Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС введено у дію нові коди бюджетної класифікації ПДФО та військового збору

Для належного ведення оперативного обліку податку (збору) ДФС введено у дію нові коди бюджетної класифікації: 11010501 – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»; 11011001 – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Отже, відтепер:

І. Платник податку – фізична особа, яка відповідно до розділу IV Податкового кодексу зобов’язана сплатити податок, але звільнена від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо), сплачує:

податок за кодом бюджетної класифікації «11010501» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»;

– військовий збір за кодом бюджетної класифікації «11011000» – «військовий збір».

ІІ. Платник податку – фізична особа, яка зобов’язана подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує:

податок за кодом бюджетної класифікації «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

військовий збір за кодом бюджетної класифікації «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Реквізити рахунків розміщені на веб-сайті ГУ ДФС у Сумській області. Довідки Конотопського управління ДФС у Сумській області  за тел.(05447) 6-74-10.

 

В Конотопі припинено діяльність підпільного цеху

Cпівробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, кваліфікованому за частинами 1,2,3 ст.204 КК України, виявлено злочинну схему незаконного виготовлення підакцизної продукції.

Підпільний цех облаштований у нежитловому приміщенні у м. Конотоп. Виготовлення спирту здійснювалося без дотримання санітарних норм, стандартів, правил гігієни шляхом промислового очищення технічної рідини, яка містить етиловий спирт та ряд інших компонентів. Вживання цього напою могло спричинити масові отруєння населення. Незаконно виготовлену підакцизну продукцію фасували та оптовими партіями реалізовували на території Київської та Сумської областей.

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області спільно з прокуратурою на підставі ухвал суду 10 січня 2019 року провели ряд обшуків за місцями виробництва та зберігання сурогату. За результатами проведених слідчих дій вилучено понад 22 тони фальсифікованого алкоголю, промислову установку для виготовлення спирту, інше обладнання, що забезпечує масове виробництво (фільтри, шланги, насоси, лічильники, тара тощо) та два вантажних автомобіля. Всього вилучено товарно-матеріальних цінностей  за попередньою оцінкою на суму близько 9 млн. гривень.

Водночас, у порядку ст. 208 КПК України затримано організатора незаконного виробництва, йому повідомлено про підозру за частинами 1, 2, 3 ст. 204 КК України.

 

ДФС запроваджено новий сервіс з автоматичного заповнення декларації

З метою підвищення якості обслуговування платників податків та спрощення процедури подання податкової декларації ДФС запроваджено новий сервіс в Електронному кабінеті платника. Він передбачає часткове автоматичне заповнення декларації про майновий стан та доходи на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна.

Скористатися зазначеним сервісом можуть фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльністю.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді з використанням сервісу автоматичного часткового заповнення, слід завчасно подбати про отримання особистого електронного цифрового підпису, який можна отримати  у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Слід зауважити, що інформація з Державного реєстру фізичних осіб, на підставі якої автоматично заповнюється декларація, може бути не повною, оскільки у Державному реєстрі не відображаються дані щодо доходів, отриманих від фізичних осіб та іноземні доходи. Тому при заповненні декларації будь-яке значення можна відкоригувати в ручному режимі.

Заповнення декларації в Електронному кабінеті надасть можливість скоротити час і витрати на подання звітності,  мінімізувати помилки при заповненні декларації, у разі необхідності надати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку.

Заощаджуйте свій час та зменшуйте витрати на подання звітності.

 

Розмитнення «євроблях» на Сумщині

З моменту набуття чинності Законом України від 08.11.2018 №2612 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» у Сумській митниці ДФС оформлено 716 легкових автівок.

 Станом на 15 січня 2019 року Сумська митниця ДФС оформила 328 так званих «євроблях», забезпечивши надходження в бюджет 19,2 млн. гривень. Сума добровільної сплати громадянами до державного бюджету коштів за недотримання строків та умов  митних режимів склала 2,8 млн. гривень. 

Одночасно нагадуємо, що спливає строк – 90 днів здійснення митного оформлення автомобілів, що перебувають на митній території України в режимі тимчасового ввезення та транзиту, а також реальна можливість використати надані законодавством  пільги у вигляді застосування коефіцієнту 0,5 на акцизний податок та звільнення відповідальності за порушення строку та умов режиму.

Термін, відведений законом щодо можливості використання пільгового режиму оподаткування, спливає 22 лютого 2019  року.    

 

До уваги платників плати за землю!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області доводить до відома платників податків, що листом від 04.01.2019 № 22-28-0.22-125/2-19Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр) відповідно до вимог пунктів 289.2 та 289.3 статті 289 Податкового кодексу України надано інформацію про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель. Додатково Держгекадастр поінформував, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 №552 «Про затвердження технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» затверджено відповідну технічну документацію.  Наказ набрав чинності з 01 січня 2019 року.

Нагадуємо, що згідно з вимогами пункту 286.2 статті 286 Кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб), а також платники єдиного податку четвертої групи (підпункт 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 Кодексу) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за відповідною формою.

Водночас зазначаємо, що для отримання більш детальної інформації щодо нормативної оцінки земельних ділянок необхідно звертатися до територіальних підрозділів Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок.

Перейти до вмісту