Податкова інформує
Без категорії

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

У 2020 році за зверненнями платників було проведено 517 перевірок

На період дії карантину, пов’язаного з поширенням на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), проведення перевірок заборонено практично за всіма підставами.

Однак відповідно до пункту 78 Податкового кодексу у разі звернення платника зазначені обмеження не застосовуються. Найчастіше такі звернення надходять у зв’язку зі зміною засновника, посадових осіб або бажанням платника підтвердити правильність ведення податкового обліку на підприємстві. Так, за 2019 рік таких перевірок було проведено 903, а за 2020 рік – 517, за результатами яких стягнуто до бюджету понад 131 млн гривень.

Таким чином, фактично законодавством передбачено право платника ініціювати перед державним органом проведення перевірки. Аналогічні процедури передбачені і в країнах Євросоюзу, наприклад у Франції.

Більшість підакцизних товарів через Інтернет-мережу реалізуються неофіційно

Згідно повідомлення пресслужби Державної податкової служби України для упередження можливих порушень законодавства при продажу підакцизних товарів, територіальними підрозділами податкового аудиту організовано низку заходів щодо очищення роздрібного ринку від нелегальної торгівлі підакцизними товарами через мережу Інтернет.

Так, у четвертому кварталі 2020 року здійснено 77 закупівель алкогольних напоїв через доступні інтернет – сайти. За результатами замовлень встановлено, що переважна більшість випадків торгівлі підакцизними товарами здійснюється фізичними особами без належної державної реєстрації. Встановлено 51 фізичну особу, що реалізувала алкогольні напої з порушеннями вимог чинного законодавства. В окремих випадках відправники алкогольних напоїв для уникнення відповідальності у супровідних документах зазначають назви товарів, непов’язані з підакцизними товарами: безалкогольні напої, автохімія тощо.

Для вжиття відповідних заходів згідно із вимогами чинного законодавства, зокрема, притягнення фізичних осіб до відповідальності, встановлення реальних обставин торгівлі алкоголем через Інтернет та можливість ініціювання блокування інтернет – сторінок, у межах наявних проваджень, матеріали перевірок направлено територіальним підрозділам ДФС за місцем проживання. За встановленими фактами ДФС порушено низку кримінальних проваджень щодо незаконного продажу алкогольних напоїв.

За 2020 рік плати за ліцензії до бюджету надійшло майже 17 млн гривень

            Заступник начальника Головного управління ДПС у Сумській області Олексій Мазуренко надав коментар для ЗМІ Сумщини щодо провадження суб’єктами господарювання ліцензійної діяльності на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами зазначив, що одним із способів контролю держави над комерційною сферою є обов’язкове ліцензування деяких видів підприємницької діяльності. Переважно це ті види діяльності, порушення при провадженні яких можуть завдати значної шкоди економічним та соціальним інтересам держави або окремим споживачам. Торгівля алкоголем і тютюном теж у «групі ризику», а тому продавати такі товари можна тільки за наявності відповідної ліцензії.

Так, відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» річна плата за ліцензії на право роздрібної  торгівлі встановлено у розмірі: алкогольними напоями – 8000 гривень на кожний окремий зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат що знаходиться у місці торгівлі; тютюновими виробами – 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – 500 гривень на кожний окремий зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень  тютюновими виробами за кожне місце торгівлі.

За 2020 рік Головним управлінням ДПС у Сумській області видано 2386 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 1854 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

При здійсненні контролю за дотриманням умов провадження ліцензійної діяльності за несвоєчасну сплату чергового платежу призупинено 55 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 26 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За відсутність сплати чергових платежів та на підставі заяв суб’єктів господарювання анульовано 470 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 263 ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За 2020 рік плати за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами до обласного бюджету надійшло  майже 17 млн гривень. 

Форма податкової декларація про майновий стан і доходи у 2021 році

Головне управління ДПС у Сумській  області повідомляє, що податкова декларація про майновий стан і доходи (Декларація) подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 01 травня року, що настає за звітним. Норми встановлені п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. 46.6 ст. 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, чинні до такого визначення.

Відповідно до п. 14, п. п. 5 п. 98 розділу I Закону України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавств», абзацу четвертого п. 2  розділу I Закону України від 19 вересня 2019 року № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», підпунктів 5, 6 розділу I Закону України від 19 вересня 2019 року № 116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (далі – наказ № 783), який набрав чинності з 01 січня 2021 року, внесені зміни до наказу Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», а саме викладено у новій редакції:  форму податкової декларації про майновий стан і доходи; Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Пунктом 4 наказу № 783 встановлено, що податкова Декларація у редакції наказу № 783 подається з 01 січня 2022 року.

Отже, фізичні особи подають Декларацію за 2020 рік за формою, встановленою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 в редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177.

Перейти до вмісту