Новини

Юстиція інформує

ImageТРЕНІНГИ З ПИТАНЬ ОФОРМЛЕННЯ ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ: ПЕРЕДАЄМО ЗНАННЯ, ПРИЩЕПЛЮЄМО НАВИЧКИ

Ділитися знаннями та передавати досвід – основні складові тренінгових занять, які проводять фахівці юстиції Сумщини.

В рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» правники провели для громадян практичний тренінг з питань укладання та оформлення договорів оренди землі та проектів нотаріальних документів. Під час заходу присутні опинилися в спеціальному середовищі, де всі труднощі та складності з зазначеної теми спікери вивели на поверхню задля пошуку не тільки правильного розв’язання питання, а й поширених помилок.

Так, учасники тренінгу мали змогу самостійно скласти заповіти, довіреності та договори оренди землі. Цікавим завдання від спікерів стала гра, під час якою присутні випробували себе в ролі експертів та шукали помилки у документах.

Окрему увагу у громадян викликала інформація щодо умов зміни договору оренди землі. Фахівці юстиції пояснили, що таких аспектів декілька:

·         за взаємною згодою сторін; 

·         у разі недосягнення згоди – в судовому порядку (стаття 30 Закону України «Про оренду землі»).

А ось розірвання договору оренди землі здійснюється:

·         за згодою сторін; 

·         на вимогу однієї з сторін – за рішенням суду;

·         в односторонньому порядку, якщо таке передбачено законом або договором (стаття 31 Закону України «Про оренду землі»).

Більше детальна інформація за посиланням – https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs/land.

 

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

 

БЕЗКОШТОВНІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

 

Доброго дня! Мене звати Ірина, я «вимушена переселенка» з Донецької області. Понад два роки проживаю у місті Хмельницький і за цей час жодного разу не зверталася до лікарів, проте наразі маю таку потребу. Поясніть будь ласка, що мені, як внутрішньо переміщеній особі, необхідно зробити, щоб стати на облік у місцевій лікарні.

Ірина Завальська

Забезпечення основних життєвих потреб, у тому числі медичного обслуговування для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) й досі залишається актуальним для нашої держави.

У Конституції України встановлено, що держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно.

Нагадаю, кожен пацієнт, який досяг 14 років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування, відповідно до його рекомендацій.

Яким чином внутрішньо переміщені особи можуть отримати доступ до безкоштовних медичних послуг?

Фізична особа, що офіційно проживала на території, яка на даний час є непідконтрольною територією Україні, після отримання довідки про взяття на облік ВПО має право отримати необхідну медичну допомогу за новим місцем проживання (у державному або комунальному закладі охорони здоров’я).

Який порядок надання медичних послуг?

Внутрішньо переміщена особа, яка проживає на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, має право звернутися до закладу охорони здоров'я на власний вибір із заявою з проханням поставити на облік за місцем фактичного проживання. Документом, що засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 

Внутрішньо переміщена особа, яка потребує вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги (онкологічної, кардіологічної, терапевтичної, психологічної, педіатричної тощо), повинна звернутися до територіального закладу охорони здоров'я та отримати направлення до закладу охорони здоров’я відповідного профілю.

Як відбувається забезпечення лікарськими засобами?

Відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах (у разі амбулаторного лікування осіб) проводиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями закладів охорони здоров’я, за місцем проживання цих осіб.

Однак, звертаю увагу, що безоплатно і на пільгових умовах лікарські засоби відпускаються лише визначеним групам населення та за категоріями захворювань, які передбачені у Постанові КМУ від 17 серпня 1998р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань»: https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1303-98-%D0%BF

Чи несе відповідальність лікар, який відмовився надати медичну допомогу?

Дії медичного працівника, який зобов’язаний надати медичну допомогу, але не надав її, підлягають кримінальній відповідальності, передбаченою Кримінальним кодексом України, а саме:

Ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов'язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого

    – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років;

– або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до 2-х років.

     

Якщо ці самі дії призвели до  смерті  хворого або інших тяжких наслідків

             карається обмеженням волі на строк до 4-х років;

             або позбавленням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років або без такого.

              

          карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5-ти років;

          або виправними роботами на строк до 2-х років;

          або обмеженням волі на строк до 2-х років;

          або позбавленням волі на той самий строк.

           

Якщо ці дії  спричинили тяжкі наслідки для неповнолітнього

          карається обмеженням волі на строк до 5-ти років;

          або позбавленням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

           

 

Але варто зазначити, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров'я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення.

Також лікар не несе відповідальності за здоров'я хворого в разі відмови останнього від медичних приписів або порушення пацієнтом встановленого для нього режиму.

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

 

ПІДРОСТАЮЧОМУ ПОКОЛІННЮ ПРО ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ

Фахівці юстиції Сумщини у своїй діяльності завжди звертають увагу на підростаюче покоління та залучають дітей до правопросвітницьких заходів. Так, впроваджуючи загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», юристи завітали до Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7.

Зі школярами правники провели нестандартну зустріч, під час якої учнів 5 класів ознайомили з основними правами та обов’язками дітей за допомогою мапи, яку вони під керівництвом фахівців юстиції самостійно малювали на асфальті. Так, присутні дізнались, що мають право на життя, любов та піклування, повноцінне харчування, освіту, медичну допомогу, відпочинок, захист від насильства та інше (більше інформації за посиланням – https://pravo.minjust.gov.ua/ua).

Цікавої та пізнавальної була подорож правовими знаннями, а вдячні відгуки та щирі посмішки школярів зазначили в котрий раз про необхідність таких заходів.  

 

ДЕНЬ «Є» У СУМАХ: УКРАЇНА – ЦЕ ЄВРОПА

Юстиція Сумщини сьогодні серед тих, хто святкує наповнений цікавими заходами та ідеями День Європи, який покликаний ще раз утвердити істину: Україна – це Європа.

Центральна вулиця обласного центру – Соборна, сквер біля пам’ятника Шевченка вражають багатолюддям. На широко анонсований «День «Є» в місті Суми» прийшли молоді люди, цілі родини. Саме тут і працюють фахівці обласної юстиції, інформуючи містян і гостей свята про нові напрями правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що ґрунтуються на європейських принципах права та кращих світових практиках: «Відповідальне батьківство», «Протидія домашньому насильству», «Стоп булінг», «Виїзд дитини за кордон». 

«Громадяни повинні знати, що сьогодні у правовій галузі України успішно втілено нові законодавчі ініціативи, основа яких – європейські принципи, – ділиться враженнями від ходу Дня Європи в Сумах Ірина Свистун, очільник юстиції Сумщини. – Суспільство підтримує активну діяльність органів юстиції по протидії булінгу, боротьбу з домашнім насильством, активну роботу по стягненню аліментів заради благополуччя дітей. Відзначають і нові формати надання послуг у всіх напрямах діяльності юстиції. Наші онлайн-послуги, сервіс «Шлюб за добу», проект Е-малятко наповнені новим змістом, це все по сучасному, по-європейськи».

 

ПРОТИДІЄМО БУЛІНГУ: ПОЄДНАЛИ СЛОВА ПРАВА І ЕМОЦІЇ СПЕКТАКЛЮ

Юстиція Сумщини продовжує інформаційну діяльність на актуальну тему протидії булінгу. Словом правовим і емоціями спектаклю цього разу спілкувалися із школярами в Охтирці.

Партнером обласної юстиції в правопросвітництві став відомий родинний театр Нянькіних. Упродовж його гастрольного туру містами Сумщини з виставою «Чужий», фахівці юстиції інформують юних глядачів про те, що в Україні питання булінгу чітко окреслені у законодавстві. Види булінгу, відповідальність за цькування у шкільному колективі, приклади з реального життя – старшокласники уважно слухали правову інформацію. У кінці виступу дітей запросили до діалогу після перегляду вистави.

І спілкування продовжилося, охтирські школярі ділилися своїми історіями, особливо всім цікаво як протистояти кібербулінгу.

«Співпраця з творчим колективом – родинним театром Нянькіних, відкрила для нас новий, наповнений емоціями і враженнями канал комунікації, – говорить керівник обласної юстиції Ірина Свистун. – Хвилини перед виставою ми наповнили змістовною інформацією, щоб ще раз звернути увагу дітей, учителів, батьків, що явище булінгу, на жаль, є, і тільки спільно ми можемо його здолати».

 ***

ЦЕНТР ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ У СУМАХ: ЗА 4 МІСЯЦІ РОБОТИ ПРИЙНЯТО ПОНАД 2 ТИСЯЧІ ГРОМАДЯН, НАДАНО БІЛЬШЕ 4 ТИСЯЧ ПОСЛУГ

В Сумах сучасний, зручний та комфортний офіс європейського зразка Центр виконання рішень, який запрацював наприкінці січня 2019 року, встиг прийняти понад 2 тисячі громадян та надати більше ніж 4 тисячі послуг.

«Впроваджуючи новації Міністерства юстиції України, ми активно працюємо в напрямку забезпечення громадян зручним сервісом у сфері примусового виконання судових рішень. Створюються сучасні та комфортні умови для отримання мешканцями Сумщини спектру всіх послуг в такій непростій сфері, як виконання судових рішень. Результати перших місяців роботи Центру виконання рішень говорять за себе – прийнято більше 2 тисяч осіб, надано фахівцями понад 4 тисячі послуг», – зазначає керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Нагадаємо, що Центр виконання рішень забезпечує:

·         прийняття документів про примусове виконання рішень та інших документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності;

·         надання відомостей сторонам щодо виконавчих впроваджень у межах усієї території України;

·         ознайомлення сторін з матеріалами виконавчого впровадження;

·         надання допомоги в оформленні документів;

·         надання інформаційної допомоги та консультацій;

·         електронні сервіси (онлайн-оплата боржником заборгованості, електронна комунікація, QRкод тощо);

·         зручність, комфортність, прозорість за принципом «єдиного вікна», якісні та належні умови прийому громадян.

Офіс працює за адресою: місто Суми, вулиця Петропавлівська, 75. Послуги доступні для всіх жителів Сумської області. Консультація за телефоном (0542) 655-545.

 

  ***

ФЕСТИВАЛЬ «ЧАЙКОВСЬКИЙ-FEST» ПОЄДНАВ ЛЮБЛЯЧІ СЕРЦЯ

 

«Чайковський-Fest» – фестиваль класичної музики, що запалює нові зірки та надихає до творчості, кохання й мрій. Захід, присвячений класичній музиці, став візитівкою не тільки Тростянця, а й усієї Сумської області.

Юстиція Сумщини з приємністю використовує такі локації, щоб подарувати незабутні обряди одруження. Ось і цієї суботи багатолюдний фестиваль у мальовничому місті Тростянець не лише відкрив нові таланти, але й поєднав молоді, люблячі серця – у день проведення заходу у Тростянецькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану зареєстрували шлюб дві закохані пари: Руслан і Тетяна та Руслан і Аліна.

Красиві місця Тростянця, який всі називають маленькою Європою на Сумщині, ошатна зала відділу реєстрації – для молодих створено всі умови, щоб реєстрація шлюбу була красивою і неповторною. Одна пара молодят обрала місцем реєстрацію шлюбу зал відділу, а друга – скористалась зручним сервісом від Міністерства юстиції України «Шлюб за добу».

Вітаємо молодят з радісною і щасливою подією – початком сімейного життя.

До речі, за зручними і комфортними послугами пропонуємо звертатися до органів юстиції Сумщини, яка сьогодні готова надавати їх у нових форматах: від одруження за добу до отримання послуг, повʼязаних з народженням дитини, завдяки ініційованому законопроекту «Електронне малятко».

 

***

 

ПРАВА ВАГІТНИХ У ПОЛОГОВИХ БУДИНКАХ

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

Добрий день, Павле Дмитровичу! Хочу отримати від Вас пораду. Зовсім скоро в нашій сім’ї буде поповнення. Я дуже схвильована, оскільки це моя перша дитина. Я буду вперше перебувати у пологовому будинку, хотіла б розуміти свої права. Розкажіть про них більш детально, будь ласка.

Олена Шульга

 

Вагітність і народження дитини – завжди радісна подія для кожної сім’ї. З перших хвилин перебування в пологовому будинку, перш за все, майбутні мами мають право на високу культуру медичного обслуговування.

Які права має вагітна жінка?

Кожна вагітна жінка має право:

·        самостійно обирати пологовий будинок, лікаря або вимагати його заміни. Адже пацієнт має право бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров’я на свій вибір, якщо цей заклад охорони здоров’я має можливість забезпечити відповідне лікування; 

·        отримати психологічну підготовку до пологів;

·        бути поінформованою медичними працівниками про свій стан здоров’я та майбутньої дитини, результатів аналізів тощо;

·        отримати психологічну підтримку, яка може полягати у залученні родичів або близьких людей під час проведення оглядів тощо.

Які права має жінка під час пологів?

Право на сімейні (партнерські) пологи. Подружня пара має завчасно звернутися до адміністрації пологового будинку (головного лікаря, завідуючого відділення) і повідомити про своє бажання партнерських пологів.

Присутніми під час пологів можуть бути не більше 2 осіб.

Пологи мають відбуватися лише в індивідуальному пологовому залі. Величезні пологові зали з двома ліжками сьогодні є порушенням прав людини і заборонені законодавством.

Право на демедикалізацію пологів. Медпрацівники пологових будинків повинні прагнути провести пологи так, щоб жінка мала можливість народити дитину в максимально природних умовах. Будь-які втручання можуть відбуватися лише за суворими медичними показаннями.

Право на свободу дій у пологах. Кожна жінка може народжувати в такій позі, яка для неї є зручною. Можна народити на звичайному ліжку, на стільчику, на м’ячі.

Право на грудне вигодовування. Не можна годувати лише за наявності відкритої форми туберкульозу або ВІЛ/СНІДу в матері або інших вагомих протипоказаннях. Породіллі мають надати повну інформацію про грудне вигодовування, показати, як годувати дитину і доглядати за грудьми. 

Право на індивідуальне перебування. У палаті має перебувати лише мати з дитиною.

Право побачити свою мертвонароджену дитину. Обов’язково дитину після народження мають показати матері. Якщо мати непритомна, дитину відразу показують родичам.

Які документи мають надати при виписці з пологового будинку?

У день виписування мама одержує від лікаря кілька документів:

·        витяг з історії розвитку пологів, а також висновок про стан здоров’я матері;

·        довідку про народження дитини і витяг, що містить дані про параметри і стан здоров’я малюка в день народження і на момент виписування з пологового будинку.

 

Також нагадаю, на сьогоднішній день у 467 закладах охорони здоров’я по всій Україні працює сервіс Мін’юсту, скориставшись яким можна отримати свідоцтво про народження малюка безпосередньо у пологовому будинку.

 

Більш того, Міністерство юстиції долучилось до розробки пакету законодавчих ініціатив під умовною назвою #єМалятко, який встановлює можливість отримати 9 послуг за 1 заявою:

1.      державна реєстрація народження дитини та визначення її походження;

2.      реєстрація місця проживання новонародженої дитини;

3.      призначення допомоги при народженні дитини;

4.      призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

5.      реєстрація новонародженої дитини в електронній системі охорони здоров’я;

6.      реєстрація новонародженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;

7.      отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї;

8.      визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;

9.      присвоєння новонародженій дитині унікального номеру запису в Єдиному державному Демографічному реєстрі.

Яку державну допомогу може отримати жінка, яка народила дитину?

Українське законодавство передбачає, що кожна жінка незалежно від віку має право на такі види допомоги:

·        Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається всім жінкам (у тому числі неповнолітнім), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування,  у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.

·        Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу). У разі, якщо застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, вони мають право на допомогу по вагітності та пологах – виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

·        Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

·        Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями

 

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

 ***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: ЗАХИСТИЛИ ПРАВА 12 ТИСЯЧ ДІТЕЙ

Напередодні Дня захисту дітей, який в Україні відзначається 1 червня, юстиція Сумщини результатами роботи підтверджує, що прийняття ініційованого Міністерством України пакетів закону #ЧужихДітейНеБуває стало дієвим кроком у напрямі захисту прав дітей. Так, з початку 2019 року було захищено економічні права понад 350 тисяч маленьких громадян по всій території країни, в тому числі по Сумській області – 12 тисяч дітей. 

«Упроваджуючи реформи Мінюсту, ми дбаємо про права та інтереси молодого покоління. З початку 2019 року було стягнуто понад 61 мільйон гривень аліментів, – розповідає керівник обласного управління юстиції Ірина Свистун. – З зазначеної загальної суми 100 тисяч гривень аліментів стягнуті завдяки суспільно корисним роботам, які є своєрідним покаранням для злісних неплатників аліментів. До речі, дана ініціатива реалізована вперше в історії України й направлена на подолання такого ганебного явища, як заборгованість по аліментах».

Очільник управління юстиції додала, що разом з тим державними виконавцями Сумщини стосовно 3600 мешканців Сумщини, котрі не сплачували аліменти понад 6 місяців, були застосовані обмеження в праві виїзду за кордон. Особливістю цього заходу примусу є те, що він застосовується державним виконавцем без рішення суду, а знімається тільки після сплати суми всієї заборгованості, а в деяких випадках й штрафу та виконавчого збору.

Варто зазначити, що з боржників по аліментах в Сумській області додатково було стягнуто понад 1 мільйон гривень штрафів, які завдяки змінам в законодавстві, отримали діти.

 

  ***

«ПРАВОВІ ГОЛОВОЛОМКИ» ВІД ФАХІВЦІВ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ

В рамках Тижня правових знань, присвяченого Дню захисту дітей, фахівці юстиції підготували для малечі цікаві тематичні заходи. Так, одним з них став урок «Правові головоломки» для учнів 4-х класів Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7.

Під час заходу правники в ігровій формі розповіли дітям про їх права та обов’язки. Закріпити отриманні знання школярам допоміг кросворд, за результати розв’язання якого учні склали ключове словосполучення «Права дитини». Варто зазначити, що гра викликала у малечі не аби який інтерес, про що свідчив ажіотаж учнів під час надання відповідей та відверті посмішки при розв’язанні кросворду.

Окремо розглянули зі школярами фахівці юстиції й основні правила щодо протидії булінгу. Юристи вкотре наголосили, що за скоєння цькування на булера чекає відповідальність – штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи від 20 до 40 годин. Якщо ж насильство вчинить дитина у віці до 16 років – відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штрафні санкції від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

 

  ***

1 МІЛЬЙОН 120 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ШТРАФІВ СТЯГНУТО НА КОРИСТЬ ДІТЕЙ


На користь дітей Сумщини з початку 2019 року було стягнуто понад 1 120 000 гривень штрафів, які застосовуються до боржників по аліментах як додаткові фінансові санкції.

Вперше в Україні завдяки ініційованому Міністерством юстиції України пакету законів #ЧужихДітейНеБуває діти отримують додаткові кошти, якщо їхні батьки сплачують аліменти не вчасно.

«Однією з дієвих новацій законодавства, що посилює захист прав дітей та запровадження інституту відповідального батьківства, стало впровадження додаткових штрафних санкцій за заборгованість з аліментів понад 1 рік. Ці штрафи направляються безпосередньо дітям і є своєрідною компенсацією за несвоєчасне отримання ними коштів, – зазначає керівник обласної юстиції Сумщини Ірина Свистун. – На Сумщині з початку 2019 року окрім 61 мільйона гривень аліментів, завдяки застосуванню таких додаткових фінансових санкцій з боржників діти отримали 1 120 000 гривень».

Очільник юстиції додала, що якщо у платника аліментів виникає заборгованість у сукупному розмірі більше, ніж сума відповідних платежів за 1 рік, то на таку особу накладається штраф у розмірі 20% від заборгованої суми. Якщо ж заборгована сума перевищує в сукупному розмірі суму відповідних платежів за 2 роки, то в такому випадку штраф збільшується і відповідно становить вже 30%. У випадку заборгованості на суму платежів за 3 роки штраф зростає до 50% від суми боргу.

 

 

 ***

60 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ТА ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ – ВАРТІСТЬ НЕНАЛЕЖНОГО ВИКОНАННЯ БАТЬКІВСЬКОГО ОБОВЯЗКУ

 Відсутність відповідальності при виконанні своїх батьківських обов’язків, вкотре призвела до здійснення фахівцями юстиції Сумщини дієвих заходів з відновлення прав дитини, що передбачено ініційованим Міністерством юстиції України пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває

Так, сумчанин  Роман заборгував своєму синові понад 60 тисяч гривень та не мав на меті їх віддавати. Корективи в його плани внесли правники юстиції коли наклали арешт на майно й кошти боржника та винесли постанови про тимчасові обмеження в праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, зброєю та в праві на полювання. Такий перелік мотивуючих заходів став для неплатника аліментів неприємною новиною та значно погіршував його повсякденне життя. Намагаючись налагодити колишній комфорт і повернути безперешкодне використання своїх обмежених прав, чоловік все ж таки сплатив всю заборгованість перед хлопцем.

Вже вкотре завдяки закону #ЧужихДітейНеБуває відновлено право дитини на належні умови життя та розвитку. Працівники юстиції Сумщини не зупиняються ні на крок та продовжують боротьбу з особами, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. До речі, на користь дітей Сумщини з початку 2019 року було стягнуто понад 61 мільйон гривень.

 

  ***

АЛІМЕНТНІ ОБОВ`ЯЗКИ НЕ «РОЗЧИНЯЮТЬСЯ» У ПРОСТОРІ І НЕ ЗНИКАЮТЬ З ЧАСОМ
 
Юстиція Сумщини продовжує захищати права дітей на вчасне і повне отримання аліментів. У всіх відділах державної виконавчої служби аліментні провадження перебувають у центрі уваги. Наприклад, по Глухівському району з початку року стягнуто 4 мільйони гривень на користь дітей. 
Закон #ЧужихДітейНеБуває працює, і виключень бути не може, батьківські обов’язки не зникають з часом і не відкладаються в архів.
На Глухівщині батько заборгував дитині за тривалий час майже 32 тисячі гривень аліментів. Обмежувальні постанови, застосовані держвиконавцями доповнилися ще й штрафними санкціями у розмірі 50 відсотків від суми заборгованості – майже 16 тисяч гривень. Зрозумівши, що з часом ситуація тільки ускладнюється, батько повністю погасив заборгованість разом із чималеньким штрафом, який також пішов на користь дитини.
Нові інструменти другого пакету закону #ЧужихДітейНеБуває повинні стати нагадуванням для нерадивих батьків, що затягувати з часом – не в їхніх інтересах.
Інколи батьки, які не сплачують аліменти, думають, що борг зникне, коли дитина стане повнолітньою. Напевно, на це сподівався ще один глухівчанин, який не сплачував аліменти, внаслідок чого виникла заборгованість: на момент повноліття дитини понад 7 тисяч гривень та на період навчання – близько 10 тисяч гривень. Винесені державним виконавцем обмежувальні постанови, особливо заборона виїзду за кордон, вплинули на боржника, і він віддав належне дитині.
Нагадаємо, що згідно Сімейного кодексу аліменти стягуються до моменту повноліття та на період навчання, тому борг доведеться сплачувати, навіть якщо час минув.
 

 

 

 

Перейти до вмісту