Новини

«Чорнобиль в серці України, а біль його на всій землі»

Image26 квітня, вся Україна і світ відзначає 33 роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня вшановують героїзм працівників ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників органів внутрішніх справ – всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків цієї техногенної катастрофи.

Біля пам’ятного знаку потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС відбувся мітинг-реквієм в якому взяли участь голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук, перший заступник голови Конотопської районної державної адміністрації Андрій Сахно, депутати районної ради, ліквідатори аварії, представники трудових колективів, громадських організацій, військовослужбовці, молодь та просто небайдужі жителі.

На адресу ліквідаторів лунали слова вдячності за їх мужність, професіоналізм, патріотизм, безкорисну любов до рідної землі. Пам’ять про ліквідаторів, які віддали своє життя заради нашого майбутнього, за традицією, присутні  вшанували хвилиною мовчання. До підніжжя пам’ятного знаку  було покладено корзини живих квітів. Настоятель собору Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України отець Павло прочитав молитву «За спокій душ рабів Божих, які відійшли з земного життя через Чорнобильску катастрофу».

На вічному гранітному монументі висічено: завдяки самовідданості понад 865000 чоловік колишнього Радянського Союзу, які вгамували наслідки аварії на ЧАЕС, було зупинено розвиток найнебезпечнішої техногенної катастрофи на планеті. Серед них мешканців України 353000, жителів Сумщини 26000, міста Конотоп – 1921 чоловік, Конотопського району – 537 чоловік.

«Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах. Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашого району, які 33 роки тому, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, тим, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Ми повинні пам’ятати про ту страшну трагедію і зробити все, щоб ніколи не повторилася ядерна катастрофа» – відзначили керівники Конотопського району.

Цього дня в районній бібліотеці і навчальних закладах Конотопського району оформлені  книжкові виставки, представлені документальні та художні твори про трагічні події на Чорнобильській АЕС. Проведено  години історичної пам’яті, де розповіли про страшні квітневі дні далекого 86-го року, про перших, хто вступив у бій з невидимим ворогом, про учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, про їх мужність та відвагу, самопожертву і героїзм, який вони проявили заради майбутнього своїх рідних, всієї неньки України.

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту