Новини

Триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Під головуванням тимчасово виконуючої обов’язки начальника Конотопської РВА Людмили ЗЕРНИЧЕНКО, за участі заступника голови Конотопської районної ради Олексія Бойченка, відбулося засідання районної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми.

Питання запобігання та протидії домашньому насильству в Конотопському районі постійно тримається на контролі.

В ході засідання заступник начальника відділу превенції Конотопського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Вікторія РІПА ознайомила членів координаційної ради із статистичними даними по домашньому насильству за підсумками січня-листопада 2023 року.

Так, станом на 30.11.2023 року до Конотопського районного відділу поліції та підпорядкованих підрозділів надійшло 1871 повідомлення про вчинення домашнього насильства, 1045 з них (або 55,85%) – підтвердились. Всього з початку року складено 852 адміністративні протоколи за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування», винесено 576 термінових заборонних приписів стосовно кривдника.

З початку року задокументовано 67 кримінальних правопорушень. Станом на 30.11.2023 року на профілактичному обліку у відділу превенції Конотопського районного відділу поліції та підпорядкованих підрозділів за вчинення домашнього насильства перебуває 628 осіб. Усі зазначені особи охоплені заходами індивідуальної превенції: уповноважений підрозділ поліції здійснює щотижневе спілкування з кривдником, а у разі необхідності – з постраждалою особою за місцем проживання/перебування, навчання/місцем роботи, тощо.

В ході обговорення члени робочої групи погодились, що сьогодні варто збільшувати зусилля в напрямку роботи з особами, які вчинили насильство в сім’ї: питанням їх адекватного покарання та надання можливості пройти корекційну програму, спрямовану на формування ненасильницької моделі поведінки в сім’ї.

У центрі уваги членів координаційної ради було також питання функціонування у Конотопському районі мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Робота мобільної бригади здійснюється у координації з фахівцями в громадах, представниками поліції, Центром надання вторинної безкоштовної правової допомоги, місцевими благодійними фондами. Співпрацюють також з міжнародними організаціями та фондами в питаннях надання гуманітарної допомоги сім’ям, що опинилися у складних життєвих обставинах, переселенцям, особам, постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

«Активна інформаційно-просвітницька робота усіх суб’єктів взаємодії в питаннях запобігання та протидії домашньому насильству вже сьогодні дає відчутний результат. Все більше жителів Конотопського району не замовчують домашнє насильство та звертаються за допомогою до мобільної бригади, передусім шляхом повідомлень на гарячу лінію та під час виїздів у громади. Тож ми не зупиняємось у напрацюванні механізмів оперативного реагування та надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам» – зазначила керівник мобільної бригади Тетяна ШУЛЬГА.

Начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури, спорту Конотопської районної державної адміністрації Микола ВЕРБНЯК нагадав присутнім, що в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом.

З 1981 року, який вважають початком глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу, людство навчилося ефективно запобігати зараженню та винайшло ліки, які дозволяють ВІЛ-інфікованим жити повноцінним життям, створювати сім’ю, народжувати здорових дітей. Тому дуже важливо знати свій ВІЛ статус, для того, щоб отримати вчасне лікування.

В закладах охорони здоров’я Конотопського району, а саме Конотопській ЦРЛ ім. ак.М.Давидова, Кролевецькій, Буринській, Путивльській лікарнях працюють кабінети «Довіра», де можна отримати послуги з безкоштовного тестування на ВІЛ-інфекцію швидким тестом та впродовж 15-30 хвилин будуть відомі результати. Також можна отримати консультацію з приводу профілактики ВІЛ-інфекції та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Послуги надаються анонімно та конфіденційно.

Також пройти тестування можна на базі неурядових організацій, що працюють з уразливими групами людей. В м. Конотоп функціонує стаціонарний пункт СОГО «Клуб «Шанс» для надання послуг з профілактики ВІЛ, забезпечення супроводу у лікуванні ВІЛ та туберкульозу для представників груп підвищеного ризику інфікування.

Знайти найближчий пункт тестування можна у чат боті # ТЕСТ поруч.

Наразі доступна послуга доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції, яку можуть отримати громадян, що мають підвищений ризик зараження ВІЛ.

В медичних закладах Конотопського району на ВІЛ-інфекцію у 2023 році обстежено 5477 осіб, з них позитивна реакція виявлена у 29 осіб, 22 з них вже отримали противовірусну терапію. На сьогодні під медичним наглядом знаходяться ВІЛ-інфіковані – 147 осіб, СНІД – 46 хворих.

Обстежено близько 300 вагітних осіб, ВІЛ інфекція не виявлена.

В районі народилося 4 дитини від ВІЛ-інфікованих жінок.

На завершення заходу виступила начальник управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Ірина ЗАЇКА, яка підвела підсумки організації оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки у державному підприємстві України «Міжнародний дитячий центр «Артек» у 2023 році. Повідомила, що діти пільгової категорії за державні кошти оздоровлювалися 21 день в дитячих оздоровчих таборах «Артек» (м. Київ) та «Артек» (Закарпатська область с.Березники).

На оздоровлення управлінням були направлені діти пільгових категорій, а саме: 5 дітей-сиріт, 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 дітей з малозабезпечених родин та 1 дитина військовослужбовця, який загинув (помер)и чи пропав безвісті під час проходження військової служби.

В розрізі територіальних громад Конотопського району:

Дубовязівська селищна рада –2 дітей;

Бочечківська сільська рада – 6 дітей;

Буринська міська рада – 1 дитина;

Кролевецька міська рада – 1 дитина;

Новослобідська сільська рада – 2 дітей;

Путивльська міська рада – 4 дітей.

Оздоровча кампанія 2023 року буде тривати до кінця 2023 року. 06 грудня планується направити 2 дітей з малозабезпеченої родини на останню 7 зміну до дитячого оздоровчого табору «Артек» (м. Київ).

За результатом проведеного засідання внесені відповідні рекомендації.

Посилання на джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064565837546

Перейти до вмісту