Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageДПС та її територіальні органи отримають статус єдиної юридичної особи

Верховною Радою прийнято за основу законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи».

Згідно з документом ДПС працюватиме як єдина юридична особа. Територіальні органи ДПС стануть відокремленими підрозділами, а не юридичними особами, як це є на сьогодні.

Наразі ДПС – це 28 юридичних осіб: 25 – головних управлінь в областях, Офіс великих платників податків, Інформаційно-довідковий департамент та центральний апарат. Після набуття чинності закону 28 юридичних осіб будуть об’єднані в одну.

 

Прийнято законопроект, який дозволить детінізувати ринок реалізації пального

Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку». Ним удосконалено  роботу системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРПСЕ) та спрощено умови ліцензування зберігання пального суб’єктів господарювання, що використовують його лише для власного споживання.

Законом, зокрема: переглянуто терміни та порядок застосування штрафних санкцій за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, змінено термін реєстрації зведених акцизних накладних до 15 календарних днів, надано можливість підприємствам роздрібної торгівлі самостійно обирати спосіб складання акцизних накладних у разі відпуску через колонки.

Крім того, скасовано вимогу щодо облаштування рівнемірами-лічильниками резервуарів на виробництво пального при очищенні коксового газу, надано можливість складання розрахунків коригування до акцизних накладних для виправлення помилкових реквізитів отримувача. Інформація про акцизні склади, зареєстровані в СЕА РПСЕ, розміщуватиметься на вебпорталі ДПС. Також запроваджено оподаткування акцизним податком використання товарів, коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у переліку підакцизного пального, проте використовуються як пальне для транспортних засобів, обладнання, або пристроїв.

Ці та інші зміни, внесені прийнятим законом, сприятимуть посиленню контролю на ринку реалізації пального та детінізації цього сегменту.

 

Нові вимоги до касових операцій

Конотопське управління ГУ  ДПС у Сумській  області інформує, Національний банк України  постановою від 07 листопада 2019 N 131 вніс зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке затверджене постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року  N 148 (далі Положення № 148).

Зокрема, змінами визначено, що суб'єкти господарювання у разі зняття готівкових коштів із поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами зобов'язані надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі розрахунки, необхідні банку для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Поряд з цим нагадуємо, що відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення  №148, суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:  між собою – у розмірі до 10000  гривень включно; з фізичними особами – у розмірі до 50000  гривень включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

 

Податкові агенти зобов’язані надавати відомості про суму виплаченого доходу

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за встановленою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» із змінами.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з ПДФО. Норми встановлені п.п. «в» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Отже, фізична особа, яка зобов’язана подавати Декларацію відповідно до вимог ПКУ, або користується податковою знижкою, на вимогу контролюючого органу надає разом з Декларацією  відомості про отримані у звітному році доходи.

При цьому, п.п. «в» п. 176.2 ст. 176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника ПДФО відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

 

За 11 місяців 2019 року сплачено  627,9 млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-листопад 2019 року забезпечено надходження 627,9 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за аналогічний період минулого року на 22,3 відс., або на 114,7 млн. гривень» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У листопаді 2019 року забезпечено находження 63,3 млн. грн. ЄСВ, що на 15,2 відс., або на 9,6 млн. грн. більше листопада 2018 року. В розрізі районів, території діяльності Конотопського управління  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 34,2 млн грн, Конотопського району -7,2 млн грн,  Буринського району – 6,1 млн грн, Кролевецького району – 10,2 млн грн, Путивльського району – 5,6 млн  гривень.

Дотримання законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам контролюється Конотопським управлінням з метою забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат та інших соціальних виплат в межах виконання покладених на нас завдань по реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску», – повідомив Андрій Майданевич. 

 

 

Перейти до вмісту