Новини

Юстиція інформує

Image«ПРОЗРІННЯ» ДЛЯ НЕДОБРОСОВІСНИХ БАТЬКІВ НЕМИНУЧЕ

Кожного дня державні виконавці Сумщини вражають сумами стягнутих боргів по аліментах, що їх батьки роками накопичували перед своїми дітьми.

Так, на Путивльщині, тільки завдяки списанню коштів з арештованого рахунку батька, дитина змогла отримати більше 10 тисяч гривень аліментів.

У Тростянці ж батько заборгував власній дитині аліментів на суму більше 21 тисячі гривень. Отримавши постанови про накладення арешту на майно, кошти, тимчасові обмеження, боржник наче «прозрів», згадавши про обов’язок сплачувати аліменти, та негайно погасив заборгованість.

Також сумчанином було сплачено більше 35 тисяч гривень аліментів своїй неповнолітній дитині після накладення арешту на все рухоме та нерухоме майно.

Дуже прикро, що батьки згадують про грошові зобов’язання та користь власних дітей тільки після того, як кошти вже арештовані.

Нагадуємо, що протягом 2018 року, завдяки реалізації Закону #ЧужихДітейНеБуває,  на користь дітей Сумщини стягнуто більше 75 мільйонів гривень.

Чужих дітей не буває!

Закон – один для всіх!

***

УРОКИ ПРАВА – БІЛЬШЕ, НІЖ ШКІЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

Яскравими логотипами «Я МАЮ ПРАВО!» розцвіли шкільні класи в перші дні навчального року. Це фахівці юстиції Сумщини прийшли до дітлахів, щоб провести перші уроки – уроки правових знань. Це справді, більше ніж уроки, адже правом тримається держава, правова країна має успішні перспективи заради кожного громадянина.

Найголовніше для кожної дитини – це знати свої права та обов’язки, отож, у рамках уроків учні середніх класів отримали інформацію про права та обов’язки дитини, передбачені нормативно-правовими актами та Конституцією України, грали в ігри та наклеювали на паперове дерево листочки зі своїми правами та правилами поведінки. Діти були дуже зацікавлені, задавали багато запитань, цікавилися напрямами діяльності юстиції.

Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» увійшов у життя суспільства для того, щоб кожен знав свої права та міг їх захистити, а особливо важливо доносити ці знання дітям, адже вони ще маленькі і дуже вразливі, і чим більше ми їх наповнимо правовими знаннями там впевненіше і сміливіше вони йтимуть по життю.

 

  ***

ШТАБ ЩОДО ПРОТИДІЇ АГРАРНОМУ РЕЙДЕРСТВУ ПРАЦЮЄ

На черговому засіданні оперативного штабу із забезпечення захисту прав і свобод власників земель чи збіжжя під головуванням голови Сумської обласної державної адміністрації Миколи Клочка, розглянуто актуальні питання діяльності. 

Керівник обласної юстиції Ірина Свистун повідомила членам штабу, що станом на 31 серпня на гарячу лінію протидії аграрному рейдерству надійшло 102 дзвінки. У більшості звернень вони стосувалися консультацій щодо різних ситуацій, особливо критичні розглядалися на засіданні штабу.
«Як не припиняється цикл польових робіт, так не припиняється і робота оперативного штабу, – говорить Ірина Свистун, – ми не маємо права залишати поза увагою жодне звернення, навіть якщо людині потрібно пояснити, чи правомірно росте край обніжка сусідська груша. Посиленої уваги вимагають питання надання землі учасникам АТО, перевірка правильності укладених договорів». 

Нагадаємо, гаряча телефонна лінія щодо протидії аграрному рейдерству працює за телефоном 099-50-60-222.

З графіком виїздів мобільних груп можна ознайомитися за посиланням: http://sumyjust.gov.ua/graficrobotumobgrup.html

 

 

***

САНКЦІЇ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ЗАКОНОМ #ЧужихДітейНеБуває, ЗМУШУЮТЬ БАТЬКІВ БУТИ ВІДПОВІДАЛЬНИМИ

 

Своїй дитині житель Конотопщини заборгував 17 тисяч гривень аліментів та не поспішав платити. І лише складений державним виконавцем протокол, який перебував вже в суді на розгляді, змусив батька згадати про дитину.

Зазначаємо, що відповідно до норм Закону #ЧужихДітейНеБуває, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, за яке передбачене адміністративне стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт.

Таким чином, завдяки санкціям Закону #ЧужихДітейНеБуває, дитина змогла отримати належні їй кошти.

 

  ***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: ВЧИМО ДІТЕЙ ЗНАТИ СВОЇ ПРАВА, ЩОБ БУТИ УСПІШНИМИ

 

Тиждень тематичних уроків «Я МАЮ ПРАВО!» в закладах середньої освіти на Сумщині триває.

Цікавість дітей щодо реалізації ними своїх прав не згасає. Часом не вистачає навіть 45 хвилин уроку для того, щоб фахівцям юстиції відповісти на всі запитання школярів щодо їхніх прав. Школярі залюбки розповідають про своє бачення прав на розваги і відпочинок, права на отримання інформації та права виражати свої погляди.

Спеціалісти юстиції в кожному класі з дітками заповнюють мальовничу карту «Права дітей», надають практичні поради та забарвлюють «Правове дерево». І ці яскраві емоції залишаються в пам’яті учнів надовго.

Приємним наслідком проведення таких уроків стають запрошення від педагогів і школярів до нових співпраць. 

Практика зустрічей з дітьми необхідна, адже на них чекає довгий життєвий шлях, і чим краще вони будуть знати свої права та вмітимуть їх захистити, тим успішніше складеться їхнє життя та життя нашої країни.

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту