Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageУкраїнці гідні не тільки світових цін, а й світового рівня оплати праці

«Розмір ЄСВ із зарплат, що перевищують 2 мінімальні (на сьогодні це – приблизно 2,5 тис. грн.), буде скорочено майже утричі. Ми усвідомлюємо, що отримаємо значне скорочення надходжень від ЄСВ. Втім, керуємося принципом: українці гідні не тільки світових цін, а й світового рівня оплати праці. Зрештою, сподіваємося на ефект від детінізації зарплат та на створені нами мотивації до їхнього зростання», – заявив Ігор Білоус, коментуючи заплановані реформи податкової системи України, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Така позиція ДФС, спрямована на зниження податкового навантаження на заробітну плату,  приведе до збільшення платежів та до компенсації втрат від зниження ставок ЄСВ.

Також Голова ДФС розповів про реформи, які будуть стосуватися малого та середнього бізнесу та дадуть змогу посилити підтримку цього сектору з боку держави.

«Важливо не просто зберегти спрощену систему оподаткування, а й зробити більш сприятливими умови ведення бізнесу. По-перше, ми ініціюємо суттєве зменшення максимальних ставок єдиного податку. Зокрема, для деяких груп юридичних та фізичних осіб – підприємців максимальний розмір податку зменшиться у півтора-два рази. По-друге, пропонуємо заборонити перевірки платників єдиного податку та суб’єктів господарювання із річним доходом до 20 млн. грн. Перевірки цих категорій платників податків здійснюватимуться винятково за їхньою заявою або за рішенням суду чи відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодекс», – зауважив Ігор Білоус.

 

Перелік медичних виробів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 7 % знову оновлено

Кабінет Міністрів України  постановою від 3 вересня 2014 року № 410 затвердив Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків (далі – Перелік). Даний документ набрав чинності з дня його опублікування в газеті «Урядовий кур'єр» – 10 вересня 2014 року.

Новий Перелік медичних виробів прийшов на заміну попередньому, затвердженому Постановою КМУ від 01.07.2914р. №216, та складений за кодами по УКТ ЗЕД. Зокрема, за ставкою 7% обкладається податком на додану вартість ввезення в Україну вати, марлі, бинтів, перев'язувальних виробів і санітарних сумок, наборів для надання першої допомоги, окремих виробів для догляду за хворими, інвалідних колясок, контактних лінз, електрокардіографів, апаратів для УЗД, магнітно-резонансних томографів, шприців, бормашин, штучних нирок, приладів та апаратури для анестезії та іншого.

 

В пункті контролю «Хутір-Михайлівський»

виявлено пакунок з наркотичною речовиною

Під час перевірки потягу сполученням «Львів-Москва» в туалеті зі сторони неробочого тамбуру одного з вагонів інспекторами Сумської митниці Мівндоходів спільно з прикордонниками було помічено спрацювання спеціально навченого на пошук наркотиків службового собаки. Ретельно перевіривши туалет, інспектори за умивальником виявили поліетиленовий пакунок з речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору.

Пакунок з «травичкою» вагою біля 100 г, яка за зовнішнім виглядом схожа на марихуану, вилучено співробітниками лінійного відділу внутрішніх справ по станції «Хутір-Михайлівський». Чи є вона дійсно наркотичною – встановить відповідна експертиза.

 

«ЗІР» – Ваш вірний помічник

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР» (http://zir.minrd.gov.ua/) створено для забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. «ЗІР» складається з декількох розділів.

У розділі «Запитання – відповіді з Бази знань» реалізована можливість самостійного пошуку інформації, шляхом ознайомлення з редакціями відповідей на запитання, з якими звертаються клієнти до Контакт-центру по телефону, електронній пошті та письмово.

Розділ «Нормативні та інформаційні документи» містить нормативні та інформаційні документи з питань оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та електронного цифрового підпису, інших питань законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС, а також іншу інформацію стосовно роботи органів ДФС.

Розділ «Письмові консультації» наповнюється витягами з письмових консультацій, підготовлених ІДД Міндоходів на типові звернення суб’єктів господарювання та громадян.

Розділ «Коментарі та пропозиції» надає можливість працівникам органів фіскальної служби здійснювати зворотній зв’язок з модератором «ЗІР» шляхом залишення коментарів-пропозицій до запитань – відповідей з Бази знань, з метою прийняття участі у формуванні та вдосконалення автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян.

Як повідомляє ДФС України з початку 2014 року платники податків та працівники органів ДФС більше мільйона разів скористались електронним сервісом відомства „Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс”.

 

Нові штрафні санкції за порушення правил торгівлі

алкогольними напоями та тютюновими виробами

З 4 вересня 2014 року набрав чинності Закон України від 12 серпня 2014 № 1638-VII, яким внесено зміни до Податкового кодексу та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», які передбачають посилення контролю за обігом підакцизних товарів та правил торгівлі горілчаними виробами.

Зокрема, у разі встановлення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без ліцензії застосовується фінансова санкція в розмірі 200 відсотків від вартості отриманої партії товару, але не менше 17,0 тис. грн. (до цього часу – 1,7 тис. грн.). За роздрібну торгівлю алкоголем через електронний контрольно-касовий апарат, не зазначений у ліцензії – 200 відсотків вартості реалізованої через такий апарат  продукції, але не менше 10,0 тис. грн. (до цього – 1,0 тис. грн.). У випадку  зберігання спирту,  алкогольних напоїв, або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру – 100 відсотків вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17,0 тис. грн. (до змін – 1,7 тис. грн.).

Також, збільшено фінансові санкції за оптову або роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни – 100 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 10,0 тис. грн. (до цього – 5,0 тис. грн.); за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних – 100 відсотків вартості наявних у суб'єкта господарювання тютюнових виробів, але не менше 10,0 тис. грн. (до цього – 1,0 тис. грн.); за виробництво, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку – 200 відсотків вартості товару, але не менше 17,0 тис. грн. (до цього- 8,5 тис. грн.).

 

Конотопчанка посіла друге місце в ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу

«Очима дитини про бюджет країни – 2014»

http://sumy.sfs.gov.ua/data/material/000/112/164621/img/54184584f2249.jpgВ Головному управлінні Міндоходів у Сумській області відбулось нагородження переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу  дитячої творчості «Очима дитини про бюджет країни – 2014». Урочиста  церемонія нагородження відбулась за участю в.о. начальника ГУ Міндоходів у Сумській області Юрія Больбіта, членів конкурсної комісії, представників громадськості та ЗМІ.

Даний конкурс, який раніше мав назву «Податки очима дітей», був заснований ще у 2001 році з метою формування економічної грамотності та податкової культури у майбутніх платників і його проведення вже стало традицією і з року в рік підростаюче покоління всієї України демонструє свої таланти та змагається за перемогу.

В цьому році конкурс проходив дещо у новому форматі, об’єднавши три напрямки дитячої творчості з податкової та митної тематики: художні твори, комп’ютерна графіка (комп’ютерна анімація) та літературні твори. Переможці визначалися за кожним напрямком в двох вікових категоріях. Конотопчанка Федченко Анастасія, вихованка Центру дитячо-юнацької творчості, з малюнком «Не зазіхай!» посіла ІІ місце в старшій віковій категорії за напрямком «Художні твори».

Переможців ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Очима дитини про бюджет країни – 2014» привітав головний податківець області Юрій Больбіт, він подякував усім учасникам, їх батькам та вчителям, побажав успіхів у навчанні та якомога більше творчих здобутків у майбутньому.  Всі переможці отримали дипломи та цінні подарунки.

 

Посилено контроль за обігом підакцизних товарів

Законом України від 12.08.2014 N 1638 внесено зміни до Податкового кодексу  та Закону України  про  держрегулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Якими передбачено:

 – посилення відповідальності за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів  (так, зокрема, за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів застосовуватиметься штраф у розмірі 17000 гривень (було1700 грн);

–  створення Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, до якого будуть вноситься відомості про обладнання для підготовки або обробки тютюну, яке імпортується на митну територію України, зберігається та використовується на митній території України;

– підвищення з 1 січня 2015 року акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду;

– зміни вимог до оформлення відмітки на товарно-транспортній накладній  під час ввезення/вивезення спирту на територію акцизного складу. Тепер на ТТН представник контролюючого органу буде також зазначати час в'їзду та показники пробігу транспортного засобу. При відвантаженні спирту на ТТН ставиться відмітка "Виїзд дозволено", зазначається час виїзду та показники пробігу транспортного засобу, реквізити акту про відвантаження і прийняття спирту етилового;

– проведення інвентаризації спирту етилового на акцизному складі в присутності представника контролюючого органу.

 

З підроблених поштових адрес ДФС розсилається шкідливе програмне забезпечення

Останнім часом зафіксовано чергову спробу дискредитації органів Державної фіскальної служби України. З підроблених поштових адрес ДФС зловмисниками розсилаються електронні листи зі шкідливим програмним забезпеченням.

Поштові скриньки kabminonline@minrd.gov.ua, nalogs_ki@minrd.gov.ua, nalogs@minrd.gov.ua, та nalogs_ua@minrd.gov.ua не зареєстровані на сервері електронної пошти ДФС України в мережі Інтернет, тобто не належать відомству.

Листи містять пропозицію ознайомитись з документами щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а додатки містять шкідливе програмне забезпечення. Ця інформація не відповідає дійсності.

Отримувачам листів рекомендується терміново повідомити про це Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України, СБУ та МВС України та надіслати їм зразки шкідливого програмного забезпечення.

Об’єктами масового ураження є не лише комп’ютери державних органів чи установ, а й громадян України. Просимо бути уважними та не відкривати подібних листів.

 

Актуальне питання, що стосується податку на нерухоме майно

Нещодавно відбулась зустріч начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олени Дерев’янко з платниками податків, під час якої один з підприємців запитав: «Чи може фізична особа – засновник юридичної особи застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості за адресою якого зареєстрована така юридична особа?»

На що Олена Валентинівна відповіла, що відповідно до п.п. 265.4.1 п. 265.4 ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів.

Пунктом 63.3 ст. 63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичної особи (далі ЮО), відокремлених підрозділів ЮО, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Податковою адресою ЮО (відокремленого підрозділу ЮО) є місцезнаходження такої ЮО, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (п. 45.2 ст. 45 ПКУ).

Згідно з п. 1 ст.1 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» місцезнаходження ЮО – адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

При цьому, відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV місцезнаходженням ЮО особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю ЮО (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Отже, фізична особа – засновник ЮО не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості за адресою якого зареєстрована дана ЮО.

В разі виникнення питань з приводу податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки можна телефонувати за номером 6-98-98.

 

Перейти до вмісту