Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageЗадекларуйте іноземні доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, відповідно до статті 170.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним – платник податків зобов'язаний подати річну декларацію.

Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України. У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 ПКУ, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

 

Отримуйте відповіді на електронну адресу

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) – інформаційний сервіс, який надає можливість платникам податків мінімізувати витрати часу на отримання інформації і самостійно ознайомитись із:  відповідями на запитання щодо оподаткування, єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС, з якими платники податків звертаються до Контакт-центру ДПС;  нормативно-правовими документами та останніми змінами в законодавстві; діючими ставками податків та зборів, податковим календарем; актуальними питаннями щодо отримання електронних довірчих послуг тощо.

Запрошуємо платників податків відвідати ЗІР або його мобільні додатки та скористатись новою функцією – «Зворотній зв’язок». За допомогою форми «Зворотній зв’язок» ЗІР платники податків мають можливість оперативно отримати на електронні адреси від Контакт-центру ДПС відповіді на запитання, що належать до компетенції ДПС.

Нагадуємо, що скористатись ЗІР можна через офіційний вебпортал ДПС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо в Інтернет мережі за адресою: zir.tax.gov.ua.

 

              Особливості оформлення розрахункових операцій з 19.04.2020

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» пункти 1 – 3 ст. 3 Закону України від  06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон про РРО) викладено у новій редакції.

Так, відповідно до внесених змін суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані: проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом про РРО, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;  надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій або електронній формі; 3) застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, або програмні реєстратори розрахункових операцій з додержанням встановленого порядку їх застосування. Норми наберуть чинності 19.04.2020.

 

Зміни до Порядку обліку платників ЄСВ

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що 19.01.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.10.2019 № 436 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Наказ № 436), яким внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників».

Наказом № 436 визначено період (два місяці з дня набрання чинності Наказу №436) для подання членами фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники ЄСВ до дня набрання чинності Наказом № 436, контролюючому органу за місцем проживання заяви за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердних документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві.

Також у новій редакції викладено форми заяв: про взяття на облік платника ЄСВ за формою № 1 ЄСВ;  про зняття з обліку платника ЄСВ  за формою № 7 ЄСВ;  про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою №12 ЄСВ.

 

НБУ скасував норму про перерахування коштів  ФОПів після сплати податків

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома, що норму про порядок використання поточних рахунків фізичних осіб – підприємців (ФОП) та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, скасовано.

Таке рішення прийнято Національним банком України (НБУ) для усунення маніпуляцій і можливих перешкод для діяльності ФОП.

Рішення про скасування норми містить постанова Правління Національного банку України № 7 від 15 січня 2020 року «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів». Воно набрало чинності з 17 січня 2020 року.

 

Перейти до вмісту