Новини

Конотопський міськрайцентр зайнятості інформує

ImageЗа півріччя служба зайнятості Сумщини знайшла роботу для 14,5 тисяч осіб 

У першому півріччі 2019 року, у порівнянні з січнем-червнем  2018 року кількість роботодавців, які співпрацювали з філіями та центрами зайнятості, збільшилась на 6% та становила 4,2 тис. одиниць.

 Кількість вакансій у базі даних Сумської обласної служби зайнятості збільшилась на 2% та склала  20,2 тис. одиниць. У чотирнадцяти філіях та центрах зайнятості з дев’ятнадцяти відбулося зростання кількості вакансій. Найбільш суттєво кількість вакансій зросла у Ямпільській та Середино–Будській філіях (у 1,3 рази).

Кількість осіб, працевлаштованих за сприяння обласної служби зайнятості, залишилась   на рівні минулого року та становила 14,5 тис. осіб. При цьому, 44% з них були працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного. З числа колишніх безробітних 40% знайшли роботу в сільському господарстві, лісовому та рибному господарстві; 14% – у переробній промисловості; 12% – у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонті.    

Ринок праці Сумщини демонструє позитивну динаміку

Впродовж останніх півтора-двох років на ринку праці Сумської області спостерігається доволі позитивна динаміка, про що свідчать дані Державної служби статистики України.

Так, чисельність зайнятого населення у першому кварталі нинішнього року порівняно з відповідним минулорічним періодом збільшилася на 13,9 тисячі осіб і становила 466,9 тисячі. Відповідно рівень зайнятості зріс на 2,3 відсотка і досяг 56,8.

Поменшало безробітних. Проведені за методологією Міжнародної організації праці розрахунки засвідчили безробіття на рівні 9,1 відсотка економічно активного населення, або на 0,7 менше, ніж було в першому кварталі минулого року.

Упродовж перших трьох цьогорічних місяців роботодавці інформували про заплановане вивільнення 3,1 тисячі працівників, що майже на третину менше відповідного показника 2018-го року.

З-поміж них майже кожен третій із числа працівників державного управління і оборони, п’ятий – зі сфери охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, десятий – ті, хто зайняті в операціях з нерухомим майном.

Служба зайнятості

компенсує витрати роботодавця

Протягом першого півріччя нинішнього року на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовані 266 безробітних. З них 78 осіб, це ті, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, та 188 осіб, що працевлаштовані суб’єктами малого підприємства у пріоритетних видах економічної діяльності. У грошовому виразі це майже 2,6 млн. грн.

Постійне зростання мінімальної заробітної плати, а відтак і суми єдиного внеску, який має сплачувати роботодавець за найманого працівника, підвищує зацікавленість у користуванні компенсаційними механізмами, які пропонує держава для сумлінних роботодавців, – розповідає директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. – Слід врахувати, що таку компенсацію можна отримати виключно за працівника, прийнятого на нове робоче місце за трудовим договором. На працівників, прийнятих на умовах цивільно-правових договорів, така норма не поширюється. При цьому право на компенсацію має як юридична особа (підприємство, установа, організація), так і фізична особа-підприємець, яка в ме­жах трудових відносин використовує працю фізичних осіб.

За словами В.Підлісного, право на компенсацію не поширюється на бюджетні установи та роботодавців, які є суб’єктами господарювання, утвореними в результаті припинення іншої юридичної особи протягом 12 місяців, що передували створенню нового робочого місця.

Порівняно нова послуга з надання компенсації роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштованих на створені додаткові робочі місця досить поширена на Сумщині.

 

І швець, і жнець, і на дуді грець

Інколи життєві обставини складаються так, що людина рада будь-якій роботі, навіть тимчасовій, що триває упродовж короткого періоду часу, аби лише заробити копійку на день нинішній та прийдешній. Реалії сьогодення, на жаль, поки що такі.

Тож Сумська обласна служба зайнятості організовує для людей, які втратили постійне місце роботи, тимчасову їх зайнятість.

– Багаторічна практика довела користь подібних робіт. Скажімо, цього року ми забезпечили фронтом таких робіт майже 2,5 тисяч наших громадян, – говорить директор обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. – Зокрема, більше тисячі безробітних брали участь у благоустрої різних територій у населених пунктах, після короткочасного навчання активно інформували населення щодо субсидій, взимку очищали снігові замети, працювали із соціально вразливими верствами населення (супровід осіб з інвалідністю по зору), надавали допомогу учасникам АТО та їх сім'ям, здійснювали екологічний захист навколишнього середовища тощо.

За словами В. Підлісного, саме за рахунок тимчасової зайнятості, шляхом організації робіт тимчасового характеру, можливо оперативно задовольнити потреби роботодавців та виконати певні види робіт.

– Останніми роками види громадських робіт дещо розширилися, – розповідає посадовець. – Відтепер ми не обмежуємося соціально-побутовими проблемами – косінням, для прикладу, трави на узбіччях доріг чи традиційним прибиранням територій парків та скверів, а й переймаємося суспільно-знаковими об’єктами. Таким чином безробітний має широкий спектр вибору застосування власних зусиль та здібностей. Адже на обліку у наших центрах зайнятості та філіях стоять люди різного фаху. Скажу без перебільшення, що сьогодні безробітний Сумщини і швець, і жнець, і на дуді грець.

Як повідомили у Сумському обласному центрі зайнятості, яскравим прикладом дієвої співпраці місцевої філії з Тростянецькою об’єднаною громадою є організація громадських робіт на території міського парку та стадіону імені В. Куца. Безробітні провели будівельні та ремонтні роботи на об’єктах соціальної сфери (зроблено реконструкцію центрального входу та зони відпочинку, відремонтовані трибуни, адмінбудівля, поновлене трав’яне футбольне поле).

Лебединською філією спільно з Рябушківською сільською радою  організовано громадські роботи з будівництва та ремонту об'єктів соціальної сфери (школа, ДНЗ, будинок культури, фарбування, впорядкування прилеглої території), оновлено зупинку громадського транспорту (розпис фарбами).

На території Березівської сільради у селі Слоут Глухівського району впорядковано парк відпочинку: ландшафтні роботи, висадка декоративних рослин, укладання тротуарної плитки, встановлення ліхтарів та лавок.

 

 

Перейти до вмісту