Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageПроведення семінару

Конотопським управлінням Головного управління ДПС у Сумській області 11 лютого 2020 року об 11-00 годині в актовому залі управління  (м. Конотоп,  пр. Миру 2,  5 поверх) проводиться семінар для платників податків щодо актуальних змін в законодавстві:

– впровадження норм законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг»;

– ліцензування діяльності усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним;

– питання пов’язані з необхідністю легалізації найманої праці та заробітної плати.

Запрошуються усі бажаючі суб’єкти господарювання.

 

Податківці роз’яснюватимуть важливість офіційного працевлаштування працівників

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома, що  представники Держпраці спільно з податківцями відповідно до доручення Прем’єр-міністра України проводитимуть посилену роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування. Під час таких заходів роботодавцям розповідатимуть про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Суб’єкти господарювання після таких роз’яснювальних візитів матимуть змогу добровільно оформити всіх працівників відповідно до чинного законодавства.

Водночас звертаємо увагу, що після роз’яснювальних заходів працівниками контролюючих органів будуть проводитися перевірки зазначених суб’єктів господарювання щодо дотримання законодавства про працю. У разі виявлення порушень роботодавцям доведеться сплатити значні суми штрафів, передбачені законодавством за такі порушення.

Нагадуємо, що офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Крім того, незадекларована праця знижує доходи державного бюджету, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування.

 

Нова форма податкової декларація про майновий стан і доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома платників, що триває деклараційна кампанія 2020.  Наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» оновлено форму податкової декларації про майновий стан і доходи  та інструкцію про її заповнення. І з 01 січня 2020 року декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою.

В оновленій Декларації є деякі особливості, а саме: у Декларації рядок 8 «Категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку; у розділі ІІ «Доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» Декларації окремо виділено доходи: «Дохід, нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно – правового характеру» та «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця».

Крім того, у Декларації передбачено три додатки до неї:  Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф1);  Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (додаток Ф2); Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку (додаток ФЗ).

 

Обережно, шахраї

Згідно інформації ГУ ДПС у Сумській області на Сумщині знову активізувалися шахраї, які видають себе за посадових осіб  Головного управління ДПС у Сумській області телефонують до керівників підприємств чи підприємців  та повідомляють про перевірки і можливість урегулювання питання через керівництво, при цьому вимагають матеріальну винагороду за невтручання в господарську діяльність.

ГУ ДПС у Сумській області звертається до платників податків бути обачними, не піддаватися на провокації, а у разі отримання інформації про такі пропозиції, вчинення протиправних дій від імені працівників органів ДПС під виглядом працівників Державної податкової служби або нібито від їх імені негайно повідомити відповідний підрозділ Національної поліції за номером телефону 102 або телефонувати до Антикорупційного сервісу ДПС України «Пульс» за номером телефону 0 800 501 007, напрям «4».

 

Справляння екологічного податку  за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, пунктом 240.7 статті 240 Податкового кодексу України (далі – ПКУ ) встановлено, що не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю суб'єкти, зазначені у пункті 240.1 цієї статті, якими здійснюються такі викиди в обсязі не більше 500 тонн за рік.

У разі якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, суб'єкти зобов'язані зареєструватися платниками податку у податковому періоді, в якому відбулося таке перевищення, скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок у порядку, передбаченому Кодексом. Пунктом 242.4 статті 242 ПКУ встановлено, що база оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового року зменшується на обсяг викидів у розмірі 500 тонн за рік.

Відповідно п.250.9 ст. 250 Кодексу, платникам податку, у яких у 2020 році розрахунковий, сумарний за всіма стаціонарними джерелами, обсяг викидів двоокису вуглецю: не перевищує граничний обсяг викидів (500 тонн) – необхідно подати до контролюючого органу за місцезнаходженням стаціонарного джерела забруднення заяву про відсутність у звітному році об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю із додатком розрахунку оцінки обсягів таких викидів; перевищує граничний обсяг (500 тонн) – зареєструватися платником податку за викиди двоокису вуглецю та подати до контролюючого органу за місцезнаходженням стаціонарного джерела забруднення заяву про звітний період, у якому планується виникнення об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю, із додатком розрахунку оцінки обсягів таких викидів.

Перейти до вмісту