Новини

Юстиція інформує

ImageВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА

 СТАРТУВАВ НА СУМЩИНІ

Традиційно разом з першим снігом у великі міста та невеличкі села приходить Всеукраїнський тиждень права, об’єднуючи правовими знаннями всіх громадян – від малого до великого.


            Корисні лекції, правові ігри, вікторини, конкурси, виховні години, надихаючі яскраві конкурси малюнків, зустрічі зі студентами та дні відкритих дверей – це лише невелика частина цікавих правоосвітніх заходів, що чекають на жителів і гостей Сумщини.

            «Всеукраїнський тиждень права – це чудова можливість консолідувати свої зусилля всій юридичній спільноті і українцям

 з активною громадянською позицією навколо масштабної місії – поширення правових знань серед населення та розбудови нової правової культури в українському суспільстві», – зазначає керівник обласної юстиції Ірина Свистун.

            Запрошуємо всіх бажаючих стати частиною яскравого насиченого правового тижня.

***

 

ІРИНА САДОВСЬКА: ЗАКОНОПРОЕКТ #РЕЙДЕРСТВОСТОП СПРЯМОВАНИЙ НА ПОКРАЩЕННЯ

ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ В КРАЇНІ

 

На доручення Президента України Кабінет міністрів та зокрема Міністерство юстиції разом з народними депутатами та провідними бізнес – асоціаціями розробило законопроект під робочою назвою #РейдерствоСтоп, спрямований на покращення інвестиційного клімату в країні та усунення такого явища, як рейдерство. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська у своєму відеоблозі.

Вона зазначила, що законопроектом пропонується низка змін, насамперед, ліквідація комунальних підприємств. «Така форма здійснення реєстраційних дій себе не виправдала. Найбільша кількість скарг, які надходили до Міністерства юстиції, стосувалися саме дій державних реєстраторів комунальних підприємств», – зауважила Ірина Садовська.

По-друге, всі держреєстратори на 1 січня 2019 року повинні складати кваліфікаційний іспит. По-третє, планується усунути проблему відсутності державних нотаріусів у віддалених регіонах.

Відтепер особа, яка має досвід роботи у сфері вчинення нотаріальних дій та працювала в органах юстиції, місцевого самоврядування або була помічником державного нотаріуса, зможе стати державним нотаріусом за умови відпрацювання трьох років у віддалених регіонах або там, де ускладнений доступ до отримання нотаріальних послуг.

Також відповідно до норм законопроекту 9311 передбачено відчуження частки ТОВ  на підставі нотаріально посвідченого договору, або на підставі договору, підписаному електронним кваліфікованим підписом сторін даного договору.

«Ми розробили запобіжник такому негативному явищу, як аграрне рейдерство. Відтепер особа, яка звертається до державного реєстратора за посвідченням договору оренди землі, може попросити проставити в державному реєстрі галочку. Це означатиме, що всі подальші договори, які укладаються цією особою, мають бути нотаріально посвідченими», – пояснила заступник Міністра.

Ще одним важливим нововведенням, включення якого до законопроекту єдиноголосно запропонували всі бізнес – асоціації, за словами Ірини Садовської, є відхід від сплати 1% приватним нотаріусам у вигляді державного мита. Також у законопроекті закладена важлива норма, відповідно до якої малозабезпечені верстви населення, багатодітні родини, учасники антитерористичної операції матимуть знижку 50% від сплати державного мита при здійсненні реєстрації, якщо громадяни не звільнені від сплати даного мита взагалі.

«Хочу окремо наголосити: всі провідні бізнес-асоціації України, а саме Американська торгівельна палата в Україні (АСС), Європейська Бізнес Асоціація (ЕБА), Спілка українських підприємців (СУП), а також Офіс ефективного регулювання BRDO та Офіс Бізнес-омбудсмена, підтримали ініційований нами законопроект. Сподіваємось, що Верховна Рада якнайшвидше прийме законопроект #РейдерствоСтоп», – наголосила заступник Міністра.

 

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/zastupnik-ministra-yustitsii-z-pitan-derjavnoi-reestratsii-irina-sadovska-pro-zakonoproekt-reyderstvostop

***

АРГУМЕНТ – НЕ ЛЮБОВ ДО ДИТИНИ,

А ВИЛУЧЕНІ ВОДІЙСЬКІ ПРАВА

 

Закон  #ЧужихДітейНеБуває продовжує своїми дієвими інструментами впливати на батьків-боржників по аліментах, змушуючи  злісних неплатників погашати накопичені за роки борги.

Сумчанин Захар, наприклад, ухилявся від виконання рішення суду і заборгованість перед дитиною склала 76 тисяч гривень.

Державні виконавці застосували заходи примусового впливу на неплатника аліментів, серед яких і тимчасове обмеження в праві користування транспортними засобами. Але чоловік не сприйняв серйозно таке обмеження і продовжував користуватися автомобілем.

Він не врахував, що відповідно до статті 126 КУпАП керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, тягне за собою позбавлення права керування на строк від трьох до шести місяців. Так, і сталося – лейтенант поліції вилучив у боржника водійське посвідчення.

І що тепер? Неплатнику аліментів потрібно не лише поновити стосунки з дитиною, сплативши чималу суму боргу, а й повернути собі право знову сісти за кермо.

 

***

 

«ПРАВОВИЙ MessageBox» ІНФОРМУЄ УЧНІВ СУМСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ № 6

 

У Всеукраїнський тиждень права «Правовий MessageBox», який розроблений юстицією Сумщини для розширення знань учнів про їх права, відправився до Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6.

Фахівці юстиції не тільки уроками про права людини збагачують учнів правовими знаннями, діти ще й самостійно мають змогу отримати інформацію, яка їх цікавлять, підійшовши до наповненого правовою інформацією «MessageBox». Завдяки такому правовому  помічнику від юстиції школярі можуть дізнатися більше про протидію булінгу, бо кожен з дитинства повинен знати, що приниження інших неприпустима поведінка, а вчинення фізичного насильства є злочином за який настає кримінальна відповідальність. Також в ньому міститься інформація для батьків про те, як отримати аліменти на утримання дитини та про те, як поїхати з дитиною за кордон одному із батьків без згоди другого, який має заборгованість по сплаті аліментів.

З нагоди Всеукраїнського тижня права «Правовий MessageBox» навчає хлопчиків та дівчаток ще й правам, що визначені Загальною декларацією прав людини.

Юстиція – відкрита для людей!

 ***

ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИ – ОСНОВНИЙ ДОКУМЕНТ  НА  ВСІ ЧАСИ

Ірина СВИСТУН, начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області

Сьогодні, у Міжнародний день прав людини, стартує Всеукраїнський тиждень права.  Цього року він – ювілейний. Ось уже десятиліття поспіль, починаючи з 2008 року, в Україні в ці дні активізується правопросвітницька діяльність органів юстиції, громадських активістів, правозахисників.

Нинішній Всеукраїнський тиждень права особливий ще й тим, що  світова спільнота відзначає 70-річчя Загальної декларації прав людини – першого і  основного документа в історії людства, в якому чітко сформульовані положення про права людини.

30 статей, які викристалізувалися в результаті роботи над кожним реченням кращих правників, політиків різних країн та національностей після Другої світової війни, стали основою для багатьох міжнародних документів, національних конституцій, інших законів, що гарантують права людини. Вона стала тим першоджерелом, з якого народжуються сучасні  документи, що гарантують права людей.

Книга рекордів Гіннеса описує Декларацію як «найбільше перекладений документ» у світі. І це не випадково. Декларація послужила основою для двох обов'язкових пактів ООН про права людини: Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Міжнародного Пакту про економічні, соціальні та культурні права. Принципи декларації викладені в міжнародних договорах, таких, як  Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, Конвенція Організації Об'єднаних Націй проти катувань, і багато інших.

Інтерес до Декларації прав людини не зменшується, він – зростає, адже немає більшої цінності, ніж права людини.

Права людини, їх захист, підвищення правової освіти громадян – ось три основоположні завдання, які покладаються на органи юстиції за важливим напрямом – правопросвітництво. Ми прагнемо максимально надавати громадянам інформацію про їхні права, навчити захищати свої права. Варто відзначити, що потужна хвиля інформаційної роботи, здійсненої під час реалізації загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» не була марною. Кожен напрям цієї роботи мав конкретне наповнення, за кожним сказаним словом – велика практична робота.

Без сумніву, це важливо для сьогоднішнього етапу розвитку України, це посіяні зерна довіри до права  для молодого покоління, які зарясніють врожаями вже в недалекому майбутньому.

 ***

 СТУДЕНТІВ СУМСЬКОГО ПЕДУНІВЕРСИТЕТУ

 

ЗНАЙОМИЛИ З РОБОТОЮ ЮСТИЦІЇ

 

Відкриті двері для студентів – гарна прикмета на старті Всеукраїнського тижня права і гарантоване приємне спілкування з цікавих тем.

            До обласної юстиції завітали студенти-правники І і ІІ курсів Сумського державного педагогічного університету, щоб ознайомитися з основними напрямками діяльності органів юстиції  Сумщини.

Говорили про новації та реформи, ініційовані Міністерством юстиції, особливості роботи державної виконавчої служби, органів державної реєстрації, роботу нотаріусів та основні аспекти вчинення нотаріальних дій. Студенти з цікавістю розглядали зразки нотаріальних документів та дізнались як можна стати нотаріусом.

            До того ж, майбутні юристи з цікавістю слухали фахівців відділу персоналу, які розповіли про можливості проходження практики, стажування і в перспективі працевлаштування в органи юстиції Сумщини.

            Дізнались гості і про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», про конституційні права людини і форми їх захисту.

Наголосили й на тому, що цьогорічний Всеукраїнський тиждень права особливий ще й тим, що  світова спільнота відзначає 70-річчя Загальної декларації прав людини – першого і  основного документа в історії людства, в якому чітко сформульовані положення про права людини.

 

***

 У ШКОЛАХ СУМЩИНИ ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК

  «ПРАВА ЛЮДИНИ»

 Всеукраїнський тиждень права вдало стартує цікавими заходами. Чисельною аудиторією стали школярі Сумщини, для яких у всіх навчальних закладах  було проведено урок «Права людини».

Це дуже знакова тема, адже  нині виповнюється 70 років з дня прийняття Організацією Об’єднаних Націй  Загальної декларації прав людини. Документ став основою правозахисної роботи у всьому світі і використовується у національних правових актах.

Школярам важливо знати про права людини, розуміти велике значення історичного документа, який і сьогодні є важливим для розвитку суспільств на демократичних гуманних принципах.

            Дуже важливо сприяти вихованню у дітей правомірної поведінки, поваги та необхідності дотримання законів, прав та обов’язків, адже всі мають усвідомлювати свої права та поважати права інших.

            Спеціалісти юстиції також розповіли дітям, що загальнонаціональний правовпросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» успішно надає юному поколінню правові знання. Зокрема, особливо актуальною для хлопчиків та дівчаток залишається тема протидії булінгу – явищу, що ганебно порушує права школярів.

 ***

 

               ДЕРЖАВНІ ВИКОНАВЦІ ВТІЛЮЮТЬ РІШЕННЯ СУДУ В ДІЮ

 

               Рішення суду нічого не вартує доки воно не буде виконане. І саме на органи юстиції покладена важлива і відповідальна місія втілення його в дію. Адже тільки після того, як рішення буде виконане, особа відчуває, що живе у правовій державі, де у неї є права і обов’язки, які захищаються законом і за порушення яких настає відповідальність.

               Саме страх відповідальності і розуміння невідворотності покарання змусили сплатити конотопського підприємця майже 50 тисяч гривень податкових зобов’язань.

               Маючи заборгованість перед державою зі сплати єдиного податку та орендних платежів, фізична особа-підприємець не поспішав виконувати рішення суду щодо їх сплати, тому справа дійшла до виконавчої служби.

               Завдяки цілеспрямованій та своєчасній роботі державних виконавців зазначена сума була сплачена в повному обсязі.

               Таким чином, небажання деяких боржників своєчасно розраховуватись зі своїми борговими зобов’язаннями не стане на заваді для фактичного виконання судових рішень, адже державні виконавці завжди на варті втілення їх у життя.

***

 

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ РАЗОМ ІЗ ЖІНОЧОЮ ГРОМАДСЬКІСТЮ ОБГОВОРИЛИ ТЕМУ ПРОТИДІЇ НАСИЛЬСТВУ

 

Активні, впевнені, цілеспрямовані і амбітні жінки-однодумці зібралися за круглим столом в управлінні юстиції Сумщини в рамках Всеукраїнського тижня права, щоб обговорити гострі проблеми сучасності, серед яких і тема домашнього насильства.

«Домашнє насильство – це те, що не має права існувати в цивілізованому суспільстві і механізм протидії цьому явищу повинен бути відточений настільки, щоб жінка не мала сумнівів, що ситуація зміниться після втручання правоохоронців, правозахисників та представників громадських організацій, – наголосила керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Ми повинні усвідомлювати, що особа, яка зазнала домашнього насильства не жертва. Це – особа, яка є постраждалою від домашнього насильства і яку сьогодні вже може захистити держава. З домашнім насильством не варто залишатися сам на сам. Про це необхідно заявляти голосно – саме так можна здолати цю проблему».

Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишалося суто «домашнім». Проте, нинішній, 2018 рік, став переломним у питаннях захисту прав людини – у січні набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Для того, щоб отримати захист, достатньо звернутися за номером телефону: 102 або ж на національну «гарячу лінію» із попередження домашнього насильства – 116-123, де спеціалісти нададуть кваліфіковану допомогу.

Тож давайте разом формувати в суспільстві нетерпиме ставлення до жорстокої поведінки. За активну суспільну позицію дякуємо громадським організаціям «Гроно калинове», «Жінки сьогодення», «ПОСТУП: освітній простір», благодійній організації «Позитивні жінки», відділенню «Клініка дружня до молоді» КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», а також працівникам Нацполіції.

***

 

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

ФАКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ НЕ МОЖЕ БУТИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ

Пане Міністре, звертають до Вас за порадою. Я інвалід ІІ групи, нещодавно була звільнена з роботи із причини встановлення групи інвалідності та відсутності вакансії для осіб з обмеженими можливостями на підприємстві. На мою думку,  таке звільнення є незаконним. Дуже прошу, порадьте, що мені робити та чи дійсно були підстави для мого звільнення? Дякую.

Олена Дегтярьова

Усі люди є рівними у своїх правах. А це означає, що жодна людина не може стати жертвою будь-яких обмежень.

Держава гарантує усім без винятку людям, і особам з інвалідністю в тому числі, всі соціально-економічні, політичні, особисті права і свободи, закріплені у Конституції, законах чи міжнародних договорах, які ратифіковані Верховною Радою.

Коли роботодавець може звільнити працівника?

Роботодавець має право звільнити працівника лише у разі його невідповідності займаній посаді чи виконуваній роботі. Факт встановлення інвалідності не може бути підставою для звільнення.

Що передбачено законодавством?

Чинне законодавство гарантує громадянам з інвалідністю право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Які обов’язки мають працедавці?

Компанії, організації чи будь-які інші працедавці, які використовують найманих працівників, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця.

Так, законодавством встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Якщо в компанії чи на підприємстві працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Що робити, якщо особа з інвалідністю  не має можливості працювати на підприємстві?

Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати, Державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою виконання роботи вдома.

В окремих випадках на власника підприємства, установи чи організації покладається обов’язок організувати професійне навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю, відповідно до медичних  рекомендацій.

Особи з інвалідністю мають право на встановлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня та на створення належних умов праці.

Що забороняється?

Перш за все, забороняється відмова від укладання трудового договору або просування по службі, звільнення за ініціативи адміністрації, переведення на іншу роботу без згоди працівника з мотивів інвалідності.

Винятком тут може бути лише наявність висновку Медико-соціальної експертної комісії  (МСЕК) про те, що стан здоров’я особи перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує її здоров’ю та безпеці інших осіб.

Також забороняється залучення осіб з інвалідністю до надурочних робіт і будь-яка дискримінація за ознакою інвалідності.

Яку відповідальність несе роботодавець у випадку незаконного звільнення особи з інвалідністю?

Щонайменше – накладення штрафу за порушення законодавства про працю. Також порушення трудових прав громадян, у тому числі через дискримінацію за ознакою інвалідності, може бути підставою для відкриття кримінального провадження.

Як захистити себе?

Захист прав свобод і законних інтересів осіб з інвалідністю відбувається в судовому порядку. Якщо судом буде встановлено факт незаконного звільнення з роботи, всі кошти, які особа недоотримала, будуть сплачені роботодавцем на користь працівника за той період часу, коли він був незаконно звільнений, заробітна плата буде нарахована у повному обсязі та стягнена за вимушений прогул.

Громадянин також має право в судовому порядку оскаржувати висновок МСЕК про визнання чи не визнання його особою з інвалідністю.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

  ***

 ЗАБОРГОВАНІ МІЛЬЙОНИ ПОВЕРТАЛИ ДЕРЖАВНІ ВИКОНАВЦІ

 

 

Півтора мільйони гривень та виконавчий збір в державу – такі результати роботи органів юстиції по стягненню боргу з юридичної особи на Сумщині.

В економічному житті підприємств часто так буває, що виникають зобов’язання. Важливо, щоб вони не стали борговими.

Агрофірма в Середино-Будському районі таки свої зобов’язання перед іншою юридичною особою в сумі більше півтора мільйона гривень змушена була виплачувати за рішенням суду.

Державним виконавцем було накладено арешт на майно та рахунки боржника. Разом з тим, роз’яснено наслідки невиконання рішення суду зі сплати заборгованості.

У результаті заходів примусового стягнення, фірма була змушена сплатити не тільки понад півтора мільйони гривень заборгованості, а ще й майже 154 тисячі гривень виконавчого збору, яким поповнився бюджет.

 ***

ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ РАЗОМ З ЮСТИЦІЄЮ СУМЩИНИ НАВЧАЮТЬ УЧНІВ ПРОТИДІЯТИ НАСИЛЬСТВУ

 

Щоб пояснити дітям усю шкоду агресивної і жорстокої поведінки та навчити їх захищатися від булінгу та різного роду насильства, юстицією Сумщини разом з працівниками національної поліції в рамках Всеукраїнського тижня права, який присвячено 70-ій річниці прийняття Загальної декларації прав людини, проводяться у школах уроки.

Так, у Сумській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №7 імені Максима Савченка фахівці юстиції разом з працівниками поліції розповіли учням про явище булінгу, форми і відповідальність за його прояви, закріпили матеріал прикладами з практики та поділилися власним життєвим досвідом.

Разом з тим, діти мають знати, що у разі, якщо вони стали свідком булінгу, їм необхідно втрутитися і припинити цькування – булінг не слід ігнорувати.

Поговорили й про домашнє насильство та пояснили школярам куди звертатися за допомогою у разі, якщо вони постраждали чи стали свідком насильства щодо своїх близьких, рідних чи знайомих. Закликали дітей не бути байдужими, адже вчасний виклик поліції за номером 102, чи звернення на національну «гарячу» лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123, може врятувати життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту