Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДоходи від репетиторства необхідно декларувати

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що до послуг репетиторства належать підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, а також дипломних робіт. 

Якщо особа яка надавала послуги репетиторства у минулому році не була зареєстрована суб’єктом підприємницької діяльності та надавала репетиторські послуги фізичним особам, вона зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу. 

Відповідно до п.167.1 ст.167 ПКУ доходи від репетиторства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також, із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. 

Декларацію за 2018 рік викладачам-репетиторам необхідно подати до 1 травня 2019 року. 

 

Автоматизована обробка відомостей про об’єкти оподаткування

Відомості про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, платники податків можуть подати до контролюючого органу в електронному вигляді.

Користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність  в електронному вигляді за ф. №20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП). Реєстраційні дані платника в Повідомленні за ф. № 20-ОПП заповнюються автоматично на основі даних ДФС, дані щодо об’єктів оподаткування заповнюються платником самостійно.

Повідомлення за ф.№20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції №2, яку можливо переглянути в режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Обов’язок повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку платника податків про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України. Такі відомості подаються у повідомленні за ф.№20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкту оподаткування або об’єкту, пов’язаного з оподаткуванням.

 

За січень 2019 року надходження  податків склали більше  116 млн. гривень

«Платниками які зареєстровані в Конотопському управлінням ГУ ДФС у Сумській області за січень 2019 року до зведеного бюджету забезпечено надходження 116,1 млн. гривень. До державного бюджету протягом місяця забезпечені надходження на загальну суму 44,8 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 71,3 млн. грн.» – повідомив у інтерв’ю Андрій Майданевич, начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за січень 2019 року надійшло 45,5 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року надходження ЄСВ зросли на 17,4 відс., додаткові надходження 6,7 млн. гривень.

До місцевих бюджетів в порівнянні аналогічним періодом минулого року надходження збільшені на 18,1 відс. (перевищення 10,9 млн. гривень).

В розрізі основних місцевих податків забезпечені надходження по податку на доходи фізичних осіб, які в січні цього року склали 41,6 млн. грн., що на 7,5 млн. грн. більше надходжень 2018 року, податку на нерухоме майно – 1,4 млн. грн., що на 84,1 відс. більше надходжень аналогічного періоду минулого року (додаткові надходження 0,6 млн. грн.), єдиного податку – 7,6 млн. грн., що також на 1,6 млн. грн.( 26,7 відс.) більше минулого року, надходження плати за землю в січні 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшені на 3,5 відс, додаткові надходження 308,6 тис. гривень.

Такі позитивні результати підтверджують правильність заходів, які вживаються
Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області для забезпечення стабільного життя місцевих громад, які фінансуються за рахунок місцевого бюджету» – підсумував  Андрій Майданевич.    

 

Викрито підпільний цех

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області припинили діяльність підпільного цеху, де незаконно виготовляли фальсифікований алкоголь

В рамках розслідування кримінального провадження  встановлено, що в ангарі на окраїні одного з районних центрів області функціонував підпільний цех, де виготовляють алкогольний сурогат. При цьому використовувалося обладнання для масового виробництва, а готову продукцію розфасовували у полімерні ємності місткістю 5 літрів для подальшої реалізації.

За результатами проведених слідчих дій з незаконного обігу вилучено майже 13 тонн етилового спирту та фальсифікованого алкоголю, обладнання для масового виробництва та автомобіль, який використовувався зловмисниками. Орієнтовна вартість вилучених ТМЦ – 3,8 млн. грн., у т.ч. підакцизної продукції – 3,2 млн. гривень.

На вилучені під час слідства товарно-матеріальні цінності накладений арешт.  

 

Надання в оренду нерухомості нерезидента

Конотопське управління ДФС у Сумській області звертає увагу, що оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду регулюється п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нерухомість, яка розташована на території України і належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу–підприємця (ФОП) або юридичну особу – резидента, що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує норми п. 170.1 ст. 170 ПКУ, вважається таким, що ухиляється від сплати податку на доходи фізичних осіб п.п. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Підпунктом 170.1.4 п. 170.1 ст. 170 ПКУ встановлено, що вищезазначені доходи оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, тобто 18 відсотків бази оподаткування.

 

 

Перейти до вмісту