Новини

Юстиція інформує

ImageКонсультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ПЕРШЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ТРУДОВУ УГОДУ ЧИ ДОГОВІР

Вітаю, шановний Міністре! Мені 21 рік, шукаю першу роботу після закінчення ВНЗ. Розкажіть, будь ласка, на що потрібно звернути увагу під час працевлаштування?

Артем Ліванов

 

Конституція України гарантує кожному право на працю та можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. 

 

Що є основою для виникнення трудових правовідносин?

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою, отже трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин. Особливою формою трудового договору є контракт.

 

Що таке трудовий договір?

Трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи,  передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

 

Як укладається трудовий договір?

Трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим у випадках:

·         при організованому наборі працівників;

·         при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

·         при укладенні контракту;

·         у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

·         при укладенні трудового договору з неповнолітнім;

·         при укладенні трудового договору з фізичною особою;

·         в інших випадках, передбачених законодавством України.

 

Які документи необхідно подати?

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати:

·         паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

·         трудову книжку;

·         документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи (у випадках, передбачених законодавством).

При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

 

Які умови випробування при прийнятті на роботу?

При укладенні трудового договору випробування може бути обумовлене угодою сторін, метою якого є перевірка відповідності працівника роботі, яка йому доручається. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю. Наведу декілька прикладів, коли випробування при прийнятті на роботу не встановлюється:

 

·         осіб, які не досягли 18-ти років;

·         молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;

·         молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;

·         осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;

·         осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;

·         вагітних жінок;

·         одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

·         внутрішньо переміщених осіб;

 

Що таке контракт і в чому його особливість?

Контракт – це особлива форма трудового договору, в якому строк дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

 

Чим відрізняється контракт від звичайного трудового договору?

1.      Контракт це обов'язкова письмова форма. Трудовий договір укладається, як правило в письмовій формі.

2.      Контракт укладається лише у випадках, прямо передбачених законами України. Трудовий договір не має таких обмежень.

3.      Контракт може бути укладений тільки на певний строк, який встановлюється угодою сторін. Трудовий же договір може укладатись  на певний строк, безстроково, на час виконання певної роботи.

4.      В контракті передбачено можливість прав, обов'язків і відповідальності сторін (в тому числі матеріальної), умов матеріального забезпечення і організації праці працівника, умов розірвання договору.

 

Який порядок, зміст та умови контракту?

Контракт укладається у письмовій формі, у 2-х примірниках, для кожної з сторін. У контракті зазначається:

·         обсяги пропонованої роботи та вимоги до якості і строків її виконання;

·         строк дії контракту;

·         права, обов'язки та взаємна відповідальність сторін;

·         умови матеріального забезпечення й організації праці;

·         підстави припинення та умови розірвання контракту;

·         соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання роботи. 

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 ***

АЛІМЕНТИ АБО ОБМЕЖЕННЯ: ЩО ОБИРАЮТЬ БАТЬКИ?

  Держава не припиняє контролювати неплатників аліментів шляхом невідворотності наслідків за несплату коштів дітям. Наразі, якщо один із батьків ухиляється від виплат та має наявну заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови: 1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

А також, якщо батько не сплачує аліменти протягом року – до основної суми додається ще 20% штрафу. За два роки – 30%. Якщо три і більше років – сума зросте на 50%.

На Охтирщині один з таких татусів,  вирішив особисто перевірити дію таких обмежень, не сплачуючи аліменти своїй дитині більше двох років та накопичивши заборгованість у розмірі більше 17 тисяч гривень. Коли батько вирішив виїхати за межі країни, його на кордоні чекав «сюрприз» у вигляді обмеження у праві виїзду за межі країни.

Витративши кошти на проїзд, боржник з’явився до свого виконавця та сплатив накопичену суму боргу зі сплати аліментів та 30 % штрафу у розмірі чотирьох з половиною тисяч гривень.

Юстиція Сумщини закликає батьків, не випробовувати на собі дію закону #ЧужихДітейНебуває та платити аліменти дітям вчасно.

   ***

 ПРАВО ВИЇЗДУ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ – ПРИВІЛЕЙ ВІДПОВІДАЛЬНИХ БАТЬКІВ

 Обмеження ініційованого Міністерством юстиції України закону, який в народі отримав назву #ЧужихДітейНеБуває, спрямовані на прищеплювання в аліментників простих істин – відповідального батьківства та свідомого ставлення до батьківських обов’язків. На цей раз робота фахівців юстиції Сумщини в рамках чинного законодавства допомогла дівчинці Вероніці отримати заборговані її батьком аліменти через обмеження право виїзду за кордон чоловіка.

Так, місцевий житель Недригайлова регулярно виїжджав за межі країни у справах, дозволяючи собі невчасно та не в повному обсязі сплачувати аліменти на користь маленької донечки. Чоловік накопичив борг на суму майже 30 тисяч гривень. Зібравшись знову за кордон, на боржника чекав неприємний сюрприз – до нього були застосовані тимчасові обмеження, в тому числу й у праві виїзду за кордон.

Усвідомив всі ризики несплати заборгованості по аліментах (а саме встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами, користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, полювання), батько погасив борг. Завдяки чому відносно чоловіка державний виконавець скасував заходи примусу і житель Недригайлова зміг скористуватися привілеєм відповідальних батьків та виїхав у справах за межі країни.

  ***

ПІД СТРАХОМ СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ БАТЬКО НА БІЛОПІЛЬЩИНІ СПЛАТИВ 28 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ БОРГУ ПО АЛІМЕНТАХ

Відповідальне батьківство – дуже складний та багатогранний процес, завдяки якому формуються не тільки повноцінні осередки суспільства, а й загалом міцна правова держава. На жаль, у сучасному житті деяким батькам все ще притаманна байдужість до власних дітей. Задля нагадування таким громадянам про малечу, яка потребує підтримки, Міністерство юстиції України запровадило закон #ЧужихДітейНеБуває, важелі якого допомагають вплинути на горе-батьків.

Так, на Білопільщині державні виконавці застосували до боржника по аліментах передбачені чинним законодавством 4 обмежувальні постанови,  арешти коштів і майна та склали протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

З метою уникнення притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт, чоловік сплатив 28 тисяч гривень аліментного боргу. Крім того, громадянин сплатив й 13 тисяч гривень штрафу, застосованого до нього за порушення строків сплати аліментів.

Загалом, на Сумщині з початку 2019 року на користь дітей було стягнуто 36 мільйонів гривень аліментів. 

  ***

ЛАНЦЮГ ПОДІЙ, ЯКИЙ ПРИЗВІВ ДО СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ

Проживаючи за кордоном, батько з Лебединщини давно забув про сплату аліментів. Діти вже стали дорослі і не сподівалися отримати кошти. Проте законом передбачено стягнення заборгованості по аліментам не залежно від досягнення дитиною повноліття до повного погашення заборгованості.

Повернутися на батьківщину боржника змусили трагічні сімейні обставини. Коли він мав намір знову виїхати за кордон, то не зміг реалізувати свій задум. Адже державні виконавці, виконуючи вимоги ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває, застосували до боржника ряд обмежень, в тому числі й у праві  виїзду за межі України.

Така ситуація змусила батька сплатити своїм вже давно повнолітнім дітям майже 25 тисяч гривень аліментної заборгованості, більше 12 тисяч гривень штрафу, застосованого за порушення строків сплати аліментів, та понад 2 тисячі гривень виконавчого збору.

Тож не варто привласнювати собі те, що належить дітям, адже життя та закон #ЧужихДітейНеБуває так чи інакше змусять всіх боржників віддати заборговане.

***

ВЧАСНО СПЛАЧЕНІ ПОДАТКИ ЗАХИЩАЮТЬ ВІД ЗАЙВИХ ВИТРАТ

Накопичення боргів не найкращий метод у здобутті прибутку, адже успішне підприємництво починається з усвідомлення своєї відповідальності перед державною та суспільством. Однак деякі підприємці нехтують виконанням своїх обов’язків щодо сплати податків.

Так, підприємець Сергій з Тростянеччини своєчасно не сплатив єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі понад 13 тисяч гривень. В ході примусового виконання державним виконавцем було накладено арешт на майно та рахунки боржника. Зрозумівши загрозливий для бізнесу стан, чоловік виконав свої зобов’язання та сплатив до бюджету заборгованість у повному обсязі. Окрім того, державним виконавцем було стягнуто з підприємця більше 1 тисячі гривень виконавчого збору та витрати виконавчого провадження. Сплативши суму більшу, ніж заборгував, чоловік отримав корисний життєвий досвід щодо своєчасності сплати боргів.

На Ямпільщині завод теж заборгував державі майже 13 тисяч гривень зі сплати єдиного соціального внеску. Після накладення державними виконавцями арешту на рахунки підприємства, заборгованість була сплачена у повному обсязі, крім того з підприємства було стягнуто виконавчий збір у розмірі 10 % від суми боргу та витрати на проведення виконавчих дій.

Юстиція Сумщини нагадує, що добровільне виконання рішення суду дозволяє уникнути додаткових платежів, арештів майна, адміністративної та кримінальної відповідальності, сприяє розвитку бізнесу й економіки в регіоні та відіграє важливу соціальну роль.

Тож, займаючись бізнесом, необхідно пам’ятати, що вчасно сплачені податки убережуть від зайвих витрат та стануть запорукою успіху.

  

***

ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ РАЗОМ ЗІ СТУДЕНТАМИ ВЧАТЬ ЗАХИЩАТИ СВОЄ ПРАВО НАВЧАТИСЯ ЧЕСНО – БЕЗ КОРУПЦІЇ

Фахівці юстиції Сумщини разом зі студентами юридичної клініки "Довіра" Сумського національного аграрного університету інформували всіх, хто навчається та викладає у вузі про недопущення хабарництва в стінах навчального закладу.

Юристи роз’яснили, що розуміється під поняттям неправомірної вигоди, відповідальність за яку передбачена статтею 368 Кримінального кодексу України. До неї відносяться як матеріальні предмети, так і немайнові вигоди, які можуть включати переваги, пільги, послуги, похвальні характеристики тощо.

Одержання неправомірної вигоди карається штрафом від 17 тисяч гривень або арештом на строк від 3 місяців, або позбавленням волі на строк від 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадали, що відповідальність передбачена і за надання неправомірної вигоди – це штраф від 8 500 гривень або обмеженням волі на строк від 2 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Щоб уникнути необхідності давати хабара, студенту необхідно сумлінно виконувати свої студентські обов’язки: відвідувати лекційні і семінарські заняття, готуватись до них і виконувати всі вимоги, які передбачені навчальною програмою. У випадку ж незаконної поведінки викладачів, не піддаватись на злочинні умови та повідомляти про це керівництво університету. Якщо ж останні ігнорують такі звернення, необхідно повідомити правоохоронні органи.

Тож, прагнучи до розбудови успішної правової країни, необхідно запобігати корупції на всіх її рівнях, а особливо під час навчання, бо саме молоді жити у тій державі, яку вона побудує і з тими знаннями й навичками, які вона отримає.

***

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА ЛЕБЕДИНЩИНІ

Мобільна група, яка складається з фахівців юстиції Сумщини та центру з надання безоплатної правової допомоги, працювала на Лебединщині.

Завітавши до Штепівки та Бишкіня, говорили з мешканцями правники про різне, а саме щодо порядку отримання спадщини, виділення земельної ділянки під пасовище для випасання великої рогатої худоби, оформлення права власності на земельну частку (паю), процедуру укладення договору оренду землі з орендарем. Наголосили спеціалісти й на тому, хто може здати землю в оренду. Так, відповідно до Закону України «Про оренду землі», орендодавцями земельних ділянок можуть бути:

·         власники земельних ділянок;

·         органи виконавчої влади;

·         органи місцевого самоврядування;

·         особа, яка управляє спадщиною.

Громадяни отримали кваліфіковані відповіді, а також інформаційні матеріали з ключовими моментами зазначених тем.

Така форма комунікації – роз’яснення віч-на-віч про захист прав – є дуже дієвою, про що свідчать вдячні відгуки громадян.

Юстиція – відкрита для людей!

 

 ***

БАГАТСТВО НАЦІЇ В ЇЇ СИНАХ ТА ДОНЬКАХ: НА КОНОТОПЩИНІ НАРОДИЛОСЯ 159 ДІТЕЙ

 

Народження малюка – це завжди благословенна й радісна подія для родини, а в масштабах країни – багатство нації та її майбутнє.

За І квартал 2019 року на Конотопщині народилося 159 дітей. Варто зазначити, що за вказаний період лелека приніс жителям Конотопа та району більше хлопчиків, їх народилося 88.

Управління юстиції Сумщини щиро вітає новоспечених батьків з поповненням у родині та нагадує громадянам, що завдяки впровадженій Міністерством юстиції України послузі, відтепер свідоцтво про народження малюка можна отримати у пологовому будинку, заощадивши таким чином час, який батьки зможуть використати на благо своєї родини.

Кохайтеся, а про документи подбає Мін’юст!

 

  ***

 

ІІ ТУР ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА: ЯК ПОВТОРНО ЗМІНИТИ МІСЦЕ ГОЛОСУВАННЯ?

 

21 квітня 2019 року в Україні відбудеться ІІ тур президентських виборів. Громадяни, які мають намір голосувати не за місцем реєстрації, повинні повторити процедуру зміни місця голосування. В рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» юстиція Сумщини інформує виборців щодо зазначеної процедури. Так, для зміни місця голосування:

1)     До 15 квітня 2019 року (включно) українці повинні звернутися до органу Державного реєстру виборців:

·        за місцем перебування в день виборів, яке зазначено у заяві або

·        за місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку бажано визначити місцем голосування або

·        за своєю виборчою адресою (адресою реєстрації).

2)     Подати письмову заяву про тимчасову зміну місця голосування (зразок заяви за посиланням – http://bit.do/zrazok).

До 18 квітня 2019 року громадяни можуть змінити місце голосування або внести (змінити) інформацію про себе до списку виборців шляхом подання адміністративного позову про уточнення списку виборців до місцевого загального суду за місцезнаходженням виборчої дільниці.

Документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:

·        довідка з місця навчання або роботи;

·        посвідчення про відрядження;

·        проїзні документи;

·        договір оренди житла тощо.

Важливо! Виборці, виборча адреса яких знаходиться на окупованій території Донецької й Луганської областей та Автономної Республіки Крим, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

 ***

 АДРЕСНА БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА

 

НА ЛЕБЕДИНЩИНІ

Фахівцями юстиції та центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було здійснено виїзд до міста Лебедин для надання адресної правової допомоги населенню району.

Громадян хвилювали питання щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), з подальшим оформлення права власності на них, а також оформлення субсидій.

Одним із напрямків загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам інформації щодо оформлення субсидії.

До осіб, які мають право на субсидію належать:

– одна із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;

– особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги;

– індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію;

– зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, за заявою опікуна (піклувальника);

– внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому без укладеного договору оренди житла.

Фахівці надали кваліфіковані відповіді на всі запитання та наголосили на можливості захистити свої права, користуючись роз’ясненнями, що містяться за посиланням – http://pravo.minjust.gov.ua/.

***

ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ДІЛЯТЬСЯ ДОСВІДОМ

З МАЙБУТНІМИ ЮРИСТАМИ

 

За досвідом та корисними порадами до юстиції Сумщини завітали студенти Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

Студенти дізналися про особливості роботи державних виконавців, навчилися перевіряти відомості в Єдиному реєстрі боржників та користуватися системою електронних торгів арештованим майном СЕТАМ.

Спеціалісти з нотаріату розповіли молоді про правове регулювання діяльності нотаріату та як стати нотаріусом, помічником нотаріуса чи консультантом  державної нотаріальної контори.

Також майбутні юристи отримали інформацію про структуру Управління державної реєстрації та його основні напрями діяльності.

Не оминули увагою й нові напрямки загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», до якого сумські студенти вже не вперше залучаються. Звернули увагу молоді, що на 21 квітня 2019 року заплановано проведення ІІ туру президентських виборів та наголосили, що кожен голос має значення, тому не варто нехтувати своїм виборчим правом.

Закінчилася зустріч екскурсією до Центру виконання рішень, де студенти могли відчути комфортність умов отримання допомоги у сфері примусового виконання рішень.

Майбутні фахівці права отримали багато корисної для себе інформації, яка знадобиться їм у виборі подальшого місця роботи.

 ***

 

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ VS ЮНІ ЖУРНАЛІСТИ:

ВЛУЧНИМ СЛОВОМ ПРОТИДІЄМО БУЛІНГУ

 

               Юстиція Сумщини креативно і творчо приєдналася до проведення XV Всеукраїнського турніру юних журналістів, запропонувавши його учасникам взяти участь у конкурсі творчих ідей #БулитиНеКруто.

               Учасники турніру, а вони представляють Львівську, Житомирську, Харківську, Полтавську, Луганську, Донецьку, Волинську, Хмельницьку, Сумську області – всього 23 команди, з цікавістю сприйняли ідею написання есе чи замальовки про те, як можна здолати негативне явище булінгу.

               Проблема шкільного цькування набула великого соціального значення, і за ініціативи Мін`юсту Верховна Рада України  прийняла Закон України № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», який набрав чинності 19 січня 2019 року.

               Спеціалісти юстиції пояснили, що булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань (удари, поштовхи, принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Не рідко фізичний і психологічний тиск об’єднуються.

               З правовою основою захисту від булінгу є можливість ознайомитися на сторінках інформаційних буклетів, розданих учасникам Всеукраїнського турніру. А творчі ідеї, які перекладуться на папір, своїм влучним словом зможуть зупинити кривдників.

               «Учасники Всеукраїнського турніру юних журналістів – обдаровані діти, які відчувають гострі соціальні проблеми, до яких ми відносимо і проблему булінгу, – говорить перший заступник начальника юстиції Сумщини Ірина Данильченко, – отож, ми запросили їх відкрити власний погляд на стосунки у шкільних колективах. Переконана: їхня мова, їхні аргументи будуть зрозумілими одноліткам».

 

 ***

 

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

 

ПОВТОРНЕ ГОЛОСУВАННЯ: ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕДУРИ

 

Пане Міністре! 31 березня я голосувала на виборчій дільниці не за місцем своєї реєстрації, а фактичного проживання. Перед цим я зверталась до уповноваженого органу, через який мене додали до списку виборців на тій дільниці, на якій я хотіла проголосувати. Маю питання, чи потрібно ще раз перевіряти себе у списках під час другого голосування на виборах? Дякую за відповідь.

Анастасія Подорожня

 

Друзі, перш за все хочу нагадати, що 21 квітня відбудеться повторне голосування на чергових виборах Президента України, тому поінформую вас про деякі особливості, що стосуються голосування не за місцем реєстрації.  

 

Як змінити місце голосування  під час повторного голосування?

Для того, щоб повторно  проголосувати на чергових виборах Президента України не за місцем реєстрації – необхідно пройти попередню процедуру зміни місця голосування.

Через органи ведення Державного реєстру  виборців до 15 квітня (включно) ви можете:

 

1.      Подати заяву про зміну місця голосування, якщо бажаєте голосувати не за місцем реєстрації або належите до внутрішньо переміщених осіб.

2.      Внести  або змінити інформацію щодо себе  у списку виборців.

 

Що робити, якщо пропущені строки?

У випадку, коли особа, яка бажає голосувати, не внесла зміни щодо себе через  органи ведення Державного реєстру виборців, вона має право до 18 квітня (включно) звернутись з адміністративним позовом про уточнення списку виборців. Звертатись необхідно до місцевого суду загальної юрисдикції за місце знаходженням виборчої дільниці, на якій збираєтесь голосувати. У таких випадках судовий збір не сплачується.

 

Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніше як за 5 днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії.

 

Які документи потрібні для зміни місця голосування?

  • Паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або картки) чи тимчасове посвідчення громадянина України;
  • Посвідчення військовослужбовця/військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби);
  • документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:

– довідка з місця навчання;

– посвідчення про відрядження;

– проїзні документи;

– договір оренди житла тощо.

 

Наголошую! Виборцям, адреса реєстрації яких знаходиться на території тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях і Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, не потрібно подавати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування!

 

Що потрібно зробити у день повторного голосування  на виборах 21 квітня?

 

1. Взяти один із документів:

Документи, які можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях:

– паспорт громадянина України;

– військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);

– тимчасове посвідчення громадянина України.

 

Документ, який може бути використаний на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України:

– паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

– дипломатичний паспорт;

– службовий паспорт.

 

В разі зміни місця голосування – посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування виборця.

 

2. Отримати виборчий бюлетень та поставити свій підпис про його отримання:

– у списку виборців;

– на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня.

 

3. Заповнити виборчий бюлетень особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування.

 

4. Опустити виборчий  бюлетень у виборчу скриньку у спосіб, який забезпечує таємницю голосування.

 

Що вважається порушенням  під час проведення голосування?

  • видача  виборчого бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;
  • демонстрація заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам;
  • наявність сторонніх осіб у кабіні для таємного голосування;
  • винесення виборчого бюлетеня за межі виборчої дільниці;
  • фото -, відео зйомка заповнених  виборчих бюлетенів;
  • голосування більш ніж один раз;
  • отримання виборчого бюлетеня  від іншої особи, крім уповноваженого члена комісії, який видає виборчий бюлетень.

 

Яка передбачена відповідальність за порушення на виборах?

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

 

Шановні українці, якщо ви стали свідком порушення під час проведення голосування, обов’язково звертайтеся до голови відповідної виборчої комісії,  офіційних спостерігачів та поліції!

 

Додаткову корисну інформацію Ви можете знайти за посиланнями:

·        Інформація про вибори Президента України: www.cvk. gov.ua/vp_2019/

·        Державний реєстр виборців: www.drv.gov.ua

·        Веб-сайт проекту «Я МАЮ ПРАВО!»: pravo.minjust.gov.ua.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

 ***

 

ПЕРЕВІРИТИ СЕБЕ У РЕЄСТРІ, ПРОГОЛОСУВАТИ ТА ПРОКОНТРОЛЮВАТИ – СТУДЕНТАМ ПРО ОСНОВНІ КРОКИ ВИБОРЦЯ

 

Менш ніж за 2 тижні в Україні відбудеться ІІ тур президентських виборів. Фахівці юстиції Сумщини в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» продовжують інформувати громадян щодо виборчих прав та виборчих процедур, а також щодо особливостей участі у виборах.

Правники відвідали студентів Сумського центра професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг, яким розповіли основні кроки, які допоможуть їм реалізувати своє виборче право, тим більше, що значна кількість молоді голосує вперше. Простий алгоритм дій виглядає так:

1.      Перевірити себе у списку виборців можна наступним способом:

·         в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців DRV.GOV.UA;

·         з 13 квітня 2019 року на виборчій дільниці.

2.      Проголосувати 21 квітня 2019 року з 08:00 до 20:00.

3.      Проконтролювати перебіг голосування. В разі порушення – звернутися до:

·         голови відповідної виборчої комісії;

·         офіційних спостерігачів;

·         поліції.

Спеціалісти юстиції Сумщини вкотре наголосили, що, реалізуючи своє виборче право, молодь не тільки бере участь у процесі державотворення, а й власноруч обирає своє майбутнє. Кожен голос важливий – кожен голос має вплив!

***

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту