Новини

Юстиція інформує

ImageСПІВПРАЦЯ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ З ПРОЕКТОМ GOCAMP: ЗНАННЯ, ЩО ДОПОВНЮЮТЬ ОДНЕ ОДНОГО

Фахівці юстиції Сумщини у рамках проекту GoCamp провели уроки «Я МАЮ ПРАВО!» та #СтопБулінг для учнів Самотоївської школи Краснопільського району.

Найбільший у Європі освітній проект GoCamp навчає дітей іноземної мови, умінням долати мовні та культурні бар'єри, розвивати критичне мислення та замислюватись над вибором майбутньої професії.

Гарним доповненням стала й правова інформація, яку принесли в шкільні класи фахівці юстиції, адже знати свої права, уміти їх захищати потрібно з дитинства. Вдало вибрана форма подачі матеріалу – ігри, малювання, дискусії – сприяла кращому запам’ятовуванню.

Особлива тема у спілкуванні – #СтопБулінг, правники розповіли учням про мотиви вчинення булінгу, риси агресора, жертви та спостерігача, як захиститися від булінгу та куди звертатися у разі його вчинення.

Такі спільні заходи органів юстиції з зарубіжними освітніми  проектами здійснюються заради благородної мети – виростити молоде покоління сучасним, з європейським мисленням і бажанням досягати результатів силою своїх знань і вмінь.

***

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БОРЖНИКІВ ЗІ СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ – ЯК РЕЗУЛЬТАТ ВЗАЄМОДІЇ З ЦЕНТРАМИ ЗАЙНЯТОСТІ

Одним із заходів примусового виконання рішень, яким може бути забезпечено виконання рішень судів про стягнення аліментів є звернення стягнення на заробітну плату боржника. Вирішення питань, пов’язаних з регулюванням зайнятості населення та їх працевлаштування є завданням Державної служби зайнятості.

З метою забезпечення належного виконання рішень судів про стягнення аліментів державною виконавчою службою Сумщини були вжиті заходи щодо налагодження взаємодії органів державної виконавчої служби з міськими, районними та міськрайонними центрами зайнятості, зокрема щодо сприяння у працевлаштуванні боржників за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Так, всіма відділами державної виконавчої служби юстиції Сумщини були здійснені спільні наради з центрами зайнятості щодо примусового виконання рішень про стягнення аліментів.

За результатами нарад було досягнуто домовленості у сприянні працевлаштуванню центрами зайнятості осіб, які є платниками аліментів, таким чином забезпечуючи права дітей на отримання належних їм коштів.

***

ВИКОНАВЦІ СТЯГЛИ ОБОВЯЗКОВУ ПЛАТУ ЗА ОРЕНДУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Для ведення підприємницької діяльності не обов’язково мати у власності особисте майно чи земельні ділянки, їм можна отримати в оренду.

У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом визначених строків, такий орендатор притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

В Охтирці для ведення підприємницької діяльності товариство з обмеженою відповідальністю отримало в оренду земельну ділянку. Працювали на своє благополуччя, проте про обов’язок сплачувати орендну плату забули.

До такого несумлінного орендаря було винесено рішення про стягнення штрафу у розмірі понад 63 тисячі гривень. І знову самостійно рішення суду не виконувалося.

Враховуючи дану ситуацію, державною виконавчою службою юстиції Сумщини були застосовані заходи примусового стягнення.

Так, боржник мусив сплатити борг значно більший, ніж сума своєчасної орендної плати.

Даний приклад є свідченням того, що жодне порушення закону не залишиться безкарним і всі громадяни повинні це пам’ятати.

***

ПОРАДУВАЛИ ДІТЕЙ СПЛАЧЕНИМИ АЛІМЕНТАМИ

Юстиція Сумщини продовжує працювати над виконанням закону #ЧужихДітейНеБуває, знаходячи важелі впливу на кожного боржника.

Батько із Сум накопичив борг перед власною дитиною у сумі 31 тисяча гривень. Ніяк не вдавалося йому сплатити борг,  який тепер, коли працює ІІ пакет законів і нараховуються штрафні санкції за невчасну сплату аліментів, ще збільшився. Можливо, чоловік не розумів усю серйозність ситуації і те, що в питанні захисту дітей з органами юстиції співпрацюють і прикордонні служби. Отож зібравшись за кордон, він не очікував, що через аліментний борг він не може виїхати за межі країни. Це був серйозний аргумент, який і вплинув на прийняття «чоловічого» рішення – борги по аліментах разом зі штрафом та виконавчим збором стягнуто.

Подібні ситуації й у Лебединському районі: один батько заборгував своєму сину понад 23 тисячі гривень, інший – майже 29 тисяч гривень.

Винесені державним виконавцем чотири обмежувальні постанови подіяли на одного батька – син Євген отримав належні йому понад 23 тисячі гривень, окрім того батьком було сплачено штраф у розмірі 20 відсотків від суми боргу, а бюджет поповнився виконавчим збором у розмірі 10 відсотків від суми боргу. Іншого батька чекають 120 годин суспільно-корисних робіт, вже призначені судом. І тільки тоді син Владислав дочекається від батька коштів.

Неплатник з Тростянецького району, до якого застосовувались примусові заходи у вигляді тимчасових обмежень, і який сплатив 38 тисяч гривень боргу по аліментах, тепер чітко знає: краще платити вчасно. Отож, працюючи в Польщі, він, щоб не допустити виникнення боргу за період понад 3 місяці, приїздить і сплачує аліменти.

Отож, закон #ЧужихДітейНеБуває працює, він дисциплінує батьків, які, на жаль, допускають безвідповідальне ставлення до своїх дітей.

***

 

ВІДДАТИ БОРГ КОЛИШНІЙ ДРУЖИНІ ДОПОМОГЛИ ДЕРЖАВНІ ВИКОНАВЦІ

Поділ спільного майна подружжя для окремих пар виявляється дуже болючим питанням. Не всім вдається розійтися мирно, часто у пар залишається багато образ одне на одного і ніхто не бажає віддавати іншому бодай щось. Однак, виконуючи рішення суду, державні виконавці знаходять важелі впливу і в таких ситуаціях.

З жителя Сумського району державні виконавці стягнули 62 тисячі гривень компенсації за виділене спільне майно подружжя лише після виявлення транспортного засобу та його опису. Окрім того, боржник поповнив державний бюджет на суму 6 тисяч гривень за рахунок виконавчого збору.

***

 

МОБІЛЬНА ГРУПА ЮРИСТІВ ПРАЦЮВАЛА НА НЕДРИГАЙЛІВЩИНІ

 

Юстиція Сумщини продовжує масштабну роботу щодо поширення правової допомоги містами і районами  області. Для цього щотижня  мобільні групи фахівців-юристів виїжджають у населені пункти, щоб відповісти на актуальні запитання громадян, розповісти про сервіси Мінюсту, спрямовані на вдосконалення форматів надання послуг.

Сьогодні мобільні групи, у складі яких фахівці обласної юстиції та системи безоплатної правової допомоги, працювали в Недригайлівському районі: у селі Сакуниха та безпосередньо селищі, яке є центром однієї з найбільших в області об’єднаних територіальних громад.

Відповіді, розгляд проблемних ситуацій, що стосувалися орендних відносин між власниками земельних паїв та орендодавцями, широка роз’яснювальна робота – кожного разу це високопрофесійне спілкування.

Воно – ефективне, і підтверджує принцип роботи сьогоднішньої юстиції – бути відкритими для людей.

***

ЗУСТРІЧІ ЗІ СТУДЕНТАМИ

 

Напередодні Міжнародного дня студентів керівник юстиції Сумщини, заступники та спеціалісти спілкувалися зі студентами-правниками всіх сумських вишів.

Ми завжди раді зустрічі зі студентами, тим більше, що сьогодні є нагода поспілкуватися та поділитися досвідом.

Теми для розмови досить змістовні: важливість професії правника в сучасній Україні; значення судової реформи, яка покликана сприяти ефективності виконання судових рішень;  участь молоді у впровадженні реформи державної служби.

Юстиція Сумщини бачить і своє місце в тому, щоб сьогоднішні студенти, отримавши диплом юриста, стали фахівцями в обраній професії. І так обов’язково буде, адже сьогодні ми маємо багато форм співпраці зі студентами юридичних спеціальностей, щоб їхні теоретичні знання поєднувалися з практикою. Наші відділи – місце навчальних практик, ми залучаємо студентів до проведення інформаційних кампаній, допомагаємо роботі студентських юридичних клінік.

Майбутні юристи, які виростуть з сьогоднішніх студентів своїми знаннями і переконаннями забезпечать в Україні торжество права, це найважливіше завдання.

***

ЛІГА СТУДЕНТІВ АСОЦІАЦІЇ ПРАВНИКІВ УКРАЇНИ ЯК НОВИЙ ПАРТНЕР ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ

 Фахівці юстиції Сумщини зустрілися з активістами Сумського осередку Ліги студентів Асоціації правників України.

Відтепер юстиція має нових партнерів у реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», проведенні інформаційних флешмобів, адже  молоді, активні, креативні, дієві – долучаються своєю енергією до всіх справ заради поширення правових знань. 

Студенти отримали від фахівців юстиції актуальну інформацію про протидію булінгу та домашньому насильству, цікавою була новина про можливість отримати податкову знижку на навчання.

Булінг та домашнє насильство – теми, як говориться, на часі: хто несе відповідальність за їх вчинення, що робити, де і як отримати допомогу.

Обговорили тему протидії хабарництву, яка з початком навчального процесу може бути особливо актуальною, оскільки відповідальність за хабар несуть обидві сторони, і та, що його дає, і та, що його отримує.

Юстиція Сумщини залучає до своїх проектів молодь, адже саме вона є тією активною силою, яка здатна підтримувати нове і творити перспективне.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту