Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПродав другій об’єкт рухомого чи нерухомого майна – подай декларацію

Не потрібно декларувати доходи тим громадянам, які протягом року продали не більше одного житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, дачного будинку, а також земельної ділянки у розмірі, передбаченому для безкоштовної приватизації.

При цьому таке майно має бути у володінні особи більше трьох років.  Також не оподатковується дохід, отриманий від продажу успадкованого майна. Про це в інтерв’ю розповів начальник Конотопського управління  ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Якщо ж людина продає другу квартиру за рік, то вона повинна сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Не підлягають оподаткуванню також операції з продажу (обміну) протягом року одного легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда. Разом з тим, продаж таких транспортних засобів більше ніж один раз на рік або продаж інших видів транспортних засобів підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

При цьому, згідно з Податковим кодексом, нотаріус зобов’язаний перевіряти сплати податку перед тим, як завірити угоду купівлі-продажу. Після цього податок вважається сплаченим і подавати декларацію громадянам не потрібно», – роз’яснив очільник Конотопського управління.

 

До уваги платників податків!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2019 році» від 10.01.2019 № 7-р у квітні поточного року вівторок 30 квітня перенесено на суботу 11 травня, тобто останній день сплати нарахованих податкових зобов’язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 квітня 2019 року. Нормами податкового кодексу України не передбачено перенесення термінів слати податків і зборів (п.57.1 ст.57 Кодексу), тому сплату нарахованих поточних податкових зобов’язань необхідно здійснити не пізніше 26 квітня 2019 року.

 

Для пільги зі сплати земельного податку необхідно подати заяву

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, якщо фізична особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, і належить до пільгових категорій, то така особа до 1 травня поточного року має подати письмову заяву до контролюючого органу за місцем знаходження ділянки про обрання  чи зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено у статті 281 Податкового кодексу України, а саме не сплачують земельний податок: інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме, для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку: у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва  гаражів – не більш як 0,01 гектара; для  садівництва – не більш як 0,12 гектара.

 

Питання погашення заборгованості зі сплати ЄСВ перебуває на особливому контролі

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області попереджає, що питання погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) перебуває на особливому контролі.

З цього питання проводяться спільні заходи з територіальними органами Пенсійного фонду України та Державної виконавчої служби України (далі – ДВСУ): формуються вимоги про сплату, які вручаються платникам для узгодження з подальшим направленням до органів – ДВСУ, проводяться співбесіди з боржниками.

Cвоєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист: наприклад, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення.

Згідно із законодавством України за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по ЄСВ, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Платнику ЄСВ, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з ЄСВ, контролюючі органи надсилають у порядку, встановленому законом, до органів ДВСУ вимоги про сплату недоїмки.

Боржникам – фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) особливо слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно такої ФОП, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї.

 

До уваги користувачів РРО!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу, що ДФС України наказом від 26.03.2019 № 247 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО).

Новий Реєстр РРО містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, у кількості   179 моделей (раніше було 171).

Окремо наводиться Перелік РРО, виключених з Реєстру РРО у 2016 – 2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. Загалом таких РРО 7.

Водночас втратив чинність наказ ДФС України від 04.01.2019 № 8.

Новий Реєстр РРО розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:  http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/320822.html.

Перейти до вмісту