Новини

Юстиція інформує

ImageКОМУ 1, А КОМУ 2: СКІЛЬКИ БЮЛЕТЕНІВ ОТРИМАЮТЬ ВИБОРЦІ 21 ЛИПНЯ?

21 липня 2019 року в Україні відбудуться позачергові вибори народних депутатів України. З метою підвищення правової обізнаності громадян щодо виборчих прав і процедур, а також задля активізації виборців до голосування, фахівці юстиції Сумщини інформують населення з зазначеної теми.

                      

У разі, якщо громадянин голосуватиме за місцем своєї прописки, то отримає 2 бюлетеня – для голосування в одномандатному окрузі та у загальнодержавному. Якщо ж виборець голосуватиме поза межами одномандатного виборчого округу (якщо він подавав заяву про тимчасову зміну місця голосування), отримає тільки 1 виборчий бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.

Варто зазначити, що особлива увага в питанні активізації виборців приділяється молоді, яка в цьому році голосує вперше. Під час зустрічей правники роз’ясняють про недопущення нехтування виборчим правом, адже кожен голос важливий – кожен голос має вплив.

 

САМ НЕ ПОРУШУЙ ТА ЗА ІНШИМИ СТЕЖ: ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ 21 ЛИПНЯ

За пару днів, 21 липня, в Україні відбудуться позачергові вибори народних депутатів. Важливо, щоб перебіг голосування проходив у рамках законодавства не тільки з боку держави, а й громадян. З метою підвищення правової обізнаності населення, зокрема щодо порушень під час виборів та передбаченої відповідальності за їх скоєння, фахівці юстиції Сумщини в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» інформують населення з зазначеної теми.

Чого не можна робити на дільниці під час голосування:

·        Не можна робити фото та відео у кабінках для голосування

·        Не можна отримувати виборчі бюлетені від інших осіб

·        Не можна передавати свої виборчі бюлетені іншим особам

·        Не можна демонструвати заповнений виборчий бюлетень

·        Не можна оприлюднювати світлини чи відео заповненого виборчого бюлетеня

·        Не можна знаходитись у кабіні для таємного голосування з іншою особою

 

Треба пам’ятати! Публічне порушення таємниці голосування може вважатися агітацією, офіційно забороненою в день виборів. Відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів карається:

 

·        штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 

·        виправними роботами на строк до 2 років або

·        обмеженням волі на строк до 3 років.

 

Свідомий громадянин не тільки бере участь у виборах, а й контролює їх перебіг!

 

 

 

                                             МІНІСТР ЮСТИЦІЇ ПРЕЗЕНТУВАВ НА СУМЩИНІ ВИЇЗНИЙ ОФІС

Міністр юстиції України Павло Петренко презентував мешканцям Сумщини ВИЇЗНИЙ ОФІС ЮСТИЦІЇ, який розширює географію надання зручних і комфортних послуг. Відтепер жителі навіть найвіддаленіших населених пунктів області зможуть відчути переваги багатогранного спектра зручних послуг від органів юстиції.

ВИЇЗНИЙ ОФІС ЮСТИЦІЇ – це автомобіль, брендований знаками Мін’юсту, який за лічені хвилини перетворюється в сучасний офіс, де в стаціонарному режимі приймають громадян декілька спеціалістів юстиції. Офіс обладнаний всіма необхідними комунікаціями, є доступ до державних реєстрів. Навіть у віддалених районах області буде можливість одночасно обслуговувати декількох людей з питань виконавчих проваджень та державної реєстрації актів, а також – надавати інформаційну допомогу та правові консультації.

У ВИЇЗНОМУ ОФІСІ ЮСТИЦІЇ можна отримати такі послуги:

·         прийняття та видача виконавчих документів і документів виконавчого  провадження за принципом екстериторіальності в межах області;

·         перевірка інформації в Єдиному реєстрі боржників;

·         надання сторонам виконавчого провадження відомостей з Автоматизованої системи виконавчого провадження в межах всієї України;

·         прийняття заяви про державну реєстрацію (розірвання) шлюбу, реєстрацію зміни імені;

·         видача витягу з державного реєстру актів цивільного стану про 
народження, про шлюб (розірвання шлюбу), витягу про зміну імені;
надання інформаційної допомоги та правових консультацій;
допомога в оформлені документів, заяв, звернень.

Юстиція – відкрита для людей!

 

ВЗАЄМОДІЯ З ГРОМАДСЬКІСТЮ – КЛЮЧ ДО #ЧеснаПлатіжка

Успішність будь-якого проекту напряму залежить від якісного охоплення необхідної аудиторії. Взаємодія з громадськістю є своєрідним демократичним та відкритим процесом прийняття рішення, ініціативи. З урахуванням зазначеного, фахівці юстиції Сумщини долучилися до присвяченого урядовій постанові #ЧеснаПлатіжка круглого столу з місцевою громадськістю, зокрема з представниками громадських організацій, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) та безоплатної правової допомоги.

Під час заходу задля підвищення рівня обізнаності громадян щодо правильного нарахування тарифів за послуги з постачання теплової енергії та гарячої води правники розповіли присутнім про граничні тарифи, які були запроваджені урядом в постанові. Юристи наголосили, що такий реальний інструмент захисту прав споживачів створений також з метою інформування населення щодо чіткого покрокового алгоритму дій в разі нарахування нечесної платіжки. До речі, насамперед громадянам необхідно:

1.      Перевірити на сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на опалення, чи виконується рішення Уряду (змінити поточні тарифи на обґрунтовані органи місцевого самоврядування повинні до 1 вересня 2019 року);

2.      Звернутись до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення;

3.      Якщо розрахунок не змінено – звернутись до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

 

#ЧужихДітейНеБуває: ДЕРЖАВА ЗАХИЩАЄ ПРАВА ДІТЕЙ

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

Павле Дмитровичу, мій чоловік понад рік не виплачує дитині аліменти. Він каже, що не працює, але нещодавно придбав нову машину та постійно їздить за кордон відпочивати. Чи можу я притягнути його до відповідальності за ухиляння від сплати аліментів? Дякую за відповідь!

 З повагою, Зоряна Гордієнко

 

За ініціативи Уряду Володимира Гройсмана рівно рік тому прийнято 2-й пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, покликаних захистити найменших українців. Станом на сьогодні  українським дітям вже виплачено 7,9 млрд грн боргів з аліментів, які раніше малеча не бачила роками. Крім того, закони значно посилили відповідальність неплатників аліментів. 

 

Яку відповідальність несе боржник за несплату аліментів?

До неплатників аліментів  застосовуються ряд обмежувальних заходів, фінансових санкцій та відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративного арешту та позбавлення волі.

 

Які обмежувальні заходи застосовуються?

Якщо розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує 4 місяці (3 місяці для батьків

тяжко хворої дитини або дитини з інвалідністю), встановлена можливість накладення обмежень на неплатників аліментів щодо:

          виїзду за межі України;

          керування транспортними засобами;

          користування зброєю;

          полювання.

 

Також боржник з аліментів  не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України. Тобто,  той  із батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду такої дитини за межі України.

 

Які фінансові санкції?

Не менш дієвим способом покарання є запровадження фінансових санкцій. Закони передбачають накладення  штрафу за несплату аліментів залежно від суми заборгованості:

• понад 1 рік – 20%;

            • понад 2 роки – 30%;

            • понад 3 роки – 50%.

 

Як щодо інших видів відповідальності?

Законодавчі зміни торкнулися й злісних неплатників аліментів. Мова йде про адміністративну та кримінальну відповідальність.

 

Адміністративна відповідальність

Несплата аліментів на утримання дитини,   що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання

тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

 

Кримінальна відповідальність

Злісне ухилення від сплати встановлених за рішенням суду коштів на утримання дітей, а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні.

 

Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин

 

 

карається громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або арештом на строк до 3-х місяців, або обмеженням волі на строк до 2-х років

 

 

 

карається громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин або арештом на строк від 3-х до 6-ти місяців, або обмеженням волі на строк від 2-х до 3-х років.

 

*Під ухиленням слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховання доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, які призвели до виникнення заборгованості із сплати коштів у розмірі, що складають суму виплат за 3 місяці відповідних платежів.

 

Коли  призначається державна допомога?

 

Якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме, держава дбає про своїх маленьких громадян  шляхом призначення тимчасової державної допомоги.

Підставами для призначення допомоги є:

          рішення суду  про  стягнення  аліментів з одного з батьків не виконується  у  зв'язку  з  ухиленням  від  сплати  аліментів  або відсутністю  у  боржника коштів та іншого майна, на які за законом може  бути звернено стягнення;

          стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

          місце проживання (перебування) одного з батьків  не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги один з батьків, який утримує дитину (одержувач), звертається до органу соцзахисту за своїм місцем проживання (перебування).

 

Який розмір державної допомоги?

Розмір  тимчасової допомоги розраховується як різниця між 50%  прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та  середньомісячним  сукупним  доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Підкреслю, що, починаючи з липня 2019 року, прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1699 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 2118 грн.

 

Як бути якщо боржник безробітний?

 

Ми підписали з Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці два меморандуми про співробітництво, які забезпечать подальше повернення заборгованих горе-батьками аліментів дітям. Таким чином:

 

1. ми пропонуємо безробітним боржникам добровільно працевлаштуватися на роботу. Якщо вони не хочуть самостійно працювати й отримувати дохід, ми направляємо їх на роботу через інструмент суспільно корисних робіт.

2.  Міністерство юстиції надає інформацію про факти незаконного отримання коштів у «конвертах» від роботодавців органам Держслужби з питань праці.

 

Інспектори Держапраці приходять з інспекційними перевірками на такі підприємства. Завдяки цьому, ми вирішуємо одразу дві проблеми. Перша – легалізація зарплати аліментників і змусити останніх заплатити власним дітям. Друга – навести лад на підприємствах, які через такі «сірі» схеми порушують українське законодавство і не платять податки.

 

Також хочу нагадати, Мін’юст створив систематизовану базу даних про боржниківЄдиний реєстр боржників, мета якого оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна. Реєстр є відкритим та розміщений на сайті Мін’юсту за посиланням: www.erb.minjust.gov.ua  

 

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з данного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

 

 

Перейти до вмісту