Новини

В Конотопському районі вшанували пам’ять жертв голодоморів

ImageПройшло вже багато років відтоді, як нашу землю спустошив один із найстрашніших в історії людства голодоморів – 1932 – 1933 років. То була жахлива сторінка для нашого народу.

У пікові часи Голодомору в Україні щохвилини помирало 24 людини, щогодини – 1440, щодня – 34560…

Загалом 4,5 мільйони українців було знищено за 2 роки. Це був без перебільшення зумисне спланований і спрямований голод на винищення української нації.

Статистика голоду вражає, але ці цифри могли бути й більші. Якби не людська доброта, бо навіть тоді, серед страшного молоху голоду, були люди, які ділилися останнім шматком хліба, зерниною, картоплиною чи склянкою молока з рідними, сусідами або ж зовсім чужими людьми, а часто забирали до себе навіть чужих, осиротілих внаслідок голоду, дітей.

22 листопада  2019 року в селі Малий Самбір відбувся районний мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв голодоморів  «Свічка плакала в скорботі». В заході взяли участь керівництво Конотопського району, Малосамбірський сільський голова, представники ЗМІ, громадськість.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх померлих  у роки голодоморів, по завершенню мітингу до пам’ятного знаку  було покладено житні колоски з калиною, запалено свічки пам’яті і скорботи та відправлено панахиду по невинно загиблим жертвам геноциду.

В закладах освіти та культури району організовані тематичні виставки «На хресті всевишньої печалі», «Смерть мала ім’я голод», «Пам’ять не вмирає», «Схилімо голови в скорботі», «Душі загиблих стукають в наші серця», «Голодомор – не виплакані сльози України», «Трагедія, яку важко збагнути», «Голодомор – біль душі і пам’ять серця», «Голодомор – трагедія українського народу» та проведено інші відповідні скорботні заходи.

Image

 

Image 

Image 

 

Перейти до вмісту