Новини

Юстиція інформує

ImageНА БАТЬКІВ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ КОШТІВ, ЧЕКАЮТЬ ЗАРОБІТКИ НА СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБОТАХ

Закон #ЧужихДітейНеБуває дає не тільки дієві механізми державним виконавцям для забезпечення стягнення аліментів з боржників, а й розширює можливості для взаємодії органів державної виконавчої служби з підрозділами Національної поліції.

В Сумському районі батько накопичив заборгованість зі сплати аліментів дитині на суму більше 26 тисяч гривень.

Державним виконавцем було внесено відомості про чоловіка до Єдиного реєстру боржників аліментів – https://minjust.gov.ua/news/info/ediniy-reestr-borjnikiv-alimentiv, винесено постанови про тимчасові обмеження прав та накладено арешт на все майно й кошти боржника. Однак вказані заходи не спонукали чоловіка до виконання батьківських обов’язків. Він продовжував ухилятися від сплати боргу та переховуватися від державних виконавців.

Проте вказані важелі впливу на боржника не є вичерпними. Після того, як стягувачу було роз’яснено її право звернення до правоохоронних органів, працівниками поліції було проведено досудове розслідування, встановлено місцезнаходження боржника та складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення за несплату аліментів. На даний час чоловік за постановою суду отримав 120 годин суспільно корисних робіт, оплата за які піде на часткове погашення накопиченого боргу.

На сьогодні, держава, за допомогою ініційованого Міністерством юстиції закону #ЧужихДітейНеБуває, дає змогу боржникам, які не мають коштів для сплати аліментів, заробити їх на суспільно корисних роботах та позбавитися боргів.

***

ДЕРЖАВНІ ВИКОНАВЦІ СУМ ПЕРЕДАЛИ ДО КИЇВСЬКОГО МУЗЕЮ СТАРОВИННУ КНИГУ

Спеціалісти юстиції Сумщини передали до Музею історії Києва старовинну книгу, яка була конфіскована за рішенням суду. Реалізація через систему електронних торгів СЕТАМ не відбулася, а тому було прийняте комісійне рішення про передачу книги музею, щоб якомога більше громадян могли побачити унікальний витвір друкарського мистецтва.

Книга «The Costume of the Russian Empire», яка, до речі, видана в 1810 році в Лондоні, згідно висновку експертів, належить до культурних цінностей й має історичне значення.

Отож, державні виконавці передали старовинну книгу представникам столичного музею, які заради цієї події прибули до обласного центру.

 ***

 

БУДИНОК В РАХУНОК ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО АЛІМЕНТАМ

Заборгувавши кругленьку суму аліментів своєму синові батько з Охтирщини змушений був віддати будинок.

Домоволодіння, яке було описано та оцінено у майже 70 тисяч гривень було передано матері дитини в рахунок погашення заборгованості по аліментам.

Законом України «Про виконавче провадження» передбачено, що за наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника.

Тож щоб уберегти себе від таких заходів впливу та не розлучатися зі своїм майном, варто безперестану дбати про власних дітей, не чекаючи доки до цього змусять органи юстиції.

   

 ***

 ВІДКРИТИЙ ДІАЛОГ: ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА & СТУДЕНТИ

 

Найперша зустріч у рамках візиту, зі студентами  Сумщини з перших хвилин наповнилася позитивом і бажанням почути одне одного.

Представляючи гостю, Першого заступника Міністра юстиції України Олену Сукманову, студентам, очільник юстиції Сумщини Ірина Свистун зазначила, що студентство – це завжди енергія, це нестримне бажання змін.

 «Сьогодні студентство є нашим активним помічником у правопросвітницькій діяльності; ми надаємо студентам можливості стажування і наставництва; фахівці юстиції постійно йдуть в аудиторії з лекціями, щоб розкрити практичні моменти нашої роботи, – сказала Ірина Свистун. – У вас є можливість поспілкуватися з Першим заступником Міністра юстиції, почути не тільки про будні правової галузі, а й отримати відповіді на всі запитання, спілкуючись з успішною людиною».

Свій діалог зі студентами Олена Сукманова розпочала із запитання: «Що потрібно найбільше, щоб досягти успіху?» Молодь була активною, звучали відповіді: наполегливість, цілеспрямованість, впевненість.

«І професіоналізм, – сказала Перший заступник міністра. – І чим вищих посад ви досягатимете, тим вищий рівень професіоналізму вам потрібен».

А далі у форматі «запитання–відповіді» відбувся цікавий діалог про успішність і перспективи роботи не за кордоном, а в Україні, про патріотизм і особисті якості фахівця. Студенти сповна використали надану можливість поспілкуватися. Для когось ця зустріч  стала джерелом додаткової інформації про діяльність юстиції, комусь імпонувала динаміка розмови і професіоналізм спікера, хтось реально побачив себе у великій команді юстиції. Найголовніше, усі учасники зустрічі пройнялися енергією змін і можливостей для самореалізації.

«Мені імпонують такі зустрічі, без заштампованих запитань, зі щирим бажанням почути щось нове,– сказала Олена Сукманова. – Молодь – майбутнє країни, ми повинні показати їй перспективи, змотивувати для досягнення особистих успіхів заради успішності і благополуччя нашої держави».

***

 

ЗБЕРІГАЄМО МИНУЛЕ, ТВОРИМО СУЧАСНЕ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО – ОРГАНИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ СВЯТКУЮТЬ 100-РІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ

 

Такий основний, наповнений щирістю і позитивом меседж урочистостей і святкових зустрічей з нагоди 100-річчя утворення органів державної реєстрації актів цивільного стану України.

Тільки уявити наскільки важливою є місія органів реєстрації, що вона актуальна в усі роки!

«Органи реєстрації супроводжують людину продовж всього життя, – сказала Перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова під час зустрічі з працівниками органів реєстрації актів цивільного стану, які віддали цій роботі десятки років. – Приємні місії реєстрації шлюбів і народження дітей ось вже ціле століття виконує юстиція України, даруючи людям радість. Сьогодні й ці традиційні сервіси юстиція оновила, зробила комфортними і сучасними».

Почати хоча б з того, що громадяни активно користуються он-лайн сервісами органів реєстрації. Заяви про одруження, зміну імені, реєстрацію дитини можна подати через мережу Інтернет. Більше того, ось уже третій рік свідоцтва про народження своїх діток батьки отримують безпосередньо у пологових будинках.

«Сучасні послуги, он-лайн сервіси – це складова сучасного життя органів юстиції, і темпи упровадження нового будуть тільки зростати, – сказала очільник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – І хоч якими б новаторськими та технологічними не були ці процеси, у цій структурі незмінними залишаються важливі величини – щирість і сердечність, бажання наповнити офіційну церемонію особливими почуттями, які збережуться і через роки».

Окрасою зустрічі стали розповіді про працівників органів реєстрації актів цивільного стану, які віддали цій роботі десятиліття. Дякуючи цим людям за високий професіоналізм і вірність справі, Олена Сукманова вручила відзнаки Мін`юсту та подарунки.

 

 

  ***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

УСИНОВЛЕННЯ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

 

Доброго дня! Ми з дружиною виховали двох дітей, нині вони вже дорослі і живуть окремо, але нам хочеться подарувати любов та тепло дитині з дитячого будинку. В Інтернеті міститься багато різної інформації, однак немає розуміння, що за чим робити, куди звертатися та які документи необхідно зібрати? Буду вдячний за поради.

 З повагою, Сергій Стеценко

 

Що таке усиновлення?

Згідно з українським законодавством усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України (в цьому випадку усиновлення здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України).  

 

Хто підлягає усиновленню?

Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як: 

·        діти-сироти;

·        діти, позбавлені батьківського піклування;

·        діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

 

Хто може бути усиновлювачем?

Законодавством України визначено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами:

·         дієздатна особа віком не молодша 21 року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини;

·        особа має бути старша за дитину не менш як на 15 років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж 18 років;

·        подружжя;

·        особи, які проживають однією сім'єю;

·        якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.

 

При цьому кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, необмежена.

 

Чи є якісь переваги у праві на усиновлення?

Так, переважне право над іншими усиновити дитину має громадянин України, в сім'ї якого виховується дитина; який є родичем дитини; якщо усиновлювачем є чоловік матері або дружина батька дитини; якщо особа усиновлює одразу кількох дітей, які є братами та/або сестрами.

Крім того,  переважне право на усиновлення дитини має подружжя.

 

Як стати на облік потенційним усиновлювачам? 

Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, здійснює служба у справах дітей. Щоб стати на облік, потенційним усиновлювачам

потрібно подати:

·        заяву про взяття на облік як кандидатів в усиновлювачі; 

·        копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу заявника;

·        довідку про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС;

·        копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі);

·        висновок про стан здоров'я кожного заявника;

·        засвідчену нотаріальну письмову згод другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);

·        довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

·        копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

 

Що робить служба у справах дітей?

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та всіх документів перевіряє їх на відповідність вимогам законодавства,  проводить бесіду із заявниками,  складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок. У разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

Після знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей із заявою про бажання усиновити дитину. Служба у справах дітей готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Висновок подається в суд разом з іншими документами.

 

На що ще потрібно звернути увагу?

Усиновлення дитини здійснюється за письмовою згодою: батьків дитини, засвідченою нотаріально, піклувальників, опікунів або закладу охорони здоров’я чи навчального закладу, де перебуває дитина. Також усиновлення здійснюється і за згодою самої дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити

У разі відсутності дозволу опікуна, піклувальника на усиновлення дитини, така згода може бути надана органом опіки та піклування.

Суд своїм рішенням може постановити проведення усиновлення без дозволу органу опіки і піклування, якщо буде встановлено, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Роз'єднання братів і сестер при усиновлені не допускається.

 

Як звернутися до суду?

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Також до заяви додаються:

·         копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, – при усиновленні дитини одним із подружжя;

·         медичний висновок про стан здоров’я заявника;

·         довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;

·         документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;

·         інші документи, визначені законодавством.

Судові витрати, пов’язані з розглядом справи про усиновлення, сплачуються заявником.

*Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішення суду про усиновлення.

 

Чи можна змінити прізвище та ім’я дитини після усиновлення? 

За окремим клопотанням заявника, суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини. Однак, дата народження дитини може бути змінена не більш, як на 6 місяців.

 

Здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення ними 18 років.

Крім того, щороку протягом перших 3-х років після усиновлення дитини перевіряються  умови її проживання та виховання. В подальшому така перевірка здійснюватиметься один раз на 3 роки до досягнення дитиною 18 років.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

  ***

ПРО ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ САМИМ МАЛЕНЬКИМ ГРОМАДЯНАМ

 

Фахівці юстиції в День Державного герба відвідали дитячий садок «Ромашка», де розповіли маленьким громадянам про символічний знак українського народу та його історію.

Під час зустрічі працівники юстиції, використовуючи наглядний матеріал, розказали малечі про всі державні символи України. Звичайно, у зв’язку з тим, що 19 лютого українці відзначають День затвердження Державного герба, особлива увага приділялась саме цьому символу. Враховуючи вікові особливості дітей, фахівці юстиції орієнтувались на творче засвоєння отриманих знань, тому одним із етапів заходу стало розфарбування пам’ятки духовної культури нашого народу. Варто зазначити, що малеча дуже емоційно та з зацікавленістю поставилася до завдання, про що свідчили їх щирі посмішки.

Кожен народ має свої традиції, звичаї, мову та національні святині. Дуже важливо поширювати ці знання з самого дитинства, бо любов до Держави прищеплюється з пелюшок.

 

  ***

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРОДОВЖУЄ КРОКУВАТИ СУМЩИНОЮ

Фахівці юстиції та спеціалісти Центру з надання безоплатної правової допомоги здійснили черговий виїзд мобільної групи. Цього разу правові консультації юристи надавали жителям Великих Вільмів та Сули Сумського району.

Під час заходів до фахівців зверталось багато громадян, здебільшого питання яких стосувалися порядку стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки над дитиною, земельних відносин та спадкових справ.

Крім того, мобільна виїзна група завітала до сільських шкіл, де юристи говорили з педагогічними колективами та школярами про таке явище як булінг. Під час розмов фахівці пояснили, яка відповідальність чекає на кривдника за скоєння цькування вперше (штраф в розмірі від 850 до 1700 гривень або громадські роботи від 20 до 40 годин) та за булінг, вчинений повторно протягом року (штраф від 1700 до 3400 гривень або громадські роботи від 40 до 620 годин).

Варто зазначити, що громадяни, які раніше вже користувались послугами мобільної групи, чекають на подальші зустрічі з фахівцями задля вирішення проблем, з якими вони зустрічаються у повсякденні. Таке положення справ свідчить, що робота мобільної групи є необхідною.

 

***

ВЧАСНО ВИКОНАНЕ РІШЕННЯ СУДУ ДОЗВОЛЯЄ УНИКНУТИ ДОДАТКОВИХ ПЛАТЕЖІВ ТА ОБМЕЖЕНЬ

 

Судове рішення може бути виконане у добровільному або примусовому порядку. Державний виконавець приступає до виконання рішення суду відразу після відкриття виконавчого провадження і застосовує примусові заходи стягнення. Окрім того, боржник сплачує виконавчий збір та витрати виконавчого провадження.

Тож з метою економії свого часу та коштів варто виконувати рішення суду добровільно (до моменту пред’явлення його до органів юстиції). Особи, які забезпечують добровільне виконання, наділяються певними перевагами –такими, як уникнення включення до Єдиного реєстру боржників та арешту коштів і майна.

Боржник на Роменщині, усвідомлюючи масштабність примусових заходів впливу, самостійно сплатив на користь стягувача-фізичної особи борг у сумі понад 115 тисяч гривень. Однак, не обійшлося і без витрат виконавчого провадження та виконавчого збору, оскільки боргові кошти в добровільному порядку так і не сплатив.

Глухівська філія одного із держпідприємств, була менш обачною та вирішила розв’язувати свої проблеми довшим шляхом. Дочекалася арешту коштів на рахунках, перевірки майнового стану та арешту майна.

Такі дієві заходи впливу, застосовані державним виконавцем, стали підставою для сплати не тільки 281 тисячі гривень заборгованості, а й 28 тисяч гривень виконавчого збору та витрат виконавчого провадження.

Отже боржники мають право самостійно обирати порядок виконання рішення суду – добровільно, без додаткових витрат коштів та часу, чи все ж таки шляхом примусового виконання.

 ***

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

 

Доброго вечора! Ми з нареченою плануємо одружитись навесні. Щоб не опинитися серед сімейних пар, які сваряться через кожну копійку, хочемо укласти шлюбний договір. Знаю, що така практика для України є новою, тому розкажіть, будь ласка, про неї більш детально?

                        Артем Миколаєнко

 

На диво багато українців не знають, що у 1992 році Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб і сім'ю України», де вперше було зафіксовано таке поняття, як шлюбний договір. Однак цей вид договорів поки що не набув достатньої популярності серед українських родин. Минулого року такий договір підписали всього 2544 подружжя, а це трохи більше 1% від кількості укладених у 2018 році шлюбів.

 

Як укладати шлюбний договір?

Шлюбний договір укладається у письмовій формі в 3 примірниках і нотаріально посвідчується державним або приватним нотаріусом. Хочу зауважити, що перед оформленням документів нотаріус повинен роз’яснити сторонам їхні права і обов’язки.

При цьому, договір може бути укладено як особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, і тоді він вступає в силу в день реєстрації шлюбу, так і вже одруженою парою. У такому випадку документ почне діяти з моменту нотаріального посвідчення.

 

Що може бути внесено у договір?

Загалом шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям та визначаються їхні майнові права й обов'язки. Дружина та чоловік мають право внести в договір будь-які умови, які не суперечать чинному законодавству, наприклад: 

          визначення  майна, що є спільною сумісною власністю, тобто набуте подружжям в період перебування в зареєстрованому шлюбі;

          визначення майна, яке передається чоловіком чи дружиною на спільні потреби сім’ї та встановлення правового режиму майна, подарованого подружжю у зв’язку з реєстрацією шлюбу;

          встановлення  порядку поділу майна у разі розірвання шлюбу;

          встановлення порядку користування майном та житлом;

          право на  утримання одному з подружжя, строк і розмір виплати аліментів;

          інші умови, що врегульовують майнові відносини між подружжям (порядок користування грошовими коштами, порядок виконання кредитних чи інших майнових зобов’язань, зобов’язання одного з подружжя щодо здійснення оплати за лікування чи навчання іншого або дитини тощо).

У договорі, як правило, не прописуються конкретні суми, а все обчислюється в процентному співвідношенні. Водночас, українським законодавством заборонено регулювання шлюбною угодою особистих відносин між подружжям, а також особистих відносин між батьками і дітьми.

 

Скільки діє шлюбний договір?

 

У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії та за бажанням сторін, можуть передбачатися строки тривалості окремих прав та обов'язків. Крім того, сторони можуть зазначити чинність окремих умов договору навіть після припинення шлюбу.       

 

Чи можна змінити умови договору ?

 

Звісно можна, але хочу попередити, що одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Внести зміни до шлюбного договору можна двома шляхами:

1.      якщо обидва з подружжя бажають змінити умови шлюбного договору, вони звертаються до нотаріуса із відповідною заявою;

2.      на вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути змінений за рішенням суду, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

 

За яких умов шлюбний договір може бути розірваний або визнаний недійсним?   

 

Процедура така сама, як і для внесення змін до договору, тобто  припинення дії шлюбного договору відбувається за таких підстав:

1.      відмова подружжя від договору шляхом подання заяви до нотаріуса;

2.      розірвання шлюбного договору на вимого одного з подружжя за рішенням суду.

Одностороння відмова від шлюбного договору також не допускається.

Той з подружжя, хто подав позов про розірвання шлюбного договору, повинен довести суду обставини, які спонукали до прийняття такого рішення. Крім того, шлюбний договір може бути визнаним повністю або частково недійсним. Якщо шлюбний договір визнано недійсним частково, в решті частин він збереже свою дію.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

Зі свого боку додам: особисто я радив би подружнім парам і тим, хто лише планує одружитися, не нехтувати таким інструментом, як шлюбний договір. Адже яким би не було сильним кохання в день весілля, ніхто не застрахований від життєвих змін. Підписання контракту дає чітке розуміння, з чим залишиться кожен з членів подружжя після розлучення. А у багатьох випадках саме договір стає реальним механізмом зберегти власність у разі виникнення претензій, котрі стосуються боргів одного з подружжя.

Так само на випадок розлучення договір може містити умови утримання дітей, терміни і розмір виплат. А аліменти в такому випадку стягуватимуться на підставі виконавчого напису нотаріуса без необхідності довгої судової тяганини.

Мін’юст зробив усе можливе, щоб зробити одруження простим і комфортним. Однак слід пам’ятати, що шлюб – це не забавки, а серйозний крок, тож ставитися до нього треба відповідально.

 

 

  ***

 

ШТРАФИ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ЗАКОНОМ #ЧужихДітейНеБуває, Б’ЮТЬ

ПО КИШЕНІ НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ

 

            Спокійно жити і надалі накопичувати борги перед дітьми заважають положення закону #ЧужихДітейНеБуває. Ним запроваджена система фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліменти своїй дитині більше року – від 20% до 50% від суми боргу.

            До речі, з початку 2019 року на користь дітей Сумщини з неплатників аліментів вже стягнуто 351 тисячу гривень штрафу.

            Так, на Охтирщині, на батька, який заборгував своєму синові більше 29 тисяч гривень, за порушення строків сплати аліментів були нараховані штрафні санкції у розмірі 13 тисяч гривень. Окрім того, державним виконавцем були внесені відомості про батька до Єдиного реєстру боржників аліментів, винесені постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання, а також накладені арешти на майно та кошти боржника. Такі заходи примусового виконання, змусили чоловіка сплатити аліментну заборгованість, штраф та виконавчий збір у повному обсязі.

            Сумчанин, розлучившись зі своєю дружиною та переїхавши до іншого міста, жив своїм повсякденним життям, доки не усвідомив, що перебуває в розшуку, як злісний неплатник аліментів своїм дітям, яким він заборгував більше 37 тисяч гривень. Не бажаючи перебувати в розшуковій базі Національної поліції України та в Єдиному реєстрі боржників, бути притягнутим до адміністративної відповідальності у вигляді  суспільно корисних робіт та маючи намір жити «без обмежень» передбачених законом #ЧужихДітейНеБуває, батько знайшов кошти та сплатив всю суму в повному обсязі. Окрім того, ним було сплачено штраф у розмірі більше 11 тисяч гривень та виконавчий збір.

            Ще один житель міста Суми, заборгувавши своїй дитині 41 тисячу гривень, отримав від державного виконавця 4 обмежувальні постанови. Зважаючи на вказані обставини, боржником було сплачено 41 тисячу гривень аліментної заборгованості, майже 4 тисячі гривень штрафу та виконавчий збір.

            Отож закон #ЧужихДітейНеБуває не дозволить залишити у спокої батьків, які мають заборгованість перед власними дітьми та змусить віддати на користь малечі не тільки передбачені рішенням суду аліменти, а ще й штрафи, нараховані за порушення строків сплати аліментів.

 

            ***

 

 

ПІЗНАВАЛЬНИЙ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕНЬ,

ПРОВЕДЕНИЙ З ФАХІВЦЯМИ ЮСТИЦІЇ

 

Для того, щоб стати гарним юристом, юним правникам необхідно постійно збагачувати себе знаннями та переймати досвід від практикуючих юристів.

Юстиція Сумщини надає студентам можливість спілкування з висококваліфікованими фахівцями та ознайомлення з їх роботою.

Так, до обласної юстиції завітали студенти-правники Сумського державного університету.

Молодим людям розповіли чим займаються державні виконавці та як здійснюється примусове виконання рішень суду та інших органів.

Ознайомили з новелами в законодавстві, внесеними двома пакетами законів #ЧужихДітейНеБуває, якими було змінено процедуру виконання рішень, порядок виїзду дітей за кордон з одним з батьків, посилено заходи впливу на боржників обмеженнями, які тривають до повного погашення заборгованості.

В рамках правопросвітницької кампанії «Я маю право на виконання рішення суду!», запровадженої в межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», студентів проінформували про переваги добровільного виконання рішення суду та про звернення стягнення на заробітну плату, стипендію та пенсію боржників у разі не сплати заборгованості самостійно.

Розповіли, що таке нотаріат, який є структурним підрозділом управління юстиції, про особливості роботи державних та приватних нотаріусів.

Також зі студентами поговорили на тему корупції з метою формування у молодого покоління негативного сприйняття корупції та переконання не чинити того, за що законом передбачено покарання.

Бажаючи пізнати якомога більше, студенти задавали запитання фахівцям юстиції, цікавилися стажуванням в органах юстиції та умовами проходження конкурсу.

Також молодь ознайомили з відкритим у 2019 році Центром виконання рішень, де громадяни у комфортних умовах, без черг можуть отримати якісну та сервісну допомогу у сфері примусового виконання рішень.

З кожним кроком юстиція стає ближчою до людей і студенти мали змогу в цьому переконатися.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту