Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Платники можуть звернутися за списанням сум недоїмки з єдиного внеску

Начальником Головного управління ДПС у Сумській області Наталією Кіяшко надано  коментар для ЗМІ щодо можливостей списання сум недоїмки з єдиного внеску.

Так,  відповідно до Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі – Закон № 1072) подовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені.

До 1 березня 2021 року платники можуть звернутися за списанням.

Запрошуємо платників податків скористатися наданою можливістю!

Також Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки  з єдиного внеску тих платників, які звернулися із заявами про списання  до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб’єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня  2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше.

            Довідково: кількість платників податків, які мали право звернутися з заявами про списання заборгованості з ЄСВ складала 2,5 тис. підприємців на суму заборгованості 36,7 млн гривень. Із заявами звернулися 463 СГД, які мають заборгованість у сумі   9,1 млн гривень. Відмовлено у списанні 29 СГД (сума 0,6 млн гривень). Проведено списання 321 боржнику на суму заборгованості 6,9 млн гривень. 113 СГД – боржників (сума 1,6 млн гривень) перевіряється.

 

Інформаційна довідка щодо стану надходжень до бюджету у січні 2021 року

Згідно повідомлення  пресслужба Державної податкової служби України позитивні тенденції наповнення державного бюджету продовжуються у 2021 році – це результати роботи щодо детінізації, розпочатої ДПС у травні 2020 року.

Надходження до бюджету перевищують не тільки визначені індикативи, а і зростають рік до року.  При чому зростання надходжень відбувається порівняно з початком 2020 року, коли економіка та ДПС працювала на повну потужність без карантинних обмежень.

Так, за січень 2021 року  при очікуваних надходженнях – 29,9 млрд грн., фактичні надходження склали 33,3 млрд грн.,  додатково надійшло 3,4 млрд гривень. В порівнянні з  минулим роком додаткові надходження – 10,9 млрд грн, або у 1,5 рази більше. 

У т.ч. ПДВ (за січень): очікувані – 13,4 млрд грн; фактично – 16,3 млрд грн. додаткові надходження 2,9 млрд грн, або збільшення на 21,7 відсотків. В порівнянні з  минулим роком  більше на 9,4 млрд грн, або у 2,4 раза більше. 

Відшкодування ПДВ у січні становить 13,0 млрд грн (за оперативними даними).

 

Надходження від Сумщини до державної казни 

Начальник Головного управління ДПС у Сумській області  Наталія Кіяшко надала коментар для ЗМІ  щодо сплати зборів та платежів  до Державного бюджету платниками податків Сумщини.

Головним управлінням ДПС у Сумській області у січні 2021 року забезпечено збір до Державного бюджету в сумі 730,8 млн гривень, що більше збору за відповідний період минулого року на 140,8 млн грн, або на 23,9 відсотка.

Приріст надходжень відбувся з: податку на доходи фізичних осіб (110,2 млн гривень, приріст –  7,2 млн гривень, або 7,0 відсотків); військового збору (29,7 млн гривень, приріст – 1,9 млн гривень, або 6,7 відсотка); податку на додану вартість (375,9 млн гривень, збільшення на 145,4 млн гривень або на 63,1 відсотків); акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (приріст склав 0,6 млн гривень, або на 42,8 відсотків).

 

ДПС у січні опрацьовано 4 млн розрахункових документів

З 1 січня 2021 року в Україні у зв’язку з врегулюванням територіального устрою відповідно до вимог постанови «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-ІХ, прийняттям Закону України «Про Державний Бюджет України на 2021 рік» та внесенням змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: введені в дію 183 тисячі нових бюджетних рахунків у розрізі територіальних громад для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів; змінені бюджетні рахунки за окремими кодами класифікації доходів бюджету; відкриті нові небюджетні рахунки для зарахування єдиного внеску.

Інформація щодо реквізитів бюджетних та небюджетних рахунків була розміщена в електронному кабінеті платників, на вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/) та в Центрах обслуговування платників.

Зазначені процеси призвели до значного збільшення бюджетних рахунків та відповідної інформації про надходження платежів від Казначейства. Органами ДПС у січні поточного року опрацьовано 4 млн розрахункових документів про сплачені суми податків на нові бюджетні рахунки та 2 млн розрахункових документів про сплату єдиного внеску.

Враховуючи великий обсяг масиву даних відображення сплачених сум в Електронному кабінеті відбувається поступово датою фактичного перерахування платниками сум до відповідного бюджету та / або фондів. При цьому пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату не застосовуються.

 

Оподаткування дивідендів у 2021 році

З 1 січня 2021 року набрала чинності нова редакція пп. 14.1.49 ПКУ, за якою дивіденди – платіж, який здійснює юридична особа, в т. ч. емітент корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівняні за операціями з нерезидентами, що належать до категорії зазначених у пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, а саме:  платежі у негрошовій формі, що здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку;  суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), які виплачують на користь нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;  вартість товарів ((робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»; сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту у контрольованих операціях у порівнянні з сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;  виплати в грошовій або негрошовій формі, яку здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу юридичної особи у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.

 

 

Перейти до вмісту