Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageКерівництво ДПС ініціювало масштабну антикорупційну перевірку

З приводу оприлюднення 13.01.2020  НАБУ інформації щодо можливої причетності посадових осіб ГУ ДПС в Одеській області до скоєння кримінального правопорушення пропозиція та надання неправомірної вигоди Державна податкова служба повідомила  наступне:

на сьогодні припинено повноваження виконуючих обов’язків начальника, а також першого заступника та двох заступників начальника ГУ ДПС в Одеській області та призначено тимчасово виконуючого обов’язки начальника ГУ ДПС. 

Для проведення всебічної перевірки фактів, наведених у розповсюдженій інформації щодо розслідування НАБУ: утворено оперативну робочу групу у складі 16 осіб з представників департаментів відомчого контролю, запобігання корупції та правового забезпечення; наказом ДПС від 14.01.2020 розпочато відомчу перевірку організації роботи ГУ ДПС в Одеській області та структурних підрозділів центрального апарату ДПС під час застосування податкового законодавства, виконання вимог законодавчих, інших нормативно-правових актів та розпорядчих документів ДПС, доручень керівництва. 

За результатами відомчої перевірки очікується: прийняття рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб ГУ ДПС в Одеській області та Центрального апарату ДПС; передача матеріалів перевірки до правоохоронних органів, повторна перевірка доброчесності керівників територіальних органів та Центрального апарату ДПС України.

 

Електронний кабінет  платника допоможе перевірити фіскальний касовий чек

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що законом України «Про внесення змін до законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг»  передбачено можливість  подання  покупцями скарги щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій продавцями товарів .

У разі необхідності покупці можуть здійснити перевірку фіскального касового чеку, що формується як звичайними реєстраторами розрахункових операцій, так і програмними  РРО, застосувавши електронний сервіс «Пошук фіскального чеку», який  функціонує у відкритій частині «Електронного кабінету». У такій спосіб можливо перевірити достовірність  фіскального касового чеку, засвідчити  факт його наявності у базах ДПС. Для пошуку та перегляду фіскального касового  чеку необхідно ввести фіскальний номер РРО, дату та час  видачі чеку.

Відсутність або невідповідність реквізитів чеку даним інформаційних баз ДПС надає право покупцю надіслати до ДПС письмове  звернення, до якого необхідно додати копії отриманих розрахункових документів. Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету.

 

Надаєте послуги з репетиторства – декларуйте свої доходи!

Конотопське управління  ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що деклараційна кампанія – 2020 стартувала. Декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) вимог ст. 67 Конституції України та норм Податкового кодексу України.

Якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є фізичною особою – підприємцем, він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок на доходи фізичних осіб (військовий збір) із таких доходів.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за 2019 рік таким викладачам – репетиторам слід подати до 01 травня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису. Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177, (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 728/333699). Доходи від репетиторства оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів відраховується військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Під поняттям «репетиторство» мається на увазі: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт тощо.

Парламент удосконалив податкове законодавство

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома платників податків, що  сьогодні Верховна Рада України 16.01.2019 підтримала у другому читанні два важливі законопроекти, які удосконалюють процедури адміністрування податків та зборів, – № 1209-1 та № 1210 . Зокрема, серед головних новацій законопроекту № 1210  – запровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементація норм, передбачених Планом протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS). 

Введення в дію цих правил   дозволить Україні покращити імідж у міжнародних відносинах, осучаснити систему адміністрування податків та дотримуватись принципу справедливості оподаткування.

 

За неоформленого працівника штраф у 2020 році збільшився!

Конотопське управління ДПС у Сумській області нагадує, що з 01.01.2020 мінімальна заробітна плата становить 4 723 грн та у погодинному розмірі – 28,31 гривень.

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення територіальних органів ДПС про прийняття працівника на роботу.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (30 х 4 723 грн = 141 690 гривень) у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплату заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску.

Перейти до вмісту