Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДо податкових інспекцій Сумщини вже з’явилося 7 мільйонерів

В рамках кампанії декларування-2019 до податкових інспекцій Сумської області подано 7 декларацій громадянами, доходи яких перевищували 1 млн. гривень.

Декларанти задекларували 56,6 млн. грн. доходів.  Четверо «мільйонерів»  проживають у Сумах, 2 – проживають у Сумському районі та 1 – проживає у Шостці.

З доходів зазначеної категорії платників задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 9,62 млн. грн. та військового збору у сумі 0,8 млн. гривень.

Шановні громадяни – платники податків! Нагадуємо, що до кінця кампанії декларування залишився місяць. Покваптеся, адже час спливає дуже швидко. 

Отримати детальну інформацію або консультацію можна звернувшись до фахівців Центру обслуговування платників Конотопського управління за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2.

 

Контакт-центр ДФС надає відповіді на запитання платників

Протягом січня-лютого 2019 року Контакт-центром ДФС надано 164,6 тис. відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб.

Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства всі відповіді надаються з використанням Бази знань – автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Так, станом на 1 березня цього року База знань налічує 9,9 тис. актуальних уніфікованих запитань-відповідей. База знань постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані.

Для зручності суб’єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). Тому відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. Цією послугою з початку 2019 року скористалося 639,8 тис. клієнтів.

У ЗІР функціонують розділи: «Необхідно знати», «Актуальні запитання», «Останні зміни в законодавстві», «Інтерактивна мапа», «Ставки податків і зборів», «Інформація з питань митної справи». Вони дозволяють користувачам ресурсу оперативно та у зручній формі отримувати актуальну інформацію щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), ставок загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.

 

Податкова пільга на розвиток дитини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що з 1 січня 2019 року вступила в дію податкова пільга на розвиток дитини.

Внесені зміни до статей 165 та 166 Податкового кодексу України суттєво розширили  сферу застосування вищезазначеної податкової знижки.  Попередня редакція вказаних статей закріплювала право на податкову знижку тільки щодо витрат на середню професійну та вищу освіту. Тепер можна буде повернути і частину витраченої суми на дошкільну, позашкільну та середню загальну освіту. Батьки отримали можливість компенсувати частину коштів, які вони витрачають на дитячий садок, спеціалізовану школу.

На отримання цієї пільги має право кожен громадянин, який працює і отримує доходи у вигляді заробітної плати. На фізичних осіб –підприємців зазначене право не поширюється.

З метою отримання пільги потрібно написати заяву та подати до представництва Державної фіскальної служби наступні документи: паспорт; ідентифікаційний код; довідка з роботи про отриманий дохід за минулий рік і сплачені податки; копія свідоцтва про народження дитини; довідка про вартість навчання за рік; договір з навчальним закладом; довідка з навчального закладу про кількість навчальних місяців; платіжні документи, які підтверджують оплату навчання; декларація про доходи батьків. Також має бути офіційний договір із закладом освіти, в якому вказано хто надає/отримує послуги, суму оплати та термін надання послуги. 

 

Податкове зобов’язання вважається узгодженим на підставі декларації

Конотопське управління ДФС у Сумській області інформує, що оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду, житловий найм  здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Податковим агентом платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості є орендар.

Згідно з п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник ПДФО – орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує ПДФО до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року ПДФО та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Оскільки податкове зобов’язання буде вважатись узгодженим тільки на підставі Декларації, сума ПДФО, яка сплачується фізичною особою – орендодавцем щоквартально, не є узгодженою.

 

Припинили підприємницьку діяльність – подайте декларацію

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (далі – ФОП), стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556).

Перейти до вмісту