Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageСтартувала деклараційна кампанія – 2020

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація): особисто або уповноваженою на це особою;  надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: доходів не від податкових агентів. До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо; доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів; іноземного доходу; та в інших передбачених Кодексом випадках.

 

Про систему моніторингу податкових ризиків

Система моніторингу податкових ризиків при реєстрації ПН/РК необхідна для забезпечення неухильності виконання обов’язку зі сплати податків всіма без виключення платниками. Вона є стримуючим фактором для несумлінних платників, що у незаконний спосіб за допомогою фіктивних господарських операцій отримують податкові вигоди, та одночасно забезпечує дотримання прав та гарантій законослухняних платників.

Ефективність роботи цієї системи важко переоцінити: за період з 23 березня 2018 року по 31 грудня 2019 року кількість ПН/РК, реєстрація яких зупинена за результатами автоматизованого моніторингу та по яким платниками податку не подано пояснення та копії документів, становить 354 065 ПН/РК, при цьому податкова запобігла реєстрації безпідставного податкового кредиту на суму 8,4 млрд гривень. Все це – платники, які навіть не виявили бажання підтвердити реальність господарських операцій. Саме такі компанії найбільше зацікавлені у зриві роботи цього дієвого механізму боротьби з недобросовісними платниками податків.

За допомогою системи моніторингу податкових ризиків при реєстрації ПН/РК Державна податкова служба України захищає економічні інтереси держави та сумлінних платників податків від мінімізаційних схем та зловживань.

 

Порядок здійснення компенсації частини штрафних  санкцій

Конотопське управління  ГУ ДПС у Сумській області інформує, що Законом України від 20 вересня 2019 року №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» у новій редакції викладено п. 43.5 ст. 43  Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно змін контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви щодо здійснення компенсації частини штрафних санкцій, визначених за даними система обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (далі – СОД РРО), готує висновок про повернення належних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Для здійснення компенсації частини штрафних санкцій, визначених за даними СОД РРО, на користь покупця контролюючий орган протягом п’яти робочих днів з дня зарахування до бюджету штрафних санкцій, застосованих до платника податків за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій, готує висновок та подає його для виконання до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів перераховує на користь відповідного покупця компенсацію частини суми штрафних санкцій, визначених за даними СОД РРО, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.  Норми наберуть чинності 01.10.2020.

 

Застосування штрафу за неподання звіту по єдиному внеску

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома страхувальників, що згідно з частиною першою ст. 165¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КупАП) неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу – підприємця (далі – ФОП) або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Неподання або несвоєчасне подання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску є підставою для складання протоколу про адміністративне правопорушення. Статтею 38 КУпАП встановлено, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніше ніж через два місяці з дня виявлення. Днем вчинення правопорушення у разі неподання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску є наступний день за останнім днем граничного терміну подання звітності з урахуванням норм ст. 38 КУпАП, а у разі несвоєчасного подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску – дата фактичного подання звітності.

 

За 2019 рік податкові надходження перевищили 1,5  млрд  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за 2019 рік забезпечено сплату податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 1 млрд 568,1 млн гривень. В порівнянні з минулим роком додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 144,3 млн грн., в тому числі до державного бюджету за рік надійшло 588,1 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 19,6 млн грн, місцеві бюджети для своїх потреб отримали 980,0 млн грн, збільшення надходжень на 124,7 млн грн» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі-ЄСВ) за 2019 рік зібрано 700,8 млн гривень. Порівняно з 2018 роком надходження ЄСВ зросли на 22,8 відс., тобто  загальна сума надходжень збільшена на 129,9 млн гривень.

Основним платежем до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 648,6 млн грн, що на 83,8 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів забезпечено надходження плати за землю в загальній сумі 152,0 млн грн. та  єдиного податку 132,6 млн грн,  збільшення на 19,6 млн грн. та 16,3 млн грн. відповідно.

Виконання Конотопським управлінням своїх обов’язків надає можливість державі своєчасно і в повному обсязі виплачувати зарплати і пенсії, виконувати інші соціальні функції. Повнота надходжень до місцевих бюджетів підвищує фінансову спроможність місцевих громад. Ми розуміємо цю відповідальність і будемо надалі ефективно виконувати покладені на нас завдання» – зазначив Андрій Майданевич.

 

***

УВАГА! З 3 січня 2020 року розпочалося зарахування платежів на нові бюджетні рахунки

 

 

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, з 1 січня 2020 року були введені в дію рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, зарахування платежів на які розпочалося з 03.01.2020 року.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків розміщена на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області у рубриці «Бюджетні рахунки» https://sumy.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Рахунки відкриті Державною казначейською службою України відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 (зі змінами), та на виконання вимог Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», Бюджетного кодексу України, наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 No 11 «Про бюджетну класифікацію» (зі змінами).

Додатково інформуємо, що всі рахунки для зарахування платежів до Державного бюджету України та місцевих бюджетів розміщені на Вебсторінці Головного управління Казначейства (розділ «Реквізити рахунків») Вебпорталу Державної казначейської служби України за адресою www.treasury.gov.ua.

 

Перейти до вмісту