Новини

Юстиція інформує

ImageСЕРВІСИ ВІД МІН’ЮСТУ СТВОРЮЮТЬ НЕЗАБУТНІ РОДИННІ СВЯТА

Родинні свята не тільки скріплюють стосунки членів сім’ї, а й наповнюють життя незабутніми моментами і враженнями. Саме через це сучасні сервіси від Міністерства юстиції України покликані покращувати та робити більш комфортними свої послуги, створюючи для громадян найкращі спогади.

Понад рік тому, у магічну комбінацію чисел – 08.08.2018 – Олександр та Ірина долучилися до тематичного весільного марафону, ініційованого Мін’юстом. Тоді молодята у присутності рідних та друзів пообіцяли тільки примножувати своє кохання.

Закохана пара стримала своє слово – на світ з’явилася маленька Дар’я. Відзначити значну та щасливу подію, не відлучаючись від родини ні на мить, сумчанам допоміг ще один комфортний сервіс від Міністерства юстиції – видача свідоцтва про народження дитини безпосередньо у пологовому будинку. Урочисто, з найщирішими привітаннями молоді батьки отримали від працівників юстиції Сумщини перший документ своєї донечки.

Нехай у цій родині завжди панує любов, злагода, єдність та взаємоповага!

 

ОНОВЛЕНЕ Й ДІЄВЕ ЗАКОНОДАВСТВО – ЕФЕКТИВНЕ ЗНАРЯДДЯ У БОРОТЬБІ ЗІ ЗЛОЧИННІСТЮ

Одним із напрямків діяльності правоохоронних органів є боротьба із рейдерством, тобто із незаконним захопленням або недружнім поглинанням підприємств. Законопроєкт № 1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» розширив коло антирейдерських заходів та значно убезпечив власність від протиправних посягань.

Законодавче нововведення, як виключає, так і змінює деякі існуючі норми у законах та кодексах або ж додає до них нові. Тепер для реєстрації прав на нерухоме майно нотаріусам та державним реєстраторам необхідно скористатися не лише кваліфікованим електронним підписом, але й підтвердити рішення за допомогою Google-ідентифікації з використанням одноразового пароля.

Також варто зазначити, що зміни, котрі були ініційовані Міністерством юстиції, мають на меті знизити кількість випадків протиправного заволодіння майном та створити більш прозорий контроль за діяльністю реєструючих органів. 

 

ЦЕНТР ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ПРАЦЮЄ ДЛЯ ВАС, ПОЄДНАВШИ СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИСОКУ ПРОФЕСІЙНІСТЬ

Сьогодні, для якісного та зручного отримання послуг створюються офіси європейського зразка, одним із яких є «Центр виконання рішень». Подібне оновлення вже оцінило багато мешканців нашого міста.

Тут, відвідувачі мають змогу отримати повний перелік послуг, що стосуються примусового виконання судових рішень. Також, містяни можуть перевірити себе в Єдиному реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/ та ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження. Варто пам’ятати, що вчасна та вірна реакція на заборгованість, може захистити від настання неприємних наслідків, зокрема від обмеження прав. Швидкий якісний сервіс, що громадяни отримують в центрі, створює атмосферу, яка додатково сприяє розв’язанню правових питань.

Офіс працює за адресою: місто Суми, вулиця Петропавлівська, 75. Послуги доступні для всіх жителів Сумської області. Консультація за телефоном (0542) 655-545.

***

40 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ СПРОСТИЛИ ЖИТТЯ 6 ЧЛЕНАМ РОДИНИ

 

Розлучившись із чоловіком, багатодітна мати на Роменщині мусила сама виховувати 4 дітей. Такий несправедливий розподіл обов’язків зовсім не бентежив батька, завдяки чому він мав вдосталь часу та засобів необхідних для задоволення власних потреб.

Відкрите виконавче провадження дозволило фахівцям юстиції Сумщини урівняти терези батьківської участі у вихованні малечі. Для неплатника, який час від часу перетинав державний кордон, винесені правниками постанови, що обмежували його права стали великим розчаруванням. Неможливість виїхати з країни наблизила чоловіка до родини та змусила погасити у повному обсязі майже 40-тисячну заборгованість.

Сплативши 2 синам та 2 донькам довгоочікувані аліменти, містянин позбувся санкцій закону, який посилює відповідальність за несплату аліментів та долучився до піклування за великою родиною. Відтепер діти будуть впевнені у вчасних грошових надходженнях від батька, а він у неминучості покарання за байдужість до найрідніших людей.

 

  ***

СКІЛЬКИ ТЕПЕР БАТЬКИ МАЮТЬ СПЛАЧУВАТИ АЛІМЕНТІВ?

 

З 1 грудня  2019 року вступили у дію зміни передбачені державним бюджетом на поточний рік, а саме було збільшено прожитковий мінімум.

Діти й дорослі отримали нові законодавчо закріплені показники, що відображають граничний мінімум, необхідний для задоволення головних побутових потреб. Так, для працездатних осіб з 1 грудня він складатиме 2102 гривні, а для осіб, які втратили працездатність – 1638 гривень.

У молодого покоління зріс не лише обсяг «споживчого кошика», а й гарантований мінімальний розмір аліментів, який згідно з ініційованим Мін’юстом закону щодо посилення відповідальності за несплату аліментів залежить від прожиткового мінімуму та складає 50% від його розміру. Так, для малечі віком до 6 років він становитиме 889,5 гривень – 50% від 1779 гривень прожиткового мінімуму, а для дітей віком від 6 до 18 років мінімальні виплати складатимуть 1109 гривень – 50 % від 2218 гривень.

Ватро зазначити, що кошти, які сплачуються батьками на утримання своїх дітей, будуть автоматично збільшеними відповідно до законодавчих змін. Тому стягувачам аліментів звертатися до державної виконавчої служби не потрібно.

 ***

 

НЕОБАЧНІСТЬ ЦІНОЮ ПОНАД 13 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

 

Під час патрулювання працівник поліції з власної необережності втратив портативну радіостанцію, проте компенсувати її вартість не збирався, а згодом взагалі звільнився з правоохоронних органів. Для відшкодування матеріальної шкоди було подано позов до суду, який згодом задовольнили, тим самим зобов’язавши відповідача повернути 13 тисяч гривень.

Рішення суду та призначена ним сума коштів, за втрату державного майна, не викликала у чоловіка почуття провини через власний вчинок, тому справа опинилася у руках фахівців юстиції Сумщини. Державний виконавець розпочав примусове повернення коштів, застосовуючи при цьому заходи примусу, зокрема арешт майна та коштів. Завдяки правовим утискам громадянин все ж таки сплатив борг у повному обсязі, а в додаток ще й більше тисячі гривень виконавчого збору.

Законодавчі важелі впливу мають однакову дію на всіх суб’єктів застосування, оскільки кожен несе особисто відповідальність за власні вчинки. 

 

  ***

БІЛОПІЛЬЧАНИН ЧЕРЕЗ БОРГИ ТАК І НЕ ОТРИМАВ ГРОШІ ЗА ПАЙ

 

Якщо маєш борги, то твої доходи, майно та права завжди знаходяться в небезпеці. Неплатники ризикують швидко розпрощатися не лише з матеріальними благами, а й власними свободами. Саме так сталося з мешканцем Білопільського району.

Чоловік тривалий час закривав очі на виконання батьківського обов’язку, подібний вчинок змусив його так і не отримати орендну плату за використання його паю. Понад 17 тисяч гривень, що були перераховані орендарем пішли на погашення аліментної заборгованості громадянина. Маленький Артем завдяки застосованим правовим заходам отримав належні йому кошти, а батько попри своє небажання утримувати сина, долучився до виховного процесу.

Білопільчанина, як і багатьох інших неплатників, врятувала земельна ділянка, в іншому випадку чоловіку довелося б миритися з більш неприємними санкціями, що передбачені законодавством.

До речі, на Білопільщині, з початку 2019 року, діти отримали 5,8 мільйона гривень аліментів.

  ***

РОБОТА З БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ СУМЩИНИ ДОПОМОГЛА БОРЖНИКАМ ПОВЕРНУТИ У РОДИНИ 372 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ

 

Неплатоспроможний спосіб життя, відсутність майна, а також небажання виховувати свою дитину – головні причини для притягнення безвідповідальних батьків до адміністративної відповідальності. Подібний спосіб стимулювання дорослих до виплати аліментів багаторазово демонстрував свою дієвість.

Мешканець Недригайлівського району був двічі притягнутий фахівцями юстиції Сумщини до адміністративної відповідальності, оскільки інші методи впливу чоловік ігнорував. Першого разу складений та розглянутий судом протокол про адміністративне правопорушення стосовно батька, зобов’язав його відпрацювати 240 годин суспільно корисних робіт. Проте виконання покарання громадянин, через власне небажання, так і не розпочав, тому правники притягнули неплатника до відповідальності вдруге. Цього разу чоловік відбув 3 доби арешту та після закінчення строку покарання одразу взявся за роботу. Відпрацьовані години дали змогу повернути сину Руслану понад 2 тисячі гривень та змінити відношення батька до сплати аліментів.

Кролевчанину також присудили суспільно корисні роботи та ще й 2 рази. Відпрацювавши перші 120 годин, батько повернув до родинного бюджету понад 2 тисячі гривень, але сподівань правників чоловік не виправдав, оскільки не продовжив сплачувати аліменти самостійно. Через таке положення справ, боржника було повторно притягнуто до адміністративної відповідальності та присуджено вже 240 годин суспільно корисних робіт. Наразі чоловік працює на користь громади та робить аналіз попередніх помилок, сплачуючи аліменти дитині.

Завдяки боргам та небажанню бути батьком для своїх дітей, Білопільський район отримав працівника з виконання робіт по благоустрою населеного пункту. Суд змусив чоловіка, який тривалий час ніде не працював, піклуватися про малечу. Кошти у розмірі понад 4 тисячі гривень, за відпрацьовані трудові будні, було перераховано родині неплатника.

До речі, з початку 2019 року, шляхом відпрацювання боржниками суспільно корисних робіт було повернуто 372 тисячі гривень аліментів.

  ***

ЗАВДЯКИ «СЕТАМ» ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ БУЛО ПОВЕРНУТО МАЙЖЕ 30 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ БОРГУ

           

Бувають випадки, коли навіть факт відкриття виконавчого провадження не спонукає боржника виконати свій обов’язок  щодо погашення заборгованості перед стягувачем. У таких ситуаціях справу допомагають вирішити правові механізми, котрі позитивним чином впливають на розв’язання непорозумінь.

Так сталося з одним із підприємств на Конотопщині, яке заборгувало Пенсійному фонду понад 28 тисяч гривень і виконувати рішення суду про повернення даної заборгованості не поспішало. Проте уникнути відповідальності все ж таки не вийшло. Спеціалісти юстиції Сумщини виявили у боржника рухоме майно, яке у подальшому було описане та реалізоване через систему електронних торгів арештованим майном – «СЕТАМ».

Вдала угода, під час якої було продано активи підприємства, допомогла захистити економічні права державного органу, повернувши йому борг у повному обсязі.

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту