Новини

Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України інформує

ImageФОНД ПРОДОВЖУЄ ФІНАНСУВАТИ СОЦІАЛЬНІ ДОПОМОГИ

            В медіа поширено інформацію про нібито призупинення Фондом соціального страхування України фінансування виплат лікарняних, у зв’язку з вагітністю та пологами та на поховання.

            Коментар з цього приводу дає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області Віра Лаврик:

         За загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах і допомога на поховання.

      Станом на 21.11.2019 управління забезпечило допомогами з тимчасової непрацездатності майже 53 тисячі застрахованих осіб Сумщини, тобто працюючих, і спрямувало на ці цілі близько 163 мільйони гривень. Допомогу по вагітності та пологах отримало 2,5 тисячі жінок, на виплату якої перераховано понад 62 мільйони гривень. На поховання застрахованих осіб витрачено більше одного мільйона гривень соцстрахівських коштів. Надані страхувальниками заяви-розрахунки до 21 жовтня цього року управління профінансувало в повному обсязі.

      Надання страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві та реабілітаційного лікування для застрахованих осіб управління здійснює у штатному порядку.

      Найближчим часом очікується проведення позачергового засідання правління, на якому буде прийнято відповідні рішення щодо стабільного фінансування матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності.

 

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

З ініціативи Генеральної асамблеї ООН 3 грудня проголошене Міжнародним днем людей з інвалідністю. Проведення такого дня спрямоване на привернення уваги до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Ці завдання близькі і працівникам Фонду соціального страхування України.

 Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області опікується людьми, які отримали  групу інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. Всі вони потребують належного ставлення до себе – вони хочуть жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації у працевлаштуванні, мати змогу брати участь у соціальному та культурному житті.

Важливим напрямком роботи Конотопського відділення є своєчасне та повне відшкодування шкоди, пов’язаної з втратою застрахованими особами працездатності. В даний час страхові виплати отримують  352  потерпілих,  серед яких  199 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, в тому числі  І групи – 6, ІІ групи – 30, ІІІ групи – 163. З серпня 2014 року робочим органом Фонду  проводяться також виплати 52 внутрішньо переміщеним особам, із них 24 з інвалідністю.

В цілому загальна сума виплат, проведених потерпілим та членам їх сімей, склала з початку року 9,6 млн. грн. Виплати проводяться своєчасно та в повному обсязі. Заборгованість по страховим виплатам відсутня.

            Відділення Фонду вживає заходи щодо  забезпечення потерпілих  на виробництві та професійних захворювань медико-соціальними послугами, спрямованими на відновлення їх здоров’я. У поточному році на медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві було витрачено близько 910 тис. грн.

            9 людей з інвалідністю від трудового каліцтва та професійного захворювання пройшли лікування в стаціонарних відділеннях медичних закладів. Їм було відшкодовано витрат на суму  більше 16 тис. грн. 2 особи отримали  лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно – курортних закладів на суму 30 тис. грн.

Упродовж трьох кварталів 2019 року санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування України було забезпечено 14 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання, для двох людей з інвалідністю І групи забезпечено супровід на період лікування.

 Протезно-ортопедичними виробами забезпечено 12 людей з обмеженими фізичними можливостями, що перебувають на обліку у відділенні, на суму 139,6 тис. грн. Для одного потерпілого з інвалідністю проведено післягарантійний ремонт протезу на суму 21,5 тис. грн. 10 потерпілих отримали за рахунок коштів Фонду палиці та милиці. Для людини з інвалідністю І групи придбано крісло – коляску з електроприводом.

18 потерпілих, яким рішенням медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) визначено потребу в амбулаторно – поліклінічному лікуванні, забезпечуються щомісячно для лікування вдома та при перебуванні на денному стаціонарі лікарськими засобами,  виробами медичного призначення. На ці цілі витрачено більше 163,6 тис. грн.

Один потерпілий з інвалідністю І групи внаслідок нещасного випадку на виробництві забезпечений натільною та постільною білизною на суму 3,8 тис. грн.

Фондом соціального страхування України здійснюється фінансування виплат для забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням у обсязі 100% потреби. Упродовж  десяти місяців 2019 року Конотопське відділення здійснило виплати на спеціальний медичний догляд для 1 особи з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва на суму 35,1 тис. грн., на постійний сторонній догляд – 84,5 тис. грн.  для 5 осіб, на побутове обслуговування – для 6 потерпілих на виробництві на суму 52,6 тис. грн.

На протязі поточного року відшкодовано компенсацію витрат на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування  в сумі 4,8 тис. грн. для 13 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Сьогодення спонукає працівників відділення, яке обслуговує громадян з особливими потребами, що потерпіли на виробництві, у м. Конотоп, Конотопському та Кролевецькому районах, до пошуку нових організаційних підходів і методів управління системою охорони праці, напрацювання законодавчо обґрунтованих важелів впливу на керівництво підприємств у сфері запровадження безпечних і нешкідливих умов праці та здійснення соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 

Перейти до вмісту