Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

ImageПодатковою службою утворено  відокремлені підрозділи

Державною податковою службою України утворено територіальні органи, як її відокремлені підрозділи. Відповідний наказ підписано Головою ДПС Олексієм Любченком та погоджено Міністром фінансів України Сергієм Марченком.

«Забезпечення функціонування ДПС у форматі єдиної юридичної особи є­ однією з пріоритетних задач, визначених для ДПС низкою рішень Уряду та структурним маяком Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ. Тому утворення територіальних органів за новим принципом є важливим кроком у виконанні цього завдання», – зазначив Голова ДПС Олексій Любченко.

Надалі Державна податкова служба буде функціонувати як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

Такі зміни сприятимуть посиленню інституційної спроможності ДПС, уникненню дублювання функцій і процедур в ДПС, забезпеченню відкритості та прозорості діяльності Служби, мінімізації корупції та покращенню надання послуг платникам податків. До кінця року будуть реалізовані заключні кроки щодо забезпечення функціонування ДПС як єдиної юридичної особи.

 

До реєстру великих платників на 2021 рік включено 1375 компаній

Державна податкова служба України затвердила реєстр великих платників податків на 2021 рік. До нього увійшли 1375 суб’єктів господарювання.

Порівняно з реєстром на 2020 рік кількість підприємств скоротилася на 254 платника. Це пов’язано зі зміною критеріїв віднесення платників податків до категорії великих, що передбачено Законом № 466.

Так, відповідно до Податкового кодексу України, великий платник податків – це, зокрема, юридична особа, в якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України (крім митних платежів) за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро. Раніше загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Держбюджету, складала 1 млн євро податкових та митних платежів.

Включення підприємств до Реєстру великих платників податків на 2021 рік вже відбувалось за оновленими критеріями. До нового реєстру не потрапили 535 платників, які на сьогодні обслуговуються в Офісі великих платників податків ДПС та перебувають в Реєстрі – 2020. Натомість Реєстр – 2021 поповнився 281 новим великим платником, з яких, зокрема, 94 – підприємства торгівлі, 27 – фінансові та страхові установи.

Реєстр великих платників податків на 2021 рік також оприлюднено у формі відкритих даних на Порталі відкритих даних Єдиного державного вебпорталу відкритих даних та на вебпорталі ДПС у банері «Відкриті дані».

 

Реєстрація програмного реєстратору розрахункових операцій

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що суб’єкту господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), необхідно перебувати на обліку в контролюючому органі.

Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 із змінами.

 

ФОП, яка не може бути платником єдиного податку першої групи

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000 000 гривень.

Норми встановлені п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209 зі змінами та доповненнями, торгове місце – це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Отже, ФОП, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи.

 

За 9 місяців 2020 року до держбюджету перераховано близько 5 мільярдів гривень

За даними Головного управління ДПС у Сумській області у січні-вересні  2020 року  надходження до загального фонду Державного бюджету склали 4968,8 млн гривень. Індикативний показник з платежів загального фонду Державного бюджету  виконано на 100,3 відс, до бюджету  додатково  надійшло  13,1 млн гривень.

Досягнуто позитивних результатів у розрізі бюджетоформуючих платежів. Зокрема,  з податку на прибуток підприємств надходження склали     537,5 млн грн,  виконання індикативу  становить 100,5 відс, додатково надійшло  2,9 млн гривень. Податку на доходи фізичних осіб надійшло 1351,9 млн грн, що становить  101,1 відс індикативного показника, або  «плюс» 15,3 млн гривень.

За підсумками дев’яти місяців поточного року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надійшло 3770,3 млн грн, що перевищує минулорічні показники відповідного періоду  на  6,1 відс, або 216,4 млн гривень.

Тільки у вересні 2020 року збір платежів до загального фонду Державного бюджету склав 543,4 млн гривень. Індикативний показник виконано на 121,9 відс, до бюджету  додатково  надійшло 97,7 млн гривень.

Перейти до вмісту