Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Шахраї!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області застерігає всіх платників податків бути обережними в зв’язку з тим, що працюють шахраї, які телефонують від імені начальника Управління та працівників Конотопської ОДПІ та вимагають гроші.

Просимо не піддаватись на провокації та повідомляти про такі випадки ГУНП в Сумській області за телефоном 102

Власникам касових апаратів спростили «життя»

Для суб‘єктів підприємницької діяльності, які використовують реєстратори розрахункових операцій, є приємні законодавчі нововведення. Зокрема, наказом Міністерства фінансів України від 20 вересня поточного року за № 773 передбачено спрощення процедури реєстрації та застосування РРО. Наказом визначено, що реєстрація РРО здійснюватиметься на підставі однієї заяви без додатків. Крім того передбачено обмін електронними документами між виробником, центром сервісного обслуговування, суб’єктом господарювання та ДФС. Такий обмін здійснюватиметься засобами інформаційної системи фіскальної служби.

Разом з тим звертаємо увагу платників, що зазначені зміни відбуватимуться поетапно. Скажімо перший етап передбачає зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденні z-звіти) в електронній формі. Також здійснюється за спрощеним порядком ведення книги обліку розрахункових операцій (книга ОРО)/журналу використання РРО з купівлі-продажу іноземної валюти. На підставі заяви без додатків здійснюватиметься перереєстрація РРО/книг ОРО у разі зміни даних щодо суб’єктів господарювання, які зазначаються у реєстраційному посвідченні/книзі ОРО та пов’язані з перейменуванням районів у містах, вулиць тощо. А от реєстрація РРО, книги ОРО на підставі однієї заяви без додатків – це вже другий етап який набере діятиме після набрання чинності наказу про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО.

 

Неприпустимість використання праці неоформлених працівників та виплати заробітної плати «у конвертах»"

Якщо ви маєте намір працевлаштуватися або вже працюєте,  вимагайте від роботодавця укладання з вами трудової угоди та сплати єдиного соціального внеску.

Адже, працюючи неофіційно, ви позбавляєте себе трудового стажу, майбутньої пенсії, втрачаєте відпустки, лікарняні та соціальні гарантії.  

На даний час до страхового стажу при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, за які повністю сплачений єдиний внесок із заробітної плати у сумі не меншій мінімальної.

Нагадуємо усім, що в регіоні триває робота щодо легалізації зарплат і зайнятості населення.

Контролюючими органами області проводяться спільні перевірочні заходи.

Будьте відповідальними – не порушуйте законодавство.

 

Провідник потягу приховав 104 банки ікри

На митному посту «Хутір-Михайлівський» працівники Сумської митниці ДФС виявили факт недекларування товару.

Під час митного огляду купе провідника одного з вагонів потягу «Москва – Кишинів» митники  виявили 104 банки ікри лососевої. Провідник приховав товар в одному з матраців на верхній полиці купе. Про товар правопорушник не заявив при усному опитуванні та не задекларував його за встановленою формою.

Товар вилучено та передано для зберігання на склад митниці.

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил відповідно до ст.483 Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю».

 

 

Фізична особа продає легковий автомобіль: як сплачувати ПДФО

Конотопська ОДПІ нагадує, що дохід від продажу фізичною особою протягом року одного легкового автомобіля, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Тобто, в такому  випадку у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку.

Водночас, у разі продажу протягом звітного  року двох та більше легкових автомобілів  отриманий дохід  оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

З такого доходу також сплачується військовий  збір за ставкою 1,5%.

Дохід від продажу легкового автомобіля  визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості  транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому КМУ (для кожної марки, моделі  транспортного засобу з урахуванням року випуску та пробігу), і  оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Фізична особа (продавець)  під час  оформлення договору відчуження  іншій  фізичній особі легкового автомобілю в органі, який здійснює  реєстрацію (перереєстрацію) транспортних  засобів або через товарну біржу, зобов’язана самостійно сплатити  до бюджету податок з доходів фізичних осіб та військовий збір. Орган, який здійснює  реєстрацію (перереєстрацію)  транспортних засобів, виконує функції податкового агента  стосовно подання до контролюючого органу  інформації про суму доходу та суму сплаченого податку (податковий розрахунок Ф.№1ДФ).У разі нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу  легкового автомобіля з іншою фізичною особою податок сплачується до  нотаріального посвідчення такого договору.

Якщо одною стороною договору купівлі – продажу  є юридична особа   чи фізична особа – підприємець, така особа  виконує обов’язки податкового агента та перераховує  ПДФО та військовий збір з суми отриманого доходу фізичною особою,   з урахуванням  інформації  про черговість продажу автомобіля, зазначеної платником  у договорі купівлі – продажу чи в окремій заяві.  

 

 

 На Сумщині припинено діяльність нелегального заводу ПММ

Працівники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області припинили діяльність нелегального заводу з виробництва паливно-мастильних матеріалів.

На виконання вимог Генерального прокурора України щодо виявлення  та припинення порушень чинного законодавства у сфері виробництва та реалізації пального співробітниками оперативного управління та слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області за координації прокуратури області викрито незаконне виробництво паливно-мастильних матеріалів, яке проводилось шляхом відкриття підпільного заводу.

Встановлено, що на територію заводу завозилась вуглеводна сировина  невідомого походження. Використовуючи обладнання заводу, що забезпечує масове виробництво, шляхом переробки сировини (крекінгу) здійснювалося виготовлення бензину та дизельного пального сумнівної якості. Воно в подальшому реалізовувалось як юридичним, так і фізичним особам через мережі АЗС. Акцизний податок з даної діяльності не сплачувався. При цьому, нелегальне виробництво ПММ проводилось без документів дозвільного характеру на виготовлення і використання небезпечних хімічних речовин, а також документів з питань екологічної безпеки виробничого комплексу.

На підставі ухвали суду проведено обшук на території нелегального заводу. У ході обшуку виявлено і вилучено сировину та товар загальним об’ємом понад 143 тисячі літрів, а також промислове нафтопереробне обладнання, яке використовувалось в незаконній діяльності.

Загальна орієнтовна вартість вилучених товарно-матеріальних цінностей становить 7,4 млн. гривень.

Перейти до вмісту