Новини

Юстиція інформує

Image15 КВІТНЯ ЗБІГАЄ ТЕРМІН ЗМІНИ МІСЦЯ ГОЛОСУВАННЯ 

21 квітня 2019 року в Україні відбудеться ІІ тур виборів Президента. Фахівці юстиції Сумщини в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» нагадують громадянам, що 15 квітня 2019 року збігає термін процедури зміни місця голосування.

Варто зазначити, що, подавши відповідну заяву до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем перебування на день виборів чи за реєстрованим місцем проживання або місцезнаходження виборчої дільниці, де буде зручно проголосувати, виборець отримає посвідчення про тимчасову зміну місця голосування. 

Важливо! Громадянин, здійснивши дану процедуру, повинен перевірити себе у списку виборців на веб-сайті Державного реєстру виборців https://www.drv.gov.ua або в приміщенні виборчої дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні.

***

ОБИРАЮЧИ ІМ’Я ДИТИНІ – ОБИРАЄШ ЇЇ ДОЛЮ: ЯК НАЗИВАЛИ МЕШКАНЦІ КОНОТОПЩИНИ НОВОНАРОДЖЕНИХ

Ще в давнину люди помітили, що ім’я впливає не тільки на вчинки, характер і навіть зовнішній вигляд дитини, а й на її майбутнє. Обираючи своєму продовжувачу роду ім’я, батьки прагнуть подарувати маленькому згорточку щастя найкращу долю, яка буде увінчана тільки радісними подіями та особистими перемогами.

Серед зареєстрованих у І кварталі 2019 року імен найпопулярнішими на Конотопщині були Олександр, Артем, Іван, Андрій, Марія, Софія, Поліна, Аріна, Владислава. Вже традиційно обирають для своєї малечі місцеві жителі й рідковживані імена. Так, дівчаток називали Жасміна, Есфіра, Лалія, Міланія, а хлопчиків – Ярополк, Стефан. 

До речі, у 2019 році в Конотопі та районі народилося 159 дітей. 

Нагадаємо, що завдяки онлайн-послузі Міністерства юстиції України громадяни можуть звернутися до органів державної реєстрації актів цивільного стану через веб-портал https://dracs.minjust.gov.ua, за допомогою якого вони мають змогу записатися на прийом, подати заяву на одруження, обрати день весілля, отримати кваліфіковано допомогу та здійснити інші дії, не відвідуючи для цього установ.

 

***

 

УЧАСНИКИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТУРНІРУ ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ ПРАЦЮЮТЬ НАД ТЕМОЮ #БулитиНеКруто

 

Учасники XV Всеукраїнського турніру юних журналістів вже працюють над конкурсним завданням від юстиції Сумщини – створюють  інформаційний

продукт на тему: #БулитиНеКруто, який сприятиме подоланню такого ганебного явища як шкільне насилля.

Спілкування з фахівцями юстиції та отримана інформація додала значення темі, налаштувала на думки, що написати, які слова підібрати, щоб ровесники, всі школярі зрозуміли: булінг – це не вияв сили, булінг – явище, не гідне сучасного підлітка.

Нагадаємо, до 10 квітня включно учасники Всеукраїнського турніру юних журналістів, який нині відбувається на Сумщині, беруть участь у творчому конкурсі #БулитиНеКруто. Підсумки конкурсу юстиція Сумщини оголосить на урочистій церемонії закриття Турніру юних журналістів 12 квітня.

*** 

 

ЗВЕСТИ НАНІВЕЦЬ ТАКЕ ГАНЕБНЕ ЯВИЩЕ ЯК БУЛІНГ МОЖНА ТІЛЬКИ ВІДКРИТО ГОВОРЯЧИ ПРО ЦЬКУВАННЯ

Тема булінгу роками в Україні була «під вартою». Завдяки ініційованому Мінюстом відповідного закону в державі чи не вперше заговорили голосно й відверто про цю проблему.

Так, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», який навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення, правники, реалізуючи кампанію #СтопБулінг, проводять колосальну роботу в цьому напрямку. Задля обізнаності підростаючого покоління щодо протидії такому ганебному явищу як цькування, юристи відправились до Сумської спеціалізованої школи № 17, де провели цикл заходів з зазначеної теми.

Для учнів 5-8 класів фахівці юстиції, враховуючи вікові особливості дітей, проводили різні види діяльності, направлені на засвоєння поняття булінгу, його видів та протидії цькуванню. У тому  числі, школярі переглянули інформаційні відеоролики, з яких дізналися, що така ганебна поведінка це не просто пустощі чи грубість, а особлива форма взаємин, яка з часом переростає в насильство. До речі, якщо булінг вчинить дитина у віці до 16 років – відповідатимуть її батьки чи особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. 

Також спеціалісти наголоси, що детально з інформацією щодо протидії цькуванню можна ознайомитись на сайті «Я МАЮ ПРАВО!» (за посиланням – http://pravo.minjust.gov.ua).

***

 

ІГНОРУВАННЯ СПЛАТИ ПОДАТКУ ПРИЗВОДИТЬ ДО  ЗБІЛЬШЕННЯ СУМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Громадяни часто ігнорують сплату земельного податку і як наслідок рішення суду про стягнення такого податку надходить на виконання до органів державної виконавчої служби.

Так, на Охтирщині громадянка Ірина накопичила понад 80 тисяч гривень боргу зі сплати земельного податку. Оскільки добровільно рішення суду жінка не виконувала, державними виконавцями було накладено арешт на кошти та нерухоме майно боржниці. Відчувши на собі всі незручності застосованих до неї обмежень, жінка сплатила всю суму боргу. Окрім того, їй довелося сплатити виконавчий збір у розмірі понад 8 тисяч гривень та витрати виконавчого провадження.

Разом з тим, слід зазначити, що Мін’юстом запроваджено кампанію «Я маю право на виконання рішення суду!», яка інформує громадян про переваги добровільного виконання рішення суду, серед яких: уникнення додаткових платежів (виконавчого збору та інших витрат, пов’язаних з примусовим виконанням), арештів майна та коштів, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Тож, юстиція Сумщини закликає економити свій час та гроші – виконувати рішення суду добровільно.

   ***

 ІІ ТУР ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ: ЩО ТАКЕ «НСП»?

 

Через 10 днів – 21 квітня 2019 року – в Україні відбудеться ІІ тур виборів Президента.

Фахівці юстиції, в межах всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», задля підвищення обізнаності громадян щодо їх виборчих прав та процедур зауважують, що виборці, які не здатні самостійно пересуватися, мають право голосувати не у приміщенні для голосування, а за місцем перебування. Про це у списку виборців повинна бути помітка навпроти вашого прізвища: «НСП» – не здатний самостійно пересуватися.

Як дізнатися, що в списку виборців є відмітка «НСП»?

1.      Звернутися до дільничної виборчої комісії за місцем проживання та ознайомитися зі списком виборців.

2.      Звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців. Якщо виборець сам не може, то перевірити такі відомості можуть його рідні, близькі, знайомі, сусіди.

ВАЖЛИВО! У запрошенні на вибори має бути вказано «У зв'язку з наявністю у списку виборців стосовно Вас відмітки про постійну нездатність пересуватися самостійно повідомляємо, що Вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування».

Якщо у списку виборців відсутня помітка «НСП»?

Тоді необхідно  звернутися до дільничної виборчої комісії із:

·        заявою;

·        медичною довідкою про стан здоров'я.

Як подати заяву?

Особа, яка тимчасово не здатна пересуватися самостійно, повинна:

·        власноручно написати заяву з проханням забезпечити їй голосування за місцем перебування;

·        у заяві зазначити відповідне місце голосування;

·        подати заяву особисто поштою або через інших осіб.

Дільнична виборча комісія за своїм рішенням на підставі поданих документів може включити таку особу до витягу зі списку виборців і надати їй можливість проголосувати за місцем перебування.

УВАГА! Члени дільничної виборчої комісії зобов'язані перевірити факт тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися. У разі непідтвердження комісія має прийняти рішення про відмову надати виборцю можливість голосувати за місцем перебування.

ВАЖЛИВО! Виборці, котрі голосують за місцем перебування, під час голосування зобов'язані допустити у відповідне приміщення:

·        членів ДВК;

·        офіційних спостерігачів;

·        кандидатів чи їх довірених осіб;

·        інших осіб, які вправі бути присутніми під час голосування на дільниці.

Інакше таким виборцям не дадуть можливості проголосувати.

 

 ***

 #БулитиНеКруто: УЧАСНИКИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТУРНІРУ ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗНАЙШЛИ ВЛУЧНІ СЛОВА

 

Юстиція Сумщини підбиває підсумки творчого конкурсу #БулитиНеКруто, який проводився у рамках XV Всеукраїнського турніру юних журналістів.

«З перших рядків прочитання матеріалів, створених учасниками конкурсу, ми побачили високий ступінь розуміння існуючої проблеми булінгу, – поділилася враженнями перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Данильченко, аналізуючи роботи. – Фахівці юстиції оцінили розмаїття думок, у яких – щире бажання допомогти школярам упоратися з явищами приниження і цькування. Роботи написані у різних стилях, вони з перших рядків утримували нашу увагу оригінальністю, відвертістю, влучними словами і енергетикою доброти».

Не залишають байдужими слова, написані учасниками конкурсу: «Пам’ятай, навіть тоді, коли  у твій ліхтарик жбурляють каміння, він не повинен розбиватися…» (Марія Мікус, Хмельницька область); «Моє бачення вирішення проблеми таке: формування етичних норм дитини ще з пелюшок, щоб та знала про право на гідність і честь, щоб це було не просто словами, а дороговказом у житті кожного» (Марія Рашевська, Полтавська область); «Якщо ви цькуєте когось, згадайте, як було вам, коли ви потерпали від насильства. Пам’ятайте про те, що ви можете зіпсувати подальше життя цій людині» (Анастасія Зайченко, м. Миргород); «…Тоді я вперше прийшла з проблемою до батьків і досить добре пам’ятаю слова матусі: «Якщо сміються з тебе, не звертай уваги, і пам’ятай, що потім хтось посміється з них». Влучні слова, правда ж?!» (Дар’я Григоренко, Донецька область).

Конкретні ситуації, пережиті історії, а також дієві поради, які реально допомогли справитися із ситуаціями – учасники конкурсу як справжні журналісти подають не тільки опис проблеми, а й варіанти її вирішення.

***

ЗАКОН #ЧужихДітейНебуває ВІДДАВ СОФІЇ 52 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ

В житті дорослих людей трапляються різні випадки. Проте, які б не склалися відносити між батьками, не можна допускати, щоб від цього страждали діти, адже вони постійно потребують батьківської підтримки і допомоги.

Сумчанин Андрій, усвідомлюючи свій обов’язок дбати про доньку Софію, не виконував його та накопичив борг зі сплати аліментів у сумі майже 52 тисячі гривень.

Довідавшись, що відомості про нього заходяться в Єдиному реєстрі боржників, на його майно і кошти накладені арешти та винесені постанови про тимчасові обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання, батько схаменувся. Боячись застосування до нього, ще більш жорстких санкцій, передбачених законом #ЧужихДітейНебуває, чоловік сплатив заборгованість у повному обсязі.

Отже варто пам’ятати, що задля уникнення незручностей, викликаних примусовим виконанням рішення, необхідно виконувати його добровільно, що надасть такі переваги:

– бездоганну репутацію, бо дані про боржника не потраплять до відкритого реєстру боржників (https://erb/minjust.gov.ua);

– свободу дій (щодо рішень суду про стягнення аліментів), а саме: батьки-аліментники матимуть змогу вільно їздити за кордон на відпочинок та у справах, керувати власним транспортним засобом, ходити на полювання з мисливською зброєю та брати повноцінну участь у вихованні дитини;

– майнову вигоду, а саме: заощадження 10% від суми, що підлягала стягненню (щодо рішення майнового характеру), або 8 346 гривень (щодо рішення немайнового характеру), та уникнення арешту й примусового вилучення майна, вільне користування ним без обмежень.

 

 

 ***

ЗАКОН #ЧужихДітейНебуває ВІДДАВ СОФІЇ 52 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ

В житті дорослих людей трапляються різні випадки. Проте, які б не склалися відносити між батьками, не можна допускати, щоб від цього страждали діти, адже вони постійно потребують батьківської підтримки і допомоги.

Сумчанин Андрій, усвідомлюючи свій обов’язок дбати про доньку Софію, не виконував його та накопичив борг зі сплати аліментів у сумі майже 52 тисячі гривень.

Довідавшись, що відомості про нього заходяться в Єдиному реєстрі боржників, на його майно і кошти накладені арешти та винесені постанови про тимчасові обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання, батько схаменувся. Боячись застосування до нього, ще більш жорстких санкцій, передбачених законом #ЧужихДітейНебуває, чоловік сплатив заборгованість у повному обсязі.

Отже варто пам’ятати, що задля уникнення незручностей, викликаних примусовим виконанням рішення, необхідно виконувати його добровільно, що надасть такі переваги:

– бездоганну репутацію, бо дані про боржника не потраплять до відкритого реєстру боржників (https://erb/minjust.gov.ua);

– свободу дій (щодо рішень суду про стягнення аліментів), а саме: батьки-аліментники матимуть змогу вільно їздити за кордон на відпочинок та у справах, керувати власним транспортним засобом, ходити на полювання з мисливською зброєю та брати повноцінну участь у вихованні дитини;

– майнову вигоду, а саме: заощадження 10% від суми, що підлягала стягненню (щодо рішення майнового характеру), або 8 346 гривень (щодо рішення немайнового характеру), та уникнення арешту й примусового вилучення майна, вільне користування ним без обмежень.

 ***

НЕ РУЙНУЙ НЕВІДОМИЙ СВІТ, БО ДЛЯ КОГОСЬ І ТВІЙ ЗНАЙОМИЙ – НЕВІДОМИЙ: ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ КОНКУРСУ #БулитиНеКруто

 

Влучні та проникливі слова, які не тільки не залишають байдужих, а й влучають у саме серце, лунали зі строк робіт, підготовлених під час творчого конкурсу від юстиції Сумщини #БулитиНеКруто, який проводився в рамках XV Всеукраїнського турніру юних журналістів. Майбутні професіонали через свої роботи закликали молодь не булити, розповідаючи при цьому реальні історії про цькування зі свого життя.

Всі творчі доробки створені талановито, але переможці все ж таки обрані. Так, в номінації «Влучне слово» перемогла робота «Гидкий Я» Дар’ї Григоренко (команда «Парадокс», Донецька область). Авторка поєднала і опис проблеми булінгу в підлітковому середовищі, і конкретну життєву історію, і щирі поради батьків: «…Тоді я вперше прийшла з проблемою до батьків і досить добре пам’ятаю слова матусі: «Якщо сміються з тебе, не звертай уваги, і пам’ятай, що потім хтось посміється з них».

Ще одна творча робота, створена креативно-візуальним письмом, вразила усіх фахівців юстиції, які стали членами журі. Історія, написана Мікус Марією (команда «К-Press+», Хмельницька область), – захоплює креативністю і оригінальністю викладу матеріалу, вона торкається душі і серця, тому й народилася назва номінації «Розкриваючи  струни душі». Юна журналістка в своєму доробку звернулась до булерів зі словами: «Не руйнуй невідомий світ, бо для когось і твій знайомий – невідомий».

Варто зазначити, що всі учасники і переможці конкурсу були нагородженні дипломами та цінними подарунками.

«Конкурс виявився чудовою ідеєю, яка показала креативність і в той же час надзвичайну небайдужість школярів до теми протидії булінгу, – зазначила перший заступник керівника обласної юстиції Ірина Данильченко. – Юні журналісти, з якими ми познайомилися завдяки їхнім роботам, впевнена, стануть справжніми професіоналами, які своїм словом утверджуватимуть у суспільстві толерантність і повагу, захищатимуть права громадян і розвиватимуть успішну правову країну».

Роботи, визнані переможцями, будуть використані фахівцями юстиції у постійних діалогах-зустрічах у навчальних закладах Сумщини.

***

 

МАЙЖЕ 400 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ СПЛАТИЛА ФІРМА ЗА ВИКОНАВЧИМ ПРОВАДЖЕННЯМ

Державна виконавча служба постійно тримає на контролі порядок виконання рішення судів і фіскальних органів. Працювати доводиться з різними сумами і вживати різних заходів.

Наприклад, у Ромнах, у результаті направлення державним виконавцем боржнику – юридичній особі, постанови про відкриття виконавчого провадження та конструктивної розмови з поясненням до чого це може призвести, на користь фізичної особи стягнуто борг в сумі понад 18 тисяч гривень.

З іншого боржника у тих же Ромнах в результаті вжитих держаним виконавцем заходів примусового виконання із заробітної плати боржника на користь держави стягнуто штраф в сумі 10 тисяч 200 гривень.

Подібна ситуація склалася і в жителя Недригайлова. Коли він дізнався про направлену за місцем роботи постанову державного виконавця, йому стало ніяково перед колегами, тому він  швиденько погасив борг.

Вдалося стягнути значні суми на користь державної фіскальної служби та  суб’єкта господарювання і виконавцям міста Суми. Проаналізувавши джерела доходів боржника, було накладено арешт на кошти та майно, і таким чином боржник сплатив належні майже 400 тисяч гривень.

Ситуації, вирішені завдяки державним виконавцям, ще й поповнили бюджет держави майже на 50 тисяч гривень за рахунок виконавчого збору.

***

ЗАЛУЧАЮЧИ МАЙБУТНІХ ЮРИСТІВ ДО ІНФОРМУВАННЯ ВИБОРЦІВ – АКТИВІЗУЄМО МОЛОДЬ ДО ГОЛОСУВАННЯ

В неділю, 21 квітня 2019 року, в Україні відбудеться ІІ тур президентських виборів. Спеціалісти юстиції Сумщини в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» продовжують інформувати громадян щодо виборчих прав та виборчих процедур з метою активізації виборців, тим більше молоді, яка буде голосувати вперше.

Так, правники відправились до Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, де разом з фасилітаторами – студентами кафедри юридичних дисциплін – на території навчального закладу розповідали громадянам про особливості голосування у ІІ турі виборів Президента України. Наголошували молоді й на перевірці себе у списку виборців. До речі, у виборців є декілька способів перевірки:

ü      онлайн

Для цього необхідно зайти на веб-сайт Державного реєстру виборців DRV.GOV.UA та в особистому кабінеті перейти у розділ «Перевірка включення»;

ü      на виборчій дільниці

З 13 квітня 2019 року за допомогою робітників виборчої дільниці.

Тож, залучаючи студентів до інформування виборців, фахівці юстиції Сумщини не тільки охоплюють ще більшу аудиторію слухачів, а й активізують молодь до голосування, бо саме пряма участь у роз’ясненнях спонукає майбутніх юристів бути причетними до процесу голосування й не нехтувати своїм виборчим правом, бо кожен голос важливий – кожен голос має вплив.

***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ В ПРИМУСОВОМУ ПОРЯДКУ СТЯГУЄ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК

Сплата єдиного соціального внеску – обов’язок усіх, хто займається підприємництвом. Від цього залежить не тільки наповнення державного бюджету, а й долі працівників, у яких від цієї сплати залежить пенсійне забезпечення у майбутньому.

Однак, не всі сплачують належні платежі вчасно і тоді доводиться втручатися державній виконавчій службі.

Заходи примусу впливають на боржників і вони сплачують потрібні суми, але варто врахувати, що сплачувати доводиться більше, додатково ще й виконавчий збір. За останні дні було стягнуто майже 50 тисяч гривень з підприємців у Ромнах, Недригайлові та Сумському районі.

***

 

                                          ЗБРОЯ ВАЖЛИВІША ЗА ДІТЕЙ?

Батьки іноді поводять себе як діти, тільки заборонивши їм робити бажане, можна досягти результату.

Глухівчанин Андрій довгий час не сплачував аліменти своєму синові Степану та доньці Катерині, борг перед якими сягнув 160 тисяч гривень. Так як батько не мав роботи та доходів, з нього неможливо було стягнути заборгованість. Однак, після застосування до чоловіка  тимчасових обмежень у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання, виявилося, що закон все ж таки зачепив батька, так як він є мисливцем.

Тож, аби відновити своє право на зайняття улюбленою справою, боржник розрахувався зі своїми дітьми, а це чималі суми. Син отримав понад 80 тисяч гривень аліментів, окрім того штраф у розмірі 50 % від суми заборгованості, що склав близько 40 тисяч гривень. На користь доньки, яка вже стала повнолітньою, проте борг перед якою залишився, було сплачено 30 тисяч гривень аліментів та 15 тисяч гривень штрафу, застосованого до батька за порушення строків сплати аліментів.  Також боржнику довелося сплатити виконавчий збір по двом виконавчим провадженням у розмірі 8 та 3 тисяч гривень.

Загалом на користь дітей Сумщини, з початку 2019 року, завдяки санкціям закону #ЧужихДітейНебуває, було стягнуто більше 43 мільйонів гривень аліментів.

  

***

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ: ПОРУШЕННЯ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

 

Доброго дня! Я – житель міста Миколаєва і, як кожен українець, 31 березня обирав президента. Перебуваючи у кабінці для голосування, помітив як поруч зі мною, у сусідній кабінці, спрацьовує фотоспалах. Я знав, що заповнений виборчий бюлетень не можна фотографувати, тому одразу звернувся до спостерігачів та повідомив про цей факт. Розкажіть, будь ласка, які ще є види правопорушень і як правильно реагувати на них свідомим громадянам. Дякую!

Микола Гнатюк

 

Перш за все, хочу нагадати, що повторне голосування відбудеться 21 квітня. Вважаю, що кожний свідомий громадянин має прийти на виборчу дільницю та зробити свій вільний вибір.

Для того, щоб не допустити будь-яких незаконних маніпуляцій у день  голосування на виборчих дільницях, сьогодні розповім вам про види правопорушень та відповідальність за їх вчинення.

Шановні українці, будьте уважні: якщо ви стали свідком нижчезазначених правопорушень, негайно звертайтеся до голови відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів та поліції!

 

Порушення

Відповідальність (вид покарання)

ü      видача  виборчого бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;

 

ü      демонстрація заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам;

 

ü      винесення виборчого бюлетеня за межі виборчої дільниці;

 

ü      фото-, відео зйомка заповнених виборчих бюлетенів;

 

ü      голосування більш ніж один раз;

 

ü      отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім уповноваженого члена комісії, який видає виборчий бюлетень.

ü     штраф від 1700 до 5100 грн;

ü     виправні роботи строком до 2 років або обмеження волі до 3 років.

 

ü      прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем коштів, іншого майна, переваг,  пільг, нематеріальних активів за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією свого виборчого права або права голосу;

 

ü      передача виборчого бюлетеня сторонній особі;

 

ü      пропозиція,обіцянка, надання виборцю коштів, іншого майна, переваг, пільг, нематеріальних активів за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних безпосередньою реалізацією права голосу.

 

ü      штраф від 1700 до 5100 грн;

ü      виправні роботи строком до 2 років або обмеження волі до 2 років.

 

 

 

 

 

 

 

ü      обмеження волі до 3 років або позбавлення волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 1 до 3 років;

 

 

ü      пошкодження виборчих скриньок.

 

 

ü      позбавлення волі від 5 до 7 років з позбавленням  права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

 

 

Додаткову корисну інформацію Ви можете знайти за посиланнями:

 

Інформація про вибори Президента України: www.cvk. gov.ua/vp_2019/

Державний реєстр виборців: www.drv.gov.ua

Веб-сайт проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!»: www.pravo.minjust.gov.ua

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

 

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 ***

 

ЮСТИЦІЯ ТА ПОЛІЦІЯ СУМЩИНИ: ЗАХИЩАЮЧИ ВИБОРЧІ ПРОЦЕДУРИ ТА ПРАВА
Фахівці юстиції Сумщини в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» постійно удосконалюють форми роботи, щоб роз’яснити виборцям особливості виборчих процедур та виборчих прав.
Працівники правоохоронних органів також беруть участь у виборчому процесі, вартуючи порядок і законність виборчих процедур. Фахівці юстиції провели для працівників поліції лекцію, під час якої акцентували увагу на дотриманні законодавства у процесі голосування. Це стосується прав громадян під час голосування, дотримання процедури голосування, а також безпосереднього порядку на виборчих дільницях. 
Особливу увагу фахівці юстиції приділили обговоренню відповідальності, яка передбачена законодавством за порушення під час виборів. Учасники професійного діалогу підкреслили, що за перебігом голосування повинні спостерігати й пересічні громадяни. В разі, якщо виборець побачив порушення, він повинен звернутися до: 
·                             голови відповідної виборчої комісії,
·                             офіційних спостерігачів,
·                             поліції. 
Поліція ж, у свою чергу, контролюючи правопорядок на виборчих дільницях, має попереджати громадян про кримінальну відповідальність за порушення під час голосування.
 
***
  

ПРИБРАНІ ВУЛИЦІ ТА ПОСАДЖЕНІ КВІТИ –

ТАК МАТИ ДБАЄ ПРО СИНА

На Білопільщині мати заборгувала синові понад 50 тисяч гривень аліментів. Державними виконавцями до жінки, яка не виявляє потреби піклуватися про дитину, було складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення та направлено до суду, яким боржниці було призначено 120 годин суспільно корисних робіт. Тепер мати змушена прибирати та озеленяти територію міста аби виплатити синові заборговані кошти.

Юстиція Сумщини нагадує, що відповідно до ініційованих Мін’юстом змін до законодавства, передбачених законом #ЧужихДітейНебуває, несплата аліментів на утримання дитини тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт.

Так, згідно статті 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю чи дитини, яка тяжко хворіє, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Повторне протягом року вчинення вказаних правопорушень – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

 
 ***
   

ШОСТКИНСЬКА «ЗІРКА»: У ПРОБЛЕМНОГО ПІДПРИЄМСТВА З`ЯВИЛИСЯ ПЕРСПЕКТИВИ

Спільними зусиллями обласна влада та юстиція Сумщини знайшли шляхи вирішення проблем невиплати заробітної плати на Шосткинському казенному заводі «Зірка». Ще кілька днів тому ситуація здавалася безнадійною, і невиплачені працівникам борги по зарплаті лягали тяжким тягарем і на підприємство, і на економіку Шостки та й області загалом. 

«Очільник області Микола Клочко, розуміючи необхідність кардинальних змін, взяв це питання під особистий контроль, – говорить керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Виключність ситуації полягає в тому, що казенне підприємство відповідає за своїми зобов’язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні».

Долаючи владні кабінети Укроборонпрому, залучивши до конструктивного діалогу Міністерство юстиції України, ініціатива переросла у злагоджені дії, з’явилася реальна можливість допомогти людям.

 Наразі більше 1 мільйона гривень перераховані на користь 72 працівників. 

Проблема виплати заробітної плати за виконавчими провадженнями – у центрі уваги влади та юстиції Сумщини, яка шукає дієві варіанти вирішення проблеми по кожному підприємству.

Разом з тим, за 2019 рік на користь працівників Сумщини стягнуто більше 19 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати.

 

  ***

РОЗШУКАЛИ ТА СТЯГНУЛИ: БОРЖНИКУ З ТРОСТЯНЕЧЧИНИ НЕ ВДАЛОСЯ СХОВАТИСЯ ВІД ДЕРЖАВНОГО ПРИМУСУ

Тростянчанин Ігор, заборгувавши своїй доньці 18 тисяч гривень аліментів, рішення суду зі сплати коштів не виконував та переховувався від органів юстиції.

Державному виконавцю довелося вжити всі примусові заходи для стягнення боргу. Було накладено арешт на майно і кошти боржника, винесені постанови щодо встановлення тимчасових обмежень та навіть оголошено боржника у розшук за ухвалою суду. Після того, як чоловік влаштувався на роботу, державні виконавці, зреагувавши оперативно, забезпечили стягнення заборгованих коштів.

Тож, не варто ховатися від своїх дітей та від свого обов’язку дбати про них, адже за невиконання цього обов’язку передбачена відповідальність, яка неминуче настане.

Так, за несплату аліментів законом #ЧужихДітейНебуває передбачена:

                                                                                    заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати;

                                                                                    штрафні санкції від 20% до 50% від суми боргу по аліментам;

                                                                                    арешт та продаж майна боржника;

                                                                                    адміністративна відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт та адміністративний арешт у разі ухилення від виконання суспільно корисних робіт;

                                                                                    кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі.

 

 

 ***

ЗНАЮ – ДІЮ: ПІД ТАКИМ ГАСЛОМ ПРОЙШОВ ЦИКЛ ЗУСТРІЧЕЙ ФАХІВЦІВ ЮСТИЦІЇ ЗІ СТУДЕНТАМИ

Незабаром, 21 квітня 2019 року, в країні відбудеться повторне голосування на чергових президентських виборах. Реалізуючи під час ІІ туру своє виборче право, громадяни робитимуть не тільки свідомий крок до свого майбутнього, а й внесок у побудову міцної правової держави.

Впроваджуючи всеукраїнську правопросвітницьку кампанію «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», фахівці юстиції роз’яснюють громадян їх виборчі права та особливості виборчих процедур. Велику увагу в питанні обізнаності виборців правники приділяють молоді, яка вже має певний досвід, адже голосувала під час І туру виборів, однак все ж таке має ще прогалини в цьому питанні.

Так, юристи провели цикл заходів з зазначеної теми для студентів професійно-технічних училищ міста Суми. В ході зустрічей фахівці юстиції поглиблено розкрили базові кроки виборця, до яких відносяться:

1.      Перевірка себе у реєстрі (онлайн на сайті DRV.GOV.UA або з 13 квітня на виборчій дільниці).

2.      Підготовка (змінити місце голосування,  якщо є намір голосувати не за місцем реєстрації).

3.      Голосування (21 квітня з 08:00 до 20:00).

4.      Контроль (якщо порушення – звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів, поліції).

Варто зазначити, що цикл заходів мав успіх, про що свідчила зацікавленість присутніх в обговореннях, безліч питань, які лунали від студентів, та позитивні відгуки молодих виборців. 

 

  ***

 

 

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ РОЗБУРКАЛИ БАТЬКА

 НА КРОЛЕВЕЧЧИНІ

На Кролевеччині батько заборгував доньці Каріні 10 тисяч гривень аліментів. В ході примусового виконання рішення державним виконавцем, відповідно до закону #ЧужихДітейНебуває, було внесено відомості про чоловіка до Єдиного реєстру боржників аліментів, накладено арешти на майно і кошти боржника та винесено постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Лише після того, як державним виконавцем було складено протокол про адміністративне правопорушення, та судом присуджено суспільно корисні роботи у кількості 120 годин, батько зрозумів, що справи серйозні та виплатив доньці усю суму заборгованості.

Завдяки ініційованому Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНебуває батьки змушені дбати про своїх дітей. Так, за 2019 рік на користь дітей Сумщини стягнуто більше 47 мільйонів гривень аліментів.

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту