34 сесія 7 скликання (20.12.2019)

Про районну програму «Навчання лікарів- інтернів та забезпечення лікарськими кадрами…

                                     Image                     

КОНОТОПСЬКА   РАЙОННА   РАДА

СЬОМЕ  СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ

 РІШЕННЯ

Конотоп

 20.12.2019

Про районну програму «Навчання лікарів-

інтернів та забезпечення лікарськими кадрами

медичних закладів первинної ланки Конотопського

району на 2018-2020 роки» у новій редакції

 

З метою забезпечення лікарськими кадрами лікувально-профілактичних підрозділів Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я від 19.09.1996 №291 «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ –ІV рівня акредитації, медичних факультетів університетів», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

            районна  рада вирішила:

         1. Затвердити районну програму «Навчання лікарів-інтернів та забезпечення лікарськими кадрами медичних закладів первинної ланки Конотопського району на 2018-2020 роки» у новій редакції (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів районного бюджету та відповідальним виконавцем   Конотопську районну державну адміністрацію.

          3. У зв'язку з прийняттям даного рішення, рішення районної ради від 08.08.2018 «Про районну програму «Навчання лікарів-інтернів та забезпечення лікарськими кадрами медичних закладів первинної ланки Конотопського району на 2018-2020 роки» у новій редакції визнати таким, що втратило чинність.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров`я та соціального захисту.

 

Голова                                                                               А. БОЯРЧУК                

 

Анатолій Маняк  6 56 70                            

Надіслати: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту – 1,  районній державній адміністрації – 1, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради -1,  фінансовому управлінню РДА -1, відділу  економічного розвитку і торгівлі  РДА – 1.     

                    

                                                                                                      Додаток

                    до рішення районної ради

                    сьомого скликання від 20.12.2019

 

I. ПАСПОРТ

районної  програми «Навчання лікарів-інтернів та забезпечення лікарськими кадрами медичних закладів первинної ланки Конотопського району на 2018-2020 роки» у новій редакції

(Далі – програма)

 

1

Ініціатор розроблення програми  

Конотопська районна державна адміністрація

 

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження   голови Конотопської районної державної адміністрації від  11.05.2018 № 160-ОД  «Про розроблення проекту районної програми «Навчання лікарів-інтернів та забезпечення лікарськими кадрами медичних закладів первинної ланки Конотопського району на 2018-2020 роки» та розпорядження голови  Конотопської районної державної адміністрації від 11.12.2019 № 292 «Про схвалення  проекту районної програми «Навчання лікарів-інтернів та забезпечення лікарськими кадрами медичних закладів первинної ланки Конотопського району на 2018-2020 роки» у новій редакції

3

Розробник програми

Конотопська районна державна адміністрація, Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

4

Співрозробник програми

 

5

Відповідальний виконавець програми

Конотопська районна державна адміністрація

6

Учасники програми

Конотопська районна державна адміністрація, Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

7

Термін реалізації програми

2018-2020 роки

8

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

 

183267  гривень

                                   

 

Коштів районного бюджету

 

 

 

183267 гривень

   

 

II. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована програма

 

Ефективна кадрова політика є важливим інструментом функціонування галузі охорони здоров’я, оскільки від рівня забезпеченості закладів галузі медичними працівниками та їх професійного рівня залежить якість надання медичної допомоги населенню району. Питання кадрового забезпечення набуло особливої ваги з огляду на кадрову кризу в медичній галузі як в цілому в державі, області так і в Конотопському районі.

            Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради недостатньо укомплектований сімейними лікарями, майже  третина працюючих лікарів – пенсійного або перед пенсійного віку. Стан укомплектованості молодими спеціалістами незадовільно низький, ситуація продовжує погіршуватися. Єдиний альтернативний захід – залучення молодих фахівців з метою працевлаштування в медичних закладах Конотопського району.

            При умові оплати з місцевого бюджету коштів за навчання лікарів-інтернів на період проходження інтернатури в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, виникає можливість залучити лікарів для вирішення кадрової проблеми, з якими будуть укладені трудові договори (контракти) про працевлаштування в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради. Це значно наблизить та покращить якість надання медичної допомоги сільському населенню.

 

III. Визначення мети програми

 

Мета цієї програми полягає у покращенні кадрового забезпечення лікувально-профілактичних підрозділів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради шляхом залучення лікарів-інтернів для проходження інтернатури на базі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради з подальшим працевлаштуванням, що дасть змогу:

• забезпечення розвитку первинної медико-санітарної допомоги в Конотопському районі через вирішення питання завершення реорганізації сільських лікарських амбулаторій;

        забезпечення якісною медичною послугою населення Конотопського району шляхом забезпечення галузі фахівцями високого професійного рівня, укомплектування медичними кадрами заклади охорони здоров’я сільської місцевості  лікарями загальної практики-сімейної медицини;

        забезпечення працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів відповідно до потреб галузі охорони здоров'я Конотопського району, надання їм першого робочого місця, створення належних умов праці та проживання;

        здійснення післядипломної підготовки фахівців із базових спеціальностей шляхом поєднання медичної практики й навчання, сприяння розвитку професійного самовдосконалення особистості, покращення соціального статусу студентів-медиків, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів;

        виховання інтелектуальної, висококультурної, соціально активної особистості;

        впровадження  інтегрованого підходу, спрямованого  на реалізацію системи безперервного професійного розвитку медичних кадрів.

 

IV. Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми, обсягів                          та джерел фінансування, строки та етапи виконання програми

 

Програмою передбачається фінансування навчання фахівців, які мають диплом спеціаліста за напрямком підготовки «лікувальна справа» в інтернатурі на базі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради протягом 2018-2020 років за рахунок коштів районного бюджету.

 

В подальшому після проходження інтернатури лікарями-інтернами між КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради та лікарями загальної практики-сімейної медицини укладається трудовий договір (контракт) про працевлаштування в якості сімейного лікаря в медичних закладах КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради терміном на 3 роки.

Видатки пов’язані з реалізацією даної програми, здійснюються за рахунок виділених у встановленому порядку коштів з районного бюджету.

При розробці розрахункових показників фінансування та очікування результатів реалізації Програми було враховано:

– дефіцит лікарських кадрів в районі;

– термін підготовки лікарів в інтернатурі за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина».

Вартість проходження інтернатури 1 лікаря-інтерна за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина», який навчається на бюджетній основі складає в загальній сумі 170067 грн., в тому числі витрати на виплату заробітної  плати з  нарахуванням, банківське обслуговування за перерахування грошових коштів на картковий рахунок лікаря-інтерна складають в сумі 133127 грн., витрати на  відрядження лікаря-інтерна на навчання у вищий медичний заклад освіти, а саме: проживання у гуртожитку складає в сумі 12600 грн. (вартість проживання у гуртожитку  вищого медичного закладу освіти складає 900 грн. на місяць, термін проживання у гуртожитку  вищого медичного закладу освіти складає 14 місяців), добові витрати складають у сумі 23040 грн. (розмір добових витрат на 1 календарний день складає 60 грн., тривалість навчання у вищому медичному закладі освіти складає 384 календарних днів, проїзд на навчання до вищого медичного закладу освіти та в зворотному напрямку складає в сумі 1300 грн.

Вартість проходження інтернатури 1 лікаря-інтерна за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина», який навчається на контрактній основі складає в загальній сумі 13200 грн., а саме: витрати на оплату навчання лікаря-інтерна у вищому медичному закладі освіти (вартість навчання у вищому медичному закладі освіти складає 3300 грн. на місяць, термін навчання у вищому медичному закладі освіти складає 4 місяці).

Загальний обсяг фінансування програми становить в загальній сумі 183267 грн.

Виконання програми здійснюється  з 2018 до 2020 року.

 

 

Ресурсне забезпечення районної програми

гривень

 

Обсяг коштів, які планується залучити на виконання програми

 

Роки виконання програми

 

Усього витрати на виконання програми

 

2018 рік

2019 рік

2020 рік

 

Обсяг ресурсів усього, у тому числі:

 

47130

 

81917

 

54220

 

183267

 

 

Районний бюджет

 

 

 

47130

 

81917

 

54220

 

183267

 

V. Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

 

Виконання програми дасть змогу укомплектувати сімейними лікарями лікувально-профілактичні заклади Конотопського району, що забезпечить покращення якості та доступність медичної допомоги населенню району.

 

Для досягнення  мети Програми по забезпеченню лікарськими кадрами КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради передбачається укласти договори з кандидатами на навчання в інтернатурі, які навчались на контрактній та бюджетній основі для проходження інтернатури на базі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина» за рахунок районного бюджету з обов’язковим відпрацюванням не менше 3-х років.

            Провести  навчання в інтернатурі по спеціальності «загальна практика-сімейна медицина» 2 лікарів-інтернів протягом 2018-2020 років.

 

 


VI. Напрями діяльності та заходи програми

 

п/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

 

Перелік заходів програми

Строк виконання заходу

 

Виконавці

 

Джерела

фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість),грн.

 

Очікуваний результат

всього

2018

рік

2019

рік

2020

рік

1.

Залучення молодих фахівців з метою забезпечення якісного медичного обслуговування населення району та працевлаштування в медичних закладах Конотопського району.

Забезпечення проходження інтернатури лікарями-інтернами на базі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради та навчання лікарів-інтернів в інтернатурі вищого навчального закладу.

2018-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

Районний бюджет

183267

47130

81917

54220

Укомплектування лікарськими кадрами лікувальнопрофілактичних закладів Конотопського району

 


VII. Координація та контроль за ходом виконання програми

 

       Організація виконання програми здійснюється Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, яке щорічно до 15 січня подає узагальнену інформацію про стан її виконання голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради та до відділу економічного розвитку і торгівлі  Конотопської районної державної адміністрації.

       Координує  хід виконання цієї програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

Заступник голови                                         І.КЛІГУНОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            

 

Перейти до вмісту