Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Шахраї!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області застерігає всіх платників податків бути обережними в зв’язку з тим, що працюють шахраї, які телефонують від імені начальника Управління та працівників Конотопської ОДПІ та вимагають гроші.

Просимо не піддаватись на провокації та повідомляти про такі випадки ГУНП в Сумській області за телефоном 102

 

 З 1 жовтня реєструємо та використовуємо РРО й КОРО по-новому

 

Наказом від 20.09.2018  №773 Мінфін вніс зміни до чотирьох порядків: реєстрації та застосування РРО; реєстрації та застосування РРО при здійсненні операцій з купівлі-продажу інвалюти; реєстрації та ведення РК та КОРО; опломбування РРО.

Найважливішими новаціями є:

– реєстрація, перереєстрація РРО на підставі однієї заяви;

– запровадження механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО;

– застосування КОРО тільки у разі виходу з ладу РРО та можливість їх незастосування у разі використання резервного РРО або непроведення розрахунків у таких випадках.

Зміни, затверджені Наказом №773, запрацювали  1 жовтня 2018 року. Нові форми заяв щодо реєстрації та перереєстрації РРО та КОРО, а також щодо відмови застосовувати КОРО, та норми щодо механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО наберуть чинності тільки після набрання чинності наказів Мінфіну щодо затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО.

 

Щодо упередження податкового боргу

 

Конотопська ОДПІ наголошує, що відповідно до вимог п.п.8 п.п. 298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, при наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Відповідно до п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Погашення податкового боргу – це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом (п. п. 14.1.152 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

ДФС України у своєму листі від 13.11.2017 №30848/7/99-99-13-01-02-17 акцентує увагу платників на тому, що у випадку, коли платник податків не здійснить такий перехід самостійно, контролюючий орган має право виключити його з реєстру платників єдиного податку. Разом з тим, ДФС України звертає увагу, що підлягає виключенню з реєстру платник, який допустив наявність податкового боргу не як фізична особа, а саме як суб'єкт підприємницької діяльності.

 

Водій «євробляхи» має сплатити штраф у розмірі 544 тис. гривень

 

Сумською митницею ДФС розглянуто справу про порушення митних правил, за результатом чого правопорушника притягнуто до відповідальності згідно з статтею 485 Митного кодексу України «Дії спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів».                            

Відповідно до матеріалів справи, громадянин ввіз на територію України в митному режимі «транзит» транспортний засіб «VW PASSAT». Автомобіль потрібно вивезти з території держави протягом десяти днів. Проте, в порушення умов режиму «транзит», авто продано іншій особі.

Крім того, водій на автівці  потрапив у ДТП, під час якої загинула людина.

Таким чином, громадянин використав транспортний засіб «VW PASSAT» з іншою метою, ніж транзит, за що був притягнутий до адміністративної відповідальності. Наразі  він має сплатити штраф у сумі 544 тис. гривень.

 

Ставка нуль відсотків: критерії для платників податку на прибуток

 

Конотопська ОДПІ інформує, що відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на період до 31 грудня 2021 року застосовується ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від п’яти до 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від п’яти до 50 осіб.

Одночасно, платник податку, має право застосовувати ставку податку на прибуток нуль відсотків, за умови, що діяльність, яку він здійснює, не належить до переліку видів діяльності, визначених п.п. 2 п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, щодо яких застосування ставки податку нуль відсотків заборонено.

При цьому, якщо платники податку, які застосовують норми п. 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, у будь-якому звітному періоді досягли показників щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає критеріям, зазначеним у цьому пункті, то такі платники податку зобов’язані оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ.

 

До уваги платників податків!

Режим роботи центрів обслуговування платників зміниться

Конотопське управління Головного управління ДФС у Сумській області повідомляє, що з 01 листопада 2018 року зміниться режим роботи центрів обслуговування платників згідно вимог наказу ДФС від 04.10.2018 №644 «Про внесення змін до наказу ДФС від 20.05.2016 №458».

Так, з 01 листопада 2018 року режим роботи центрів обслуговування платників наступний:

Понеділок – четвер з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.,

П’ятниця – з 9 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв.,

Перерва – з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв.,

Вихідні дні – субота та неділя.

Перейти до вмісту