Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДовідка про відсутність заборгованості в електронному вигляді

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733 (далі – Наказ № 733) затверджено Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Так, для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка), платник подає відповідну заяву (на вибір): у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі– повноважений орган); в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину «Електронного кабінету» з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155).

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано.

Надається Довідка безоплатно за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві. Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. Нагадуємо, що Наказ № 733 набрав чинності з дня набрання чинності Законом №2155, тобто 07 листопада 2018 року.

 

«Електронний кабінет» надає можливість  сплачувати податки дистанційно

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області доводить до відома, що «Електронний кабінет» забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України, нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ і законами з питань митної справи.

Платник податків у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись у меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» «Електронного кабінету».  Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням особистого ключа кваліфікованого електронного підпису.

 

Припинено нелегальне виробництво алкогольної продукції

Співробітниками оперативного управління та слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури області викрито незаконне виробництво пива, яке здійснювалося у м. Шостка.

У ході досудового розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.204 КК України (незаконне виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, шляхом відкриття підпільних цехів або з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів) встановлено, порушники завозили сировину невідомого походження та виготовляли пиво. В подальшому алкогольну продукцію розливали у кеги під тиском та реалізовували через торгівельні заклади. Акцизний податок з даної діяльності не сплачувався.

На підставі ухвали суду слідчі провели обшук у нежитлових приміщеннях, де велась незаконна діяльність.

За результатами проведених слідчих дій виявлено та вилучено незаконно виготовлене пиво, сировину для його виготовлення, а також обладнання, що забезпечує масове виробництво (холодильна камера, охолоджувач, варний чан, кеги, ємкості з нержавіючої сталі). Загальна вартість вилученого за попередньою оцінкою склала понад 1 млн.  гривень.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

 

Розстрочення зі сплати ЄСВ законодавством не передбачено

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості з його сплати.

Відповідно до частини 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника податків одночасно із зобов’язаннями із сплати ЄСВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні у порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом. 4).

 

Новостворені підприємці звітують залежно від обраної системи оподаткування

В Конотопському управлінні ГУ ДФС у Сумській області інформують, що новостворені платники єдиного податку І та II груп подають наступні звітні документи: податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного кварталу, в якому була розпочата підприємницька діяльність (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу); річну податкову декларацію платника єдиного податку.

Новостворені платники єдиного податку III групи подають квартальні податкові декларації платника єдиного податку. Слід пам'ятати, що за неподання або несвоєчасне подання декларації законодавчо передбачено штрафну санкцію.

Новостворені платники, які працюють на загальній системі оподаткування двічі подають податкову декларацію про майновий стан і доходи: за результатами звітного кварталу, в якому розпочата підприємницька діяльність та за результатами звітного року.

Крім того, всі фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) подають річний звіт з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. ФОП, які працюють як на загальній системі оподаткування, так і на єдиному податку, подають звіт один раз на рік – до 9 лютого наступного за звітним роком (форма звіту – додаток 5). Відповідно до оновленої форми звіту з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за 2018 рік як «єдинники», так й «загальносистемники» мають заповнювати таблицю 1 додатку 5.

Увага! Якщо підприємець протягом звітного року одночасно перебував на обох системах оподаткування, то йому треба заповнювати таблицю 1 за відповідний період перебування як на єдиному податку так і на загальній системі оподаткування.

Перейти до вмісту