за напрямком «Головні убори та аксесуари» та отримали посвідчення про її закінчення.

У 2018  навчальному році здійснювалась організація навчання  учнів району в Сумському територіальному відділенні МАН України.

12  учнів району взяли участь у І (районному) етапі; 6  учнів – у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України ( 2 вихованці посіли ІІІ місце).

Усвідомлюючи соціальні потреби суспільства, педагоги закладу приділяють значну увагу залученню до гурткової роботи дітей соціально вразливих категорій. У гуртках і творчих об’єднаннях навчаються близько 200 вихованців даних  категорій.

Конотопський Центр позашкільної роботи  працює над реалізацією районного проекту «YouDance», обласних  соціально-освітніх  проектів «Голос крові: Ми-українці!» «Кожна дитина має право»».

Конотопська районна дитячо-юнацька спортивна школа

Діяльність спортивної школи спрямована на розвиток здібностей вихованців в таких видах спорту, як: футбол, волейбол, легка атлетика, лижні гонки. Тренувальний процес забезпечують 6 педагогічних працівників.

Основними формами роботи школи є: навчально-тренувальні заняття, виховні заходи, навчально-тренувальні збори, участь у змаганнях, практика суддівства спортивних змагань.

Спортивна школа тісно співпрацює з навчальними закладами району в проведенні районних та шкільних спортивно-масових заходів, та  оздоровленні учнів шкіл району.

Педагогічним колективом школи у 2018 р. проведені XXVІ районні спортивні ігри школярів з таких видів спорту: легка атлетика, легкоатлетичний крос, легкоатлетичне чотириборство, міні-футбол, настільний теніс, волейбол, баскетбол, також турніри з міні-футболу та волейболу присвячені пам'яті воїнам-інтернаціоналістам: О.Гаркуші (Гружчанський НВК), П.Лусті (Дубовязівська НВК), О.Максимовичу (Шевченківський НВК), Герою Радянського Союзу М.Гуденку              (Попівський НВК ЗОШ І-Ш ст.), першість району з міні-футболу на призи клубу «Шкіряний мяч» серед учнів 2003-2006 р.н., кубок району з міні-футболу серед учнів 7-9 класів, кубок голови райдержадміністрації з футзалу серед учнів 5-7 класів, першість району з міні-футболу та волейболу серед дівочих команд присвяченого до Міжнародного жіночого дня та інші турніри та першості, проведені навчально-тренувальні збори збірних команд району та ДЮСШ з футболу, міні-футболу, волейболу (юнаки та дівчата). Всього у 2018 році спортивною школою разом з відділом освіти, проведено більше 20 районних спортивно-масових заходів.

Ефективність роботи спортивної школи в значній мірі залежить від кадрового забезпечення.

В навчальному році в школі працювало 4 відділення: футбол, легка атлетика, волейбол, лижні гонки.

Всього в ДЮСШ у  2018  р. займалося 146 учня в 12 навчально-тренувальних групах.

На відділенні з футболу займаються 124 учнів у 7 навчально-тренувальних групах в таких навчальних закладах: Попівський НВК ЗОШ І-ІІІ ст., Тулущанський НВК, Юрівський НВК, Вирівський НВК.

Команди відділення футболу у 2018 р. посіли I місце в першості області з футзалу в залік XXVІ обласних спортивних ігор школярів серед команд III групи (листопад 2018 р.) II місце – в зональних обласних змаганнях з футболу на призи клубу «Шкіряний м'яч» серед учнів 2003 р.н. (квітень 2018 p.)

На відділенні з легкої атлетики займаються 24 учнів у 2-х  навчально-тренувальних групах у  Попівському НВК, та посіли ІІ місце в першості області з легкоатлетичного чотириборства в залік XXVІ обласних спортивних ігор школярів серед команд III групи (квітень 2018 р.)

На відділенні з волейболу займаються 16 учнів у 1 навчально-тренувальній групі у В.Самбірському НВК.

Команди відділення волейболу у 2018 н.р. посіли III місце в першості області з волейболу серед юнаків в залік XXVІ обласних спортивних ігор школярів, серед команд III групи (лютий 2018 р.), IІІ місце в першості області з волейболу серед дівчат в залік XXVІ обласних спортивних ігор школярів серед команд III групи (березень 2018 р.).

 

 

 

Забезпечення рівного доступу

до якісної освіти для дітей з

особливими освітніми потребами

Рішенням Конотопської районної ради сьомого скликання від 08.08.18 року створена комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Конотопської районної ради з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

Опікою новоствореного Центру охоплено 45 дітей: 16 дітей, які навчаються за індивідуальною формою навчання у закладах загальної середньої освіти, 10 дітей, які навчаються за програмою закладів освіти, 19 дітей відвідують дошкільні навчальні заклади.

З метою забезпечення сталої роботи Центру проведений конкурс на заміщення посад педагогічних працівників, а саме: практичного психолога, вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога.

Відповідно до Статуту комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Конотопської районної ради Сумської області проводиться комплексна оцінка, надаються корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, консультаційно-просвітницька робота по впровадженню інклюзивного навчання в закладах освіти Конотопського району.

Методичний супровід освітнього процесу

Науково – методична робота з педагогічними кадрами навчальних закладів району проводилась відповідно до структурної моделі науково-методичної роботи, річного плану роботи районного методичного кабінету  та згідно розподілу функціональних обов'язків між методистами районного методичного кабінету.     

 Система методичної роботи районного методичного кабінету  району  є впливовим управлінським фактором, специфічним різновидом освітньо-управлінської діяльності, що сприяє розвитку творчого, науково-методичного  та дослідницького рівнів. Вона передбачає підвищення кваліфікації педагогічних працівників та спрямовується на створення умов для задоволення фахових, загальнокультурних потреб вчителя у його творчій та дослідницькій самореалізації.

У 2018 році методична служба району завершувала роботу над реалізацією науково-методичної проблеми "Забезпечення якісної освіти шляхом формування інноваційної культури педагога як важливого чинника в реалізації державних освітніх стандартів, творчому та інтелектуальному розвитку учнів".

Головним завданням методичного кабінету було науково-методичне забезпечення освітнього процесу, організація удосконалення відповідної фахової освіти та кваліфікації педагогічних, керівних працівників навчальних закладів, забезпечення професійною інформацією, виявлення, вивчення та поширення передового управлінського та педагогічного досвіду, допомога в розробці методик, навчальних планів.

Поряд з тим методичний кабінет наполегливо виконував свої цільові завдання, а саме:

– організація вивчення законодавчих директивних і нормативних документів уряду та МОН України про освіту;

– систематичне вивчення  та  аналіз навчальних планів, програм, підручників, посібників, інструктивних матеріалів, методичних рекомендацій з питань змісту, форм і методів проведення уроків, факультативів та інших занять, позакласної та позашкільної роботи, усього освітнього процесу;

– навчально-методичне забезпечення оновленого змісту освіти в умовах національної школи;

– вивчення, узагальнення та впровадження в практику роботи кращого педагогічного досвіду, сучасних технологій  та  інновацій.

Над реалізацією районної методичної проблеми працювало 20 методичних об'єднань учителів  та  інших категорій педагогічних працівників (практичні психологи, вихователі, бібліотекарі, працівники позашкільних закладів).

Для поглибленої методичної підготовки,  розвитку професійної майстерності, творчості та надання  конкретної    практичної   допомоги    педагогам    організовано     роботу  6 творчих груп,  школи молодого педагога,  школи педагогічної майстерності, 5 постійно діючих семінарів.

Форми методичної роботи, які було використано: методична рада, методичні об'єднання, взаємовідвідування уроків, методичний день, методичні порадники, методичний семінар-практикум, науково-практичний семінар, школа перспективного педагогічного досвіду, школа молодого вчителя, школа педагогічної майстерності, творчі групи, творчі звіти, педагогічні конкурси, конкурси-огляди, виставки методичних розробок (уроків, виховних заходів), мобільні консультпункти.

У вересні 2018 року на базі районного методичного кабінету, Юрівського НВК, Гружчанського НВК, Попівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» та Попівського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ» був проведений дводенний обласний науково-практичний семінар завідувачів методичними кабінетами  з теми «Пропедевтика профілізації – превентивна дія переходу до НУШ».

Методична робота будувалась і проводилась за принципом моніторингу систематичної аналітико-діагностичної діяльності, де враховувалися інтереси і запити різних категорій педагогів та керівників методичних об'єднань, що дозволяло спланувати основні напрями методичної роботи. Аналіз результатів показав, що методична робота була спрямована на розвиток природних здібностей учнів, формування їх творчої особистості, організації диференційованого та профільного навчання на основі інтеграції предметів шляхом застосування інтерактивних методів навчання.

Одним із головних завдань, що були поставлені перед методичною службою району, було орієнтувати управлінські та педагогічні кадри на прийняття нових сенсів діяльності в сучасних умовах, зміну стилю традиційного педагогічного мислення відповідно до концепції "Нова українська школа". Було проведено семінар-практикум для керівників закладів загальної середньої освіти та семінар для заступників з навчально-виховної роботи, надавалася консультативна допомога всім категоріям педагогічних працівників. На виконання завдання забезпечення поетапного впровадження Державного стандарту початкової, базової та повної загальної середньої освіти, створення належних умов  для успішної адаптації учнів до систематичного шкільного життя було проведено семінари за різними напрямами: упровадження нових Державних стандартів, нові технології навчання та виховання, зокрема здоров'язберігаючі, опрацювання положень концепції "Нова українська школа", мотивація учнів до навчання, організація уроку на компетентнісній основі тощо. Такий широкий спектр проблем, що обговорюється на районних методичних заходах, сприяє розвитку професіоналізму вчителя.

У лютому 2018 року в районі розпочалася підготовка педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи. Так у лютому, березні, червні 2018 року на базі Конотопської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 проведено три настановчі сесії для вчителів 1-х класів Нової української школи. Педагоги успішно пройшли курс підготовки з впровадження нового змісту початкової освіти відповідно до Програми та отримали сертифікати встановленого зразка. Крім того, на базі КЗ "СОІППО" проведені одноденні семінари-тренінги для вчителів музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, фізичної культури; 3-х денне навчання для вчителів іноземної мови, які викладатимуть у 1-му класі в 2018-2019 навчальному році.    

Крім підготовки педагогічних кадрів освітня реформа передбачає ще й створення належних умов для організації освітнього процесу. Упродовж року проводилася робота у закладах загальної середньої освіти району щодо створення нового освітнього середовища шляхом облаштування меблями, обладнанням і дидактичним матеріалом, необхідними для впровадження компетентнісного навчання. Так у 2018 році заклади загальної середньої освіти району отримали інтерактивні мультимедійне (інтерактивна дошка, проектор) та лабораторне обладнання для кабінетів фізики, біології, хімії. Завдяки даному обладнанню учні формують знання та навики використовувати інформаційно-комунікаційні технології для ефективного розв'язання нетипових завдань і створюють власні проекти. 

Колегіальним органом управління методичною роботою в районі є науково-методична рада РМК. Протягом року проведено 5 засідань науково-методичної ради, на яких обговорювались плани роботи районних методичних об'єднань, інформація про підсумки проведення моніторингу стану викладання та рівня навчальних досягнень учнів, підсумки проведення районних предметних олімпіад, конкурсу "Учитель року", заслуховувались творчі звіти учителів, які атестуються на присвоєння педагогічних звань, звіти методистів про підсумки методичної роботи, обговорювались методичні доробки педагогічних працівників.

Належна увага приділялася роботі з керівними кадрами закладів освіти, їх заступниками, молодими керівниками.

З метою реалізації підготовки керівників, підвищення їхнього професіоналізму, національної свідомості, готовності до творчої діяльності структурою методичної роботи передбачено функціонування системи методичної роботи з керівниками закладів освіти. Підвищенню управлінської культури, упровадженню в закладах освіти наукових основ управління сприяли семінари-практикуми директорів закладів освіти, заступників директорів з навчально-виховної та виховної роботи, інструктивно-методичних нарад з усіма вищезгаданими категоріями керівників: 

        "Система планування роботи  закладу загальної середньої освіти" (Юрівський НВК);

        "Сучасні підходи щодо організації методичної роботи з підвищення професійної майстерності педагогічних працівників" (Вирівський НВК);

        " Практичне впровадження програми виховних заходів з протидії торгівлі людьми "Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція."" (Соснівський НВК);

        "Специфіка функціонування закладів освіти в сучасних умовах розвитку регіонального освітнього середовища" (Дубов*язівський НВК).

Протягом 2018 року проведено інструктивно-методичні наради із заступниками директорів з навчально-виховної роботи, на яких обговорено питання організованого початку нового 2018/2019 навчального року, доведено розпорядження та інформаційні листи Міністерства освіти та науки, молоді та спорту,СОІППО, розглянуто методичні рекомендації щодо вивчення шкільних дисциплін, заслухано питання щодо результатів участі учнівських команд у предметних олімпіадах, у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН, виконання навчальних програм, підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, моніторингу навчальних досягнень учнів району, участі педагогічних працівників району в професійних конкурсах, моніторингу якості проведення атестації педагогічних працівників, моніторингу якості викладання предметів, результативності роботи з молодими спеціалістами, розглядались вимоги до ведення ділової документації.

Робота школи молодого керівника була зосереджена на плануванні та веденні внутрішньошкільного контролю в закладі освіти; технології підготовки педрад;  систему виховної роботи в навчальному закладі; проектні технології; дослідно-експериментальну діяльність у навчальному закладі, її витоках, розвитку, результаті.    

 Щорічно видається інформаційно-аналітичний збірник ("Освітній простір Конотопщини", серпень 2018рік), у якому висвітлюється  рейтинг шкіл щодо результативності роботи педагогічних працівників, участі школярів району в учнівських олімпіадах, конкурсах-захистах  науково-дослідницьких робіт, турнірах тощо. Протягом року опубліковано 17 методичних рекомендацій, 2 каталоги, 12 буклетів та  посібники.

У 2018 році науково-методична робота формувань  закладів дошкільної освіти району була спрямована на модернізацію науково-методичної роботи з керівними та педагогічними кадрами.

Структура методичної роботи, яка склалася в районі, в основному задовольняла потреби педагогів у постійному підвищенні їхнього фахового рівня. Протягом навчального року функціонували постійнодіючий семінар вихователів  ЗДО, РМО вихователів ЗДО, творча група педагогічних працівників ЗДО.

Зростання професійної активності педагогів відбувалося через участь у фахових конкурсах. З метою стимулювання творчої ініціативи педагогічних працівників закладів дошкільної освіти районним методичним кабінетом були проведені конкурси педагогічної майстерності: огляд-конкурс на кращий стан оздоровлення в закладах дошкільної освіти, виставка-огляд на кращу методичну розробку педагогічних працівників закладів дошкільної освіти. І як результат, вихователь Тулущанського НВК Завадко Н.В. стала лауреатом обласного конкурсу огляд на кращу методичну розробку педагогічних працівників закладів дошкільної освіти та вихователь Соснівського НВК Івлєва Є.Ю. посіла ІІІ місце у обласному конкурсі "Світ дошкілля".

Для педагогів дошкільної освіти діяв районний консультпункт.  Активізувалася робота по висвітленню діяльності закладів через персональні сайти.

Методичним кабінетом проведена значна робота щодо підготовки вчителів до реалізації Державних стандартів. Відповідно до структури методичної роботи були проведені майстер-класи, інші різнопланові групові форми роботи з питань викладання нововведених предметів.

Упродовж року працівниками районного методичного кабінету здійснено колективні та індивідуальні виїзди в навчальні заклади. Надано методичну допомогу педагогам у плануванні, веденні шкільної документації, підготовці й проведенні уроків і позакласних заходів, упровадженні інноваційних технологій та тестових методик у освітній процес.

Реалізовуючи принцип диференційованого підходу до роботи з кадрами, районний методичний кабінет особливу увагу приділяв роботі з молодими кадрами. Для проведення методичної роботи з цією категорією педагогічних кадрів у районі діє школа молодого вчителя "Шлях до майстерності". У навчальних закладах за кожним молодим вчителем закріплений наставник, розроблений план методичної роботи. У рамках роботи школи молодого вчителя протягом року проведені засідання на базі районного методичного кабінету та навчальних закладів.  На заняттях школи молодого вчителя "Шлях до майстерності" слухачі вивчали питання нормативно-правової документації, ведення шкільної документації; розглядали  питання про творчість учителя в дії: моделювання фрагментів уроків із використанням активних форм і методів навчання; методи вивчення особистості та ефективність їх використання. Проводилися диспути "Який він, сучасний урок?";  круглі столи "Особливості роботи з "важкими" учнями", ділові ігри "Розв'язування конфліктних ситуацій", міні-консиліуми "Сучасний погляд на освіту. Погляд зі сторони. Проблеми і перспективи".  На засіданнях молоді вчителі відвідують майстер-класи досвідчених педагогів району, беруть участь в інтерактивних іграх, озвучують проблеми, з якими стикаються під час роботи, обговорюють шляхи їх вирішення. Разом з тим молоді вчителі протягом навчального року відвідують засідання РМО, уроки обміну досвідом у навчальних закладах, де працюють.

На виконання завдання щодо узагальнення і поширення в системі освіти перспективного педагогічного і управлінського досвіду здійснювалися такі заходи: вивчення роботи вчителів методистами районного методичного кабінету, проведення різних форм методичних заходів на базі навчальних закладів та в методичному кабінеті, оформлення матеріалів педагогічного досвіду та представлення їх на районному рівні, висвітлення напрацювань учителів на сайтах закладів освіти, висвітлення роботи педагогів у засобах масової інформації та у фахових виданнях. Для висвітлення напрацювань педагогів, що затверджені науково-методичною радою районного методичного кабінету створено анотований каталог педагогічного досвіду освітян району. Упродовж 2018 року поширювався досвід вчителя-методиста КороськоТ.А. (Бочечківський НВК) з теми "Розвиток творчого потенціалу особистості в процесі впровадження компетентнісно орієнтованого підходу до вивчення англійської  мови", вчителя Нідзельської С.М. (Попівський НВК) з теми "Мультимедійне забезпечення уроків історії та правознавства", Давиденко Н.Ф. (Великосамбірський НВК) з теми "Використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках біології".

З метою поширення  досвід  педагогів презентувався під час засідань РМО, ШМО, семінарів-практикумів.

Результатом науково-методичної роботи та її основних завдань є усвідомлення педагогами необхідності реформ, готовність до впровадження інновацій, сформованість комплексу професійних компетенцій. Підвищенню престижу професії педагога та виявленню справжніх майстрів своєї справи сприяють конкурси професійної майстерності. Щорічний конкурс педагогічної майстерності "Учитель року" – одна із яскравих подій освітянської родини Конотопщини. Його проведення  допомагає краще зрозуміти й усвідомити  значимість професії вчителя, систематизувати надбання щоденної праці кращих педагогів, зробити крок на шляху до педагогічної майстерності. Учителі  закладів загальної середньої освіти району є активними учасниками всіх його етапів. З метою виявлення, узагальнення і поширення досвіду роботи кращих педагогічних працівників району, стимулювання творчої праці вчителів, підвищення їх професійної компетентності у жовтні 2018 року проведено І (районний) тур Всеукраїнського конкурсу "Учитель року – 2018"  у номінаціях: "Українська мова та література", "Фізика", "Фізична культура". У II етапі Всеукраїнського конкурсу "Учитель року-2018" у 3 номінаціях взяли участь Спаська Т.А.(Курилівський НВК), Гудименко Т.В. (Соснівський НВК),           Яковенко В.М. (Шевченківський НВК). Вони показали ґрунтовні теоретичні знання з педагогіки та психології, гідно презентували свій досвід роботи.

Одним із шляхів інноваційної діяльності освітніх закладів району є реалізація цільових проектів. Серед найпоширеніших проектів є "Школа сприяння здоров'я", тому що проблема збереження здоров'я школярів більш чітко усвідомлюється педагогами як професійно значуща. В обласну мережу Всеукраїнського проекту "Школа сприяння здоров"ю" занесено Козацький НВК.

Методистами РМК та керівниками  закладів освіти забезпечується підвищення кваліфікації педагогічних працівників  при Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти   Протягом 2018  року при Сумському ОІППО пройшли курсову перепідготовку 80 педагогів району. В системі післядипломної педагогічної освіти при методичному кабінеті організовано науково-методичне консультування для різних категорій керівних та педагогічних кадрів закладів освіти району щодо вдосконалення їх професійної та фахової майстерності, одержання компетентної методичної допомоги.  Запроваджені форми методичної роботи дають змогу створювати умови для неперервної освіти педкадрів, надають їм наукову і методичну допомогу в фаховому вдосконаленні, дозволяють апробувати та впроваджувати нові педагогічні технології, забезпечувати школи методичною допомогою з цих питань, організовувати різні форми підвищення кваліфікації всіх категорій педагогічних працівників відповідно до їхніх запитів і замовлень.

Атестація педкадрів – одне з важливих питань методичної роботи в школі, спрямованої на забезпечення розвитку творчої ініціативи, підвищення рівня професійної майстерності та якості педагогічної роботи учителів.

У 2018 році проатестовано 94 педагогічні працівники закладів освіти. За підсумками атестації 5 педагогічних працівників отримали вищу категорію, 25 – І категорію, 34 – ІІ категорію. 64 особам присвоєно кваліфікаційну категорію, 30 відповідають раніше присвоєним кваліфікаційним категоріям. За наслідками атестації 3 учителям присвоєно педагогічне звання "Старший учитель". 

Особливо важливе місце в діяльності методичного кабінету займає робота з обдарованими дітьми.

Методичним кабінетом, педагогічними колективами проводилась цілеспрямована робота щодо пошуку, навчання й розвитку обдарованих дітей, а також створення умов для творчого зростання. У навчальних закладах визначені основні напрями роботи з обдарованими учнями: розвиток організаторських здібностей у роботі органів учнівського самоврядування, інтелектуальних конкурсів, науково-дослідницької роботи, краєзнавчо-пошукової роботи та музейної справи, організація роботи гуртків за інтересами, спортивних секцій. Використовуються педагогічні технології на основі інтенсифікації діяльності учнів: інтерактивні методи навчання й виховання, проблемне навчання, проектні технології, технології розвивального та особистісно-орієнтованого навчання тощо.

Педагогічні працівники району здійснюють методичний супровід допрофільної підготовки та профільного навчання в старшій школі через введення курсів за вибором, факультативів, занять у гуртках, що дає можливість використовувати різноманітні форми роботи для підготовки учнів до участі в предметних олімпіадах, творчих конкурсах. Для забезпечення умов розвитку обдарованої дитини створені та постійно поповнюються банки даних обдарованих дітей за підсумками учнівських змагань. До районного банку даних "Обдарованість" щорічно заносяться переможці олімпіад, конкурсів, спортивних змагань районного, обласного, Всеукраїнського та міжнародного рівнів.

У 2018 році у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з 15 навчальних предметів Конотопський район представляли 20 учнів-переможців ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад. Отримали 5 перемог, що складає 25% від кількості учасників.

У ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії у 2017-2018 н.р. взяла участь учениця 11 класу Тулущанського НВК Москаленко Дар'я.

Інтелектуально обдарована молодь Конотопщини має значні успіхи й у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої Академії Наук України.

У 2018 році у конкурсі-захисті взяли участь юні науковці з  Юрівського НВК – Кубишка Катерина (науковий керівник Черкасова Н.Ю.), Соснівського НВК – Купцова Лілія (науковий керівник Лисянська Н.П.), Гружчанського НВК – Пасько Наталія ( науковий керівник П'явка В.В.),  Курилівського НВК – Паляничка Анастасія (науковий керівник Піддубний В.С.), Салтиківського НВК – Прокоф'єв Роман (науковий керівник Лисий І.Е.) та Бочечківського НВК – Коваленко Андрій (науковий керівник       Мохнушко Г.В.).

За результатами ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту, що включає                в себе заочне оцінювання, контрольну роботу з базової дисципліни та захист науково-дослідницької роботи, Кубишка Катерина та Коваленко Андрій посіли почесні ІІІ-ті місця.

Учні  закладів освіти району постійно беруть участь у Міжнародних та Всеукраїнських учнівських інтерактивних конкурсах "Кенгуру", "Левеня", "Колосок", "Лелека", "Соняшник", "Бобер", "Грінвіч", "Геліантус", "Puzzle", "Кришталева сова".

Методичною  службою  району  здійснюється  робота по впровадженню інноваційних технологій і методик у освітній процес, у роботу з кадрами.

Найбільшого поширення в практичній діяльності  й  результативності здобули інтерактивні методи роботи на уроках і заняттях, проектні та інформаційно-комунікаційні технології.

Державні та галузеві документи останніх років підтверджують, що сьогодні найактуальнішою проблемою для методичної служби є  впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у освітній процес, методичну роботу й управлінську діяльність. 

  Проблемою в напрямку роботи щодо впровадження ІКТ залишається застарілий парк комп'ютерів у більшості  закладів освіти, недостатність  інтерактивних дощок та мультимедійного обладнання, що значно зменшує можливості педагогів у щоденному використанні  цих сучасних засобів навчання.  Мультимедійні проектори та інтерактивні дошки, кількість яких постійно збільшується, системно, доцільно та планомірно використовуються в освітньому процесі та на презентаційних й методичних заходах.

  Районним методичним кабінетом здійснювався науково-методичний супровід зовнішнього незалежного оцінювання, проводилася робота по інформуванню випускників навчальних закладів про умови та терміни проведення ЗНО в 2018 році. Здійснюється діяльність щодо підготовки випускників навчальних закладів до ЗНО. Витримується процедура інформаційного, просвітницького, науково – методичного, психологічного супроводу, моніторингових досліджень, детального аналізу їх результатів з конкретним визначенням рейтингу якості навчальних досягнень з предметів у кожному навчальному закладі І-ІІІ ступенів.

Методичним кабінетом здійснюється науково-методичний супровід виховного процесу, надається допомога педагогам навчальних закладів з питань виховання учнівської молоді, реалізація якого відбувається через районну виховну проблему, над якою працюють педагоги: "Осучаснення змісту національно-патріотичного виховання в навчальних закладах у світлі вимог Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді" Виховна робота на районному рівні планується за принципами системності, враховуючи інтереси, запити різних категорій : педагогів, учнів та батьків.

Враховуючи завдання, які ставлять перед собою  заклади освіти для вирішення поставленої проблеми, педагогічні колективи обрали для себе напрями роботи, на основі яких сформувалися виховні системи та були обрані виховні технології.

Психологічна служба закладів району об'єднує 7 практичних психологів  та 3 соціальних педагоги, які працюють у 17 ЗЗСО.

У 2018  році практичні психологи та соціальні педагоги району удосконалювали свою професійну майстерність на методичних об'єднаннях та семінарах з таких питань: 

– організація життєвого простору дитини як соціально – педагогічний аспект формування дитячої особистості;

– діти з особливими освітніми потребами: діагностика і шляхи розвитку;

– психологічні аспекти організації попереджувальної та профілактичної  роботи щодо запобігання насильству і агресії серед дітей та учнів;

– булінг як психолого-педагогічна проблема та шляхи її вирішення;

– соціально-педагогічний супровід дітей, сім'ї яких опинилися у складних життєвих обставинах.

Працівниками психологічної служби здійснюється соціально-психологічний супровід педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти району. Вони беруть участь у семінарах-практикумах учителів-предметників, класних керівників. Постійно (два рази на рік) проводиться моніторинг розвитку психологічної служби району: аналізується чисельність практичних психологів і соціальних педагогів, освітній та кваліфікаційний рівень фахівців психологічної служби, забезпечення кабінетами практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів. Під контролем та увагою працівників психологічної служби перебувають діти "груп ризику": з неблагополучних сімей, з девіантною  поведінкою тощо. У вересні-жовтні психологічною службою району проводена робота по виявленню та взяттю на облік учнів, які відносяться до даних категорій. В усіх закладах освіти району створено банки даних соціально-категорійних дітей та дітей з психофізичними вадами. Психологічною службою проводяться дослідження фактів насильства у сім'ї (опитування, спостереження, візуальна оцінка зовнішності дитини на предмет виявлення слідів отриманих насильства, довготривалі контакти педагога з сім'єю з метою виявлення  насильницьких тенденцій); ведеться робота з сім'ями у яких виявлені насильницькі тенденції у поводженні з дітьми (патронаж). Практичними психологами проведена діагностика адаптації 1,5,10-х класів протягом жовтня-грудня. Потребує вдосконалення робота з спеціалістами психологічної служби з питання підготовки матеріалів на виставку педтехнологій. Двічі протягом 2018 року в школах району соціальні педагоги організовували проведення благодійної акції "Милосердя".

Система методичної роботи з педагогами  району протягом 2018 року сприяла здійсненню системно-цільового підходу до управління процесом підвищення професійної компетентності педагогічних працівників, наданню реальної, дієвої, адресної методичної допомоги вчителям, вихователям ДНЗ, реалізації ефективного педагогічного досвіду, інноваційних технологій через колективні, групові та індивідуальні форми науково-методичної роботи.

На реалізацію річного плану роботи методичного кабінету впливають нові  оперативні розпорядчі документи органів управління освітою всіх рівнів, що мають організаційно-методичний характер. З'являються нові акценти в діяльності установ освіти; змінюється режим і структура начального року тощо. Тому деякі  заплановані заходи, особливо у другому півріччі було відмінено, окремі заходи змінили свій формат і масштаб, проведення деяких заходів перенесено на інші терміни. На виконання всіх пунктів плану вплинули певні проблеми в формуванні та наповненні районного бюджету на 2018 рік.  Особливо це  відобразилося на участі педпрацівників і учнів району  в представницьких і конкурсних заходах на рівні області.

Робота з обдарованими дітьми

У районі нараховується 102 обдарованих дітей. Це наша майбутня еліта та гордість.

Учні освітніх закладів Конотопщини – активні учасники та переможці  Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів.

Так, ІІ  етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад узяли  участь   455  учнів 6-11 класів закладів освіти району, що на 30 більше, ніж у попередньому 2016-2017 навчальному році (425  учнів).

Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади переможцями визнано усього 131 учня,  що становить 29%, з них: І місце посіли   25 учнів (у минулому році – 20), ІІ місце –  42 учня  (у 2016-2017 н.р. – 39), ІІІ місце – 64 учні  (у минулому році – 75).

Серед закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів найкращих результатів досягли: Юрівський НВК та  Попівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. –  ДНЗ» – по 17 переможців; Тулущанський НВК – 12 перемог.

Серед закладів І-ІІ ступеня найкращі показники результативності участі учнів у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів посідає Вирівський НВК – 13 переможців.

Жодного призового місця не посіли учасники-учні В’язівського НВК, Духанівського НВК, Землянського НВК та Малосамбірського НВК.

ІІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад представляли 20 учнів закладів загальної середньої освіти району, маємо 5 перемог, що складає 25% від кількості учасників: ІІІ місце з української мови та літератури – Москаленко Дар’я (Тулущанський НВК, учитель Самусь Ірина Павлівна), ІІІ місце з географії  – Москаленко Дар’я  (Тулущанський НВК,учитель Івашина Дмитро Вікторович), два ІІІ-х місця з правознавства – Резник Анжела  (Попівський НВК І-ІІІ ст., учитель Нідзельська Світлана Михайлівна) та Картава Анна (Шевченківський НВК, учитель Грищенко Володимир Степанович),ІІІ місце з історії – Мироненко Ігор (Попівський НВК І-ІІІ ст.,  учитель Нідзельська Світлана Михайлівна).

Влада району також мотивує та морально і матеріально заохочує  учнів, у Конотопському районі діє система відзначення обдарованих дітей та їх наставників. Щороку 10 учнів освітніх закладів району отримують стипендію голови Конотопської районної державної адміністрації.

Учителі, які підготували переможців ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, відповідно до розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації отримували надбавку в розмірі  15 %та 25% до посадового окладу у 2018н.р.

З метою забезпечення соціальних гарантій обдарованим учням організовується їх оздоровлення.

Щорічно для обдарованої молоді функціонує  профільний табір районного Центру позашкільної роботи,  де оздоровлюється 25 дітей. У 2018 році працював профільний табір «Шукачі пригод», базою для нього став Попівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

У 2018 році оздоровлено  безкоштовно (за рахунок коштів районного бюджету)5 дітей з числа обдарованої молоді у дитячому оздоровчому закладі «Зірка» (с. Новомутин).

Оздоровлення учнівської молоді

Влітку 2018 року оздоровлено 966 дітей, що становить 64% від загальної кількості дітей (за статзвітністю).

Підведені підсумки екскурсійно-краєзнавчого стартапу «Конотопщина відкрита до Європи» за трьома напрямками: «Архітектурні перлини Конотопщини», «Заповідними стежинами», «Літературно-мистецька спадщина». При визначенні переможців ураховувалися наступні критерії:  дотримання умов проведення Стартапу,         відповідність меті, завданням та напрямкам Стартапу,            доступність, наочність та практичність у впровадженні та використанні ідеї під час роботи дитячих таборів, оригінальність ідеї.

Підведено підсумки районного огляду-конкурсу на кращий пришкільний табір, ним став пришкільний табір «Сонечко» Юрівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ» (Йотка С.М., директор пришкільного табору,                   Кубишка А.В., вихователь мовного табору).

Окрім оздоровлення у пришкільних, літніх мовних та профільному таборах 188 дітей  району змістовно відпочили  у дві зміни в позаміському  таборі «Зірка» профспілки працівників АПК, серед них: 132 – на загальних умовах, 56  дітей пільгових категорій (5 дітей з числа обдарованої молоді, 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 4 дітей внутрішньо переміщених осіб та дітей учасників АТО,  3 дітей-інвалідів, 36 дітей з малозабезпечених сімей, з багатодітних сімей та ін.)  за рахунок коштів районного бюджету.

8 дітей з числа обдарованої молоді району відпочивали у наметовому таборі «Сузір’я» (м. Лебедин) у серпні 2018 року. 

На проведення оздоровчої кампанії з районного бюджету по відділу освіти були виділені кошти на загальну суму   867 860 грн., використано по відділу освіти з районного бюджету 673 980 грн.

Популяризація фізичної культури

Фізична культура і спорт є складовою частиною загальної культури суспільства, яка спрямована на зміцнення здоров’я, розвитку фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей дітей, гармонійного формування особистості. Здорові і фізично розвинені діти – запорука майбутнього України. Всебічний розвиток підростаючого покоління, залучення їх до занять спортом та популяризація здорового способу життя – пріоритетне завдання закладів освіти.

Для повноцінного фізичного розвитку дітей у районі створено належні умови: функціонують 7 спортивних залів, 10 пристосованих приміщень для проведення занять з фізичної культури, обладнано 5 футбольних полів, 10 волейбольних майданчиків, 7 – баскетбольних, 11 – міні-футбольних полів, 17 майданчиків з нестандартним обладнанням.

Матеріально-технічна база закладів освіти району забезпечена фізкультурним обладнанням та спортивним інвентарем на 70%. 

Щороку проводиться поточний ремонт спортивних залів, кімнат, спортивних майданчиків.

У 2018 році для  на поточний ремонт спортивного залу Тулущанського НВК (заміна вікон та улаштування віконних відкосів) виділено кошти із місцевого бюджету у сумі 155 тис. грн.

Згідно з спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 20.07.2009 № 518/674 «Про забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» та згідно з інструкцією про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізичної культури проводиться в установленому порядку їх медичне обстеження.

Станом на 01.12.2018 із 987 учнів основну групу мають 514 (52,1%), підготовчу – 424 (43,0%), спеціальну – 45 (4,5%), звільнено від занять фізичної культури – 4  (0,4%) дітей.

З метою залучення до занять фізичною культурою і спортом дітей та молоді, пропаганди здорового способу життя з 3 по 7 вересня 2018 року в освітніх району проведено Олімпійський тиждень, присвячений Дню фізичної культури та спорту та з метою реалізації районного проекту «Ростемо здоровими, спортивними та щасливими» з 10 по 12 вересня 2018 року проведені Олімпійські дні у закладах дошкільної освіти району. 13-14 вересня 2018 року – Олімпійські дні у 1-х класах Нової української школи.

Ці заходи формують у дітей інтерес до фізкультури і спорту, розвивають  вольові та фізичні якості в умовах змагання, виховують дітей бадьорими, завзятими в іграх, розвивають спритність, сміливість, впевненість у своїх силах, почуття дружби.

У заходах взяли участь 885 учнів закладів загальної середньої освіти району та 222 дошкільників.

У рамках Олімпійського тижня у закладах загальної середньої освіти району було проведено ряд спортивно-масових заходів з метою залучення різних вікових груп дітей до здорового способу життя.

Щорічно проводиться спортивно-масові заходи: «Олімпійське лелеченя», «Козацький гарт».

Традиційними є шкільні спортивні свята: «День здоров’я», «Шкільна спартакіада», «Козацькі забави», «Веселі старти».

21 березня 2018 року районним методичним кабінетом Конотопської районної ради та дитячо-юнацькою спортивною школою проведено ІІ (районний) етап Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей «Олімпійське лелеченя». У змаганнях взяли участь (72 дітей) команди  Попівського НВК, Попівського НВК, Шевченківського НВК та Вирівського НВК.

18 квітня 2018 року на базі ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей» відбувся ІІ районний тур Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів України «Козацький гарт – 2018» за участю команд: Соснівського ОК, Шевченківського НВК, Попівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ».

Команда учнів Соснівського ОК посіла І місце в ІІ (районному) турі обласного фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів «Козацький гарт».

9 закладів загальної середньої освіти взяли участь у районній спартакіаді серед допризовної молоді. Переможцем в командному заліку стала команда Кошарівського НВК, ІІ місце посіла команда Духанівського НВК, ІІІ місце зайняла команда Великосамбірського НВК.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 №461 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1045 «Про затвердження Порядку проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України» та наказу Міністерства молоді та спорту від 15.12.2016 № 4665 «Про затвердження тестів і нормативів для проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості України», листа управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації від 30.08.2018 №02-01/2069 «Про організацію проведення щорічного оцінювання», з метою визначення рівня фізичної підготовленості учнів у закладах освіти району проведено щорічне оцінювання фізичної підготовленості згідно з тестами і нормативами, розробленими та затвердженими Міністерством молоді та спорту України. Допущено до тестування 270 учнів (53%). З них отримали результати за рівнем фізичної підготовленості: високий –120 (44,5%), достатній – 100 (37,0%), середній – 41 (15,2%), низький – 9 (3,3%).

Харчування

У 2018 році безкоштовним гарячим харчуванням було охоплено 439 учнів початкової ланки та 47 дітей пільгових категорій. Батьківська плата за харчування 357 вихованців закладів дошкільної освіти складала 40% від його вартості. Для забезпечення харчування дітей зазначених категорій використано 1197810,58 грн.

В  усіх закладах освіти  наявне примірне  сезонне двотижневе меню, погоджене з Конотопським міськрайонним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області , організовано оптимальний питний режим, меню-розкладки складені відповідно до картотеки страв, які затверджуються керівниками закладів; зберігаються добові проби, укладені  угоди з поставщиками.

 З метою забезпечення раціонального харчування у дошкільних закладах здійснюється контроль за виконанням норм натурального набору продуктів. Сестри  медичні ведуть журнали аналізу виконання норм харчування, де  вносяться записи та здійснюються обчислення за кожні 10 днів для відповідної корекції раціону.

Харчоблоки утримуються в належному стані. Разом з тим, потребує вдосконалення матеріально-технічної бази, проведення капітального ремонту харчоблоку Попівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», що запланований на червень 2019 року.

Приміщення харчоблоків дошкільних закладів  забезпечені холодною та гарячою проточною водою, відповідними миючими та дезінфікуючими засобами. У 2018 році  відділом освіти придбано дезінфікуючих засобів на суму 15580 грн.

 Заклади забезпечені необхідною кількістю посуду, маркування ведеться згідно з вимогами, посуд використовується за призначенням. Для видачі їжі у групи частково придбано посуд з нержавіючої сталі. Однак, частина технологічного обладнання та посуду  потребує заміни.

Продукти харчування, що надходять до їдалень закладів, сертифіковані та мають посвідчення якості. Зберігання продуктів харчування відповідає санітарно-гігієнічним вимогам: комори знаходяться в окремих приміщеннях, обладнані вентиляційними решітками.

 Холодильне обладнання діюче, дотримуються вимоги товарного сусідства продуктів у холодильниках.

Щомісячно проводиться аналіз виконання норм натурального набору продуктів для дітей в усіх перевірених навчальних закладах. Робота щодо організації різноманітного та збалансованого харчування ведеться, але у зв’язку з невідповідністю грошових норм натуральним, натуральні норми в закладах виконуються не в повному обсязі відповідно до затвердженого переліку. Найгірше виконуються норми сиру твердого, м’якого, молока, сметани, риби, фруктових соків, свіжих фруктів. Середній показник виконання норм харчування у закладах дошкільної освіти становить 70 %.

Підвіз учнів

Організація регулярного безкоштовного підвезення учнів до місць навчання і додому є складовою частиною забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Враховуючи потреби, стовідсотково організовано підвіз 227учнів та 48 педагогічних працівників до закладів освіти та у зворотному напрямку шкільними автобусами. Загальний парк «шкільних автобусів» налічує 11 одиниць транспорту, які знаходяться на балансі відділу освіти.

Підвезення учнів організовується згідно закріплених за навчальними закладами територій. З метою раціонального використання транспортних засобів адміністрації освітніх закладів забезпечують коригування розкладу уроків та режиму освітнього процесу.

Фінансово-господарська діяльність

На виконання перспективного плану роботи відділу освіти та з метою покращення матеріально-технічного забезпечення закладів освіти у 2018 році:

проведено гідрохімічне очищення системи опалення Соснівського освітнього комплексу «ліцей-заклад дошкільної освіти» імені  Анатолія  Шульги Конотопської районної ради Сумської області  на суму –                 100 000 грн.;

проведено поточний ремонт входу в їдальню (встановлення вхідних дверей) Малосамбірського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області на суму 10 380 грн.;

проведено поточний ремонт  стелі коридору Попівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області на суму    75 500 грн.;

проведено поточний ремонт по  встановленню у В'язівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»  Конотопської районної ради Сумської області металевопластикових вікон – 19 шт. та дверей – 1 шт. на суму –        80 000  грн.;

проведено ремонт пілетного котла у Попівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»  Конотопської районної ради Сумської області на суму -10 000 грн.;

встановлено металевопластикове вікно на харчоблоці Юрівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»  Конотопської районної ради Сумської області на суму – 6 000 грн.;

встановлено металевопластикові вікна на харчоблоці Попівського навчально-виховного комплексу  "загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області на суму – 10 000  грн.;

проведено поточний ремонт по  встановленню у спортивній залі Тулущанського навчально-виховного комплексу "загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області металевопластикових вікон – 18 шт. на суму – 100 000  грн.;

проведено реконструкцію частини приміщень Тулущанського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області на суму –  278 742 грн.;

проведено ремонт приміщень для 1-х класів (НУШ) у Гружчанському навчально-виховному комплексі "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" Конотопської районної ради Сумської області на суму –  50 000 грн.;

У Юрівському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Конотопської районної ради Сумської області виконані роботи:

                з протипожежного покриття дерев'яних конструкцій даху;

                по обладнанню системою протипожежного захисту;

                по обладнанню будівлі від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів на суму – 187 941 грн.

Використання фінансового ресурсу характеризується наступними показниками:

По КФК 0611020 «Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами» в 2018 році використано  44705803,91 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 35746060,83 грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  1870414,91 грн.,  медикаменти  та перев’язувальні матеріали  15580 грн., продукти харчування  1197810,58 грн.,  оплата послуг  1347313,74 грн.,  видатки на відрядження 118600,46 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  4221637,78 грн., інші видатки 188385,61 грн.

По  КФК 0611090 «Надання позашкільної освіти позашкільними закладами освіти» в 2018 році використано  1081318,00 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 1024039,90  грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  5247,52 грн.,    оплата послуг  2461,01 грн.,  видатки на відрядження 38327,13 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  11242,44 грн.

По  КФК 0611150 «Методичне забезпечення діяльності навчальних закладів» в 2018 році використано  836699,36 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 772321,43  грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  15654,93 грн.,  оплата послуг  5652,06 грн.,  видатки на відрядження 15251,85 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  27469,09 грн., інші видатки 350,00 грн.

По  КФК 0611161 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері освіти» в 2018 році використано  2268326,65 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 1909839,64  грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  78667,35 грн.,  оплата послуг  29350,92 грн.,  видатки на відрядження 1742,02 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  246932,72 грн., інші видатки 1794,00 грн.

По  КФК 0613140 «Оздоровлення та відпочинок дітей» в 2018 році використано  772519,90 грн. в тому числі на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  1939,00 грн.,  продукти харчування  324180,90 грн.,  інші видатки 446400,00 грн.

По  КФК 0613342 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» в 2018 році використано  10860,00 грн. в тому числі на  інші видатки 10860,00 грн.

По  КФК 0615031 «Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл» в 2018 році використано  445319,02 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 348188,70  грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  67364,60 грн.,  оплата послуг  389,64 грн.,  видатки на відрядження 25034,57 грн.,  оплата комунальних послуг та енергоносіїв  4341,51 грн.

По  КПК 2751320 «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» в 2018 році використано  866682,00 грн. в тому числі на  капітальне будівництво 866682,00 грн.

По  КПК 7881010 «Здійснення виконавчої влади у Сумській області» по загальному фонду в 2018 році використано  293820,00 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 293120,00  грн.,  видатки на відрядження 700,00 грн. та по  КПК 7881010 «Здійснення виконавчої влади у Сумській області» по спеціальному фонду в 2018 році використано  59099,33 грн. в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 54523,35 грн., придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю 3000,00 грн., оплата послуг (крім комунальних) 1000,00 грн.,  видатки на відрядження 575,98 грн.

Освітньої субвенції надійшло – 23681800,00 грн., використано – 23681800,00 грн., залишок на 01.01.2019 року відсутній.  

Субвенція на соц..економ розвиток – 617000,00 грн.

Субвенція сільських та селищної рад – 1143363,01 грн.

Районний бюджет – 25295683,83 грн.

На завершення хочу зазначити, що сучасні освітні реформи вимагають оновлення змісту освіти на основі розбудови освітнього процесу відповідно до потреб особистості та індивідуальних можливостей учня. Підтримка та розвиток учня, який володіє потенціалом до високих досягнень, є одним із пріоритетних напрямів нашої роботи.

                                                                                                                               

Начальник відділу                                                   М.ВЕРБНЯК

 

 


 

 

 

Перейти до вмісту