27 сесія 7 скликання (19.10.2018)

Про Програму сталого розвитку туризму в Конотопському районі на 2018-2020 роки

                               Image                      

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ СЬОМА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

19.10.2018

Про   Програму сталого

розвитку  туризму   в

Конотопському районі

на 2018-2020 роки

 

 

З метою забезпечення розвитку туристичної галузі, сприяння збереженню і розвитку культурного потенціалу в Конотопському районі, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 березня    2017 року № 168-р «Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року», керуючись статтею 43 Закону України «Про  місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1. Затвердити Програму  сталого розвитку туризму в Конотопському  районі  на 2018 – 2020 роки (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів районного бюджету та    відповідальним виконавцем програми відділ культури Конотопської районної державної адміністрації.

3. Рекомендувати сільським радам розробити місцеві програми сталого розвитку туризму та передбачити фінансування даних витрат з місцевих бюджетів.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

Голова  районної ради                           А.В.Боярчук

 

Аліна Тимощук   6 61 49

Надіслано: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту -1, фінансовому управлінню Конотопської районної державної адміністрації – 1, відділу культури Конотопської районної державної адміністрації – 1, сектору молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації – 1, відділу агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації – 1, сектору з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації – 1, сільським радам – 22.

                                                                                 


                          Додаток

                                                        до рішення районної ради

                                                                           сьомого скликання від 19.10.2018

 

Паспорт Програми

сталого розвитку туризму в Конотопському  районі  на 2018 – 2020 роки

(далі – Програма)

1.

Ініціатор розроблення

Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

2.

Дата, номер і назва      розпорядчого документа

органу виконавчої влади про розроблення        Програми

Розпорядження голови Конотопської           районної державної адміністрації від 10.10.2018 № 298-ОД «Про розроблення  проекту Програми сталого розвитку туризму в Конотопському  районі  на 2018 – 2022 роки», від 10.10.2018 року №300-ОД «Про схвалення проекту Програми сталого розвитку туризму в Конотопському районі на 2018-2020 роки»

3.

Розробник Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

4.

Співрозробники         Програми

5.

Відповідальний             виконавець  Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

6.

Учасники Програми

Відділ агропромислового розвитку,  сектор молоді та спорту, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, сільські ради  району

7.

Терміни реалізації

Програми

2018-2020 роки

8.

Перелік  місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні

Програми

Районний бюджет, сільські бюджети

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього,

у тому числі:

 

 

 

 

1004000 грн.

9.1.

Кошти районного       бюджету

4000 грн.

9.2.

Кошти сільського бюджету, усього:

у тому числі за рахунок отриманої іншої субвенції з районного бюджету

 

1000000 грн.

 

 

400000 грн.

9.3.

Кошти  інших джерел

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

            Туризм  позитивно впливає на стан справ у багатьох галузях економіки (транспорт, торгівля, будівництво, сільське господарство, соціокультурна сфера тощо) і є важливим чинником стабільного й динамічного збільшення надходжень до бюджету. Вплив туризму на зайнятість населення, формування малого і середнього бізнесу, розвиток міжнародного співробітництва роблять його важливою складовою економічного і соціального розвитку регіону.

          Ця галузь підтримує національні традиції, стимулює розвиток народних промислів, вимагає збереження природи, створює  всі необхідні умови для ознайомлення з культурою, звичаями, історією, релігійними і духовними цінностями краю.

          Історико-культурна спадщина  Конотопського району представлена        146 памятками, з них: історичні – 68, археологічні – 69, монументального мистецтва – 1, архітектури та містобудування – 7, садово-паркового мистецтва – 1.  2 об’єкти мають статус пам’яток національного значення.

          Найбільш відомими туристичними об’єктами є: поле битви між козацькими військами на чолі з І.Виговським і царською армією                          с. Шаповалівка, церква Різдва Богородиці с.Дептівка, ансамбль Покровської церкви с. Вирівка. Найдавнішою за віком є Воскресенська церква с. Кошари, споруджена у 1796 році.

           Одним з визначних місць Конотопщини є с.Шевченкове, де у 1859 році  у родині Лазаревських перебував Т.Г.Шевченко. У навчальному закладі діє музей Т.Шевченка, збереглася могила відомого історика О.Лазаревського, садиба родини Лазаревських.                                                                                                                                                                                       Ло

          Актуальним у районі  залишається   фестивальний туризм. З метою відродження козацьких традицій краю у с.Шаповалівка проводиться  Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав».

          Візитівкою Конотопщини є   свято «Віншуємо суницю – першу ягоду царицю»,  що традиційно проходить влітку у с.Малий Самбір. Гості свята у місцевому краєзнавчо-етнографічному музеї «Батьківська хата» із задоволенням беруть участь у майстер-класах, що проводяться місцевими умільцями.

          21.09.2018 року відбулося урочисте відкриття Меморіального комплексу Миколи Стороженка у с.В’язове. Розширення музейної мережі сприяє збільшенню кількості   туристів.

           Проте, маючи багаті природно-рекреаційні ресурси, історико-культурний потенціал, туристичні продукти  потребують покращення якості, інноваційного розвитку. Найбільш стримуючим фактором, що негативно впливає на збільшення потоку туристів в район, є недостатній розвиток туристичної інфраструктури, включаючи питання розробки та створення маршрутів           активного та екологічного туризму, підтримки створення наметових містечок, недостатньої кількості установлених туристичних знаків на туристичних шляхах.

         Відсутній реєстр туристичних об’єктів району. Єдина база створить умови для легкого пошуку інформації про туристичні ресурси, туристичні та екскурсійні маршрути, про суб’єктів туристичної діяльності та інші супутні послуги.

          Активізації потребує розвиток зеленого туризму, оскільки саме він є передумовою для формування якісного туристичного продукту з потужною національною ознакою та вагомим чинником сталого розвитку території, сприяє відродженню сільських населених пунктів, народних промислів, розвитку активного туризму.

          Необхідно розробити та активно просувати туристичний бренд Конотопщини з його унікальними туристичними продуктами. Пізнаваний візуальний образ туристичної Конотопщини передасть споживачеві туристичного продукту імідж якості та очікуваний рівень гостинності й комфорту, забезпечить ідентифікацію та  розпізнавання серед  інших пропозицій.                                                                                                             

          Отже, реалізація заходів  даної Програми  сприятиме створенню конкурентоспроможного районного туристичного та рекреаційного продукту, формуванню позитивного іміджу Конотопського району.

 

ІІІ. Мета Програми

Метою Програми є: 

забезпечення сталого розвитку туристичної галузі в Конотопському районі, популяризація туристичних маршрутів, створення туристичних продуктів, сприяння збереженню і розвитку культурного потенціалу, збереженню екологічно безпечного навколишнього природного середовища;

залучення малого та середнього бізнесу до туристичної сфери;

створення конкурентоспроможних туристичних продуктів на засадах системної маркетингової діяльності;

ефективне і комплексне (економічне, соціальне, екологічне та інноваційне) використання наявного туристичного потенціалу, розвиток та брендінг туристичної Конотопщини;

збільшення туристичного потоку.

 

ІV. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

Враховуючи основні проблеми у сфері туризму району, пропонується їх реалізовувати шляхом:

1) розвитку туристичної інфраструктури, підвищення якості туристичного обслуговування та покращення туристичного сервісу;

2) створення якісних туристичних продуктів, здатних максимально задовольнити потреби туристів;

3) реалізації масштабної маркетингової кампанії з метою популяризації туристичного потенціалу району, формування позитивного туристичного іміджу;

4) підтримки розвитку перспективних видів туризму;

5) створення передумов для залучення інвестицій.

Планується реалізувати заходи за такими напрямками:

проведення просвітницької та рекламно-інформаційної кампанії;

забезпечення раціонального й ефективного використання природних, рекреаційних, історико-культурних та інших видів туристичних ресурсів;

координація та науково-методичне забезпечення учасників туристичної сфери, створення нових туристичних продуктів на основі принципів сталого розвитку;

проведення туристично-краєзнавчих, спортивно-туристичних заходів з молоддю;

розвиток перспективних для району видів туризму – подієвого та гастрономічного;

проведення маркетингових досліджень  щодо виявлення та корегування «точок зросту» для територій району;

впровадження сучасних методів вдосконалення розвитку сфери туризму на засадах інноваційних маркетингових технологій із врахування соціально-економічних змін сучасного інформаційно-технологічного суспільства.

Ресурсне забезпечення Програми наведено в додатку 1 до Програми.

Заходи Програми передбачено реалізувати за рахунок коштів  районного  бюджету у розмірі  4000   грн. та сільського бюджету у розмірі  1000000  грн.

Етапи реалізації Програми – 2018-2020 роки.

 

V. Перелік завдань Програми

 

Основними завданнями Програми є:

сприяння сталому розвитку туристичній діяльності в Конотопському районі та створенню сучасної туристичної інфраструктури, здійснення маркетингу території та комплексу заходів з підтримки розвитку туристичної індустрії, зокрема створення привабливого туристичного інвестиційного клімату у сфері туризму;

аналіз ринку туристичних послуг у межах адміністративно-територіальної одиниці;

забезпечення належного рівня міжгалузевої координації, що сприятиме раціональному використанню туристичних ресурсів;

координація дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представників туристичного бізнесу, інших галузей економіки та інститутів громадянського суспільства для сталого розвитку туризму, формування позитивного іміджу та популяризації Конотопського району;

залучення грантових коштів та міжнародної технічної допомоги;

сприяння розвитку дитячого та молодіжного туризму;

створення умов для безпечного перебування туриста на території району та підвищення якості послуг туристичної інфраструктури;

створення реєстрів, кадастрів та інших баз даних туристичного потенціалу району;

здійснення реклами туристичних ресурсів району;  

створення якісного текстового та відеоконтенту, розробка інформаційно-рекламних, сувенірних, презентаційних та іміджевих матеріалів/продуктів, формування якісного інформаційного простору, щодо туристичних продуктів району;

участь у обласних та інших  виставкових та промозаходах з популяризації туристичних продуктів району.

 

VІ. Напрями діяльності та заходи Програми

Напрями діяльності та заходи Програми, строки їх виконання та очікуваний результат наведено в додатку 2 до Програми.

 

VІІ. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Поточна системна діяльність забезпечення реалізації Програми покладається на відділ культури Конотопської районної державної адміністрації  упродовж усього періоду дії Програми, який забезпечує висвітлення ходу реалізації Програми через засоби масової інформації та щороку до 05 січня та 05 липня подає узагальнену інформацію про стан виконання Програми голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради, відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації.

Поточний контроль за ходом реалізації Програми покладається на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти,  культури, охорони здоровя та соціального захисту.

 

 

Заступник голови районної ради                                                 І.В.Клігунова

 

 

Додаток 1

до Програми

 

Ресурсне забезпечення Програми

           

Обсяг коштів,

що пропонується залучити на виконання Програми

Роки

Усього витрати на виконання програми

(грн.)

2018

2019

2020

Обсяг ресурсів усього

у тому числі:

1000000

2000

2000

1004000

районний  бюджет

 

2000

2000

4000

сільський бюджет, усього:

у тому числі за рахунок отриманої іншої субвенції з районного бюджету

 

1000000

 

 

 

 

    400000

        

 

 

 

 

       

 

 

 

 

   1000000

 

 

 

 

400000

інші джерела

 

 

Заступник голови районної ради                                                 І.В.Клігунова

 

 

 


Додаток 2

до Програми

Напрямки діяльності та заходи Програми сталого розвитку туризму в Конотопському районі  на 2018-2020 роки

 

№ з/п

Назва напрямку діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів програми

 

Строк  виконання заходу

 

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Всього

Орієнтовані обсяги фінансування

(грн.), у тому числі

Очікуваний результат

2018

2019

2020

1

 

Безпека туристів

1.1 Створення та обслуговування «гарячої» телефонної лінії

2018-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення прийому, ведення обліку звернень та скарг туристів, надання необхідної інформації щодо проблемних питань, що виникатимуть у туристів

1.2 Забезпечення обстеження пляжів та інших місць масового відпочинку перед початком літнього туристичного сезону

2019 – 2020 роки

Сільські ради району

 

Поліпшення безпеки туристів та відпочиваючих

1.3 Визначення та  облаштування місць для стоянок автотранспорту, санітарних місць

2019 – 2020 роки

Сільські ради району

 

Поліпшення рівня обслуговування туристів, створення якісних умов для відпочинку

 

Усього за напрямком 1 Програми

 

2

Розвиток туристичної інфраструктури

2.1 Формування реєстру туристичних ресурсів Конотопського району  та визначення територій пріоритетного туристичного розвитку

2018-2019

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Районний бюджет

2000

1000

1000

Створення актуального реєстру туристичних ресурсів, його постійне оновлення та поповнення Збільшення уваги до туристичних продуктів. Створення сприятливих умов розбудови туристичної  інфраструктури

 

 

2.2 Розробка макету туристичної карти району

2019-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Районний бюджет

1000

500

500

Формування умов для комфортного переміщення по дорогам до туристичних об’єктів та оптимізація витрат часу подорожей туристів

2.3 Визначення напрямків до туристичних об’єктів, розробка та створення маршрутів активного та екологічного туризму

 

2018-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації, сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації, відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

Створення належних умов для відпочинку та дозвілля туристів; долучення агросадиб до обслуговування туристичних маршрутів, презентація туристичних продуктів району

2.4 Підтримка створення наметових містечок

2019-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації, сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Розвиток активних видів відпочинку

 

 

2.5 Забезпечення знакування та маркування визначених туристичних маршрутів активного туризму, шляхом розміщення туристичних знаків, інформаційних щитів

2019-2022

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

Підтримка та стимулювання розвитку активного туризму (створення туристичних маршрутів). Збільшення туристичного потоку та створення належних умов для відпочинку туристів, покращення туристичного іміджу району

2.6 Організація відкриття та функціонування Меморіального комплексу  Миколи Стороженка (с.В’язове)

2018-2020

В’язівська сільська  рада, відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Сільський бюджет, усього:          у тому числі за рахунок отриманої іншої субвенції з районного бюджету

 

 

1000000

 

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

1000000

 

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

Створення нового екскурсійного продукту, залучення більшої кількості туристів

 

Усього за напрямком 2  Програми

Усього:

у тому числі:

1003000

1000000

1500

1500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

районний бюджет

 

3000

 

1500

1500

сільський бюджет, усього:

у тому числі за рахунок отриманої іншої субвенції з районного бюджету

 

 

1000000

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

1000000

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Маркетингова політика розвитку туризму

3.1 Проведення рекламної кампанії з популяризації активного відпочинку (активного туризму), дитячого та молодіжного туризму, забезпечення рекламно-інформаційними матеріалами

2019-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації, сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації,  сектор з

питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації, сільські ради району

Районний бюджет

1000

500

500

Підтримка розвитку активного туризму, дитячого та молодіжного туризму  як пріоритетного напрямку

3.2 Організація і проведення до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні щорічного конкурсу «Краще туристичне фото»

2019-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

Популяризація туризму як пріоритетного напрямку розвитку економіки та залучення населення до заняття туризмом

3.3 Створення та підтримка актуальної інформаційної бази про туристичні та рекреаційні ресурси району  на базі web-ресурсу

2018-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення цілодобового доступу до інформації про туристичні ресурси району, постійна популяризація та просування туристичних продуктів в мережі Інтернет, збільшення туристичного потоку, достовірна та перевірена інформація

 

 

3.4 Проведення туристично-краєзнавчих, патріотично-виховних, спортивно-туристичних заходів з учнівською і студентською молоддю

2019-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації, сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації

 

Розвиток туристичного руху серед молоді, пропагування здорового способу життя

3.5 Сприяння розвитку перспективних для району видів туризму (подієвий, гастрономічний)

2018-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

Створення нового екскурсійного продукту, залучення більшої кількості туристів

3.6 Розміщення статей та відео з популяризації туристичних продуктів Конотопщини  в  ЗМІ, на телебаченні, у соціальних мережах

2018-2020

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації, сектор з

питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації

 

 

Проведення комплексної рекламної кампанії. Забезпечення доступу до інформації про туристичні можливості області з різних носіїв до потенційного туриста

 

Усього за напрямком 3 Програми

 

Районний бюджет

1000

500

500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальна сума по заходах Програми

Усього

у тому числі:

1004000

 

1000000

 

2000

2000

сільський бюджет, усього:

у тому числі за

 рахунок отриманої  іншої субвенції з районного бюджету 

 

 

1000000

 

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

1000000 

 

 

 

 

 

 

 

400000

 

 

районний бюджет

4000

2000

2000

                       
 

 Заступник голови районної ради                                                    І.В.Клігунова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                           

 

 

 

Перейти до вмісту