Новини

Юстиція інформує

Image«ТЕРИТОРІЯ ВПЕВНЕНОСТІ» ВЧИЛА СУМСЬКИХ ШКОЛЯРІВ ПРОТИДІЯТИ БУЛІНГУ

Ворожнеча у шкільному колективі створює бар’єри, які заважають молодому поколінню впевнено крокувати у доросле життя.

Законодавчо закріплений термін «булінг» об’єднав бійки, цькування, глузування, умисне пошкодження майна в єдину проблему, вирішити яку можливо лише спільними зусиллями.

Фахівці юстиції відвідали Сумську загальноосвітню школу № 21 та провели для учнів цікавий захід «Територія впевненості», який успішно зарекомендував себе під час Всеукраїнського тижня протидії булінгу. Правники після загальної тематичної бесіди працювали з невеликими групами дітей. Так, юристи розповіли школярам про особливу форму взаємин, яка із жартівливих пустощів або незначної грубості здатна перерости в насильство – булінг.

Дітлахи брали участь у різних іграх та вирішували вправи, котрі допомогли їм розібратися з особливостями цього ганебного явища, його ознаками та способами захисту. Спеціалісти також наголосили, що не слід підтримувати тих, хто знущається з інших, оскільки пасивна участь у цькуванні сприяє розвитку протиправних відносин у шкільному середовищі. Вчасне повідомлення про факти заподіяної шкода психічному або фізичному здоров’ю однолітків, допоможе попередити повторення небажаних наслідків.

***

УРОКИ БУЛІНГУ ДЛЯ БАТЬКІВ ВІД ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ

 

Батьківські збори у Сумській загальноосвітній школі № 18 пройшли не за звичним сценарієм, оскільки обговорення шкільних буднів було доповнено корисною інформацією від фахівців юстиції.

Правники розповіли про загальнонаціональний проєкт «Я МАЮ ПРАВО!», а також про кампанії, впроваджені в його рамках – #ВідповідальнеБатьківство та #СтопБулінг. Зокрема юристи нагадали батькам, які перебувають у розлученні, про необхідність належного виконання обов’язку по утриманню дитини. Присутнім було доведено про наслідки, що передбачені за несплату аліментів.

 Окрім того, дорослі  більш детально дізнались про сучасну проблему молодого покоління – булінг. Фахівці юстиції розповіли батькам про зовнішні фактори, що характеризують це ганебне явище. До речі, першими ознаками булінгу є :

          отримування електронних листів та повідомлень з погрозами;

          зіпсовані або брудні особисті речі дитини;

          синці або подряпини на тілі;

          схвильований вигляд.

***

 

ЗАОЩАДЖЕННЯ В РАХУНОК СПЛАТИ БОРГУ

 

Несплачені аліменти на дитину нерідко стають приводом для відкриття виконавчого провадження, яке не залишає боржників без належного контролю. Санкції закону #ЧужихДітейНеБуває нагадають кожному неплатнику про його відповідальність перед родиною.

Житель Шосткинського району щомісячно ігнорував виконання рішення суду, оскільки не сплачував аліменти на утримання дитини. Подібна байдужість стала приводом для застосування фахівцями юстиції Сумщини обмежень щодо батька у праві виїзду за кордон, керування транспортними засобами, полювання та користування зброєю. Крім того, правники арештували банківські рахунки та майно боржника.

 Відсутність у чоловіка стабільно оплачуваної роботи змусила його пожертвувати збереженнями, які знаходились на рахунку у банку. «Скарбничка» громадянина допомогла не тільки погасити у повному обсязі заборгованість, що склала 24 тисячі гривень, а й позбутися законодавчих утисків.

 

  ***

ЯК СТАТИ ПРИСЯЖНИМИ ПІД ЧАС ФЕСТИВАЛЮ «ЗОЛОТИЙ ВІК – ВІК АКТИВНОГО ДОВГОЛІТТЯ»

 

Міський фестиваль «Золотий вік – вік активного довголіття» підходить до свого завершення. Спортивні, культурні та розважальні заходи урізноманітнили будні літніх людей, надавши їм життєвих сил та енергії для ведення не менш активного способу життя у майбутньому.

Учасники та гості фестивалю також мали змогу поспілкуватися з фахівцями юстиції Сумщини. Вони інформували щодо загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» та його компаній, зокрема «Як стати присяжними». Правники зазначили, що Конституція України гарантує громадянам участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Залучення звичайних громадян до судового процесу робить його ще більш прозорим та сприяє зростанню довіри у населення до правосуддя. Містянам також було доведено про вимоги до народних засідателів, їх обов’язки, гарантії діяльності, а також процедуру набуття статусу присяжних.

До речі, присяжні залучаються до розгляду:

          Цивільних справах про:

·        обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;   

·        визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;

·        усиновлення;

·        надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

·        примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

            Кримінальних справах  про злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі.

***

 ЯК ПРАВНИКИ НАГАДУВАЛИ БАТЬКАМ ПРО ДІТЕЙ

Аліментні борги не завжди погашаються вчасно та добровільно. Інколи для пробудження сумління у безвідповідальних батьків вистачає лише бесіди, а інколи доводиться застосовувати до неплатників обмеження, що передбачені  законом #ЧужихДітейНеБуває, який був ініційований Мін’юстом. Громадяни своєю поведінкою вже самі обирають , які важелі застосовувати до них державним виконавцям.

Накопичений борг по виплаті аліментів змусив тростянчанина швидко на нього відреагувати, погасивши у повному обсязі. Проте варто зазначити, що подібна обачливість не з’явилась би у чоловіка без допомоги фахівців юстиції Сумщини. Правники помітили, що батько починає ігнорувати рішення суду, яке зобов’язало його сплачувати кошти на утримання дитини. Під час профілактичної бесіди з юристами  неплатнику було повідомлено про появу 5-тисячного боргу. Крім того, його попередили про застосування обмежувальних заходів у майбутньому, зокрема про заборону виїзду за кордон. Правильно проаналізована ситуація зберегла чоловіка від законодавчих санкцій, а також не змусила його скасовувати вже заплановану подорож за межі країни.

Житель Білопільського району після бесіди з юристами також одразу згадав, що давно не перераховував своїй доньці аліменти. Ознайомившись із законодавчими важелями впливу, що чекають на кожного неплатника аліментів, який понад 3 місяці уникав виконання батьківського обов’язку, чоловік впевнено вирішив, що на практиці не бажає відчувати дію примусових заходів. Так, сплачений борг у розмірі 5 тисяч гривень зберіг права чоловіка від обмеження, а майно та банківські рахунки від арешту.

До речі, цьогоріч батьки-аліментники сплатили понад 125 мільйонів гривень на користь молодого покоління.

   ***

НЕ ПОКРИВАЙ ДОМАШНІХ ТИРАНІВ, КРАЩЕ ЗАХИСТИ СЕБЕ

 

Деякі громадяни, прямо чи опосередковано, стикалися з такою проблемою, як домашнє насильство. Власний гіркий досвід, розповіді друзів або рідних розкривають проблему сімейних драм, особливо можуть вразити наслідки конфліктів, якщо вони вчасно не були вирішені.

Міська бібліотека, як завжди збагачує дітей корисними знаннями, проте цього разу інформація для їхнього опрацювання була певною мірою особлива. Школярі під час відвідин закладу зустрілись із фахівцями юстиції Сумщини, котрі розповіли про кампанію від Мін’юста «Стоп насильство». Правники повідомили юним слухачам про домашнє насильство, його види, причини та передумови.

Сімейні тирани, як правило, обирають для знущання слабкіших від себе, а також тих, хто від них залежить (економічно, проживає у їхньому житлі тощо). Юристи наголосили, що захист дитини та її інтересів у таких випадках стає на перше місце, тому державою надається різного виду допомога та підтримки,  а саме:

·        безоплатна юридична допомога (захист, представництво у суді, складання документів);

·        психологічна підтримка та соціальні послуги (консультування, кризове та екстрене втручання, тощо) у центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільних бригадах соціально-психологічної допомоги;

·        тимчасовий притулок у центрі соціально-психологічної допомоги, кризовому центрі або притулку для жертв домашнього насильства. Потрапити до такого закладу можна, звернувшись до місцевої державної адміністрації або міської ради. Контакти центрів: http://www.msp.gov.ua/news/14909.html.

Номер «гарячої лінії» – 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

 ***

 

БУТИ ПРИСЯЖНИМ ЯК НЕВІД’ЄМНОЮ ЧАСТИНОЮ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ

 

Присяжні мають вагомий вплив на хід судового процесу та його рішення, оскільки різні думки й погляди збільшують підходи до вирішення конкретного спору.

Так, реалізуючи провопросвітницький проєкт «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці юстиції Сумщини завітали до міської бібліотеки. Правники зазначили, що присяжний – це звичайна людина, яка не повинна мати особливих знань у законодавстві, в першу чергу вона має бути справедливою, чесною, усвідомлювати свою відповідальність та не боятися приймати рішення. Підтримала діалог з юристами й співробітниця бібліотеки, яка із власного досвіду знає про роботу народного засідателя, оскільки близько 2 років займає почесне місце в залі суду.

Колектив закладу також дізнався, як можна долучитися до команди присяжних, тому:

·        особа, яка виявила бажання стати присяжним, має звернутися до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних;

·        у разі відповідності такої особи встановленим у законі вимогам місцева рада своїм рішенням включає її до списку присяжних. Список присяжних направляється у відповідний суд;

·        автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі у  конкретній справі;

·        присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні;

·        неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду, за що передбачено адміністративну відповідальність;

·        суд залучає присяжних до здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця на рік або на більший строк для закінчення  розгляду справи, розпочатої за їхньою участю.

 ***

 

МЕШКАНКУ СУМЩИНИ ПРИТЯГНУЛИ ДО СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ ЗА БОРГИ

Суспільно корисні роботи – один із видів покарання для злісних неплатників аліментів. Даний важіль впливу, передбачений ініційований Мін’юстом законом #ЧужихДітейНеБуває, нерідко стає для боржників своєрідним стимулом для знищення заборгованості, а інколи – чи не єдиним шансом для розрахунку з чадами.

Мешканка Кролевецького району впродовж тривалого часу економічно ігнорувала свою доньку Єву та накопичила заборгованість в розмірі 35 тисяч гривень. Аби напоумити жінку та спрямувати її погляд в бік дівчинки, фахівці юстиції Сумщини обмежили неплатницю в низці прав, а також наклали штраф у розмірі 20% від всієї суми боргу. Проте схаменулася кролевчанка після того, як державні виконавці направили до місцевого суду протокол про адміністративне правопорушення. Так жінці було призначено 120 годин суспільно корисних робіт.

Мати відпрацювала покарання та сплатила частину боргу. Наразі правники продовжують вживати заходи щодо стягнення повної суми заборгованості з громадянки.

Разом з тим, з початку 2019 року на Сумщині вже стягнуто понад 126 мільйонів гривень з батьків-аліментників, зокрема на Кролевеччині – майже 4 мільйони гривень.

   ***

ПРОФЕСІЯ ЮРИСТА ОЧИМА ДІТЕЙ

 Древній Рим утворив перші згадки про професію юриста, яка сьогодні стала однією із найпопулярніших та найскладніших водночас. Правники виступають гарантом реалізації та дотримання будь-яких нормативно-правових актів, тим самим створюючи необхідні умови для розвитку законності та порядку в державі.

Школярі однієї із Сумських шкіл під час відвідин бібліотеки мали змогу відчути себе справжніми суддями, адвокатами та прокурорами, оскільки для них фахівці юстиції провели цікавий та неформальний захід, присвячений Дню юриста. Юні слухачі переглянули мультфільм, який показав суперечку між головними героями. Вирішити її малеча намагалась самостійно, організувавши судове засідання. Так, бажання та зацікавленість учнів допомогла їм приміряти ролі ключових учасників процесу.

Отриманні знання стали гарним доповнення до шкільної програми, а також сприяли розвитку правосвідомості у підростаючого покоління, частина якого, можливо, присвятить своє життя служінню закону.

До речі, підвищити правову обізнаність допоможе правопросвітницький проєкт Мінюсту «Я МАЮ ПРАВО!», детальніше за посиланням https://pravo.minjust.gov.ua/ua.

  

  ***

ЮРИСТ – ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТА ПОЧЕСНА ПРОФЕСІЯ

Протягом усього життя люди обирають і кожне таке рішення має своє значення та наслідки. Звісно, мінімізувати кількість невиважених рішень можливо, якщо вчасно прислухатись до корисних порад.

День правничої кар’єри, який пройшов на базі Сумського національного аграрного університету, допоміг молодому поколінню налаштуватися на вірний життєвий шлях. Правники розповіли майбутнім абітурієнтам та студентам про структурні підрозділи обласної юстиції та особливості реалізації юридичного фаху у стінах органу, що покликаний захищати права громадян.

Майбутні правознавці дізналися про можливості працевлаштування, перелік вакансій та посадові обов’язки (http://www.sumyjust.gov.ua/vacancs). Отримана інформація допоможе визначитись із напрямком діяльності, який розкриє можливості кожного та створить справжніх майстрів своєї справи.

 

  ***

 БОРГИ ПРИВЕЛИ МЕШКАНЦЯ ТРОСТЯНЕЧЧИНИ ДО СУДУ

 

 120 годин суспільно корисних робіт загрожували жителю Тростянецького району. Приводом для притягнення до даної адміністративної відповідальності став борг у розмірі 9 тисяч гривень.

Пів року чоловік не сплачував аліменти на утримання дитини, оскільки сподівався, що за подібні «дрібниці» йому відповідати не доведеться. Проте батька все ж таки змусили схаменутися, застосувавши до нього важелі впливу, передбачені ініційованим Мінюстом законом #ЧужихДітейНеБуває. Фахівці юстиції Сумщини намагались пробудити у тростянчанина почуття відповідальності різними способами.

Профілактичні бесіди, обмеження прав, арешт банківських рахунків, майна та на кінець протокол про адміністративне правопорушення стали для чоловіка головним джерелом труднощів. У день розгляду справи про застосування покарання у вигляді суспільно корисних робіт неплатник вирішив загасити вогнище ворожнечі та сплатив борг у повному обсязі. Врятувавшись від покарання, батько зрозумів, що вчасна сплата аліментів краще, ніж години проведені за підмітанням вулиць та фарбуванням парканів.

***

«ПРАВОВИЙ Messagebox» ЗАПРАЦЮВАВ У КАДЕТСЬКОМУ КОРПУСІ

 

Загальнонаціональний проєкт «Я МАЮ ПРАВО!» увібрав велику кількість інформації, яка була розподілена по кампаніях. Завдяки актуальній інформації, громадяни мають змогу у доступній формі зрозуміти, як вирішити ту чи іншу проблему.

«Правовий MessageBox» приєднався до спільноти військових. Кадетський корпус імені І. Г. Харитоненка став черговою точкою, яка була обрана для розміщення правого радника. Вихованці закладу в зручний час будуть ознайомлюватися з корисною інформацією та дізнаватися про шляхи захисту своїх прав.

Правники застерегли учнівський колектив від дій протизаконного характеру, зокрема від ініціативи надання та підтримання пропозиції неправомірної вимоги.  Варто пам’ятати, що відповідальність за хабар, несуть обидві сторони – і та, що його дає, і та, що його отримує. Своєчасне добровільне повідомлення про неправомірну вигоду звільняє від кримінальної відповідальності.

 

  ***

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»: Про порядок стягнення аліментів на дитину у разі виїзду одного з батьків для постійного проживання за кордон

Україна є Стороною декількох багатосторонніх конвенцій, які передбачають спрощену процедуру звернення для вирішення питання про стягнення аліментів на території Договірних держав[*] таких конвенцій:

 
- Конвенція ООН про стягнення аліментів за кордоном 1956 року (діє у відносинах з такими державами: Алжир, Аргентина, Австралія, Австрія, Барбадос, Бельгія, Болівія, Буркіна Фасо, Камбоджія, Кабо-Верде, Центрально-Африканська Республіка, Чилі, Колумбія, Хорватія, Республіка Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Еквадор, Домініканська Республіка, Ель Сальвадор, Куба, Ватикан, Естонська Республіка, Фінляндія, Французька Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Грецька Республіка, Гватемала, Гаїті, Ватикан, Угорська Республіка, Ірландія, Держава Ізраїль, Італійська Республіка, Киргизька Республіка, Ліберія, Люксембург, Мексика, Монако, Марокко, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігер, Пакистан, Філіппіни, Республіка Польша, Португальська Республіка, Республіка Молдова, Румунська Республіка, Сербія, Сейшели, Словацька Республіка, Словенія, Шрі-Ланка, Королівство Іспанія, Сурінам, Швеція, Щвейцарія, Македонія, Туніс, Великобританія, Уругвай)   
 
- Гаазька конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 року (діє у відносинах з такими державами: країни-члени Європейського Союзу /крім Данії та Ірландії/, Албанія, Республіка Білорусь, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Гайана, Гондурас, Республіка Казахстан, Чорногорія, Нікарагуа, Норвегія, Турецька Республіка, Сполучені Штати Америки)  
- Мінська конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року (діє у відносинах з державами-учасницями СНД: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан).
 

Як звернутися до іноземного органу для стягнення аліментів на дитину?

Для того, щоб стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, громадяни України мають два способи:

·        звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду);

·        звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про винесення рішення щодо аліментів (така можливість передбачена Конвенцією ООН 1956 року та Гаазькою конвенцією 2007 року, однак на практиці не всі держави погоджуються приймати такі заяви).

Усі звернення про стягнення  аліментів на  дитину в  Україні надсилаються для передачі за  кордон через Міністерство юстиції України.

 
Які документи потрібно подавати ?
 
У випадку, коли є рішення суду України про стягнення аліментів необхідно звернутися з клопотанням стягувача (кредитора) про визнання і виконання  рішення суду України про стягнення аліментів, адресоване компетентному органу (суду) іноземної держави 
 
 
 
У клопотанні має бути зазначено таке:
·                        повне  ім'я  відповідача  (боржника),   дата народження, громадянство а також, наскільки це відомо позивачу         (стягувачу),  його поточна адреса або  адреси протягом останніх 5 років, рід занять і місце роботи;
·                        наявні   відомості  про  фінансовий  та  сімейний стан  боржника, у тому числі інформація про належне йому майно;
·                        будь-яка  інша  інформація,  що  може       сприяти встановленнюмісцезнаходження  боржника  чи  виконанню   клопотання.  
До клопотання  додаються  належним чином оформлені судом,  що  виніс рішення, такі документи:
·                     засвідчена судом копія судового рішення;
·                     довідка суду про те, що рішення набрало законної сили;
·                     довідка державного виконавця про часткове виконання або невиконання рішення на території України;
·                     довідка суду  про  те,  що  відповідач  був  належним  чином повідомлений  про день судового засідання, та копії документів, що це підтверджують,  якщо  відповідач  не  брав  участі  в судовому засіданні; 
·                     завірений переклад клопотання та його додатків на іноземну мову.
Також відповідно до Гаазької конвенції 2007 року слід додати
·                     завірену судом копію  протоколу судового засідання,
·                     фотокартку стягувача.
 
У  разі,  коли відсутнє рішення суду України про стягнення аліментів з відповідача,  який  проживає  за  кордоном (а також коли за Гаазькою конвенцією 2007 року  порушується питання  про  зміну  розміру аліментів) до відповідної Договірної Сторони надсилаються заява та інші документи,  необхідні для розгляду справи по суті. 
Форма заяви:       https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1390-06   
 
  У заяві необхідно зазначити (або до неї додати) наступну інформацію:   
·                        повне   ім'я   відповідача  (боржника),  дату  народження,  громадянство  та,  наскільки  це  відомо  позивачу,   його   місця проживання  протягом  останніх  5  років, рід занять і місце роботи;
·                        відомості  про фінансовий та сімейний стан відповідача, у т.ч. інформацію про належне йому майно;
·                        відомості про  фінансовий та сімейний стан позивача (заявника), у т.ч. довідку про доходи;
·                        дублікат або нотаріально засвідчену копію   документа,   що  підтверджує  ступінь родинних зв'язків      між відповідачем та дитиною, на       користь якої вимагаються аліменти (наприклад, свідоцтва про народження, рішення суду про встановлення батьківства тощо), або - коли заява стосується вирішення  питання  про  зміну  розміру аліментів -  засвідчену судом копію  судового  рішення  чи  іншого документа, яким установлено розмір аліментів
·         фотокартку позивача;
·         будь-яку іншу інформацію,  що  може сприяти встановленню місцезнаходження відповідача  (боржника)  чи виконанню клопотання;
·         нотаріально  засвідчене доручення,  яке уповноважує орган, що приймає,  відповідної  Договірної  Сторони  діяти  від   імені позивача,  або  інформацію  про будь-яку іншу особу,  уповноважену діяти від імені позивача;
·                     завірений переклад заяви та її додатків на іноземну мову. 
 
  

Якою мовою подаються  документи?

Документи, що направляються з України і складені українською мовою, мають бути перекладені на офіційну мову запитуваної Договірної держави або іншу мову, яку запитувана Договірна держава визначила як прийнятну для всієї своєї території або тієї її частини, на якій проживає боржник.

На підставі конвенцій нотаріально завірений переклад не вимагається, достатньо, якщо переклад офіційно засвідчений перекладачем або бюро перекладів.

Вимога консульської легалізації або засвідчення документів апостилем також не застосовується до документів відповідно до конвенцій.

Відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року, якщо переклад документів  на офіційну мову  запитуваної Договірної держави неможливо зробити  в Україні, вони можуть бути передані Міністерством юстиції України запитуваному центральному органу без перекладу або з перекладом англійською чи французькою мовою для організації перекладу у запитуваній Договірній державі. Такий переклад здійснюється лише у разі узгодження із заявником (стягувачем) порядку і умов оплати ним витрат за такий переклад.

Як це працює?

Належним чином оформлену заяву, клопотання надсилають до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

Міністерство юстиції України як запитуючий центральний орган протягом 30-ти  календарних днів після отримання заяви:

·         перевіряє наявність у ній інформації і документів;

·         може повернути заяву заявнику для дооформлення у разі необхідності;

·         заповнює формуляр про передачу та направляє його разом із заявою до центрального органу запитуваної Договірної держави;

·         у разі необхідності сприяє заявнику у вирішенні питання щодо здійснення перекладу документів мовою запитуваної Договірної держави відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року;

·         на звернення запитуваного центрального органу отримує від заявника додаткові документи, необхідні для розгляду заяви, в тому числі довіреність на право представництва інтересів заявника у справі;

·         на звернення центрального органу запитуваної Договірної держави надає засвідчені компетентним органом України копії документів.

Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача про хід та результати розгляду заяви чи  клопотання – після отримання інформації від іноземних органів. 
 
Зауважимо, що, як вбачається із практики застосування конвенцій, більшість країн-учасниць вищезгаданих Конвенцій не можуть виконувати рішення про стягнення аліментів, визначених у частці від доходу, а тому приймають до розгляду лише ті рішення, у яких розмір аліментів визначений у твердій грошовій сумі.
 

Який порядок стягнення аліментів із того з батьків, хто проживає у державі з якою Україна не має відповідного міжнародного договору?

У разі виїзду одного з батьків – платника аліментів на постійне місце проживання за кордон,  обов’язок на утримання дитини не припиняється. Для забезпечення виконання зобов’язань можна:   

·         укласти договір між платником аліментів і тим з батьків, з яким  залишається дитина, або

·         укласти договір про припинення права  на аліменти  для дитини  у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно.
 
Якщо аліментні  зобов'язання  не  були  виконані  особою,  що виїжджає, стягнення аліментів провадиться за рішенням суду. 
 
Якщо боржник проживає або постійно працює в державі, з якою відсутній міжнародний договір, що передбачає спрощений порядок звернення про стягнення аліментів, питання про стягнення аліментів вирішується виключно у порядку і на умовах, визначених законодавством такої іноземної держави. У такому разі заінтересована особа (стягувач) самостійно або через адвоката звертається до іноземного суду чи іншого компетентного органу для вирішення питання про стягнення аліментів або про визнання і виконання рішення українського суду.

Як врегулювати це питання до виїзду за кордон?

 З  метою  запобігання ухиленню батьків від утримання дітей до їх повноліття шляхом сплати аліментів особа,  що  виїжджає  для постійного  проживання  за  кордоном,  разом  із заявою про видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон  або  оформлення 
відповідної сторінки у паспорті  подає  до відділу Державної міграційної служби за  місцем  постійного проживання  у  разі  наявності  дитини, що залишається в Україні,  договір про виплату аліментів або нотаріально засвідчену  заяву  про  відсутність  у  одержувача аліментів вимог щодо стягнення  аліментних  платежів,  або  копію рішення суду про виплату аліментів.
 
До моменту одержання паспорта зазначена особа повинна подати  до відповідного  органу  внутрішніх  справ  за  місцем  постійного проживання в Україні документ, що підтверджує виконання аліментних зобов'язань:
·         нотаріально засвідчену заяву про  відсутність  у одержувачів  аліментів вимог щодо  стягнення аліментних платежів;  
·         нотаріально засвідчену копію постанови державного виконавця про закінчення виконавчого провадження (якщо стягнення аліментів проводилося за рішенням суду). 
 
У разі  невиконання  аліментних  зобов'язань  на момент одержання паспорта до особи, що виїжджає для постійного проживання за кордоном, застосовуються обмеження, передбачені законодавством. 
 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з даного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.


[*] Договірна держава, Сторона – це держава, яка підписала і згодом ратифікувала, прийняла або затвердила Конвенцію, а також держава, яка приєдналася до Конвенції після набрання нею чинності, якщо Україною не висловлено заперечення проти застосування Конвенції з цією державою у відповідних випадках.

 

  ***

ЧОЛОВІК НЕ ЗМІГ ПРОДАТИ АВТОМОБІЛЬ ЧЕРЕЗ АЛІМЕНТНИЙ БОРГ

 

Через аліментний борг мешканець Сумщини не зміг продати транспортний засіб, адже спрацювали важелі впливу, передбачені ініційованим Мін’юстом законом #ЧужихДітейНеБуває.

 «Житель Путивльського району Андрій тривалий час нехтував своїми батьківськими обов’язками, що призвело до накопичення боргу у розмірі понад 48 тисяч гривень. Аби відновити економічні права дитини фахівці юстиції застосували ряд дієвих примусових заходів. Окрім арешту майна (а саме транспортного засобу), державні виконавці наклали штраф за несплату аліментних коштів у розмірі майже 4 тисячі гривень, а також нарахували 2 тисячі гривень виконавчого збору. Проте варто зазначити, що в цій життєвій історії спрацював саме Єдиний реєстр боржників https://erb.minjust.gov.ua/, який унеможливлює укладання будь-якої угоди з відчуження майна, адже перед здійсненням правочину нотаріуси чи інші державні реєстратори зобов’язані спочатку перевірити інформацію про відвідувачів в реєстрі», – розповіла керівниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Вона додала, що, маючи намір продати свій автомобіль, чоловіку нічого не залишалось як погасити борг у повному обсязі, а це майже 55 тисяч гривень.

 

 

 ***

ОБМЕЖЕННЯ – ДІЄВИЙ СПОСІБ НАГАДАТИ ПРО БАТЬКІВСЬКИЙ ОБОВ’ЯЗОК

Більше року батько із Глухівщини не сплачував своїй дитині аліменти, визначені рішенням суду. Так і накопичилася заборгованість у розмірі майже 19 тисяч гривень.

І хто знає, скільки б ще дитина не бачила аліментів від батька, якби не запрацювали обмеження, встановлені законом #ЧужихДітейНеБуває, які довели свою ефективність уже багато-багато разів. У цьому випадку суворі заходи, покликані захищати права дітей на вчасне і повне отримання аліментів, також спрацювали. Щоб не створювати собі зайвих проблем, батько повністю погасив заборгованість перед дитиною.

Варто зазначити, що з початку 2019 року завдяки закону #ЧужихДітейНеБуває на Глухівщині діти отримали майже 7 мільйонів гривень аліментів.

 

  ***

 «ТЕРИТОРІЯ ВПЕВНЕНОСТІ» ВЧИТЬ ПРОТИДІЯТИ БУЛІНГУ ТА НАЛАГОДЖУВАТИ СТОСУНКИ У КОЛЕКТИВІ

Неформальний та пізнавальний захід від фахівців юстиції Сумщини «Територія впевненості», який успішно зарекомендував себе під час Всеукраїнського тижня протидії булінгу, продовжує отримувати запрошення від сумських шкіл.

Цього разу з метою реалізації правопросвітницької кампанії #СтопБулінг, запровадженої в рамках загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», правники завітали до загальноосвітньої школи № 21. Під час заходу спеціалісти в інтерактивній формі ознайомили учнів з поняттям булінгу, вчили відрізняти ганебне явище від звичайних конфліктів, а головне – виводили алгоритм протидії цькуванню.

«Варто зазначити, що метою «Території впевненості» є не тільки підвищення правової обізнаності школярів, а й налагодження дружніх стосунків у колективі. За допомогою рухливих ігор фахівці юстиції Сумщини вчать малечу розпізнавати настрій однолітків та контролювати власні емоції», – розповіла керівниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Отриманні знання та навички допомогли учням сформувати поняття, що #БулитиНеКруто!

***

 

НА СУМЩИНІ МАЙЖЕ 15 ТИСЯЧ ДІТЕЙ РОКАМИ НЕ ОТРИМУВАЛИ ВІД БАТЬКІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

З початку 2019 року завдяки ініційованому Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває близько 15 тисяч маленьких сумчан, яких батьки роками залишали без економічної підтримки, отримали 130 мільйонів гривень аліментів. Такий показник демонструє ефективність важелів впливу чинного законодавства, а найголовніше – молоде покоління отримає заборговані їм гроші.

Наприклад, на Краснопільщині маленький Денис отримав від батька аліментний борг у розмірі 10 тисяч гривень, після того як державні виконавці обмежили чоловіка у низці прав. Зокрема містянин не зміг виїхати за кордон у справах, що й стало рішучою мотивацію у погашенні заборгованості.

Мешканець Охтирщини понад 3 роки байдуже ставився до власних дітей, що призвело до утворення перед малечею боргу в розмірі понад 60 тисяч гривень. Зухвала поведінка містянина розбилася через примусові заходи, які фахівці юстиції застосували стосовно нього. Отримавши ще й штраф у розмірі 50% від загальної суми заборгованих аліментів, а також обмеження у свободах, чоловік поквапився скоріш розрахуватися з чадами.

А на Буринщині пробудити відповідальність у місцевого жителя стало під силу арештованому земельному паю. Так завдяки отриманим від цього виду доходу коштам правники перерахували маленькому громадянину майже 9 тисяч гривень заборгованості по аліментах.

***

МОБІЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЙНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА В СУМСЬКОМУ РАЙОНІ

Виїзний офіс здійснив черговий виїзд до Сумського району, де в селах Степанівка й Миколаївка фахівці юстиції та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги провели консультації.

Мешканці потребували роз’яснення правових положень, процедури заповнення документів, а також, як діяти в тих чи інших життєвих ситуаціях. Юристи приділили увагу кожному та надали вичерпні відповіді на поставлені питання, зокрема щодо сплати аліментів, оформлення земельних ділянок для підсобного господарства, переоформлення житла, порядку отримання спадщини (паю).

Фахівці юстиції Сумщини наголошували тим особами, які мають аліментні зобов’язання щодо вчасного та якісного їх виконання. Громадян також попередили, що коли заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці, то: 

• відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors ; 

• майно боржника арештовується виконавцем, вилучається та реалізується; 

• виконавець звертається до суду щодо застосування до боржника тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України. 
У разі відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця судом виноситься ухвала про розшук боржника. 

 

  ***

ЗГУРТОВАНИЙ КОЛЕКТИВ – ГІДНА ПРОТИДІЯ БУЛІНГУ

 Булінг завжди негативно впливає на дітей, під загрозою опиняється їх психічне та фізичне здоров’я, а також погіршується успішність у навчанні. Вчасно отримана інформація щодо розпізнання та протидії подібному ганебному явищу, збереже малечу від небезпеки й зайвих хвилювань. 

Учням Сумської спеціалізованої школи № 1 розповіли про шкоду відносин, які ґрунтуються на систематичному приниженні слабкіших. Фахівці юстиції розпочавши зустріч, поцікавились, що школярі знають про булінг, яке їх ставлення до подібного антиморального способу спілкування. Дізнавшись думку аудиторії, правники зазначили, що цькування завжди виникає та існує завдяки діям чи бездіяльності його учасників. Кривдник, жертва та спостерігачі не дають команди «стоп» знущанням та образам, кожен має змогу припинити неправомірні дії – сам або за допомогою сторонніх осіб.

Зустріч з юристами показала малечі проблему, а також її наслідки, які ліквідувати буде набагато складніше, ніж просто вчасно припинити дії, що спричиняють страждання в інших людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту