Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageЗа І півріччя 2020 року надходження склали 736,4 млн  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-червень 2020 року забезпечено надходження податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 736,4 млн гривень.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 32,8 млн гривень. Зокрема до державного бюджету за вказаний період надійшло 279,53 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 22,2 млн грн,  місцеві бюджети для своїх потреб отримали 456,9 млн грн, збільшення надходжень на 10,6 млн грн » – повідомив начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за перше півріччя поточного року зібрано 399,8 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року надходження ЄСВ зросли на 18,4 відс., тобто сума надходжень більше на 62,1 млн гривень.

 В розрізі платежів до місцевих бюджетів основним платежем є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 302,0 млн грн, що на 4,0 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів сплачено  плати за землю в загальній сумі 72,8 млн грн., збільшення на 0,8 млн. грн,  та  єдиного податку 59,6 млн грн,  збільшення на 4,2 млн гривень. 

Конотопським управлінням, як територіальним органом Державної податкової служби, в межах чинного законодавства, проводяться усі можливі заходи з метою упередження порушення платниками вимог податкового законодавства, забезпечення своєчасного наповнення бюджетів у розмірах визначених законодавством. До платників, які не дослухаються та порушують встановлені правила сплати податків, застосовуються штрафні санкції та вживаються заходи стягнення заборгованості. Постійно інформується суспільство про те, що тільки своєчасна і повна сплата податків створює належні умови для  розвитку як місцевих громад так і держави в цілому» – зазначив Андрій Майданевич.

 

Визначено Порядок реєстрації та застосування програмних РРО

Завершено державну реєстрацію наказів Міністерства фінансів України, якими затверджено Порядок реєстрації та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, а також форму та зміст розрахункових документів.

З метою реалізації вимог закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», Міністерством фінансів України спільно з ДПС розроблено накази Міністерства фінансів України, якими, зокрема, регулюються питання реєстрації та застосування програмних РРО. Міністерством юстиції зареєстровано наказ Мінфіну від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», яким, зокрема, встановлено: Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій; Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи ПРРО в режимі офлайн.

Також зареєстровано наказ Мінфіну від 18.06.2020 № 306 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13» згідно з яким: удосконалено форму і зміст розрахункових документів, що формуються реєстраторами розрахункових операцій/програмними реєстраторами розрахункових операцій; встановлено нову форму розрахункового документа для операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів.

 

Заблоковано схему зловживань з ПДВ

Згідно інформації Державної податкової служби службою безпеки України спільно з Державною податковою службою України проведено спецоперацію з викриття і блокування у ДПС протиправного механізму формування сум податкових кредитів з ПДВ. Протягом 2019-2020 років ця схема завдала збитків державі на суму понад 2 млрд гривень щомісячно.

Розслідування встановило, що у схемі були задіяні службові особи Державної фіскальної служби (після реорганізації – ДПС), та транзитно-конвертаційні групи, близько 400 суб’єктів господарської діяльності. Незаконне формування сум податкових кредитів з ПДВ відбувалося, у тому числі, через несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем, в результаті – держбюджету завдані збитки в особливо великих розмірах. В ході проведення більше 120 обшуків вилучені документи, комп’ютерна техніка, флешки і печатки близько 60 підприємств, які були задіяні у схемі, а також 1,5 млн. гривень готівкою. На банківські рахунки цих підприємств накладено арешти у сумі більше 100 млн гривень. Крім того, заблоковані кошти на рахунках платників у системі електронного адміністрування ПДВ на загальну суму 586,8 млн. гривень.

За результатами вжитих заходів за травень та червень цього року надходження ПДВ до Державного бюджету України збільшились на 6,4 млрд гривень. Також про позитив свідчить сума нарахування ПДВ за декларацією травня яка складає 19,5 млрд грн, що майже на 1 млрд перевищує відповідний показник минулого року при зменшенні обсягів постачання на 20 відсотків.

 

В який термін подається звіт по єдиному внеску у разі  припинення ФОП

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що відповідно до п.п. 3 п. 1 розділу ІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція № 449), платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є , зокрема фізичні особи – підприємці (далі – ФОП).  

Згідно з п. 2 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок № 435), ФОП, у тому числі платники єдиного податку, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, зазначених у п. 2 розділу ІІІ Порядку № 435, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до контролюючого органу страхувальники, зазначені у п. 2 розділу ІІІ Порядку № 435, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення.

Відповідно до п.п. 1 п. 13 розділу ІV Інструкції № 449 для платників, зазначених у п.п. 3 п. 1 розділу II Інструкції № 449, останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення. Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Перейти до вмісту