Новини

Урочистості з нагоди 155-ї річниці перебування Т.Г.Шевченка на Конотопщині

Image21 серпня 2014 року голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і голова Конотопської районної державної адміністрації Віктор Тимошенко взяли участь у районних урочистостях „Шляхами Кобзаря” з нагоди 155-ї річниці перебування Т.Г.Шевченка на Конотопщині, що пройшли в селі Шевченковому.

21 серпня 2014 року голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і голова Конотопської районної державної адміністрації Віктор Тимошенко взяли участь у районних урочистостях „Шляхами Кобзаря” з нагоди 155-ї річниці перебування Т.Г.Шевченка на Конотопщині, що пройшли в селі Шевченковому.

В своєму виступі голова районної ради Анатолій Боярчук наголосив, що жителі Конотопщини пишаються тим, що їхня славна земля освячена перебуванням на ній геніального поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Тут є його сліди, тут він слухав наших предків, передаючи їм і цілому краєві свою незамінну енергію і любов до України. Пов’язала поета з нашим краєм родина Лазаревських,  уродженців села Гирівка Конотопського повіту. Сам Тарас Григорович занотував у своєму щоденнику: «На диво симпатичні люди, ці прекрасні брати Лазаревські, і всі шість братів, як один, рідкість».

У Гирівці Кобзар працював і над  деякими   поетичними творами, серед   них  – «Ой, на горі ромен цвіте». Народні   перекази свідчать, що Шевченко  захоплювався  красою  місцевої   природи, деревами  парку і  малював з натури етюди, а також  зібрав у Гирівці багато зразків місцевого фольклору. Від селян-кріпаків записав кілька пісень, з яких до нас дійшли лише дві – «Теши, сину, ясенину» та «Ходить собі по церковці».

Ранком 25 серпня 1859 року у супроводі Федора й Івана Лазаревських Т.Г. виїхав із Гирівки кіньми до Кролевця. В Конотопі та селі Гути були зроблені короткочасні зупинки.

Очільники Конотопського району та всі присутні вшанували пам’ять, повагу та любов до Великого Кобзаря, геніального  сина  України  та  поборника святої  правди, який востаннє перебував на цій землі 155 років тому.

Image

Image

Image

Перейти до вмісту