Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗа неподання декларації про доходи – адміністративна відповідальність

Конотопське управління ГУ  ДФС у Сумській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2018 році.

Статтею 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про майновий стан і доходи (далі – декларація про доходи) чи включення до такої декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164¹ КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Така відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації, зокрема  при реалізації права на податкову знижку.

Звертаємо увагу, що кінцевий строк подачі декларації про доходи громадянами, які отримали доходи у 2018 році 02.05.2019.

 

Роботодавцям-порушникам донараховано до сплати 157 млн. гривень

За січень-лютий  2019 року роботодавцям, які порушували податкове законодавство при виплаті заробітної плати та інших доходів фізичним особам, донараховано до сплати понад 82 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, понад 68 млн. грн. єдиного внеску та майже 7 млн. грн. військового збору.

За рахунок вжитих заходів податкового контролю було виявлено близько 4,6 тис. найманих осіб, праця яких використовувалася роботодавцем без оформлення трудових відносин.

Фахівці ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснювали обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місць здійснення підприємницької діяльності. 

 За результатами проведеної роз’яснювальної роботи  роботодавці уклали додатково 29,1 тис. трудових угод з найманими працівниками. За результатами вжитих органами ДФС заходів залучено до державної реєстрації 3,4 тис.  громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації. До бюджетів додатково сплачено понад 2,3 млн. грн. податків та зборів та 2,7 млн. грн. єдиного внеску.

 

Наявність боргу виключає статус платника єдиного податку

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу, що п.п. 8 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), визначено: платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у випадку наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Контролюючий орган може анулювати реєстрацію платником єдиного податку шляхом виключення з Реєстру платників єдиного податку за своїм рішенням у разі наявності у платника єдиного податку податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів(п.п. 3 п. 299.10 ст. 299 ПКУ). Таке виключення з Реєстру платників єдиного податку здійснюється в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу.

Інформацію про наявність податкового боргу можна отримати за допомогою електронних сервісів ДФС України, які розташовані на головній сторінці веб-порталу ДФС або в «Електронному кабінеті», вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua.

 

Розмір добових на відрядження, що не оподатковується ПДФО

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу, що до оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) доходу платника податків – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням (добові): у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження;  для відряджень за кордон не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження. Норми визначені п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України.

Законом України  «Про Державний бюджет України на 2019 рік» зі змінами передбачено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2019 року становить 4 173 гривні. Отже, у 2019 році сума добових для відряджень у межах території України, що не оподатковується ПДФО, складає 417,30 гривень.

При цьому, сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО і, в свою чергу, оподатковується ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором за ставкою 1,5 %  та відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

 

Платники спрямували на підтримку армії понад 10  млн. гривень

«У березні  2019 року платниками податків зареєстрованими в Конотопському управлінні ГУ ДФС у Сумській області сплачено до Державного бюджету 3,8 млн. гривень військового збору. Загалом Конотопським управлінням за січень-березень 2019 року, завдяки платникам податків, до бюджету мобілізовано 10,6 млн. грн. військового збору, що більше минулорічних надходжень на 2,3 млн. гривень. Збір за аналогічний період 2018 року складав 8,3 млн. гривень.» – повідомив у інтерв’ю Андрій Майданевич, начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області.

«Конотопське управління звертає увагу фізичних осіб, які отримують доходи за межами України та вважають себе патріотами рідної держави на те, що вони зобов’язані долучитись до виконання свого громадянського обов’язку та прийняти участь в декларування своїх доходів, подавши до Конотопського управління декларацію про доходи отримані в 2018 році за кордоном.

Сплата військового збору є вкрай необхідним для захисту незалежності України. Платниками збору є  фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні так і іноземні доходи. Ставка збору становить 1,5 відсотків від доходів» – підсумував  Андрій Майданевич.   

Перейти до вмісту