Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageПризначено керівника Головного управління ДПС у Сумській області

Відповідно до наказу ДПС України від 02 червня 2020 року № 468-о начальником Головного управління  ДПС у Сумській області призначена Наталія Кіяшко.

Свій шлях податківця Наталія Володимирівна розпочала з 1997  року  в  ДПА у м. Києві. Прийшла на роботу в податкову службу інспектором та поступово отримала досвід на керівних посадах.

 У вітальному слові очільниця податкової Сумщини запевнила, що докладе максимум зусиль, щоб показники з наповнення бюджетів усіх рівнів динамічно зростали та виконувалися в повній мірі, а бізнес отримував послуги європейського стандарту.

 

Мінфін і ДПС завершують розробку додатку «РРО в смартфоні»

Міністерство фінансів України спільно з ДПС України завершують підготовку до запуску безкоштовного фіскального додатку для програмного РРО (реєстратор розрахункових операцій), який уже найближчим часом розпочне роботу в тестовому режимі. Протягом місяця представники бізнесу матимуть можливість ознайомитись з функціоналом додатку в Електронному кабінеті, протестувати його та надати пропозиції щодо його вдосконалення.

Вже з 01 серпня 2020 року продукт буде доступний для повноцінного використання для всіх бажаючих на безоплатній основі.

Водночас, обов’язковим використання програмного РРО для певних видів діяльності платників єдиного податку ІІ – IV груп фізичних осіб – підприємців стане з 01 січня 2021 року.

Запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення «РРО в смартфоні» стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків.

 

Новації Податкового Кодексу в частині податку на доходи фізичних осіб

Конотопське управління ГУ  ДПС у Сумській області продовжує інформувати про зміни внесені Законом України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України.

Так, зокрема щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» в частині податку на доходи фізичних осіб:

– визначення порядку оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній;

– оподаткування за основною ставкою 18 відсотків доходу, отриманого платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості (транспортних засобів) (перший об’єкт на рік залишається за нульовою ставкою, другий – за ставкою 5 відсотків);

– уточнення переліку витрат для фізичних осіб – підприємців в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів;

– скасовується сплата податку на доходи фізичних осіб з пенсій, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму;

– звільняється від сплати 5% ПДФО під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

 

 

 

 

Відповідальність за несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що триває деклараційна кампанія 2020 року. Статтею 111 ПКУ визначено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються фінансова та адміністративна відповідальності. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних санкцій та пені.

Так, несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій, а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Крім того, відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами Декларацій про доходи чи включення до Декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Звертаємо увагу, що обов’язкова річна Декларація за 2019 рік подається до 01 липня   2020 року.

 

За 5 місяців 2020 року надходження склали 621,0 млн  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-травень 2020 року забезпечено надходження податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 621,0 млн гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 29,4 млн гривень. Зокрема до державного бюджету за вказаний період надійшло 242,3 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 23,6 млн грн,  місцеві бюджети для своїх потреб отримали 378,7 млн грн, збільшення надходжень на 5,8 млн грн » – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за п’ять місяців поточного року зібрано 324,5 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року надходження ЄСВ зросли на 16,7 відс., тобто загальна сума надходжень збільшена на 48,7 млн гривень. Основним платежем до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 245,9 млн грн, що на 1,2 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів сплачено  плати за землю в загальній сумі 57,6 млн грн та  єдиного податку 55,7 млн грн,  збільшення 4,5 млн гривень. 

Кожному громадянину України необхідно усвідомити, що податкові надходження є основним джерелом існування нашої держави взагалі та кожної територіальної громади окремо. Без виконання обов’язків по сплаті податків неможливий розвиток України та місцевих громад. За рахунок надходжень ЄСВ  своєчасно і в повному обсязі виплачуються пенсі та інші соціальні виплати.

Зі свого боку Конотопське управління як територіальний орган Державної податкової служби в межах чинного законодавства вживає усі можливі заходи для забезпечення своєчасного та повного наповнення бюджетів» – зазначив Андрій Майданевич.

Перейти до вмісту