Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageСервіс повторного формування сертифікатів за електронним запитом

ДПС повідомляє, що рік тому запроваджено новітній сервіс повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом, який значно спростив процедуру отримання електронних довірчих послуг. За цей час сервісом скористались більше 131 тис. клієнтів, яким сформовано понад 263 тис. сертифікатів.

Сервіс дозволяє отримувати електронні довірчі послуг онлайн, тобто без відвідування відокремлених пунктів реєстрації користувачів, заповнення реєстраційних карток, підготовки інших паперових документів, що заощаджує час та кошти користувачам.

Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть користувачі, які мають: чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів); незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо); особистий ключ, який доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Загалом з 09.11.2018 було сформовано більше 1 млн. сертифікатів понад 426 тис. клієнтам.

 

Боротьба ДПС із мінімізаційними схемами в сфері ПДВ у цифрах

Згідно інформації ДПС завдяки новим підходам в адмініструванні та використанню аналітичних інструментів за серпень-жовтень 2019 року темпи росту нарахувань ПДВ зросли на 20,3%, а обсяги постачання зросли лише на 5,3 %.

Іншим важливим досягненням нової податкової служби – є стабілізація ритмічності та повноти відшкодування ПДВ. Якщо в серпні-жовтні 2018 року середньомісячна сума заявок на відшкодування становила 13,3 млрд грн, а середньомісячна сума відшкодування 10,9 млрд грн, то за аналогічний період 2019 року такі показники становили 13,5 та 12,3 млрд грн відповідно.

Не менш важливим інструментом адміністрування ПДВ є моніторинг податкових накладних. За січень-липень 2019 року в середньому в місяць вносилося в журнал ризикових близько 2278 платників та призупинялося 0,16 % від всіх зареєстрованих податкових накладних, то за серпень-жовтень 2019 року такі показники становили 1478 платників та 0,13 % відповідно. При цьому станом на 01.11.2019 року по 335 726 податкових накладних на загальну суму 7717,1 млн грн платниками податків не було подано повідомлення на розблокування, що підтверджує блокування накладних компаній, замішаних у мінімізаційних схемах. Отже, механізм моніторингу податкових накладних є ефективним інструментом в боротьбі з фіктивним податковим кредитом та за період роботи нової податкової служби значно підвищив свою продуктивність та фіскальне значення.

 

Зміни до порядку реєстрацію юридичних осіб, ФОП та громадських формувань

Конотопське управління ДПС у Сумській області повідомляє, що 02.11.2019 набув чинності Закон України від 03 жовтня 2019 року № 159 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав власності» (далі – Закон № 159), яким внесені зміни до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755).

Так, внесеними Законом № 159 змінами до Закону № 755, встановлено:  для державної реєстрації фізичної особи – підприємця документи можна подати до будь-якого суб’єкта державної реєстрації у межах України, як в електронній так і в паперовій формі;  для юридичних осіб  у межах України лише у разі подання електронної версії документів, для формату подачі документів у паперовій формі – у межах області;  із числа суб’єктів, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації, виключені акредитовані суб’єкти (комунальні та державні підприємства), залишаються державні реєстратори місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також державні та приватні нотаріуси; нотаріально засвідчені документи, на підставі яких проводиться державна реєстрація, викладаються на спеціальних бланках;  надано право керівнику юридичної особи в режимі реального часу засобами телекомунікаційного зв’язку отримувати інформацію про факт подання документів для проведення реєстраційних дій щодо такої юридичної особи;  у разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу документа, що засвідчує його повноваження. Для цілей проведення реєстраційних дій документом, що засвідчує повноваження представника, є документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, або нотаріально посвідчена довіреність.

Закон № 159 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 23.10.2019 № 202.

 

Особливості повернення сум помилково сплаченого єдиного внеску

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), починаючи з 01 жовтня 2019 року перераховується виключно на рахунки ДПС для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, відкриті Державною казначейською службою України відповідно до вимог стандарту IВАN.

У разі помилкової сплати сум єдиного внеску на невідповідний рахунок платники мають змогу повернути кошти. Повернення здійснюється відповідно до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016  № 6; кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення;  у разі помилкової сплати сум єдиного внеску на невідповідний рахунок заява подається до органу ДПС, на рахунок якого сплачено кошти за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 6; у разі помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету заява подається до ДПС за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напрямку повернення; у разі помилкової сплати єдиного внеску на невідповідний рахунок фізичній особі – підприємцю/особі, яка провадить незалежну професійну діяльність/члену фермерського господарства, незважаючи на своєчасне і в повному обсязі перерахування єдиного внеску, внаслідок неправильно спрямування коштів нараховується штраф та пеня.

 

Заява про перехід на спрощену систему подається за новою формою

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській  області  інформує, 22 жовтня набрав чинності наказ Міністерства фінансів України  від 16.07.2019 р. № 308 «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку» (далі – наказ № 308). Наказом № 308 затверджено нові форми документів у сфері застосування спрощеної системи оподаткування, а саме:  заяви про застосування спрощеної системи; розрахунку доходу за попередній календарний рік;  запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку;  витягу з реєстру платників єдиного податку.

Нагадуємо, згідно з пп. 298.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. Реєстрація суб'єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.  У разі відсутності визначених ПКУ підстав для відмови у реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку контролюючий орган зобов'язаний протягом двох робочих днів від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку (ст. 299 ПКУ).

 

 

 

Перейти до вмісту