Новини

Відбувся семінар-навчання на тему «Гасіння лісових пожеж»

Image30 травня 2018 року  на базі державного підприємства «Конотопське лісове господарство» відбувся практичний семінар – навчання на тему «Гасіння лісових пожеж».

Метою даного семінару було підвищення готовності сил та засобів до дій за призначенням у разі виникнення пожежі у лісовому масиві, а також відпрацювання методів і способів гасіння лісових пожеж та удосконалення тактики управління силами і засобами, питань взаємодії органів управління і сил, які залучаються до оперативного реагування.

До показових навчань були запрошені: керівництво Конотопського району, керівники лісогосподарських підприємств, головні лісничі, інженери охорони, захисту лісу, представники ДСНС, ЗМІ.

Директор ДП «Конотопське лісове господарство» Баранов В.М. розповів присутнім про діяльність очолюваного ним підприємства.

ДП «Конотопське лісове господарство» входить до складу виробничого об’єднання «Сумиліс». Підприємство розташоване на території Конотопського, Путивльського та Буринського адміністративних районів в центральній частині Сумської області. В адміністративно-господарському відношенні поділена на 5 лісництв з площами: Конотопське (4753 га), Бочечківське (4611 га), Новомутинське (5428 га), Путивльське (4586 га), Бунякінське (6717 га).

            Практична фаза навчання-семінару, що проходила в Новомутинському лісництві, включала в себе імітацію виникнення лісової пожежі та її ліквідації. Учасники семінару-навчання мали можливість спостерігати за своєчасним виявленням та гасінням лісової пожежі.

Початок пожежі виявили за допомогою системи відео нагляду ВПК-4 Конотопського лісового господарства. Черговий спостерігач повідомив про виявлення пожежі керівництву лісгоспу і лісництва. На місце події прибули сили добровільної пожежної дружини лісництва, до прибуття головного лісничого очолив гасіння пожежі лісничий Новомутинського лісництва. Трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70 виконав оборювання осередку вогню з метою недопущення розповсюдження низової пожежі по лісовому покриву.

            В подальшому гасінні пожежі прийняли участь трактор МТЗ-82 з пожежною цистерною ємкістю 1,5 т обладнаною мотопомпою та пожежний модуль на базі автомобіля УАЗ 31095 обладнаний ємкістю для води на 300 л та мотопомпою. В зв’язку з поширенням пожежі були задіяні сили лісгоспу. До гасіння пожежі долучився автомобіль ЗІЛ-131 з цистерною на 5 т води та мотопомпою. В цей час головному лісничому надійшла інформація про виявлення з камер відео спостереження другої лісової пожежі. Оскільки сили лісгоспу вже задіяні на гасінні  осередку пожежі №1, головний лісничий прийняв рішення залучити до гасіння сили ДСНС. До осередку пожежі №2 відразу прибули 2 пожежний автомобіля АЦЛ-40 та негайно приступили до гасіння вогню. Після закінчення боротьби з пожежами осередки вогню оборали трактором МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70 з метою недопущення нового загоряння. 

Внаслідок злагоджених дій працівників лісгоспу та державної служби надзвичайних ситуацій, навчальна лісова пожежа була ліквідована, мета семінару-навчання досягнута.

Image

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту