Новини

Юстиція інформує

ImageДУМКА СІЛЬСЬКИХ МЕШКАНЦІВ КРАСНОПІЛЬЩИНИ

 СПІВЗВУЧНА ІНІЦІАТИВІ МІН`ЮСТУ

Юстиція Сумщини продовжує вивчати думку сільського населення щодо діяльності «Уповноважених осіб» Мін'юсту для здійснення нотаріальних дій (законопроект № 9140).

Нині багато українців не можуть оформити землю, скласти заповіт чи подарувати своє майно нащадкам. Прийняття даних законодавчих змін та запровадження інституту Уповноважених осіб Мін’юсту дасть можливість забезпечити якісними, зручними, а головне – доступними послугами у сфері нотаріату жителів сільської місцевості.

Опитування показало, що жителі Краснопільського району, до яких завітали фахівці юстиції Сумщини, також зустрічаються з проблемами доступності нотаріальних послуг. І думка сільського населення звучить переконливо: селяни підтримують таку ініціативу.

Нагадуємо, стати учасником опитування можна, заповнивши друковану форму, а також в режимі онлайн, просто перейшовши за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdF4zBn947gSvHNda6J8etW3eQ6pWCpDwZl8I6dd8yZnUmdoA/viewform.

            Можливо, саме ви допоможете сформувати вірну картину про потребу в нотаріальних послугах на селі.

Наголошуємо, що опитування триватиме до 01 листопада 2018 року.

 

#MinJust4U #МінЮстДляСела

***

ТУТ НАРОДЖУЄТЬСЯ ЩАСТЯ: У СУМАХ УРОЧИСТІ ЦЕРЕМОНІЇ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБІВ ВІДБУВАТИМУТЬСЯ У МУНІЦИПАЛЬНІЙ ГАЛЕРЕЇ

Перші три реєстрації шлюбів відбулися сьогодні у Сумській міській галереї (Агенція промоції «Суми»). Красива висока зала, червона доріжка, гості з пишними букетами на білосніжних стільцях – атмосфера вишуканості додає прекрасних моментів незабутньому дійству народження родини.

«Стиль роботи юстиції Сумщини – пошук найкращих варіантів надання послуг, щоб громадянам було зручно й комфортно, – говорить начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун. – Одруження – незабутня подія для молодят, їхніх батьків, це старт для нового життя і тому хочеться, щоб це була дійсно красива церемонія у прекрасному місці».

Місто Суми потребує Палацу одружень, про це діалог з міською владою ведеться вже давно. Нині Сумським міським головою Олександром Лисенком прийняте рішення, щоб урочиста церемонія державної реєстрації шлюбів за заявами, поданими до Ковпаківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, відбувалася у Сумській міській галереї (Агенція промоції «Суми»). Це комунальне підприємство Сумської міської ради.

Отож сьогодні, 26 жовтня, три пари молодят одружилися саме у залі Сумської міської галереї. Молодята не приховували своєї радості і щиро дякували організаторам за таку нагоду – одружитися в прекрасному іміджевому куточку Сум.

Отож, можна вважати, що традицію одружуватися у наповненому творчими енергіями і позитивом місці започатковано.

Варто сказати, що Ковпаківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану працює в звичному режимі, всі послуги надаються згідно графіка роботи. А в п’ятницю і суботу молодята мають можливість обрати для урочистої реєстрації шлюбу Сумську муніципальну  галерею, це додасть події неймовірної вишуканості і краси.

***

ДО НАДАННЯ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ ДОЛУЧАЮТЬСЯ ЮРИДИЧНІ КЛІНІКИ

Холодний осінній день виявився продуктивним та насиченим – традиційний виїзд робочої мобільної групи увінчався успішною ініціативою. Вперше до консультування громадян «на виїзді» долучилася юридична клініка Сумського національного аграрного університету. Юстиція Сумщини впроваджує нові форми взаємодії зі студентами, адже це чудова нагода для них перейняти досвід надання консультацій та й взагалі спілкування з людьми, які так необхідні для юриста.

Сьогодні спеціалісти мобільної групи відвідали Краснопільщину. Цього разу безкоштовні правові консультації отримали жителі села Угроїди та самого районного центру.

Бажаючі отримати правову допомогу, радо підходили до розгорнутої спеціалістами-правниками консультаційної точки. Питання були найрізноманітніші: оформлення спадщини, порядок виплати «дітям війни», як переоформити свідоцтво про одруження та паспорт. Переселенцям було роз’яснено порядок поновлення документів, які були втрачені на непідконтрольній Україні території.

Завдяки проекту «Я МАЮ ПРАВО!» вже багато селян вирішили свої проблеми правового характеру і тому на приїзд мобільної групи люди завжди чекають. Фахівці юстиції не тільки надають повні, вичерпні та кваліфіковані відповіді, а ще й інформують селян з актуальних питань: як протидіяти булінгу та домашньому насильству, які права гарантуються захисникам України, як отримати аліменти та як оформити договір оренди землі, а також про переваги впровадження законопроекту № 9140 щодо захисту економічних та спадкових прав громадян у сільській місцевості.

Юстиція – відкрита для людей!

***

 

КОНСОЛІДУЄМО СВОЇ ЗУСИЛЛЯ НА ДОПОМОГУ ДІТЯМ

Спеціалісти юстиції Сумщини взяли участь у зустрічі за круглим столом присвяченій темі «Реагування на випадки насильства над дітьми», який відбувся у «Клініці, дружній до молоді» Дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди. Цей захід зібрав всіх небайдужих до дитячої долі людей – представників державних установ, психологів, лікарів, поліцейських, центру з надання безоплатної правової допомоги, правозахисників, журналістів та громадських організацій.

Говорили про те, як виявити насильниці дії над дітьми та як реагувати у в таких випадках. Присутні ознайомились з інформаційними буклетами від Міністерства юстиції України щодо протидії домашньому насильству, а також отримали номери телефонів, за якими необхідно звернутися у разі проявів жорстокості.

Результатом зустрічі стало розроблення механізму взаємодії, який забезпечить негайне реагування на кожний з випадків насилля в родинах та освітніх закладах, щоб якісно працювати та діяти в інтересах дітей.

***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

РОЗЛУЧЕННЯ І РОЗПОДІЛ МАЙНА…

Павле Дмитровичу, доброго вам дня! Ми з дружиною прожили разом 12 років, маємо спільну дитину. Однак, так сталося, що вирішили далі жити окремо. В принципі претензій одне до одного у нас немає, і ми готові розійтися без скандалів. Скажіть будь ласка, чи можемо ми самі розділити майно без звернення до суду? І чи впливає на розділ те, з ким живуть діти? Дякую вам за відповідь.

Микола Троць

Чи може колишнє подружжя самостійно розділити майно?

Звичайно, може. Для цього слід укласти відповідний договір, який треба нотаріально посвідчити. Більше того, практика свідчить: досягнення домовленості між дружиною і чоловіком щодо користування майном є найкращим варіантом, який економить час та зберігає нерви колишніх членів подружжя.

Що робити, якщо подружжя не знайшло спільної мови?

Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, в такому разі спір може бути вирішений судом.

За загальним правилом, частки майна дружини та чоловіка у разі поділу є рівними. Однак, це правило не є аксіомою. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, які мають істотне значення.

Наприклад, якщо один з подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дітей, приховував заробітки й статки, знищив чи пошкодив спільне майно, суд може збільшити розмір частки на користь другого члена подружжя.

Чи впливає на поділ майна те, з ким житимуть діти?

Судова практика свідчить про те, що частка майна дружини або чоловіка може бути збільшена, якщо з ними проживають діти до досягнення повноліття й навіть дорослі, якщо вони є непрацездатними.

Однак, у цьому випадку розмір аліментів, які одержує той з батьків, з ким проживають діти, має бути визнаним недостатнім для забезпечення фізичного чи духовного розвитку дитини, або її лікування.

Також варто враховувати новації законодавства, внесені в рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває, відповідно до яких діти мають право на майно, що є у спільній сумісній власності батьків і дітей.

Якщо виділ на користь дітей майна неможливий, вони мають право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

Де можна отримати більш детальну інформацію?

Щоб отримати більше детальну інформацію, консультацію щодо вашого конкретного випадку чи пораду щодо оформлення необхідних документів звертайтеся до нашої системи безоплатної правової допомоги.

Дізнатись, де розташований найближчий до вас центр або бюро надання безоплатної правової допомоги, можна за телефоном контакт-центру системи БПД 0 (800) 213-103 цілодобово та безкоштовно в межах України.

***

 

 

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ СТАЛИ ДІЄВИМ МЕТОДОМ ДЛЯ ПОГАШЕННЯ АЛІМЕНТНИХ БОРГІВ ДИТИНІ

 

Тростянчанин Олександр заборгував своїй дитині понад 40 тисяч гривень аліментів. Ця історія могла б тривати дуже довго, адже чоловік ніде не працював та майна не мав. Але сьогодні держава має дієвий механізм, який у народі назвали дуже просто: «бери мітлу, замітай вулиці і так заробляй на свою дитину».

Отож державний виконавець склав протокол щодо порушення боржником статті 183-1 КУпАП та виніс тимчасові обмеження. За постановою суду Олександр відпрацював 120 годин суспільно корисних робіт, погасивши заборгованість в сумі понад 2 тисячі гривень.

Зрозумівши, що треба вирішувати питання аліментного боргу перед дитиною, і щоб уникнути подальшого застосування до нього суспільно корисних робіт, чоловік працевлаштувався в місті Київ та протягом чотирьох місяців сплатив частково заборгованість в сумі більше ніж 18 тисяч гривень. А трохи пізніше – залишок боргу в сумі понад 20 тисяч гривень.

Нагадаємо, що на Сумщині є непоодинокі випадки повторного застосування до боржника суспільно корисних робіт. Так, наприклад, для двох неплатників аліментів з Великої Писарівки, одного протоколу виявилось замало і фізична праця не переконала чоловіків добросовісно ставитись до виконання своїх батьківських обов’язків. Тож коли ситуація повторилась, державний виконавець повторно склав протоколи щодо горе-батьків і останні вже приступили до виконання суспільно корисних робіт.

Загалом, за рахунок суспільно корисних робіт стягнуто майже 66 тисяч гривень аліментів.

***

 

СТРАХ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

ЗМУШУЄ ПЛАТИТИ АЛІМЕНТИ

 

На Буринщині батько Іван протягом двох років накопичував заборгованість перед своєю дитиною, а тепер завдяки обмежувальним постановам, передбаченим законом #ЧужихДітейНеБуває, він вимушений був сплатити більше 25 тисяч гривень аліментів та фінансові санкції у розмірі 30% від суми боргу, а також 10% виконавчого збору.

У Білопільському районі єдиним впливом на батька Віталія, небажаючого платити аліменти, стало відкриття кримінального провадження за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дитини. Злякавшись кримінальної відповідальності, він сплатив 30 тисяч гривень аліментної заборгованості. Проте за ним ще залишається заборгованість зі сплати аліментів у розмірі близько 10 тисяч гривень та зі сплати фінансових санкцій у розмірі 50% від суми боргу, які наразі перебувають на виконанні в органах юстиції.

Сумчанин Олександр не переймався тим, що його син потребує уваги, піклування та підтримки, як моральної так і фінансової, отож заборгованість перед дитиною сягнула 33 тисяч гривень. Державним виконавцем застосовано заходи примусового впливу, які не дозволили боржнику перетнути кордон, що й змусило батька сплатити борг перед своїм сином навіть на місяць наперед.

Міністерство юстиції України, маючи такий інструмент впливу як закон #ЧужихДітейНеБуває, стимулює батьків відповідальніше ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків та надавати дітям необхідну увагу і турботу хоча б у вигляді належних їм аліментів.

Загалом з початку року на користь дітей Сумщини стягнуто понад 102 мільйони гривень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту