Новини

Юстиція інформує

ImageНА СУМЩИНІ ЗА КОРДОН НЕ ЗМОЖУТЬ ВИЇХАТИ 3600 БОРЖНИКІВ ПО АЛІМЕНТАХ. ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ?

На Сумщині у праві виїзду за межі України були обмежені 3600 боржників по аліментах.

У минулому році набрав чинності ініційований Міністерством юстиції України закон #ЧужихДітейНеБуває, який захищає права дітей та містить ряд обмежувальних постанов, призначених для впливу на боржників по аліментах. Так, відповідно до чинного законодавства, одним з цих заходів примусів є обмеження в праві виїзду за кордон тим громадянам, котрі не оплачували аліменти понад 6 місяців. До речі, особливістю цього обмеження є те, що воно застосовується державним виконавцем без рішення суду. А ось знімається цей захід примусу тільки після сплати суми всієї заборгованості, а в деяких випадках й штрафу та виконавчого збору.

Тож, щоб уникнути примусових заходів, потрібно своєчасно сплачувати аліменти, не допускаючи заборгованості.

***

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА ТРОСТЯНЕЧЧИНІ

Фахівці юстиції Сумського регіону та Центру з надання безоплатної правової допомоги здійснили черговий виїзд мобільної правової групи. На цей раз правові консультації спеціалісти провели для жителів Боромлі та Гребениківки.

Як з’ясувалося, нагальних питань у мешканців Тростянецького району дуже багато. Стосувалися вони виплат аліментів, земельних відносин, спадкових справ та оренди паїв. Крім того, громадяни виявили зацікавленість до кампанії Міністерства юстиції України «Відповідальне батьківство», розгорнутої в рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Так, фахівці юстиції розповіли громадянам про надання батькам податкової знижки – суми, яка повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи й становить приблизно 18%, та про проект «Муніципальна няня» – відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років (з 1 січня 2019 року розмір компенсації становить 1626 гривень щомісяця).

Варто зазначити, що присутні з зацікавленістю задавали правникам питання, жодне з яких не залишилось без вичерпної відповіді.

Юстиція – відкрита для людей!

 

  ***

ЗІ СТАРТОМ СЕЗОНУ ВІДПУСТОК ТА КАНІКУЛ ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ ІНФОРМУЄ БАТЬКІВ, ЯК ТИМЧАСОВО ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН З ДИТИНОЮ

З приходом теплої весняної погоди громадяни починають планувати відпочинок. Для тих, хто вирішить відправитися на канікулах за межі України, юстиція Сумщини в межах кампанії «Відповідальне батьківство» в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» підготувала основні особливості подорожей дітей з одним із батьків, які передбачені ініційованим Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває.

ЯКЩО ДИТИНА ПРОЖИВАЄ З ОДНИМ ІЗ БАТЬКІВ, ЯКИЙ НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ ДРУГОМУ З БАТЬКІВ У ПОБАЧЕННЯХ І СПІЛКУВАННІ З ДИТИНОЮ не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця при умові, що мета поїздки:

·         оздоровлення та відпочинок;

·         лікування;

·         навчання;

·         участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах.

Що потрібно зробити? 

1)     Повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;

2)     Пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 гривень та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків строком на 1 рік.

ЯКЩО ДИТИНІ ЗАБОРГУВАЛИ ЗІ СПЛАТОЮ АЛІМЕНТІВ

У разі наявної заборгованості по аліментах понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою – можна тимчасово виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Що потрібно зробити?

1)     Отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів. 

2)     На кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості:

·      понад 4 місяці або

·      понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

ЯКЩО ОДИН ІЗ БАТЬКІВ ВЧАСНО СПЛАЧУЄ АЛІМЕНТИ

Можна виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду.

Що потрібно зробити?

1)     Написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.

2)     Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. 

3)     На кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

 

  ***

ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ НАДАЛИ АДРЕСНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ НА ТРОСТЯНЕЧЧИНІ  

 

Приділяючи багато уваги адресній, тобто призначеній конкретним верстам населення, допомозі, фахівці юстиції разом з працівниками Центру з надання безоплатної правової допомоги завітали до Управління соціального захисту населення у місті Тростянець, де спілкувалися з соціально незахищеними категоріями громадян та людьми похилого віку. 

Під час правових консультацій присутніх загалом цікавили різні питання, у тому числі спадкових справ, пільгового забезпечення, оформлення субсидій, оформлення договорів оренди землі.

Варто зазначити, що громадяни виявили зацікавленість й до кампанії «Відповідальне батьківство», розгорнутої Міністерством юстиції України в рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Так, особлива увага приділялась питанням, на які відповідають новели закону #ЧужихДітейНеБуває, в тому числі щодо оформлення аліментів, відповідальності за їх несплату, а також про мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину, який, до речі, складає 50% від прожиткового мінімуму і на початок 2019 року становить:

·         для дітей до 6 років – 779,50 гривень;

·         для дітей від 6 до 18 років – 972 гривні.

 

  ***

55 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ СТЯГНУЛИ З БОРЖНИКІВ НА СУМЩИНІ

З початку 2019 року на користь дітей Сумщини завдяки санкціям ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває було стягнуто 55 мільйонів гривень. Тимчасові обмеження, передбачені чинним законодавством, продовжують захищати права дітей. 

Так, на Білопільщині батько заборговав повнолітній доньці Олександрі аліменти, призначені на період навчання дівчинки. Після того, як державним виконавцем були винесені постанови про обмеження прав чоловіка, він негайно сплатив всю суми заборгованості, яка сягнула 11 тисяч гривень.

А у Кролевецькому районі батько Катерини хоч і накопичив невелику суму боргу по аліментах, фахівцями юстиції все одно по відношенню до чоловіка також були застосовані заходи примусу. Неплатника внесли до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/, були винесені постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами, володіння зброєю, полювання та виїзду за межі України, а також накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно громадянина. Тож, боржнику нічого не залишалось як погасити всю суму заборгованості – понад 5 тисяч гривень.

Аналогічні обмеження були застосовані й державним виконавцем на Глухівщині по відношенню до батька Дарії, який заборгував дівчинці 10 тисяч гривень аліментів. Щоб уникнути подальшим проблем, чоловік все ж таки сплатив всю суму боргу.

 

 

Перейти до вмісту